Zdrowe lody orzechowe – tylko 3 składniki! Witajcie moi drodzy Lubicie masło orzechowe? A lody? Dziś zapraszam Was na pyszne i zdrowe lody orzechowe. Wystarczą 3 proste składniki Kilka chwil przygotowań i pyszne domowe lody gotowe. Spróbujcie Składniki: 2 dojrzałe banany 2 łyżki dobrego masła orzechowego – u mnie 100% crunchy(...)nożami, dodajemy jogurt i masło orzechowe. Miksujemy na gładko. Masę przekładamy do pojemnika i wkładamy jeszcze na około 1 h do zamrażalnika (warto je przemieszać co 20 minut). Nakładamy lody i od razu podajemy. Smacznego The post Zdrowe lody orzechowe – tylko 3 składniki! first appeared on Słodkie okruszki
Słodkie okruszkiWitam serdecznie, tym razem zaproponuję przepis na pyszne domowe lody czekoladowe bez mieszania. Lody są wyjątkowe proste w przygotowaniu i bardzo smaczne . Polecam zrobić. Do przygotowania lodów czekoladowych będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 800 ml lodów 500 ml śmietanki 36 % (dobrze schłodzonej) 1 szklanka (250 ml) mleka skondensowanego słodzonego (schłodzonego) 2 łyżki(...)ubitej śmietany przesiewam przez sitko kakao i jeszcze przez chwilę miksuję, tak żeby składniki się połączyły. Na koniec dodaję mleko skondensowane i jeszcze przez chwilę miksuję. Tak przygotowane lody przekładam do miski plastikowej lub szklanej, nakrywam pokrywką lub folią spożywczą i wstawiam do zamrażalnika na około 6 godzin. Lodów nie trzeba mieszać. Jeżeli lody schładzamy
Uwaga Babcia GotujeDzisiaj polecam Wam pyszne lody na śmietanie z serkiem mascarpone i białą czekoladą. Tylko te trzy składniki, a lody są bardzo smaczne i nie wymagają dużo pracy. Szybkie do przygotowania przez zabieganych. Polecam!!! Składniki: 100 g białej czekolady (najlepiej Milka lub Wedel) 250 g serka mascarpone 750 ml śmietany 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Rozpuścić czekoladę(...)wodą. Przed wrzuceniem do masy rodzynki należy odcisnąć z wody. Rozlać do pojemników i wstawić do zamrażarki na min. 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjąć lody 20 – 30 minut szybciej z zamrażarki. Podawać udekorowane według własnego uznania. Śmietana z białą czekolada Gotowa masa Smacznego!!! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poniżej klikając w POBIERZ można pobrać
Przepisy Babcijeszcze nie opuszczają, dlatego warto sobie pomóc schładzając się pożywieniem... w takim razie tylko lody przychodzą nam do głowy 😃 Dlatego dziś proponujemy Wam bardzo szybkie przepisy na lody, które albo odtworzycie albo po prostu się nimi zainspirujecie bo jak widać są banalnie proste! A smakują pysznie i domowo 😍 Białkowe lody jogurtowe ze spiruliną(...)spiruliną i sokiem z cytryny. Dobierz smaki bardziej słodkie czy cytrynowe pod siebie. Do foremek wlewać jogurt i co chwilę wcisnąć parę borówek do środka. Zamrozić i już :) Proteinowe lody truskawkowo-czereśniowe Składniki: -250g truskawek -miarka odżywki białkowej (u nas waniliowa słodzona stewią i erytrytolem) -jogurt Skyr -erytrytol lub inne słodzidło jeśli według Was jest potrzebne -kilka
