lodów, już tłumaczę. Dzięki temu że w maszynie lody są mieszane, napowietrzają się i ich konsystencja jest dużo lżejsza. Już po 25-30 minutach wyjmujesz gotowe lody i możesz podać je rodzinie lub gościom. LODY MALINOWE PRZYGOTOWANIE: 5 minut + 30 minut w maszynie + czas chłodzenia Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: -50 ml mleka(...)śmietanki 36% – 20 g cukru – 80-90 g malin PRZYGOTOWANIE: Składniki zblenduj w mikserze. Jeśli nie posiadasz maszynki do lodów przelej masę do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Jeśli przygotowujesz lody w maszynie najpierw schłódź masę przez 3-4 h. Następnie wlej je do maszyny do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją. Lody
nietylkopasta.ploprócz świeżych borówek i bitej śmietany wykorzystałam jagodowe lody Carte d’or i muszę Wam powiedzieć, że to smakuje rewelacyjnie! Połączenie delikatnej chrupiącej bezy i pysznych jagodowych lodów od razu kojarzy mi się z moim dzieciństwem i z najlepszym bezowym tortem lodowym, zarezerwowanym tylko na specjalne okazje :) Przygotowując deser możecie wykorzystać gotowe lodowe rozetki(...)miały dużo czasu na przestygnięcie. Składniki: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny + 200 g śmietany kremówki, jagody lub borówki do dekoracji, lody – u mnie jagodowe Carte d’or Jak zrobić bezy z lodami? Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący
Ciastkozercypowiedział, że lody można jeść tylko zimą? U nas lodowe kule je są całoroczne i zazwyczaj domowej roboty. Oczywiście zdarza się, że kupimy lody na patyku, zwłaszcza latem. Te lody powstały jako wyzwanie na konkurs #kotlin , który ma #smaknumer1 . Lody są o smaku pomidorowym, a do tego podane są z pomidorowym(...)lody aby nie powstał lód. Przygotowujemy karmel: Pomidora przecieramy przez sito. Gotujemy wodę z cukrem do postania jasnego karmelu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 1/2 szklanki puree z pomidora. Jak sos się skrystalizuje wstawiamy znów na ogień i mieszamy do momentu kiedy grudki rozpuszczą się. Studzimy sos i podajemy z lodami. Możemy zetrzeć dodatkowo odrobinę parmezanu
Kuchnia w oparachWitam serdecznie Propozycja na pyszne domowe lody z mango, do przygotowania których nie potrzeba maszynki do lodów ani mieszania. Lody są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, polecam wypróbować przepis. Jeszcze dodam że lody są wyśmienite:). Do przygotowania lodów kokosowych będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 1 L lodów(...)zgęstniało. Podczas gotowania mango należy często mieszać aby się nie przypaliło. Następnie odstawiam do wystudzenia (rondelek możemy wstawić do zimnej wody, wtedy szybciej wystygnie). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Końcowe przygotowanie lodów: Do miski przelewam dobrze schłodzoną śmietanę i miksuję do momentu aż śmietana się ubije. Następnie mikser ustawiam na wolne obroty i cały czas miksując, dodaję małym strumyczkiem zimne mleko
