całość gotuję aby zredukować do postaci syropu. Startą skórkę należy dodawać tylko troszeczkę - do smaku bo dostarcza ona posmaku goryczy i można łatwo przesadzić. Sos świetnie pasuje np. lodów, czy do naleśników z serem
Mechanik w kuchnidoda energii, bo przecież “tira su”- dosłownie podnosi do góry. Uwielbiam ten włoski smakołyk pod każdą postacią: tradycyjnego deseru z biszkoptów, kawy i mascarpone, kawiarnianych drobnych ciasteczek czy lodów, dlatego nie mogłam przejść obojętnie obok Durszlakowej akcji Tiramisu . Jakiś czas temu miałam okazj ę przygotować cupcakes al tiramisu, małe babeczki otulone kremem mascarpone i obficie nasączone likierem i kawą
Mia Cucina Sofietadodane rodzynki, orzeszki pinii, skórka cytrynowa lub pomarańczowa, a dzięki dodatkowi śmietany ciasto zyskuje kremową strukturę. Możną podawać letnie lub schłodzone przez noc w lodówce. Podane z gałką śmietankowych lodów smakuje obłędnie. Mój zmodyfikowany przepis zaczerpnęłam z tej strony, a zainteresowanych oryginalą wersją odsyłam na tę stronę. Torta di riso- Ciasto ryżowe Składniki na formę
Mia Cucina Sofietaupieczeniu i lekkim wystudzeniu, tartę posypać płatkami migdałowymi (u mnie pokrojone w słupki migdały) i cukrem pudrem. Tarta jest najlepsza lekko ciepła z kremem waniliowym lub gałką lodów waniliowych. Pycha! Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku " Słodkie Wakacje!" i "Festiwal Liścia
Mia Cucina Sofietaobfity obiad równa się ospałości w pracy!! Godzina 16,00-17.00, podwieczorek jest albo i go nie ma, zależy od czasu jakim dysponuję i wskaźnika głodu). Chętnie zjem gałkę lodów, kiść winogron czy jogurt, a w zimne dni gorącą herbatę i ciasteczka . Godzina 19.30-20.00 pora na kolację. Pewnie byłoby dla mnie lepiej kolacji w ogóle nie jadać
Mia Cucina Sofietanajlepsza lekko ciepła, kiedy sok z czeresni wymieszany z mączką i cynamonem cudnie wypływa ze środka i łączy sie w pyszną całość z kremem waniliowym lub gałką lodów waniliowych. Smacznego! Przepis z netu, pod has łem : Cherry
Mia Cucina Sofietalaski wanilii( same ziarenka) 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego 1 szklanka mleczka migdałowego ( u mnie normalne) ⅛ łyżeczki cynamonu/domowej przyprawy piernikowej 50 ml soku z noni Oleofarm parę kostek lodu Owoc kaki myjemy, przecinamy na pół i obieramy ze skórki. W przypadku odpowiednio dojrzałego owocu, wystarczy tylko odpowiednio pociągnąć za ogonek, a skórka sama się zsunie, odsłaniając słodki miąższ(...)wraz z ziarenkami wanilii wrzucamy do blendera i rozdrabniamy, dodajemy mleczko kokosowe, migdałowe, sok z noni i miksujemy do połączenia się składników. Smoothie wlewamy do szklanki i dodajemy kostki lodu( jeśli lubimy) i energetyzujemy się
Mia Cucina SofietaAnanas jest wyśmienity al naturale (na surowo), jest równie pyszny jako uzupełnienie deserów- godny wypróbowania jako skarmelizowany dodatek do lodów, musów, konfitur czy ciast. Na własnej skórze niedawno przekonałam się, że ten tropikalny słodki owoc(*) o soczystym i aromatycznym miąszu, nadaje intrygujący słodko-kwaśny posmak również wytrawnym potrawom. Doskonale uatrakcyjnia sałatki, orientalny ryż, mięso, ryby
Mia Cucina Sofietanagrzanego lekko piekarnika. Pozostawić otwarte drzwiczki i pół godziny/ godzinie wyjąć je. Będą twarde. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealne jako ozdoby do tortów, ciast, lodów, deserów. Składniki na galaretkę: Płatki fiołków (u mnie tylko kilka gramów) Ok. szklanka cukru Sok wyciśnięty z cytryny Szklanka wody ok. 1 łyżka środka żelującego - u nas: "fix i masz dżem" Winiary (skład
Symfonia Smakówszampana, coca-coli i soku pomarańczowego. Niezbyt mocny, słodki, dla mnie w sam raz:) Składniki:1 szklanka szampana,1 szklanka coca-coli,1 szklanka soku pomarańczowego,4 kostki lodu. Przygotowanie Do dzbanka kolejno wlewać szampan, coca-colę oraz sok pomarańczowy, dokładnie wymieszać. Na dno kieliszków do szampana wrzucić kostkę lodu, zalać gotową mieszanką. Udekorować
Z miłości do słodkościzielonymi liśćmi, szeroko stosowana w Azji, przez kucharzy porównywana do wanilii nie z powodu smaku ale zastosowania do aromatyzowania przeróżnych potraw. Wykorzystywany jest jako dodatek do deserów, mięsa, galaretek, lodów, ciast, gofrów, naleśników, ryżu, budyniu oraz niektórych napojów w kuchni m.in Indonezji, Singapuru, Filipin, Malezji, Tajlandii, Wietnamu, Chin. Najczęściej dostępną formą jest pasta pandanowa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrazy zastanawialiście się jak zrobić sos czekoladowy do lodów, deserów, ciast, który nie byłby tylko rozpuszczoną czekoladą zastygającą po 30 sekundach, ale satynowym, aksamitnym sosem, wisienką na torcie? Dzisiaj macie szansę, bo poniższy przepis jest właśnie na taki sos. Uzależnicie się od niego. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSezon truskawkowy w pełni. Oprócz koktajli, lodów, czy truskawek ze śmietaną warto upiec z nimi proste, szybkie ciasto budyniowe, które nie może się nie udać. Zresztą do tego ciasta można użyć każde owoce nawet mrożone, z każdym będzie smakowało wybornie. Zapewniam i polecam. Źródło babeczka Zuzka . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikogniu aż masa zacznie gęstnieć , u mnie trwało to 50 min. Należy pamiętać ,że masa w miarę stygnięcia będzie jeszcze gęstnieć . Sos ten rewelacyjnie pasuje do wszelkich , ciast , lodów i innych deserów. Można go zaromatyzować wanilią , alkoholem (np rumem ), cynamonem , sokiem pomarańczowym czy innym ulubionym smakiem. Polecam
Malinowa Kawiarenkapłatków róży. Ma dużo witaminy C,E,P,K i witaminy z grupy B. Bogactwo magnezu i żelaza. Syrop jest bardzo gęsty i wydajny. Można go dodawać do lodów,naleśników,pączków,herbaty oraz jako napój orzeźwiający. Taka relacja na szybko , po odpakowaniu tej paczuszki . Zapraszam na rozdanie
Magiczne Życie Marty