lody - 12901 przepisów (strona:528/861)

Ananas z grilla w miodowej glazurze 207

palcami wskazującymi obu dłoni ostrożnie wypychamy każdy kawałeczek na zewnątrz (naprzemiennie raz w jedną raz w drugą stronę). Tak podany na ciepło ananas będzie smakował jeszcze lepiej z kulką lodów waniliowych :) Smacznego

MyCookBook.pl
Naleśniki kakaowe z kremem czekoladowym oraz truskawkami w syropie balsamicznym 196

balsamicznym :) Przepis na połączenie tych składników powstawał „na raty”. Najpierw przygotowałam same truskawki w syropie balsamicznym (przepyszne, słodkie z nutką kwaśno-owocowego octu), które miały być dodatkiem do twarożku, lodów lub zjedzone same :) Dopiero później wpadłam na pomysł, aby zestawić je z kakaowymi naleśnikami i czekoladowym kremem. Tak powstał naprawdę pyszny deser, który zasmakuje i „małym” i „dużym

MyCookBook.pl
Marmolada szwarcwaldzka 152

trzeba pasteryzować. Marmolada szwarcwaldzka prócz smaku ma też całe mnóstwo innych zalet: można ją użyć praktycznie do wszystkiego! Możemy nią przekładać torty, ciasta, smarować nią naleśniki, dodawać do lodów, nadziewać bułeczki, rogaliki, czy po prostu zjeść ją rozsmarowaną na świeżym pieczywie lub wyjadać wprost ze słoiczka… palcami! ;) Może zatem w trakcie tworzenia zimowych zapasów znajdziecie czas i miejsce

MyCookBook.pl
Napój truskawkowy 169

Truskawki ciąg dalszy . . . . . .  Orzeźwiający napój truskawkowy. Porcja dla 4 osób Składniki: 500 g truskawek 2 szklanki zimnej gazowanej wody 3 łyżki cukru lód ( u mnie było 20 kostek ) Sposób wykonania: Lód rozkruszyłam za pomocą blendera, dodałam umyte i oczyszczone truskawki, zmiksowałam.Wlałam dwie szklanki wody, dodałam cukier. ( cukier wg uznania ), ponownie zmiksowałam. Rozlałam w kieliszki

Darcia w kuchni
Drink New York 231

York to świetny w smaku drink jednakże jest on bardzo mocny ponieważ zawiera aż 100 ml whisky! Składniki: whisky 100 ml grenadina 50 ml sok z limonki 50 ml lód Sposób wykonania: Na początek do naszego shakera wypełnionego lodem nalewamy 50 ml grenadiny następnie dodajemy 50 ml soku z limonki na sam koniec 100 ml whisky wszystko razem mieszamy

Drinkologia
Mus czekoladowo - bananowy z awokado 164

czekoladowa! ;) Składniki: /na dwie porcje 1 awokado - ważne, aby było miękkie 2 banany 1 łyżka kakao opcjonalnie: pół szklanki mleka Awokado przekrajam na pół wokół pestki i gałkownicą do lodów wydłubuje jego środek. Dodaję do niego pokrojone w plasterki banany oraz 1 łyżkę kakao. Całość miksuję. Powstaje gęsty mus, który nazywam "domową nutellą". Świetnie nadaje się na kanapki

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Amaretti - migdałowe ciasteczka (bez glutenu) 222

migdałowe, popękane ciasteczka. Chrupkie z wierzchu i lekko ciągnące w środku. Bez mąki, 100% bez glutenu. Doskonałe do czarnej kawy, pokruszone często służą jako dodatek do deserów np. do lodów, zaś pięknie zapakowane sprawdzą się jako słodki upominek np. na święta :) Przepisów na amaretti jest bardzo dużo. Podejrzewam, że każda włoska rodzina ma swój własny przekazywany z pokolenia

maniapieczenia
Przepyszne muffinki z daktylami i bananem 156

foremkach, wlać ciasto do 3/4 wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 35-40 minut. Wyjąć i przestudzić, delikatnie wyjąć z foremek. Podawać z gałką lodów waniliowych lub bez. Muffinki są rewelacyjne. Można to ciasto upiec na blaszce o wymiarach 20 x 20 cm. Wszystko robimy w ten sam sposób, tylko blaszka musi być wyłożona