Uwaga Babcia Gotujewłożyłam do zamrażarki. To dobry sposób na to, żeby mieć zawsze pod ręką pyszne lody. Jest gorąco, więc czym częstować przybyłych gości? U mnie mogą liczyć na lody. A koniecznie muszę mieć różne rodzaje, bo każdy lubi inny smak. Tak więc w poszukiwaniu dobrego przepisu na nowy smak lodów, znalazłam przepis Nigelli Lawson z książki(...)lekko rozmroziły. Są gotowe do nałożenia do pucharków. Pyszne, aksamitne, bez grudek lodu. Po prostu wspaniałe rozpływające się w ustach. Jak widzicie, podałam je z kieliszkiem likieru kawowego. Umm... pyszne... Spróbujcie. Życzę SMACZNEGO! Krys Na inne moje smaczne lody zapraszam do MENU: LODY, ZIMNE DESERY D ziękuję za odwiedziny
Kuchnia u Krysikupić w dowolnym miejscu, w dowolny czas. Lecz te kupowane nigdy nie dorównają domowym lodom ze sprawdzonych i dobrych składników! Większość nie zabiera się za zrobienie domowych lodów, ponieważ nie ma maszyny do lodów, ale gwarantuję Wam - nie jest wcale potrzebna! Można zrobić pyszne domowe lody wcale bez jej użytku. Wystarczy znać jeden prosty(...)przepis, a dalej zależy tylko od waszej wyobraźni! Dziś mam dla Was pyszny przepis na lody mleczne, które są zrobione tylko z 2 składników! Słodzone mleko skondensowane + śmietanka kremówka + kilka godzin chłodzenia i mamy pyszne lody! Lody wychodzą naprawdę SUPEROWE, bez krysztalików lodu, gładziutkie, kremowe i puszyste. Robią się po prostu
Kuchnia ŁukaszaWitam serdecznie Propozycja na proste i smaczne domowe lody truskawkowe, upały są, truskawki są więc można zrobić lody i wypróbować przepis :) Do przygotowania domowych lodów będziemy potrzebować: 500 g truskawek – wcześniej zmrożonych 250 ml śmietany 30% lub 36% 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny Link do filmu przygotowania: Domowe lody truskawkowe(...)cytryny i rozdrabniam blenderem. W drugiej misce ubijam schłodzoną śmietanę. Ubitą śmietanę dodaję do truskawek i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masę przelewam do naczynia w którym będę schładzała lody, górę naczynia nakrywam szczelnie folią spożywczą i wstawiam do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po godzinie wyjmuję pojemnik i dokładnie lody mieszam, ponownie nakrywam i wstawiam
Uwaga Babcia GotujeUpał… A na takie dni najlepsze są… domowe lody! Dlatego dziś chciałabym się z Wami podzielić prostym przepisem na śmietankowo-jogurtowe lody domowe z nutą mango. Idealne, słodka chwila… Spróbujcie. Lody przygotujecie bez maszynki i bez dodatku jajek. Idealny smak i delikatna konsystencja domowych lodów. Nic tylko jeść(...)współpracy z Cukieteria.pl. Zaglądajcie. Będzie pięknie i słodko Poprzednio w ramach tej współpracy zaprosiłam Was na pyszny tort urodzinowy oraz podwójnie pomarańczową babkę. Dziś polecam Wam pyszne śmietankowo-jogurtowe lody domowe z nutą mango. Składniki: 500 ml śmietanki 30% 2 tubki skondensowanego mleka słodzonego (2 x 150 g) mała szczypta soli 1 jogurt z mango 150 g propozycja
Słodkie okruszkiZapraszam Was na przepis na najłatwiejsze i najszybsze domowe lody karmelowe. Takie lody przygotujecie bez użycia maszynki do lodów oraz jajek. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości (czas mrożenia) i … można się cieszyć smakiem domowych lodów. Najłatwiejsze i najszybsze domowe lody karmelowe. Przepis na lody karmelowe bez maszynki(...)mała szczyptą soli. Nie ma konieczności ubijania jej na sztywno, wystarczy, że "powiększy" swą objętość. Zmniejszamy moc miksera i powoli wlewamy skondensowane mleko karmelowe, ciągle miksując. Jeśli chcemy podać lody z jakimiś dodatkami np. orzeszkami, należy je teraz dodać i całą mieszankę lekko przemieszać. Tak przygotowaną mieszankę przelewamy do plastikowego pojemnika z zamknięciem i wkładamy do zamrażalnika
