prezencie udajemy się do sklepu i kupujemy czekoladę lub bombonierkę w ładnym opakowaniu. Ale czy nie lepiej przygotować samemu najprostsze czekoladki na świecie. Jeśli zobaczycie ciekawą sylikonową foremkę do lodu, to ją kupcie, bo na pewno Wam się przyda. Im fikuśniejsza tym fajniejsza. Dwa składniki, a prezent niepowtarzalny, bo jeśli fajnie go zapakujecie, to będzie jedyny w swoim rodzaju. Nikt(...)czekoladą. (Naczynia powinny być tak dobrane, aby pasowały do siebie wielkością.). Czekoladę ogrzewamy powoli, na minimalnym ogniu, często mieszając. Czekoladę przelewamy do silikonowej foremki do kostek z lodu. Do każdej czekoladki wkładamy po jednym migdale. Czekoladę wyrównujemy za pomocą noża, (str. nie ostrą) lub płaskiej szpatułki. Odstawiamy na ok. 2 godz. do lodówki. Każdą czekoladkę pojedynczo wyciągamy
Moniki Smakołykipysznym, migdałowym kremem frangipane to francuska klasyka w najlepszym wydaniu. Słodycz migdałów i kwaskowatość śliwek to połączenie idealne, a jeśli do tego dodamy jeszcze grecki jogurt lub kulkę lodów waniliowych to mamy istne... niebo. Na jesienne, ponure, deszczowe dni, polecam również z filiżanką kawy :-) Ciasto: 300 g mąki 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 2 żółtka
maniapieczeniaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 C. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka najlepiej jest formować przy pomocy łyżki do lodów, następnie układać je na blaszce każde lekko rozpłaszczając dłonią. Piec 10 - 15 min lub do momentu zarumienienia się ciasteczek. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnej puszce. Smacznego
maniapieczeniabawełniany spożywczy (do obwiązywania ziemniaków) 350 ml zimnej wody do gotowania Przygotowanie ułóż każdy ziemniak poziomo i zetnij wierzchołek z odrobiną miąższu, jak na zdjęciach poniżej gałkownicą do lodów lub łyżką do melona (mają ostre krawędzie i znacznie lepiej wycina się nimi miąższ jak łyżką) wydrąż każdy ziemniak, usuwając około połowę miąższu tak przygotowane
Szybko Szybkowarrazem nie przepis, a pomysł :-) Bo trudno nazwać coś przepisem skoro można ten deser zrobić na kilkanaście różnych sposobów. Ja chciałam zaproponować wykorzystanie foremek do lodów i czekoladek. Można w nich przygotować różne kształty galaretek w przeróżnych kolorach. W moim przypadku jest to jedynie zielony i czerwony, ale to też między innymi dlatego, że deser robiłam tylko do czterech
Passions hobbies lifedziś szybki przepis na koktajl truskawkowo - truskawkowy!!! składniki na 2 szklanki: 1,5 szklanki mleka ok10 sztuk truskawek ( akurat tyle mi zostało) 3 łyżki lodów śmietankowych 3 łyżki sorbetu truskawkowego opcjonalnie 1 łyżeczka cukru lub miodu Wszystkie składniki wsypujemy do miksera , miksujemy. Gotowe! Buziaki Kasia
Cukier&Pudersię z wołowiną, warzywami, na wierzch jajko i doprawia mocno pastą z papryczek chilli. Coś jak nasze łazanki, tylko że inaczej i bez jajka Czeka nas świetlana kariera wytrawnych lodów. Jadłam chrzanowe i musztardowe i jestem ciekawa co jeszcze zaproponują, bo te dwie kompozycje wybitnie przypadły moim kubkom smakowym. Ma również wrócić do łaski smak gorzki i alternatywne sposoby
ladykitchenwpływem ciśnienia rozpada się i przytyka zawór ciśnieniowy). Smakuje on fantastycznie i z łatwością znajdzie zastosowanie do rozmaitych deserów. Sprawdzi się świetnie jako polewa na ciasto, do lodów, gofrów, placków, naleśników, do sera lub na masę serową do ciasta, Po dodaniu żelatyny powstanie z niego galaretka lub warstwa do przełożenia ciasta (tak jest w moim przepisie
Szybko Szybkowarugotowaniu przecedź wywar przez drobne sitko i w razie potrzeby dosól schłodź szybko wywar w następujący sposób: wlej do zlewu zimną wodę i wstaw garnek. Jeśli masz lód w zamrażalniku, dodaj go trochę do zimnej wody w zlewie. Jak tylko wywar zrobi się chłodny, natychmiast wstaw go do lodówki (jeśli dodasz bardzo dużo kostek lodu
Szybko Szybkowarschłodzony można lekko ubić i stanie się puszystym kremem. W naszym przepisie znajdziecie informacje jak w prosty sposób dodać smak dymu do czekolady. Ganache idealnie pasuje do grillowanych owoców, lodów i praktycznie każdego deseru. Składniki: 360 ml śmietanki kremówki ¾ szklanki dobrej jakości czekolady (70% kakao)- (wiórek czekoladowych) 1 mała patelnia/rondelek 2 szklanki Wiór do wędzenia z jabłoni, wiśni
naRuszciewięcej niż cukrem pudrem czy polewą. Cupcakes to już właściwie torcik na jeden kęs.Po trzecie - zrobiłam kilka babeczek w tradycyjnych papilotkach, a kilka na próbę w wafelkach do lodów. Pomysł podpatrzyłam kiedyś tutaj.Po czwarte - to była taka mała próba generalna przed tym co już za chwilę... ale o tym za jakiś czas... (tymczasem wszelkie chętne i zaciśnięte kciuki
bistro mamabzika na punkcie jagód. Kocham ich smak i kocham reakcję dorosłych i dzieci na widok ciemnofioletowych języków, sinych ust i czarnych zębów :) Wypatruję jagodowych lodów w lodziarniach, bardzo lubię, kiedy jagody przysypane cukrem puszczają sok. Pierogi z jagodami mogłabym jeść trzy razy w tygodniu, podobnie drożdżówki. Konfiturą jagodową smaruję ciepłe tosty, mieszam ją również z kremem balsamicznym i dodaję
bistro mamaogniu z cukrem, zagęszczone mąką ziemniaczaną. Pasują do wszystkiego: do gofrów (na bitą śmietanę), do muffinek (jako nadzienie), na świeżą bułeczkę z masłem czy chałkę oraz jako dodatek do lodów itp.Czytaj więcej
Ana Mari's worldPorcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 4 szklanki świeżych truskawek 1 szklanka maślanki naturalnej 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 6 kostek lodu PRZYGOTOWANIE: Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Owoce przekładamy do blendera i miksujemy. Dodajemy maślankę, cukier, sok z cytryny i lód. Ponownie wszystko razem ze sobą miksujemy na gładka masę. Smacznego
kulinarnyJa