lody - 12901 przepisów (strona:562/861)

Czekoladki z migdałami 160

prezencie udajemy się do sklepu i kupujemy czekoladę lub bombonierkę w ładnym opakowaniu. Ale czy nie lepiej przygotować samemu najprostsze czekoladki na świecie. Jeśli zobaczycie ciekawą sylikonową foremkę do lodu, to ją kupcie, bo na pewno Wam się przyda. Im fikuśniejsza tym fajniejsza. Dwa składniki, a prezent niepowtarzalny, bo jeśli fajnie go zapakujecie, to będzie jedyny w swoim rodzaju. Nikt(...)czekoladą. (Naczynia powinny być tak dobrane, aby pasowały do siebie wielkością.). Czekoladę ogrzewamy powoli, na minimalnym ogniu, często mieszając.   Czekoladę przelewamy do silikonowej foremki do kostek z lodu. Do każdej czekoladki wkładamy po jednym migdale.  Czekoladę wyrównujemy za pomocą noża, (str. nie ostrą) lub płaskiej szpatułki. Odstawiamy na ok. 2 godz. do lodówki. Każdą czekoladkę pojedynczo wyciągamy

Moniki Smakołyki
Tarta frangipane ze śliwkami 222

pysznym, migdałowym kremem frangipane to francuska klasyka w najlepszym wydaniu. Słodycz migdałów i kwaskowatość śliwek to połączenie idealne, a jeśli do tego dodamy jeszcze grecki jogurt lub kulkę lodów waniliowych to mamy istne... niebo. Na jesienne, ponure, deszczowe dni, polecam również z filiżanką kawy :-) Ciasto: 300 g mąki 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 2 żółtka

maniapieczenia
Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną 308

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 C. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka najlepiej jest formować przy pomocy łyżki do lodów, następnie układać je na blaszce każde lekko rozpłaszczając dłonią. Piec 10 - 15 min lub do momentu zarumienienia się ciasteczek. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnej puszce. Smacznego

maniapieczenia
Ziemniaki w mundurkach z aromatycznym farszem z indyka z szybkowaru 264

bawełniany spożywczy (do obwiązywania ziemniaków) 350 ml zimnej wody do gotowania Przygotowanie ułóż każdy ziemniak poziomo i zetnij wierzchołek z odrobiną miąższu, jak na zdjęciach poniżej gałkownicą do lodów lub łyżką do melona (mają ostre krawędzie i znacznie lepiej wycina się nimi miąższ jak łyżką) wydrąż każdy ziemniak, usuwając około połowę miąższu tak przygotowane

Szybko Szybkowar
Pomysł na deser 172

razem nie przepis, a pomysł :-) Bo trudno nazwać coś przepisem skoro można ten deser zrobić na kilkanaście różnych sposobów. Ja chciałam zaproponować wykorzystanie foremek do lodów i czekoladek. Można w nich przygotować różne kształty galaretek w przeróżnych kolorach. W moim przypadku jest to jedynie zielony i czerwony, ale to też między innymi dlatego, że deser robiłam tylko do czterech

Passions hobbies life
Koktajl truskawkowy 167

dziś szybki przepis na koktajl truskawkowo - truskawkowy!!! składniki na 2 szklanki: 1,5 szklanki mleka ok10 sztuk truskawek ( akurat tyle mi zostało) 3 łyżki lodów śmietankowych 3 łyżki sorbetu truskawkowego opcjonalnie 1 łyżeczka cukru lub miodu Wszystkie składniki wsypujemy do miksera ,  miksujemy. Gotowe!  Buziaki  Kasia

Cukier&Puder
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 325

się z wołowiną, warzywami, na wierzch jajko i doprawia mocno pastą z papryczek chilli. Coś jak nasze łazanki, tylko że inaczej i bez jajka Czeka nas świetlana kariera wytrawnych lodów. Jadłam chrzanowe i musztardowe i jestem ciekawa co jeszcze zaproponują, bo te dwie kompozycje wybitnie przypadły moim kubkom smakowym. Ma również wrócić do łaski smak gorzki i alternatywne sposoby

ladykitchen
Ciasto czekoladowo - orzechowe z pikantną galaretką malinowo - czekoladową 235

wpływem ciśnienia rozpada się i przytyka zawór ciśnieniowy). Smakuje on fantastycznie i z łatwością znajdzie zastosowanie do rozmaitych deserów. Sprawdzi się świetnie jako polewa na ciasto, do lodów, gofrów, placków, naleśników, do sera lub na masę serową do ciasta, Po dodaniu żelatyny powstanie z niego galaretka lub warstwa do przełożenia ciasta (tak jest w moim przepisie

Szybko Szybkowar
Gotujemy wywar drobiowy w szybkowarze 217

ugotowaniu przecedź wywar przez drobne sitko i w razie potrzeby dosól schłodź szybko wywar w następujący sposób: wlej do zlewu zimną wodę i wstaw garnek. Jeśli masz lód w zamrażalniku, dodaj go trochę do zimnej wody w zlewie. Jak tylko wywar zrobi się chłodny, natychmiast wstaw go do lodówki (jeśli dodasz bardzo dużo kostek lodu

Szybko Szybkowar
Wędzone Ganache – wędzony krem czekoladowy z grilla 166

schłodzony można lekko ubić i stanie się puszystym kremem. W naszym przepisie znajdziecie informacje jak w prosty sposób dodać smak dymu do czekolady. Ganache idealnie pasuje do grillowanych owoców, lodów i praktycznie każdego deseru. Składniki: 360 ml śmietanki kremówki ¾ szklanki dobrej jakości czekolady (70% kakao)- (wiórek czekoladowych) 1 mała patelnia/rondelek 2 szklanki Wiór do wędzenia z jabłoni, wiśni

naRuszcie
Czekoladowo-wiśniowe cupcakes w wafelkach 175

więcej niż cukrem pudrem czy polewą. Cupcakes to już właściwie torcik na jeden kęs.Po trzecie - zrobiłam kilka babeczek w tradycyjnych papilotkach, a kilka  na próbę w wafelkach do lodów. Pomysł podpatrzyłam kiedyś tutaj.Po czwarte - to była taka mała próba generalna przed tym co już za chwilę... ale o tym za jakiś czas... (tymczasem wszelkie chętne i zaciśnięte kciuki

bistro mama
Jagodzianki 137

bzika na punkcie jagód. Kocham ich smak i kocham reakcję dorosłych i dzieci na widok ciemnofioletowych języków, sinych ust i czarnych zębów :) Wypatruję jagodowych lodów w lodziarniach, bardzo lubię, kiedy jagody przysypane cukrem puszczają sok. Pierogi z jagodami mogłabym jeść trzy razy w tygodniu, podobnie drożdżówki. Konfiturą jagodową smaruję ciepłe tosty, mieszam ją również z kremem balsamicznym i dodaję

bistro mama
Frużelina wiśniowa 216

ogniu z cukrem, zagęszczone mąką ziemniaczaną. Pasują do wszystkiego: do gofrów (na bitą śmietanę), do muffinek (jako nadzienie), na świeżą bułeczkę z masłem czy chałkę oraz jako dodatek do lodów itp.Czytaj więcej

Ana Mari's world
Koktajl ze świeżych truskawek 214

Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 4 szklanki świeżych truskawek 1 szklanka maślanki naturalnej 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 6 kostek lodu PRZYGOTOWANIE: Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Owoce przekładamy do blendera i miksujemy. Dodajemy maślankę, cukier, sok z cytryny i lód. Ponownie wszystko razem ze sobą miksujemy na gładka masę. Smacznego

kulinarnyJa