Słodkie okruszkiDzisiaj przetestowałam kolejną foremkę marki ZOKU – „Quick Pop Maker” . Prosta w użyciu, ale parę razy musiałam przygotowywać lody, aby się jej nauczyć. Zrobiłam łatwe lody ze śmietanki, kawy i likieru Baileys. Udały się pysznie, orzeźwiające(...)aromatyczne. Trochę dłużej musiałam je mrozić niż producent napisał na opakowaniu (może z powodu alkoholu). Za jednym razem możemy przygotować 6-9 lodów, ale w opakowaniu mamy dołączone tylko 6 patyczków. Foremka najlepiej się sprawdza przy lodach sorbetowych. Przeróżne foremki ZOKU i akcesoria do lodów ZOKU znajdziecie w sklepie LeDuvel . Zapraszam na FILM . Subskrybuj
Mała CukierenkaPamiętacie Lody Śmietankowe i Truskawkowe Domowe - Najlepsze! ? Dziś przedstawiam Wam wersję z cynamonem i wiśniowe. Uwielbiamy cynamon, więc pokusiłam się na dodanie go zarówno do lodów, przygotowałam bezy z jego dodatkiem i podałam na syropie cynamonowym. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że jest go za dużo? Otóż, wcale nie! Cynamon cejloński nie jest(...)maszyny do lodów, jednak konsystencja i puszystość będzie się trochę różnić od tej po maszynie do lodów. Przy metodzie bez maszyny po prostu masę lodową wkładamy do zamrażarki i przez 3 godziny mrożenia co 30 minut musimy wyciągnąć pojemnik z lodami i przemiksowywać mikserem lub przemieszać łyżką. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujewielką przyjemność podziwiać i niejednokrotnie smakować. A jaki był Wasz początek blogowej przygody? Pamiętacie swoją pierwszą wizytę na blogu kulinarnym? WANILIOWY RYŻ NA MLEKU Z TRUSKAWKAMI I BALSAMICZNYMI LODAMI TRUSKAWKOWYMI * SKŁADNIKI Na ok. 4 średnie porcje 1 litr mleka 3,5% tłuszczu szczypta soli 100g ryżu krótko-ziarnistego 100-120g cukru 1/2 laski wanilii 1/2 łyżeczki(...)mascarpone i mleko miksujemy w blenderze. Jeśli zamiast mascarpone i mleka użyjecie śmietany kremówki, należy lekko ją ubić i dodać do zmiksowanych truskawek , delikatnie wymieszać. Przełożyć do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli nie macie maszynki, lody przełożyć do pojemnika, który zmieści się wam w zamrażarce i w którym możecie miksować. Teraz
KUCHARNIAmożemy jeść lodów bo na przykład mają za dużo kalorii, odchudzamy się albo po prostu nie możemy :) Ochłodźmy się mrożonym jogurtem :) Wystarczy nam foremka do lodów, jogurt i co tylko chcemy i lubimy: czekolada, orzechy, bakalie, owoce... albo tylko jogurt. Zamroźmy go a potem zjedzmy tym samym się orzeźwiając :) Taka przekąska jest naprawdę prosta w wykonaniu
Niezły MłynekWiecie za co najbardziej kocham lody? Ja ich kremową konsystencję i to, jak cudownie rozpływają się w ustach. Sklepowe lody są oczywiście puszyste, ale często jest to zasługa nie napowietrzenia, zaś różnych dziwnych składników :/ Jak robić domowe lody, żeby były puszyste a nie zamarzały na kamień? Oczywiście warunkiem podstawowym jest dobre napowietrzenie masy, drugim(...)jest jej skład – im bardziej tłusta, tym łatwiej osiągnąć kremowość. Ważna jest też temperatura składników – im zimniejsze, tym łatwiej jest to zrobić. Przepis na lody zawiera kilka składników, ale w zasadzie możecie je zrobić tylko z dwóch składników – daktyli i tłustego mleczka kokosowego – będą równie słodkie i kremowe 🙂 Może Was też ponieść fantazja i przy pomocy
