lody - 12901 przepisów (strona:578/861)

Sos pomarańczowy 263

całość gotuję aby zredukować do postaci syropu. Startą skórkę należy dodawać tylko troszeczkę - do smaku bo dostarcza ona posmaku goryczy i można łatwo przesadzić. Sos świetnie pasuje np. lodów, czy do naleśników z serem

Mechanik w kuchni
Cupcakes al tiramisu 233

doda energii, bo przecież “tira su”- dosłownie podnosi do góry. Uwielbiam ten włoski smakołyk pod każdą postacią: tradycyjnego deseru z biszkoptów, kawy i mascarpone, kawiarnianych drobnych ciasteczek czy lodów, dlatego nie mogłam przejść obojętnie obok Durszlakowej akcji Tiramisu . Jakiś czas temu miałam okazj ę przygotować cupcakes al tiramisu, małe babeczki otulone kremem mascarpone i obficie nasączone likierem i kawą

Mia Cucina Sofieta
Torta di riso- Ciasto ryżowe 267

dodane rodzynki, orzeszki pinii, skórka cytrynowa lub pomarańczowa, a dzięki dodatkowi śmietany ciasto zyskuje kremową strukturę. Możną podawać letnie lub schłodzone przez noc w lodówce. Podane z gałką śmietankowych lodów smakuje obłędnie.  Mój zmodyfikowany przepis zaczerpnęłam z tej strony, a zainteresowanych oryginalą wersją odsyłam na tę stronę. Torta di riso- Ciasto ryżowe Składniki na formę

Mia Cucina Sofieta
Rustykalna tarta morelowa 240

upieczeniu i lekkim wystudzeniu, tartę posypać płatkami migdałowymi (u mnie pokrojone w słupki migdały) i cukrem pudrem. Tarta jest najlepsza lekko ciepła z kremem waniliowym  lub gałką lodów waniliowych. Pycha! Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku " Słodkie Wakacje!"  i  "Festiwal Liścia

Mia Cucina Sofieta
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 203

obfity obiad równa się ospałości w pracy!! Godzina 16,00-17.00, podwieczorek jest albo i go nie ma, zależy od czasu jakim dysponuję i wskaźnika głodu). Chętnie zjem gałkę lodów, kiść winogron czy jogurt, a w zimne dni gorącą herbatę i ciasteczka . Godzina 19.30-20.00 pora na kolację. Pewnie byłoby dla mnie lepiej kolacji w ogóle nie jadać

Mia Cucina Sofieta
Cherry pie 225

najlepsza lekko ciepła, kiedy sok z czeresni wymieszany z mączką i cynamonem cudnie wypływa ze środka i łączy sie w pyszną całość  z kremem waniliowym  lub gałką lodów waniliowych. Smacznego! Przepis z netu, pod has łem : Cherry

Mia Cucina Sofieta
Smootie z kaki, na smutki i stres 166

laski wanilii( same ziarenka) 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego 1 szklanka mleczka migdałowego ( u mnie normalne) ⅛ łyżeczki cynamonu/domowej przyprawy piernikowej 50 ml soku z noni  Oleofarm parę kostek lodu Owoc kaki myjemy, przecinamy na pół i obieramy ze skórki. W przypadku odpowiednio dojrzałego owocu, wystarczy tylko odpowiednio pociągnąć za ogonek, a skórka sama się zsunie, odsłaniając słodki miąższ(...)wraz z ziarenkami wanilii wrzucamy do blendera i rozdrabniamy, dodajemy mleczko kokosowe, migdałowe, sok z noni i miksujemy do połączenia się składników. Smoothie wlewamy do szklanki i dodajemy kostki lodu( jeśli lubimy) i energetyzujemy się

