lody - 12901 przepisów (strona:552/861)

Ciastka bananowe /bez mąki pszennej ,cukru i jajek/ z truskawkami 1101

wsypać  przygotowaną mieszankę . -Przy pomocy łyżki  lub widelca połączyć wszystkie składniki. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. -Łyżką  do lodów  kłaść  w odstępach kulki ciasta i lekko je spłaszczyć. -Na środku każdego ciastka  wgnieść  połówkę , lub plaster truskawki . -Blachę wstawić do piekarnia i piec ok.20-25 minut. Upieczone

Zakamarki mojej kuchni
Orzezwiający napój uspokajający 178

Każdy z nas potrzebuje wyciszenia...ochłodzenia...zneutralizowania emocji. Najlepiej przyrządzić sobie taki oto napój. Składniki -filtrowana woda -5 torebek melisy POSTI -truskawki -pomarańcze -miód akacjowy 4 łyżki -kostki lodu -sok truskawkowy najlepiej własnej roboty -listki mięty lub bazylii Ugotuj wodę, zaparz melisę.Wyciąg torebki. Wystudz napar. Dosmacz miodem akacjowym- idealny na wrzody żołądka i przy stresującym życiu.Łagodnie wycisza niepokój(...)rodzajach cukrzycy. Melisa oraz miód akacjowy naturalny uspokajacz! Schłodzić w lodówce, dodać plastry pomarańczy - orzezwią, otrzezwią, pobudzą do działania!  Następnie dodać całe truskawki. Ozdobić ulubionymi listkami zieleni. Kostki lodu przed podaniem- i nasz wyciszający eliksir gotowy

Z Kuchni Do Kuchni
BOOM! 176

wkładamy 8 bez, przykrywamy warstwą bitej śmietany.   Na śmietanę układamy obrane i pokrojone w kostkę kiwi, które przykrywamy kolejną warstwą śmietany.     Na bitą śmietanę nakładamy gałkę lodów i 3 bezy.   Z podanych składników możemy przygotować 4 desery. Smacznego

paapilotkaa
pyszny napój z młodej pokrzywy 182

składniki: 1 pęczek świeżej pokrzywy 1 obrana z błonek cytryna 50 – 70 g cukru 100 g kostek lodu 500 ml wody wykonanie: Pokrzywę opłukujemy. Wszystkie składniki (oprócz wody) wrzucamy do naczynia i przy pomocy blendera z opcją kruszenia lodu miksujemy lub przy pomocy Thermomixa miksujemy 30 sek. poz. 10. Następnie dolewamy wodę i miksujemy jeszcze

Domowy Smak Jedzenia
Pełnoziarniste bananowe babeczki z orzechami włoskimi 161

oraz syrop klonowy. Mokre składniki połącz ze sobą i przelej do suchych składników. Wszystko dokładnie zamieszaj, a na koniec wrzuć do ciasta posiekane orzechy włoskie. Za pomocą łyżki do lodów nadziewaj przygotowane papilotki ciastem. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na posypkę. Gotową mieszanką udekoruj wierzch wszystkich babeczek.  Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 20-25 minut. Przed

Roślinna - blog wegański
Limo-lemoniada ... czyli smak letniego orzeźwienia! 163

bardzo apetyczny napój i od razu nabrałam ochoty żeby coś takiego zrobić. Dzisiaj przedstawiam Wam moją interpretację letniego orzeźwienia.  Smak letnich owoców i cytrusów, pyszne z dużą ilością lodu! A co do  nazwy - pytałam Was w sobotę na  Facebook'u  o nazwę - było albo limoniada, albo lemoniada, więc niech pozostanie limo-lemoniada ;)  Składniki: 10 sztuk(...)brzoskwinie i nektarynkę wkładamy do pojemnika od blendera, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i limonek, starty imbir, wsypujemy cukier, dodajemy miód i całość dobrze miksujemy. Bierzemy szklankę, dodajemy dużo lodu, wlewamy część owocowej mikstury i dolewamy wody. Ozdabiamy plasterkami cytryny i limonki. Smacznego :) * ilość wg uznania

