lody - 12901 przepisów (strona:550/861)

Przepis miesiąca letnie napoje i drinki 144

Wasze propozycje zarówno te bezalkoholowe jak i alkoholowe. Orzeźwiające mojito Składniki: 2 drinki garść liści mięty 4 łyżki syropu z cukru 80 ml białego rumu 2 limonki kostki lodu gazowana woda Podziel limonki na małe kawałki lub plasterki i zalej syropem. Ułóż liście mięty kostki lodu i wlej rum. Całość uzupełnij gazowaną wodą mocno schłodzoną. Spożywaj bezpośredni po zrobieniu. Smacznego

codojedzenia
Serowe chmurki z akacją 182

kuchni. Lekko słodkie i aromatyczne płatki można suszyć, taka herbatka przyda się jesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym nalewka ;).  O tym wszystkim w najbliższych postach bo sezon akacjowy w pełni. Pierwsza propozycja to pyszne, puszyste

SzczyptaSmaQ
Orzeźwiający napój ziołowo- owocowy "Uśmiech lata" 161

upalne dni. Warto go przygotować.  SKŁADNIKI: 2 grejpfruty, 250 ml naparu "Melisa z truskawką" POSTI, 10 dag truskawek, 1 łyżeczka soku z limonki, 1/2 łyżki miodu, kostki lodu. PRZYGOTOWANIE: 1. Z grejpfrutów wyciskam sok. Truskawki obieram z szypułek, przekładam do blendera i miksuję.  2. Do zmiksowanych truskawek wlewam sok grejpfrutowy, zimny napar ziołowy, sok z limonki oraz dodaję(...)miód. Dokładnie wszystko razem miksuję. 3. Do napoju wrzucam kostki lodu. Gotowy napój przelewam do szklaneczek przygotowanych z grejpfrutów. Dekoruje parasolkami oraz kawałkami owoców

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sorbet mocno truskawkowy 133

stopnia chłodzenia lodówki. Upewnić się, że truskawki nie są mocno zmrożone, by nasz blender się nie zepsuł. 2. Zamrożone truskawki blendujemy z winem. 3. Nakładamy za pomocą łyżki do lodów. Bądź w razie potrzeby chłodzimy w zamrażalniku do uzyskania pożadanej gęstej konsystencji. Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny
Koktajl mleczny z rabarbarem i nutką mięty 180

Koktajl na bazie mleka, kompotu z rabarbaru z dodatkiem miętowej herbaty. Dzięki połączeniu tych smaków powstał bardzo smaczny, ciekawy i oryginalny koktajl. Schłodzony i podany z kostkami lodu będzie orzeźwieniem na letnie dni. Składniki: około 300 g rabarbaru 2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki zaparzonej miętowej herbaty „Posti” Przygotowanie: Do rondelka(...)wlać wodę, dodać cukier, obrany i pokrojony rabarbar. Gotować do miękkości i schłodzić. Następnie całość dokładnie zmiksować, wlać mleko i zaparzoną miętową herbatę. Wymieszać i schłodzić. Podawać z kostkami lodu. Smacznego

Oryginalny smak
Melisa z arbuzem, truskawkami i ogórkiem 196

litra melisy zaparzonej z 2 torebek, wystudzonej; – 8 truskawek; – 8 łyżeczek arbuza; – 8 plastrów ogórka; – sok z cytryny; – woda do uzupełnienia – lód Wykonanie: Truskawki, arbuza i ogórka rozdzielić do dwóch szklanek, rozlać melisę, uzupełnić wodą. Dodać do smaku sok z cytryny oraz lód. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

dom-agi.pl
Mojito rabarbarowe 246

mojito rabarbarowe! :) Składniki (na 1 dużego drinka) 1 łodyga rabarbaru 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 1/2 limonki garść liści mięty 1 łyżeczka brązowego cukru 50 ml rumu kostki lodu gazowana woda mineralna lub gazowany napój np. sprite lub tonic Łodygę rabarbaru kroimy na 1-2 cm kawałki. Dodajemy cukier i wodę i gotujemy na wolnym ogniu aż rabarbar całkowicie(...)sitka. Studzimy. Limonkę kroimy w plastry i wrzucamy do szklanki. Dodajemy listki mięty i ugniatamy, aż mięta puści aromat a limonka sok. Wsypujemy brązowy cukier. Dodajemy rum, kostki lodu i całość dopełniamy napojem - wodą gazowaną lub napojem typu sprite lub tonic. Na zdrowie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Mrożona Zielona Herbata wg Blondynki 188

stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 1 litr wody mineralnej niegazowanej 100 ml syropu Zielona Herbata ETERNO 1 pomarańcza 1/2 cytryny kilka gałązek świeżej mięty lód w kostkach Wykonanie: Prosto i szybko. Do dzbanka lub karafki wlałam wodę i syrop. Dorzuciłam owoce pokrojone w grube plastry, na przemian z miętą. Na koniec kostki lodu i gotowe