Mia Cucina Sofieta
Bitki schabowe z ananasem 233

Ananas jest wyśmienity al naturale (na surowo), jest równie pyszny jako uzupełnienie deserów- godny wypróbowania jako skarmelizowany dodatek do lodów, musów, konfitur czy ciast.    Na własnej skórze niedawno przekonałam się, że ten tropikalny słodki owoc(*) o soczystym i aromatycznym miąszu, nadaje intrygujący słodko-kwaśny posmak  również wytrawnym potrawom. Doskonale uatrakcyjnia sałatki, orientalny ryż, mięso, ryby

Mia Cucina Sofieta
54. W kuchni zapach fiołków, czyli galaretka i fiołki w cukrze. 255

nagrzanego lekko piekarnika. Pozostawić otwarte drzwiczki i pół godziny/ godzinie wyjąć je. Będą twarde. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealne jako ozdoby do tortów, ciast, lodów, deserów. Składniki na galaretkę: Płatki fiołków (u mnie tylko kilka gramów) Ok. szklanka cukru Sok wyciśnięty z cytryny Szklanka wody ok. 1 łyżka środka żelującego - u nas: "fix i masz dżem" Winiary (skład

Symfonia Smaków
Szampański aperitif 186

szampana, coca-coli i soku pomarańczowego. Niezbyt mocny, słodki, dla mnie w sam raz:)  Składniki:1 szklanka szampana,1 szklanka coca-coli,1 szklanka soku pomarańczowego,4 kostki lodu.  Przygotowanie Do dzbanka kolejno wlewać szampan, coca-colę oraz sok pomarańczowy, dokładnie wymieszać.  Na dno kieliszków do szampana wrzucić kostkę lodu, zalać gotową mieszanką.  Udekorować

Z miłości do słodkości
Zielono mi - babeczki pandanowe 230

zielonymi liśćmi, szeroko stosowana w Azji, przez kucharzy porównywana do wanilii nie z powodu smaku ale zastosowania do aromatyzowania przeróżnych potraw. Wykorzystywany jest jako dodatek do deserów, mięsa, galaretek, lodów, ciast, gofrów, naleśników, ryżu, budyniu oraz niektórych napojów w kuchni m.in Indonezji, Singapuru, Filipin, Malezji, Tajlandii, Wietnamu, Chin. Najczęściej dostępną formą jest pasta pandanowa. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sos czekoladowy do deserów 192

razy zastanawialiście się jak zrobić sos czekoladowy do lodów, deserów, ciast, który nie byłby tylko rozpuszczoną czekoladą zastygającą po 30 sekundach, ale satynowym, aksamitnym sosem, wisienką na torcie? Dzisiaj macie szansę, bo poniższy przepis jest właśnie na taki sos. Uzależnicie się od niego. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 487

Sezon truskawkowy w pełni. Oprócz koktajli, lodów, czy truskawek ze śmietaną warto upiec z nimi proste, szybkie ciasto budyniowe, które nie może się nie udać. Zresztą do tego ciasta można użyć każde owoce nawet mrożone, z każdym będzie smakowało wybornie. Zapewniam i polecam. Źródło babeczka Zuzka . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sos karmelowy. 222

ogniu aż masa zacznie gęstnieć , u mnie trwało to 50 min. Należy pamiętać ,że masa w miarę stygnięcia będzie jeszcze gęstnieć . Sos ten rewelacyjnie pasuje do wszelkich , ciast , lodów i innych deserów. Można go zaromatyzować wanilią , alkoholem (np rumem ), cynamonem , sokiem pomarańczowym czy innym ulubionym smakiem. Polecam

Malinowa Kawiarenka
ANIELSKIE PRZYSMAKI - syrop różany 144

płatków róży. Ma dużo witaminy C,E,P,K i witaminy z grupy B. Bogactwo magnezu i żelaza. Syrop jest bardzo gęsty i wydajny. Można go dodawać do lodów,naleśników,pączków,herbaty oraz jako napój orzeźwiający. Taka relacja na szybko , po odpakowaniu tej paczuszki . Zapraszam na rozdanie

Magiczne Życie Marty