Eat me! Fit me!wodnymi lodami . Próbowałam również różnych sposobów na lody bardziej kremowe, z jogurtem, mlekiem, czy tłustą śmietanką, ale ponieważ nie posiadam maszynki do lodów, wszystkie wychodziły z niezadowalającym moich smakoszy skutkiem. I właśnie lody z dodatkiem banana okazały się moim strzałem w dziesiątkę (oczywiście nie jest to moje odkrycie - już od dawna wielcy blogowi(...)mocarze wychwalali właściwości mrożonego banana). Lody są miękkie i kremowe, idealnie się gałkują zaraz po wyjęciu z zamrażarki, sa świetną bazą wielu smakowych, kulinarnych połączeń, a przed Wami lody brzoskwiniowe z kawałkami owoców. Dzień wcześniej mrożę obrane i pokrojone brzoskwinie i banany ( dobrze zamrozić większą ilość, przydadzą się na lody i koktajle). SKŁADNIKI
Upiecz sobie babeczkęnaturalnym smakiem owoców, dzieciaki mogą je jeść bez ograniczeń, a co ważne dla mnie, są miękkie i zaraz po wyjęciu z zamrażarki bardzo łatwo się porcjują, co- w przypadku lodów wykonywanych bez maszynki- jest trudne do osiągnięcia. Domowe lody to taki letni przysmak do którego nie trzeba długo namawiać. Potrzebne nam tylko owoce, słodkie i soczyste(...)naszych kubkach smakowych zawrzało od euforii - blender i dowolne foremki, pojemniczki. Proces tworzenia jest wyjątkowo prosty i szybki, jedynie czas oczekiwania może być ciężką próbą naszej cierpliwości. Lody potrzebują długich godzin leżakowania w zamrażarce, dlatego ja, kręcę je wieczorem, by w spokoju zamroziły się przez całą noc. Zapraszam na moje ulubione lody Sorbet lodowy, czyli jednoskładnikowe
Upiecz sobie babeczkęnaszym blogu najlepsze przepisy na lody wykonywane w domu - nie możecie tego przegapić. Zapytaliśmy laureata o jego drogę do tego ogromnego sukcesu - Skąd pomysł na lody o smaku kremówki? - Pomysł na lody o smaku kremówki., pojawił się w mojej głowie spontanicznie. Polska edycja konkursu ma na celu wyłonienie smaku, który będzie reprezentował(...)chcę promować w europejskim finale. Rozpocząłem od smaku masy lodowej, który miał naśladować smak kremu, dla dopełnienia kompozycji użyłem pokruszonego ciasta francuskiego. - Jak zaczęła się Pana przygoda z produkcją lodów? - Pochodzę z rodziny o tradycjach lodziarskich, od ponad 25 lat prowadzimy w Ząbkach lodziarnię pod nazwą Palermo. Od najmłodszych lat pomagałem budować rodzinny biznes. Dorastałem na produkcji lodziarskiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataodzwierzęcych. Są bez laktozy, bo nie ma w nich produktów mlecznych. Są też bezglutenowe! Oferuję Wam dziś aż trzy smaki – truskawka, czekolada i pietruszka! Co Wy na to? Lody mają swoich zwolenników, jak i zagorzałych przeciwników. Kiedyś były pakowane w kostkę jak masło, dziś mamy tysiące ich rodzajów. Jakie są najlepsze? Ja proponuję Wam domowe lody, które zrobicie z owoców. Potrzebujecie tylko mocnego blendera z końcówką rozdrabniającą i zamrażalnika. Takie domowe lody świetnie sprawdzą się dla maluchów. Jak widzę te niebiesko-żółte mieszanki w intensywnych kolorach z jakąś popularną kreskówką na opakowaniu, to zastanawiam się komu ma to służyć? Dzieci przyzwyczajają się do cukru – dorośli się od niego odzwyczajają. Konserwanty, barwniki