Candy Pandasnieustannie dbają o smukłą figurę, marka Bracia Koral przygotowała propozycję w stylu fit. Składniki: 150 ml jogurtu naturalnego Po jednej łyżeczce orzechów ziemnych, laskowych i włoskich Garść ulubionych owoców Lody truskawkowe z truskawkami Bracia Koral – 1 gałka Mięta do dekoracji Mieszankę orzechów wsypujemy na dno pucharka i zalewamy porcją jogurtu naturalnego. Następnie dodajemy gałkę lodów truskawkowych Braci(...)więcej, jak kilka minut. Takimi przysmakami możesz uraczyć swoją rodzinę czy przyjaciół, którzy wpadli z niezapowiedzianą wizytą. Powyższe przepisy możesz dowolnie modyfikować, dodając za każdym razem inny smak lodów lub owoce. Jeśli wciąż nie możesz się zdecydować, które z lodów Braci Koral to twoi faworyci, zajrzyj na http://www.braciakoral.pl i przejrzyj bogatą ofertę lodowych przysmaków. Szukasz pomysłu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wielce pozytywnie, żar leje się z nieba a jeziora i rzeki nagrzały się do ponad 20°C. Najlepszą receptą na taką zwariowaną pogodę są domowe lody truskawkowe. Istne kulinarne szaleństwo Zawsze z nadejściem czerwca, polska kraina zamienia się w monotematyczny dom wariatów. Wszyscy mówią o truskawkach, szukają(...)kilka kilometrów i cieszyć się ekologicznymi truskawkami. Warto zebrać je samemu z krzaka, taki kontakt z naturą jest najlepszy. A po zbiorach polecam domowe lody truskawkowe lub przepyszne ciasto truskawkowe (link). Liczne właściwości zdrowotne Truskawka posiada liczne właściwości zdrowotne. Wspaniale nawadnia, kalorie tego owocu można policzyć na palcach jednej ręki
kuron.com.plnamiętnie kręcę lody. W końcu mamy lipiec, prawda? Więc jak nie teraz, to kiedy...? Tym razem sięgnęłam po przepis z gazety Spis bedre , nr 4/2017. Na lody z rabarbarem zawsze mam chętkę, a teraz szczególnie, gdy w ogródku różowo-zielone łodygi rosną bez opamiętania. W przepisie wystąpił syrop z rabarbaru, ale w zielonym kółeczku(...)rogu zdjęcia poradzono, że zastąpić go można syropem z kwiatów czarnego bzu. Chętnie z tej rady skorzystałam, gdyż rzeczonego syropu zapasy poczyniłam już jakiś czas temu. Lody wyszły boskie! Lekko kwaśne, ale jednak słodkie, wyraźnie rabarbarowe z lekką nutą bzu. A do tego bezy; na początku ciągle chrupiące, później niemal rozpuszczone, słodkie kawałeczki... Ciężko powstrzymać się przed
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatku surowych jajek i z niewielką ilością cukru. Pasują do nich wszystkie jagodowe, letnie owoce - już widzę je w połączeniu z malinami, jagodami, porzeczkami czy wiśniami. Pycha! Składniki (6 lodów jak na zdjęciu) Warstwa śmietankowa 250 ml śmietany kremówki łyżka cukru łyżka cukru z wanilią Kremówkę wymieszać z cukrem i cukrem z wanilią do ich rozpuszczenia. Rozdzielić masę(...)pojemniczków na lody (do mniej więcej 2/3 objętości). Nie wkładać patyczków. Wstawić pojemniczki do zamrażalki na 1-1,5 h *. Lody mają zacząć zamarzać, ale nadal być lekko płynne. W tym czasie przygotować masę truskawkową. Warstwa truskawkowa 150 g umytych, obranych truskawek 2-3 łyżeczki cukru Truskawki zblendować, wymieszać z cukrem. Po w/w czasie wyjąć pojemniczki
Słodkie inspiracje. To prosty, smaczny i zdrowy deser. Idealny dodatek do wszystkich letnich uroczystości. Potrzebujesz tylko kilka minut i miksera, aby połączyć składniki ze sobą. Od tygodnia robimy lody domowe i Lila jak ma ochotę to zje nawet cztery dziennie. A ja wcale nie protestuję i z czystym sumieniem wyciągam kolejną porcję, bo wiem, że taki skład(...)zaszkodzi. Lody domowe możesz zrobić z dowolnych owoców. Ten wpis potraktuj jako inspiracje. Znamy się już od kilku miesięcy i dobrze wiesz, że ja się przepisu i proporcji nigdy nie trzymam. Eksperymentuj dowolnie! Lody truskawkowe Truskawki + śmietanka 30% + miód (opcjonalnie) (jak widać na zdjęciu nawet granolę wrzuciłam) Lody bananowe Banan + śmietanka
