lody - 12901 przepisów (strona:565/861)

Smocze carpaccio 207

Smoczy owoc (pitaja, dragon fruit) był już na blogu pod postacią sałatki. Ponieważ jego urok jest niebywały postanowiłam trochę go przybliżyć. Owoc ten nadaje się na sałatki, do deserów, lodów… Nie ulega wątpliwości, że jego wygląd aż się prosi do użycia, jako dekoracji ciast, napojów, deserów… i nie tylko. Gdy spróbujecie, na pewno wymyślicie dla niego jeszcze

mojewypiekiinietylko
Placek malinowo migdałowy 237

Lato kusi nas owocami. Maliny, truskawki, jagody, porzeczki… i nie tylko, są jego bezsporną i chlubną wizytówką. Kto nie lubi domowych konfitur, deserów, lodów i ciast z owocami? Chyba jeszcze się taki nie urodził. Świeże, pachnące maliny zatopione w słodyczy ciasta z chrupiącymi migdałami, już czas na placek malinowo migdałowy.   Składniki: - 8 jaj - 3 szklanki mąki luksusowej

mojewypiekiinietylko
Banany w migdałowym krokancie 178

krokant jest to rodzaj posypki cukierniczej. Ma postać drobnych, chrupiących kawałków migdałów lub orzechów w cukrowej glazurze, które otrzymuje się w procesie łagodnego prażenia. Wykorzystywana do dekoracji ciast, tortów, lodów i deserów.   Składniki na 6 porcji: - 2 banany - ok. 200ml śmietanki kremówki - 1 łyżeczka cukru pudru - 1 łyżka mleka w proszku - 50 g gorzkiej czekolady - krokant migdałowy (składniki

mojewypiekiinietylko
Pączki z serka mascarpone 162

kolejność bez znaczenia). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, aż powstanie gładkie ciasto. W szerokim garnku (może też być frytownica, albo wysoka patelnia) rozgrzać olej. Nabierać porcje ciasta łyżką do lodów i kłaść na rozgrzany olej. Można też, jak Dorota – przełożyć ciasto do woreczka, wyciąć otwór i wyciskać porcje ciasta na olej (robiłam jedne i drugie – do woreczka włożyłam

mojewypiekiinietylko
Japońskie kuleczki mięsne 248

możemy zagęścić ją panko (bułka tarta japońska) lub zwykłą bułką tartą, albo też kaszą manną. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kuleczki, wielkości, mniej więcej, orzecha włoskiego. Użyłam małej łyżki do lodów. Z tej porcji powinno wyjść ok. 16 kulek (ja robiłam z podwójnej, wyszło mi 30). Kuleczki wrzucamy od razu na wrzątek i gotujemy partiami, po kilka sztuk przez

mojewypiekiinietylko
Słodzone mleko skondensowane 173

szybki. Sposobów na jego wykorzystanie jest niemało, ale to pozostawiam już do Waszej inwencji. Jako podpowiedź dodam – dodatek do rożnego rodzaju napojów i potraw, szczególnie do kawy, ciast lodów, różnego typu deserów. Ostatecznie zawsze można wziąć łyżkę i… jak w dzieciństwie, po prostu zajadać. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Słodzone mleko skondensowane appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Martini - drink 173

Sylwestrową noc i nie tylko proponuję drink, który na pewno zaspokoi gust  smakoszy Martini SKŁADNIKI kostki lodu pół filiżanki soku z mandarynki 1 łyżeczka likieru pomarańczowego 1 kieliszek wódki typu wyborowa Martini do uzupełnienia WYKONANIE w  shakerze umieszczamy lód, wlewamy sok z mandarynek, wódkę, likier pomarańczowy, uzupełniamy Martini. Energicznie wstrząsnąć. Drink  wlać do szklanek odpowiednio udekorować. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Drink a'la Mohito 255

Składniki          niewyszukane więc może zaserwujemy gościom taki drink na wieczorną imprezę. SKŁADNIKI kilka listków mięty 25 mil. wódki czystej sprite ćwiartka limonki woda gazowana lód WYKONANIE W długiej szklance typu long miażdżymy miętę ( np drugą stroną tłuczka drewnianego) Wypełniamy szklankę pokruszonym lodem , ok 1/3. Dopełniamy sprite i wodą gazowaną, wyciskamy limonkę. Drink charakteryzuje się orzeźwiającym

W kuchennym oknie Ewy
Batoniki Bounty??? UWIELBIAM!!!!!!!!! poWeekendowe Łakocie odc.9 256

jedne z niewielu słodyczy sklepowych, które jadam i jakie UWIELBIAM!!! szczególnie te z gorzką czekoladą dookoła słodkiego kokosowego wnętrza... albo w formie lodów... ehhh... i wiecie co??? udało mi się wczoraj wyczarować deser równie pyszny a może nawet pyszniejszy :) przepis na kokosowy środek znalazłam u uzależnionych w kuchni :)100 g wiórków kokosowych60 ml śmietany kremówki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Orzeźwiający deser z kiwi i miętą. Mniam! 223

zmiksować blenderem na jednolity mus.Herbatniki rozkruszamy na piasek, np. wałkiem albo drewnianym tłuczkiem.Pozostałe żelki kroimy drobno oraz pozostałe kiwi kroimy w plastry.Do lampek do wina, albo salaterek do lodów, najpierw dajemy rozkruszone herbatniki, następnie wystudzoną masę z masła, kisielu i galaretki, na masę układamy pokrojone kiwi (parę plasterków zostawiamy do ozdobienia) następnie zalewamy wystudzoną masę piankową z żelkami

Bon Appetit Małgorzaty
Pink smoothies (z letnich owoców z bazylią i miętą) 201

porcje:400 ml zimnego mlekaszklanka malinpół szklanki czerwonej porzeczkikilka dojrzałych jeżyn1 dojrzały banankilka listków bazyliikilka listków miętykostki loduDo blendera wlewamy mleko, owoce i zioła oraz kostki lodu i wszystko mieszamy. Dekorujemy owocami i miętą. Nie trzeba dodawać cukru ponieważ maliny i banan są słodkie.koktajl owocowo - ziołowy

Bon Appetit Małgorzaty
Herbata brzoskwiniowa 189

Pyszna owocowa herbata z kawałkami owoców. Przepis znalazłam na blogu Gary i ja.Składniki:1 litr wrzątku3 torebki herbaty3-4 brzoskwiniecukier do smakukostki loduSposób przygotowania:1

Kuchnia domowa Ani
Mrożona herbata 193

litr wrzącej wody4-5 saszetek czarnej herbaty2 łyżki miodukostki lodudodatkowo: plasterki cytryny lub pomarańczy, świeża miętaSposób wykonania:1. Herbatę zaparzyć i przestudzić. Posłodzić miodem.2. Przelać do dzbanka, dodać kostki lodu i dowolne dodatki.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kawa po grecku 206

znalazłam na jednym z blogów. Polecam gorąco!Składniki:1 lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1 lub 2 łyżeczki cukru1-2 krople aromatu waniliowegozagotowana wodamleko (ciepłe lub zimne)kakao w proszkukostki lodu (jeśli robimy kawę mrożoną)Sposób przygotowania:1. Kawę i cukier zalewamy gorącą wodą w takiej ilości, aby zakryła ją centymetr powyżej. Dodajemy olejek i całość miksujemy spieniaczem do kawy

Kuchnia domowa Ani