Dietologdomowe są prawdziwe, z prawdziwego mleka (niestety krowiego), z prawdziwej śmietanki i z prawdziwych żółtek, z żadnych proszków, bez użycia emulgatorów, wzmacniaczy smaków itd. Po prostu odzyskany smak lodów z dzieciństwa, prawdziwych, zdrowych, pysznych - Polecam. :-) Jest to możliwe!!! Składniki: 500 ml mleka (krowiego, nie próbowałam z sojowym) tj. 2 szklanki 250 ml śmietanki 30 % (1 szklanka) 6 żółtek pół(...)procesu). 6. Teraz jest czas na konszowanie, czyli mieszanie w trakcie zamrażania. To jest konieczne, bo w przeciwnym razie nasze lody zamienią się w bryłę lodu, a oczekujemy aksamitnych lodów a nie kostek przecież. Zatem po około 2 godzinach nasze lody zaczynają tężeć, wtedy trzeba wyjąć je z lodówki i zamieszać. I z powrotem
Kawa z mlekiempowstania tego wpisu i tych przepysznych lodów! W tym roku, robiłam już lody kilka razy, i muszę Wam się przyznać, że jestem lodowym specjalistą!;-) Przygotowując domowe lody, mamy wielką swobodę w doborze składników i komponowania ich ostatecznego smaku. Te lody mają w sobie wszystko to co lubię, są kremowe dzięki użyciu śmietany kremówki(...)delikatnie wymieszaj. Przelej do pojemnika lub blaszki typu keksówka, resztę bitej śmietany, wprowadź do masy łyżką, tworząc fantazyjne zawijasy. W ten sposób też osiągniemy fajne dwa kolory w strukturze lodów. Na wierzch układamy kilka pierników, posypujemy szczyptą cynamonu. Wkładamy do zamrażalnika, po 4 godzinach lody są gotowe do jedzenia! Lody za pomocą łyżki
SMYKWKUCHNILody brzoskwiniowe z dwóch składników ? Wydawałoby się niemożliwe, a jednak Kremowe i mocno brzoskwiniowe, choć wyraźnie czuć, że są to lody z brzoskwiń w syropie, także jeśli lubicie takowe, to te lody będą spełnieniem Waszych marzeń i przepysznym deserem nie tylko w upalne dni Patent na dwuskładnikowe lody znalazłam u Doroty(...)mojewypieki.com, szukając inspiracji na wykorzystanie swojej puszki brzoskwiń, a że w moim domu miłośników słodkości nie brakuje, wiedziałam że lody będą strzałem w dziesiątkę Składniki na lody: 1 puszka brzoskwiń w syropie ( 450g ) 200ml śmietanki 30% Przygotowanie lodów: Brzoskwinie razem z syropem rozdrabniamy za pomocą blendera na gładki mus. Śmietankę ubijamy na sztywno i ciągle
NiePieprz.plPrzyznam się, że to są moje pierwsze udane lody. Na prawdę próbowałem wykonać domowe lody ok. 5 razy, ale żadne z nich nie wyszły mi. No, ale w końcu(...)się udało! Ten przepis to jest po prostu wynalazek dla mnie! Lody wyszły w pierwszego razu i są naprawdę dobre, nie mają grudek lodu, do ich przygotowania nie potrzebujemy maszyny do chłodzenia lodów, są bardzo smaczne, a co najważniejsze do ich przygotowania potrzebujemy jedynie trzech składników. Tak tylko 3 składniki i pyszne lody są już
Kuchnia Łukaszasię na wafelki do lodów w kształcie miseczek. Były tak samo pyszne jak rurki. Oczywiście wykorzystałam już wypróbowany przeze mnie przepis (http://www.saloniksmakow.blogspot.com/2014/08/rurki-z-bita-smietana.html#more). Wafelki w kształcie miseczek. Gorący wafelek nakładamy na szklankę, lekko dociskamy dłońmi i już gotowe. Po kilku sekundach wafelek jest kruchy i nie zmienia swojego wyglądu. Możemy napełnić je lodami, bitą śmietaną
Salonik smaków