lady-och-mistrzyni.blogspot.comdelikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do pojemników. Część przełożyłam do silikonowych foremek w kształcie różyczek (12 sztuk), pozostałą – do zamykanego pojemnika. Różyczki również przełożyłam do zamykanego pojemnika, aby lody nie chłonęły zapachów. Lody wkładamy do zamrażarki i chłodzimy co najmniej 6 godzin. Domowe lody truskawkowe możemy podać na wiele sposobów. Ja zaprezentowałam kilka(...)prezentują się zamrożone w foremkach silikonowych w kształcie różyczek. Bardziej popularne podanie to w kubeczkach waflowych, czy też na waflach okrągłych lub kwadratowych. A najważniejsza rzecz to jednak smak. Lody są słodkie, bardzo kremowe i baaaaardzo truskawkowe. Smak można zmodyfikować własnymi dodatkami. Smacznego. Przepis na domowe lody truskawkowe wykorzystałam z bloga Domowa cookierenka Agi . Przepis
mojewypiekiinietylkoGranita to taka włoska kuzynka sorbetu. Różni się przede wszystkim konsystencją - sorbet jest kremowy, gładki, granita natomiast, jak sugeruje jej nazwa, jest ziarnista, składa się z mini granulek lodu. Na Sycylii najbardziej popularna jest cytrynowa granita, którą podaje się z maślaną bułeczką. W restauracjach, szczególnie podczas degustacji, granita podawana jest jako tzw. intermezzo, czyli taki przerywnik między daniami, na oczyszczenie(...)cukier i sok owocowy. Pokusiłam się o przygotowanie granity ze świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego i jabłkowego, a na przełamanie smaku dodałam oxymel z tymiankiem. Polecam również proste w przygotowaniu lody Lody bananowo-truskawkowe Melonowy sorbet Lody kawowe Lody bananowe z masłem orzechowym Domowe lody pistacjowe Lody jagodowe
Obiad gotowyCzas czytania: 2 min Lody, kiedy za oknem góry śniegu? Czemu nie! Fantastyczne, to chyba skromnie powiedziane, one są wyśmienite i choć ilość składników jest minimalna to sukces murowany. Kremowo-aksamitną konsystencję można uzyskać dzięki dodatkowi alkoholu, który sprawia, że lody podczas chłodzenia nie zamarzną na „kość”. Na bazie podstawowego przepisu możecie zrobić inne(...)smaki, trzeba tylko pominąć kawę i w zamian dodać inny smak. Choć gorąco zachęcam do przygotowania właśnie lodów caffe latte. Gałka domowych lodów caffe latte będzie idealna do tego, by zrobić kawę Affogato, a z takimi lodami będzie, to najlepsza kawa na świecie. Print Lody Caffe Latte .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full
SprawdzonaKuchnia.plDziś zapraszam na tradycyjne lody czekoladowe. Przygotowuję je już od kilku lat, zawsze powtarzając, że są to najlepsze lody czekoladowe, jakie jadłam. Wykonane tradycyjnie z żółtek, mleka, śmietanki i dwóch rodzajów czekolady. Bardzo ważnym składnikiem domowych lodów jest dodatek prawdziwego ekstraktu waniliowego (na bazie wódki) lub alkoholu. Jego dodatek jest tak mały, że jest absolutnie(...)niewyczuwalny. Powoduje jednak, że lody nie zamarzają na kość i dają się porcjować łyżką do lodów. Po wymieszaniu w maszynie możecie też przelać mieszankę do foremek do lodów na patyku. Bardzo polecam, smacznego:) na 700 ml lodów: 300 ml śmietanki 30 lub 36%, 300 ml pełnego mleka (3,2%), 4 żółtka, 90 g cukru