Plate of Joy
Orzeźwiająca woda smakowa 134

nieba leje a ty masz już dość czystej wody i słodkich napojów-polecam zdrowy orzeźwiający napój,który doskonale gasi pragnienie.  Składniki: ogórek cytryna limonka jabłko bazylia woda lód w kostkach Sposób przygotowania: Ogórka myjemy,obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do dzbanka wrzucamy ogórka,pokrojone w plastry: cytrynę,limonkę i jabłko oraz listki świeżej bazylii. Całość zalewamy schłodzoną wodą(...)Dodajmy kostki lodu. Jeśli chcemy,aby nasz napój był gazowany,użyjmy do tego celu Sodastream. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Lawa czekoladowa 152

każdy zły nastrój a swoim smakiem zaczaruje nasze kubki smakowe. Składniki: 200 g mlecznej czekolady 200 g masła 3 jaja 3 żółtka 50 g cukru 50 g mąki truskawki lód kruszony kostki czekolady, bratki i mięta do dekoracji 1 łyżka masła kakao Sposób przygotowania: Czekoladę i masło rozpuść w oddzielnych naczyniach. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawaj(...)boki kokilki i zsypać nadmiar kakao). Ciasto nalej do form do 2/3 ich wysokości i zapiecz w piecu przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Truskawki zmiksuj z lodem i podaj sos razem z gorącym ciasteczkiem udekorowanym kostkami czekolady, kwiatami i miętą. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Kompot z rabarbaru 138

genialnie nie gasi pragnienia jak dobrze schłodzony kompot z tego cudownego owocu. Składniki: 4 duże łodygi rabarbaru 3 goździki 0,5 szklanki cukru 2 litry wody kostki lodu i mięta ( do podania) Sposób przygotowania: Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Owoce wrzucamy do zimnej wody, dodajemy cukier, goździki i gotujemy an wolnym ogniu ok. 10-15 minut. Próbujemy- jeśli uznacie(...)kompot jest za kwaśny dodajcie cukru. Podajemy przestudzony z kostkami lodu i listkami świeżej mięty. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Pączki serowe 155

proszkiem do pieczenia. Dodaj sól. Dodaj alkohol i zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Olej rozgrzej w garnku lub frytkownicy do 170 stopni. Za pomocą łyżeczki lub łyżki do lodów nabieraj porcje ciasta. Pączki smaż na rumiany kolor z obu stron. Usmażone pączki koniecznie odsącz z nadmiaru tłuszczu. Od razu po smażeniu połóż je na ręczniku papierowym, który wchłonie

Wielki apetyt
Tarta z rabarbarem i bezą 181

doskonałych połączeń smakowych: kwaśny rabarbar i słodka beza. Słodycz kruchego ciasta i chrupkiej bezy powodują, że dodatek cukru do rabarbaru jest naprawdę zbędny. Tartę lubię również z dodatkiem lodów waniliowych. Poezja smaku! Polecam :-) Składniki: Ciasto: 225 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 duże żółtko 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Mąkę wrzucić

maniapieczenia
Wytrawne muffiny z pomidorkami 250

pesto. Dodajemy do suchych. Mieszamy, tylko aby składniki się połączyły. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nalewamy jedną łyżkę ciasta. U mnie super sprawdza się łyżka do lodów. Do środka każdej muffinki wkładamy po jednym pomidorku koktajlowym, posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200 ° piekarniku 25/30 minut.   Czekamy( będzie trudno) aż całkowicie ostygną. Nie wiem czemu

Mia Cucina Sofieta
Lemoniada rabarbarowa z pomarańczą i ziołami. 178

Zamiast białego cukru trzcinowy, miód, ksylitol lub stewia, będzie pysznie, zdrowiej i mniej kalorycznie. Lemoniadę można rozcieńczyć wodą gazowana lub winem musującym w wersji dla dorosłych. Podawać z lodem i plastrami pomarańczy... najlepiej na tarasie, balkonie lub w ogrodzie ;).  Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Składniki: 500 g rabarbaru, 1000 ml wody, 40 g cukru trzcinowego, ksylitolu lub stewi(...)pomarańcze, 2 gałązki mięty ogrodowej, 2 gałązki melisy cytrynowej, 2 gałązki stewi (opcjonalnie), inne świeże zioła wg. uznania. Do podania:  woda gazowana lub wino musujące (np. Prosecco), kostki lodu.  Przygotowanie: W rondlu zagotować syrop cukrowy (woda, cukier, połowa mięty, połowa melisy, stewia, skórka z jednej pomarańczy cienko obranej), gotować 5 minut. Dodać umyty i pokrojony rabarbar, gotować kolejne

SzczyptaSmaQ
Masło orzechowe Primavika 215

się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami, a także owsiankami czy muesli. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów.  W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek do mięs, sosów czy warzyw. Oczywiście można je również

Kto ugości moich gości?
Obiad w 20 minut. Grillowany stek wołowy z blanszowanymi warzywami i chipsami z pokrzywy 259

Sałatka: Warzywa umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na pół, cebulę w krążki, pozostałe warzywa wzdłuż na cienkie paski (można przy pomocy obieraczki).  Przygotować miskę z zimną wodą i lodem. W rondlu zagotować wodę z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Paski warzyw wrzucić do wrzątku, gotować 1-2 minuty. Ugotowane przełożyć łyżką cedzakową do wody z lodem, wystudzić

SzczyptaSmaQ