Kuchnia Pokoleń
Babeczki Ferrero 470

papilotki samemu.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Można zrobić to zwykłą łyżką, ale jeśli macie w domu nabieraczkę do lodów nadaje się do tego jeszcze lepiej. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 -25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone

Ciastkozercy
Lemon curd 186

jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez.   Idealny zamiennik konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa.  Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów i lodów. (Składniki na 1,5 szklanki.) 2 duże jajka 2 żółtka 160g cukru 80 g masła skórka i sok wyciśnięty z 2 cytryn Cytryny wyszorować szczoteczką, wyparzyć i zetrzeć skórkę

Di gotuje
Jogurtowy koktajl cytrusowy 212

przyspiesza przemianę materii- jest ważnym składnikiem diet odchudzających Składniki (na 3 porcje): - 2 pomarańcze - 2 limonki - 1,5 szklanki jogurtu naturalnego - 1 grejpfrut - 2 łyżki miodu - 4 kostki lodu  Pomarańcze, limonki i grejpfrut obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kawałki i wrzucić do blendera. Dodać jogurt, miód oraz kostki lodu i miksować do połączenia składników. Napój przelać do szklanek

Fit & Healthy Life
Nalewka z wiśni na miodzie akacjowym z Amaretto 206

miesiące by nabrał mocy i aromatu. Na zdrowie, Klaudia! *Wiśnie możemy później wykorzystać do ulubionego ciasta lub crumble z kruszonką lub jako dodatek do deserów i lodów

Mango Papaja
Mortadela 171

mortadela jest wędliną parzoną, ale bez bezpośredniego dostępu do wody. Więc szynkowar spisze się tutaj idealnie.       Składniki: 600 g szynki wieprzowej 250 g słoniny 200 g lodu 5 g żelatyny 20 g peklosoli 4 g gorczycy białej 3 g papryki słodkiej 2 g nasion kolendry 3 g gałki muszkatołowej 3 g pieprzu czarnego 5 g czosnku granulowanego(...)wkładamy do lodówki na dobę. Po tym czasie mięso przekładamy do melaksera lub blendera i rozdrabniamy ze słoniną na gładką masę. W międzyczasie dodajemy do mielonej masy pokruszony lód, roztarte w moździerzu wszystkie przyprawy i żelatynę. Wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej, kleistej i gładkiej masy. Następnie przekładany całość do szynkowara wyłożonego woreczkiem, dokładnie ubijamy, aby nie było powietrza i zawiązujemy

Marder&Marder Manufacture
Co siedzi w dyni, czyli właściwości lecznicze i kosmetyczne, dlaczego i jak warto ją jeść? 212

pojęcia, dla mnie bomba. W dziedzinie, która mnie najbardziej interesuje czyli kuchnia ,  nadaje się jako dodatek na zimno do dressingów, warzyw, chleba, sera, jajek, deserów, serników, lodów, można go również spożyć bezpośrednio. Nie wolno na nim smażyć, posiada bardzo niski moment temperatury palenia, dlatego smażenie na nim może wpłynąć nie korzystnie.  Przechowywać go należy w suchym pomieszczeniu

Pause Gotowanie!
Zachwytu Ukrainą c.d. (3) 245

babeczek - wanilia z wisienką!!! Aż chciało by się wstawać! Również nieznane w Polsce a pyszne są Ukraińskie ,,zefirki" jest to coś zbliżonego - aczkolwiek nie to samo - do polskich ciepłych lodów. Zefirki są różowe albo białe, składają się z dwóch połączonych ze sobą babeczek. Jest to rozpływająca się w ustach pianka. Naprawdę pycha!!! Zdjęcia jednak nie mam, gdyż w podróży

sierotka maRysia w kuchni