Lekcje w kuchnimalinowe Sorbet malinowy jest cudowny w upalne letnie popołudnia. Osobiście lubię ten deser przygotowywać z dodatkiem mleka, które daje gładki, aksamitny smak. Dodatkowo przecieram większość malin, żeby pozbawić lody dużej ilości pestek. Lody sorbetowe są przepyszne, mają niewiele kalorii i wspaniale chłodzą i mogą być świetną owocową przekąską. Składniki potrzebne na sorbetowe lody(...)dodajemy cukier, można dodać odrobinę ekstraktu, wszystko gotujemy min. 5-7 minut. Mleko studzimy i łączymy z musem malinowym. Wszystko blendujemy i umieszczamy z zamrażalniku w plastikowym pojemniku. Lody muszą zamarzać co najmniej 6 godzin, jednak co godzinę warto zmiksować lub przynajmniej energicznie przemieszać sorbet, aby nie dopuścić do powstanie dużych kryształów lodu. W tym przepisie mleko można
Gotujemy i jemymalinowe Sorbet malinowy jest cudowny w upalne letnie popołudnia. Osobiście lubię ten deser przygotowywać z dodatkiem mleka, które daje gładki, aksamitny smak. Dodatkowo przecieram większość malin, żeby pozbawić lody dużej ilości pestek. Lody sorbetowe są przepyszne, mają niewiele kalorii i wspaniale chłodzą i mogą być świetną owocową przekąską. Składniki potrzebne na sorbetowe lody(...)dodajemy cukier, można dodać odrobinę ekstraktu, wszystko gotujemy min. 5-7 minut. Mleko studzimy i łączymy z musem malinowym. Wszystko blendujemy i umieszczamy z zamrażalniku w plastikowym pojemniku. Lody muszą zamarzać co najmniej 6 godzin, jednak co godzinę warto zmiksować lub przynajmniej energicznie przemieszać sorbet, aby nie dopuścić do powstanie dużych kryształów lodu. W tym przepisie mleko można
Korniszonkiwiem jak Wy ale ja uwielbiam domowe lody. Szczególnie te bez cukru, bo można się nimi zajadać z czystym sumieniem. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na lody z mango i malin. 3 składniki, a uwierzcie mi - wychodzą genialne! Składniki (na 6 szt): - 2 dojrzałe mango - 200g malin - sok z połowy cytryny Sposób przygotowania w Tefal(...)oraz miąższ z mango. Dodajemy sok z cytryny. Zakładamy koszyk do gotowania na parze i ustawiamy: obroty:12 czas: 2 minuty. Gotowy mus z mango przelewamy do foremek na lody. Następnie, w tej samej misie umieszczamy umyte maliny. Ustawiamy obroty:12 czas: 30sekund. Przelewamy mus malinowy na mus z mango, uzupełniając foremki lodów. Gotowe lody
CookYourselfLody czekoladowe powinny być kremowe, gęste i budyniowe, czytam w Jadłonomii i właśnie lody z przepisu Marty były inspiracją do powstania moich dzisiejszych . Całkowicie się zgadzam, a że najlepszy czekoladowy budyń jaki jadłam powstał przy udziale awokado (przepis tutaj ) podmieniłam batata z przepisu Marty na awokado właśnie. Lody są cudownie kremowe, wręcz(...)aksamitne, bardzo czekoladowe i super łatwe do przygotowania. Można je zrobić bez maszynki do lodów, ale ja do przygotowania wykorzystałam jednak maszynkę. Skład bardzo prosty, a lody pełne wartości odżywczych. Zapraszam na lody - samo zdrowie i bardzo polecam! Składniki: 1 duże dojrzałe awokado 1 puszka mleka kokosowego 200 g gorzkiej czekolady 1/3 łyżeczka soli wanilia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żadnych wymówek i nikt nie liczy kalorii ( no, bo przecież warto czasami zgrzeszyć ;) ). A jak wybieram lody – to zawsze te najlepsze, czyli Carte D’Or – lody premium, wykonane z najwyższej jakości składników, idealnie kremowe, o wyrazistym smaku – takie, po których jeszcze na długo pozostaje smak na podniebieniu! A do tego te lody pięknie wyglądają – urocze 6 rozetek gotowych do nałożenia! Dziś mam dla Was przepis nie na pyszne lody, ale na fantastyczny deser z ich użyciem. Chrupiące ptysie wypełnione Lodami Carte D’Or Galateria Lemon Pie , orzeźwiającym cytrynowym Lemon curdem i paloną bezą włoską – czyż nie brzmi ślinka od samego czytania?! Taki deser jest