Blondynka Gotuje
Miętowe kakao mrożone 232

wody 200 ml mleka 1 łyżka ciemnego gorzkiego kakao 1 torebka mięty (Posti) 1 łyżeczka miodu lub cukru (kto lubi bardzo słodkie to więcej) 2 - 3 kostki lodu ewentualnie listki świeżej mięty do dekoracji Przygotowanie: 150 ml mleka schłodzić. Wodę zagotować i zaparzyć w niej miętę (5 - 7 minut). Dodać kakao i posłodzić miodem lub cukrem, dokładnie rozmieszać. Wystudzić(...)wysokiej szklanki wlać miętowe kakao, dodać zimne mleko (do 3/4 wysokości szklanki), wymieszać i wrzucić ze 2 - 3 kostki lodu. 50 ml mleka podgrzać, mocno spienić, delikatnie wylać na kakao i udekorować listkiem mięty

Kuchcik gotuje
Domowa ice tea cytrynowo - miętowa. 506

zawiera sztucznych dodatków czy konserwantów. Składniki: 2 torebki czarnej herbaty  1 torebka herbaty - mięta 1 cytryna 1 łyżka miodu cukier do smaku  kilka listków świeżej mięty skruszony lód Przygotowanie: Torebki herbaty i mięty zalewamy 0,7 l wrzątku, dodajemy miód oraz cukier (musi być słodsza niż chcemy osiągnąć) i odstawiamy do ostudzenia. Z połowy cytryny wyciskamy sok, wlewamy(...)herbaty. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Na koniec przelewamy przez drobne sitko do szklanek, wrzucamy lód, listki mięty i plastry cytryny

Symfonia smakowa
Letnie orzeźwienie 181

podanych składników zawiera  160 kcal.  Zapraszam do przygotowań! Składniki na 1 porcję: 100 g truskawek bez szypułek 150 g ciemnych winogron 50 g borówek amerykańskich 2 kostki lodu CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Owoce myjemy i osuszamy, umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładką w miarę jednolitą masę. Dodajemy 2 kostki lodu i miksujemy

My Culinary Art
Smoothie z ananasa i kiwi 219

tygodniu je robimy w różnych kombinacjach smakowych. Są pyszne i trochę "uzależniają". Składniki: 1/4 świeżego ananasa 3 kiwi 1 łyżeczka nasion chia Ale-raj 1/4 szkl wody kostki lodu lub zimna woda niegazowana Przygotowanie: Nasiona chia wsypać do  wody, wymieszać. Po około 15 minutach ponownie wymieszać i odłożyć na kilka godzin do lodówki by nasionka napęczniały. Ananas i kiwi(...)obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do naczynia z blendera, wlać nasionka chia i zmiksować. W zależności jak gęste chcemy smoothie dolewamy zimną wodę lub dodajemy kostki lodu i ponownie miksujemy. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepiej używać również schłodzone owoce

Ala piecze i gotuje
Kuchnia bez pszenicy- bezpszenne mąki 150

sklepach ekologicznych Mąka kokosowa Mąka kokosowa może zastąpić tradycyjną mąkę i posłużyć jako jej bezglutenowa wersja w wypiekach. Nadaje się do pieczenia, może również być użyta jako posypka lodów, wszelkich deserów i sałatek, a także jako panierka. Koszt : ok. 23zł/ 500 gram Mąka dostępna w sklepach ekologicznych Mąka z kasztanów Mąka kasztanowa to wysuszone, mielone kasztany jadalne. Ten jednoskładnikowy

Tradycyjna Kuchnia
Domowe lody owocowe 240

Któż nie uwielbia lodów? :) u mnie domowe, owocowe- leśne ! Składniki: 15 dag czerwonych porzeczek 15 dag jeżyn 15 dag  żurawiny 30 dag cukru 1 białko 1 szklanka śmietanki kremówki Wykonanie: Owoce przetrzeć ( mogą być wcześniej  zamrożone) następnie cukier zagotować w jednej szklance wody. Gdy syrop ostygnie wymieszać z owocami. Dodać białko, śmietankę i jeszcze raz dokładnie wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Serowa żytnianka 193

witaminy młodości –E. WANILIA to niezwykle aromatyczna, słodko pachnąca przyprawa jest idealnym dodatkiem do ciast, babek, tortów i ciasteczek, używa jej się do wyrobu większości słodyczy, w tym lodów i czekolady. Specyfikiem tym można przyprawiać także słone dania – znakomicie ożywia on sosy podawane do ryb, mięs (szczególnie cielęciny) czy niektórych owoców morza. Aromat wanilii idealnie zazębia się z cynamonem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość