Lody czekoladowe, bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, proste lody wegańskie. Do przygotowania nie potrzebujesz maszynki(...)lodów, ani nawet nie musisz ich mieszać, gdy zamarzają. Prawdę mówiąc wymieszałam składniki, odstawiłam do lodówki i zupełnie o nich zapomniałam. Po wyjęciu były już na wpół zestalone i nie nadawały się do maszynki, wstawiłam więc do zamrażarki i super zamarzły, bez żadnych igiełek lodu. Są intensywnie czekoladowe, gęste, budyniowe, o idealnej kremowej konsystencji. Idealną kremowość lodom
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lody śmietankowo ciasteczkowe (z mascarpone). Upały nie odpuszczają. A co jest najlepsze w takie dni? Lody! A najlepiej, gdy są to lody domowe. Przygotujecie je z łatwością, możecie do nich dodawać dowolne dodatki itd. Ja dziś polecam Wam lody śmietankowo ciasteczkowe (z mascarpone). Wyszły po prostu pyszne i… przyjdzie mi iść(...)Dodajemy rozdrobnione herbatniki, mieszamy łyżką. Masę przekładamy do foremek – dowolnie mieszając masy np. pół na pół lub do jednej foremki sama masa ciasteczkowa, a do drugiej śmietanowa itd. Lody wkładamy do zamrażalnika, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wystarczy foremki z lodami zanurzyć na chwilkę do ciepłej wody, wówczas lody wyjdą z łatwością
Słodkie okruszkiSezon na lody trwa u mnie właściwie cały rok, odkąd tylko pojawiła się w domu maszynka do lodów. Niby proste urządzenie, ale naprawdę u mnie okazało się obowiązkowym elementem w kuchni Na początku eksperymentowałam z przepisami, które znalazłam na blogach, ale teraz stawiam na freestyle i za każdym razem wychodzi mi zupełnie inna mieszanka. Ulubione lody(...)lody, wstawić do zamrażarki i miksować w odstępach 30-minutowych około 3-4 razy, aby uzyskać kremową konsystencję zamiast kryształków lodu. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Mlekovita – najlepsza na każdą porę dnia Artykuł Lody jogurtowe z mlekiem (bez laktozy, bez jajek) pochodzi z serwisu Fitkot
FitkotNóż Ambition Pewnie zastanawiacie się co to są NANAICECREAM ? Już odpowiadam. To najzdrowsze lody świata. Lody, które mogą jeść osoby na diecie wegańskiej czy bezglutenowej. Lody idealne dla dbających o linie jak i tych co nie mogą pić laktozy. Lody bez mleka, laktozy, bez glutenu. Podstawą są 3 składniki... Banany, woda, sól(...)Banany, które są w składzie nadadzą odpowiedniej konsystencji i słodkości. Jeżeli jednak wolicie słodsze lody można dodać odrobinę miodu. My dodając swój ulubiony składnik przygotowujemy swój własny smak. Ja ze względu na to, że jest jesień przygotowałam lody z pieczonej dyni z nutą przyprawy korzennej. #myAmbition Składniki: 8 bananów 1/2 szklanki wody szczypta soli
Kuchnia w oparachlody są nie tylko przepyszne, ale też banalnie proste do przygotowania. Potrzebujemy tylko dwóch składników – truskawek i bananów. No i oczywiście blendera. Domowe lody przygotowane z tego przepisu są w 100 proc. naturalne i nie zawierają dodatku cukru. Są cudownie słodkie dzięki dojrzałym bananom. U nas w domu wszyscy lubią zielone banany, dlatego(...)czas powoli mija, a na skórce pojawiają się brązowe plamki, najlepiej obrać je i od razu zamrozić. Tak przygotowane owoce możemy wykorzystać nie tylko do wyczarowania bajecznych lodów, ale też do wypieków. Banany i truskawki można podawać dzieciom już od 8 miesiąc życia, jednak w postaci lodów musimy je serwować z rozwagą, by nie przeziębić malucha. 2 dojrzałe
Dieta bez mlekaprzepis, banalny i szybki do zrobienia. Pierwszy nie dodałam, bo nie udało mi się zrobić zdjęć. Jednak prędzej czy później do niego wrócę, bo jest równie prosty. Domowe jogurtowe lody truskawkowe są obłędne w smaku i w przeciwieństwie do kupnych, nie są przesłodzone, za to przyjemnie orzeźwiające. Będą tak słodkie, jak im na to pozwolimy. Pisząc ten wstęp(...)lodów, ale tylko dając jej te domowe nie mam wyrzutów sumienia. I dziękuję jej, że pomogła mi zrobić zdjęcie loda. Ledwo wytrzymała do końca krótkiej sesji, aby zacząć lizać upragnionego lodzika... :) Składniki na ok 5 lodów po 75 ml: 300 g truskawek 1-2 łyżki miodu ok 100g jogurtu naturalnego Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj blenderem