Ostra na SłodkoLody, lody dla ochłody ! Znajdą się chętni ? Pytanie być może retoryczne, mamy wszak lato i tropikalne upały. Myślę, że przepis na ekspresowe lody malinowe Wam się spodoba. Lody przygotowałam z dodatkiem likieru truskawkowego Dalkowski . Jeżeli wolicie chcecie przygotować lody bez alkoholu, dodajcie trochę słodkiej śmietanki i zmiksujcie maliny. Składniki(...)zamrażarki. Zmrożone maliny umieścić w wysokim pojemniku , dolać likier truskawkowy i zmiksować na gładką masę. Do miksowania użyć należy mocnego blendera, najlepiej takiego z funkcją kruszenia lodu. Po zmiksowaniu lody są już gotowe. Jeśli jednak wolicie bardziej stałą konsystencję, przelejcie masę do plastikowego pojemnika/pudełka i wstawcie na 2-3 godziny do zamrażarki. Gotowe lody podawajcie
kolorowotorcikowoorzechowym, kolejny raz podobnie jak czekoladowe, lody wychodzą obłędnie kremowe i przepyszne i do tego możemy mieć pewność, że są o wiele bardziej zdrowszą alternatywą dla kupnych lodów i nadają się idealnie dla wegan, osób uczulonych na laktozę, czy ograniczającej w diecie tłuszcze zwierzęce, wystarczy wymieszać składniki i je zamrozić :) Kto jeszcze nie wypróbował domowej wersji lodów(...)chwilę podgrzewamy do połączenia się składników (można też sobie pomóc używając ręcznego blendera lub miksera), czekamy aż ostygnie, później możemy lody zrobić na dwa sposoby, możemy najpierw lody umieścić w zamykanym woreczku do mrożenia owoców (np takim z ikei) i następnie po zamarznięciu wyjąć je z woreczka włożyć do blendera/ malaksera i zmiksować na gładko
zdrowa vege kuchniatemu lody powinny mieć gładszą konsystencję, z mniejszą ilością kryształków lodu. Do musu dobrze jest też dodać trochę jakiegoś słodzidła, czy to miodu, czy syropu klonowego, albo cukru jeśli ktoś nie ma w stosunku do niego obiekcji. Jagody są dość kwaśne i w formie lodów ciężko się je je nieosłodzone :) Śmietanę ubić na sztywno, można ją też(...)Mieszanie powtarzamy jeszcze po czterdziestu minutach, a później jeszcze trzy razy co pół godziny. Po ostatnim przemieszaniu masę można przelać do jakiegoś pojemnika, albo zostawić w misce przykrytej folią. Lody powinny poleżeć w lodówce co najmniej pięć godzin, a najlepiej całą noc. Te włożone do foremek, są dobre już po czterech godzinach. Smacznego! Lody dołączają
Przepysznik - BLW i nie tylkośmietankowych, to jego absolutnie najulubieńsze i najukochańsze lody pod słońcem. Ostatnio tyle kombinowałam z różnymi mieszankami lodowymi, że w końcu nie wytrzymał i poprosił mnie o zrobienie lodów czysto i wyłącznie śmietankowych, takich... dla niego :) A zatem są, proszę bardzo, lody śmietankowe pyszne i aksamitne! Lody śmietankowe 600g śmietany(...)czym przemieszać łyżką albo miotełką. Mieszanie powtórzyć po kolejnych czterdziestu minutach, a później trzy do czterech razy co pół godziny. Po ostatnim mieszaniu masę można przełożyć do pojemniczków na lody, opakowań po jogurcie albo pudełka - koniecznie z pokrywką. Zostawić na co najmniej 5 godzin (lody w pojemniczkach powinny być gotowe już po 3 godzinach). Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoOrzechowy mix lodów domowych to kontynuacja rozpoczętej kilka tygodni temu własnej twórczości lodowej – przygotowałam już domowe lody straciatella i mocno czekoladowe lody domowe, tym razem wykorzystałam orzechy dostępne w szafce z dodatkami do wypieków: orzechy pistacji, orzechy włoskie, migdały a także rodzynki i standardowo czekoladę. W mojej szafce zawsze jest czekolada do wypieków(...)post Orzechowy mix lodów domowych appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garneklody są pyszne. Zrobiłam je w sobotę, ale z zamrażarki wyciągnęłam dopiero w poniedziałek. Czekała mnie miła niespodzianka, bo lody po wyciągnięciu z zamrażarki od razu były gotowe do nakładania. Wystarczająco miękkie, by móc bez problemu uformować z nich gałki, kształtne nie są, bo ja za mało się staram, ale najważniejszy smak! Genialne, kremowe, lekkie(...)orzeźwiające. Wprawdzie przepis znalazłam na Moje Wypieki , tam przepis był na lody z advocatem, więc ja pomyślałam sobie, że lilkier to likier, postanowiłam wlać likier o smaku Pinacolada. To był świetny wybór! Sposób przygotowania różni się od tamtego sposobu, bo ja zrobiłam je po swojemu, uważam, że takie lody są wtedy bardziej puszyste i dlatego
Blondynka Gotujebitą śmietanę zapowiedziałam i przepis na wegańskie lody. Oto są! Pyszne, słodkie, mocno truskawkowe, z kokosowym aromatem...Idealne na letnie upalne dni, gdy trzeba się nieco ochłodzić :) Lody są banalnie proste do wykonania. Ja używam maszynki do lodów, ale jeśli jej nie macie również dacie radę je zrobić :) Polecam! WEGAŃSKIE LODY TRUSKAWKOWO-KOKOSOWE(...)alkohol. Jeśli nie macie maszynki należy masę na lody umieścić w pojemniku, włożyć do zamrażarki i co ok. 30-45 minut zmiksować masę aby rozbić kryształki lodu i lody były kremowe. Tę czynność powinno wykonać się ok. 3-4 razy. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarśrodku której zamiast pestki czekają na nas nasączone amaretto ciasteczka. Ciepłą słodycz cudownie chłodzi orzechowy smak lodów. A kiedy patrzę na te bezowe kule widzę duże, strzępiaste hortensje - moje ukochane kwiaty w ogrodzie. Chwilo trwaj! BRZOSKWINIE ZAPIEKANE W BEZACH Z LODAMI ORZECHOWYMI /na 4 porcje/ 4 dojrzałe brzoskwinie 3 białka szczypta soli 160 g cukru(...)śmietany kremówki mielone orzechy włoskie (nie ważyłam, dosypywałam do masy do smaku) Mleko łączę ze śmietaną, dodaję zmielone orzechy, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta. * inspiracją był przepis z książki Desery wydawnictwa Konemann. ** ten przepis to moja propozycja do akcji Morelkowo - brzoskwiniowo 2 prowadzonej przez Kabamaigę
KUCHARNIAnutą cynamonu i dzikiej mięty, której bujne krzaki wyrosły tuż obok jabłoni. Kawałek łąki w gałce loda. Smak sierpnia ukryty w zamrażalce. Uśmiecham się triumfalnie - tym razem 1:0 dla mnie. Choć czas, niewzruszony, i tak pędzi dalej. Lody kręciłam w duecie z Małgosią (klik) . Myślę, że jeśli chodzi o naszą znajomość, czas nam sprzyja(...)coraz bardziej się zbliżamy, choć w rzeczy samej świadczą one o tym, jak bardzo jesteśmy odmienne. Jednak, gdyby było inaczej, pewnie nigdy nie upiekłybyśmy razem makaroników (klik) , nie ukręciły lodów ani nie miały ochoty na kolejne spotkanie. Kiedy? O tym zdecyduje Czas... LODY Z KARMELIZOWANYCH PAPIERÓWEK Z NUTĄ DZIKIEJ MIĘTY I CYNAMONU 250 g śmietany kremówki
KUCHARNIA