Anioszek w kuchniPyszne lody, które zagoszczą u mnie na stałe :) Są kremowe, smakują jak te ze sklepu i tak nie wiele do ich przygotowania potrzeba. Próbowałam robić już różne lody, ale żadne nam nie smakowały albo konsystencja nam nie odpowiadała dlatego nie ma ich na blogu. Ps. Jeśli wasze banany są bardzo słodkie, cukru możecie nie dodawać(...)konieczne) 2 łyżeczki cukru cytrynowego (nie konieczne) ewentualnie 2-3 łyżki cukru pudru do dekoracji drobne owoce np. borówki 1. Szykujemy sobie wysokie naczynie w którym będziemy miksować nasze lody na początku oraz przez pierwsze 3 h mrożenia ich. 2. Banany obieramy i kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, dolewamy śmietankę i blendujemy na całkowita papkę
Gotowanie...to proste !przepis, banalny i szybki do zrobienia. Pierwszy nie dodałam, bo nie udało mi się zrobić zdjęć. Jednak prędzej czy później do niego wrócę, bo jest równie prosty. Domowe jogurtowe lody truskawkowe są obłędne w smaku i w przeciwieństwie do kupnych, nie są przesłodzone, za to przyjemnie orzeźwiające. Będą tak słodkie, jak im na to pozwolimy. Pisząc ten wstęp(...)lodów, ale tylko dając jej te domowe nie mam wyrzutów sumienia. I dziękuję jej, że pomogła mi zrobić zdjęcie loda. Ledwo wytrzymała do końca krótkiej sesji, aby zacząć lizać upragnionego lodzika... :) Składniki na ok 5 lodów po 75 ml: 300 g truskawek 1-2 łyżki miodu ok 100g jogurtu naturalnego Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj blenderem
Anioszek w kuchniUwielbiam pistacje, zresztą jak wszyscy moi bliscy. Dlatego, gdy ostatnio przygotowałam domowe lody pistacjowe (bez użycia maszynki do lodów) … możecie sobie wyobrazić radość na twarzach domowników. W sklepach bardzo trudno znaleźć lody pistacjowe, a jeśli już są, to przeważnie nie jest to to o czym bym marzyła. Za to domowe… domowe są najlepsze(...)godziny masę dokładnie przemieszać (ja zamieszał 4 razy i wystarczyło). Robię to energicznie i dokładnie widelcem (w oryginalnym przepisie autorka doradza miksowanie). Dzięki temu unikniemy powstanie kryształków lodu i sprawimy, że lody będą bardziej puszyste. Po ostatnim mieszaniu masa powinna być gęsta i wyraźnie bardziej puszysta – niczym gęsty shake. Zostawiamy lody w zamrażalniku , aż osiągną
Słodkie okruszkiLato to najlepszy czas na lody, oczywiście cały rok lubimy je jeść, ale teraz są świeże i dobre owoce co wzbogaca smak lodów. Żółtka z cukrem ubić na puch. Muszą być bardzo mocno ubite. Mleczko kokosowe wlać do garnuszka i podgrzać, ale nie zagotować. Gorące mleczko kokosowe powoli wlewać do ubitych żółtek, nie przerywając ubijania. Mikser musi(...)zamknąć. Włożyć do lodówki, mieszać trzy razy co godzinę. Wyjąć lody 15 minut przed podaniem, muszą lekko zmięknąć i nabrać delikatnej konsystencji. Jeśli macie maszynę do robienia lodów to przestudzoną masę wlać do mocno zamrożonej miski i miksować 30 minut. Można od razu podawać lub włożyć do pudełka i do zamrażarki. Lody są rewelacyjne. Polecam
Kuchnia Pokoleńjuż pora na lody ? – pytał Staś pod koniec lutego. Nie, jeszcze jest zbyt chłodno na lody – odpowiadaliśmy. Czy według Was jest teraz dobra pora na lody ? Orzeźwiające, nie za słodkie i niskokaloryczne – coś jak wodne lody. Mamy to szczęście lub może to kwestia wyuczenia w dziecku, że słodycze(...)prosi : – Mamo kup mi melona. Wolę kupić owoc niż słodycze, więc się zgodziłam. Od czasu do czasu Stasiek jada melony ( inne owoce też ), a ja znalazłam przepis na lody o tym smaku. Myślicie, że takie lody to fajna alternatywa dla dzieci ? Oczywiście lody polecam także dorosłym😀 Składniki : 500 g dojrzałego melona miodowego około
Niebieski kubek z kawalody w moim domu to absolutny hit nad hitami, są przepyszne i wszyscy są w nich zakochani. Delikatne i aksamitne, mają zdecydowanie lepszą strukturę niż klasyczne lody na bazie samej bitej śmietany lub jogurtu i dodatków. To wszystko za sprawą bananów, magicznego składnika, który słodzi, nadaje puszystości i delikatności. Od dzisiaj kupujemy banany na kilogramy :) Lody(...)przemieszałam je miotełką, wstawiłam do zamrażarki i po pół godzinie przemieszałam znowu, mieszanie trzeba powtórzyć jeszcze trzy razy co pół godziny. Tak przygotowaną masę można włożyć do pojemników na lody bądź pudełka z pokrywką czy pudełeczek po jogurcie, które trzeba jeszcze przykryć folią spożywczą, żeby nie obeschły z wierzchu. Wszystkie pojemniki wstawiamy do zamrażarki i zostawiamy na kilka
Przepysznik - BLW i nie tylkoodpuścić, ale to nie znaczy, że mamy sobie odpuścić jedzenie lodów! O nie, jeśli o mnie chodzi - lody zawsze i wszędzie, uwieeeelbiam! Ostatnio robię masę domowych lodów i odkrywam tajniki dzięki którym wychodzą lepsze. Jedną z nich jest np. dodatek alkoholu. Nie pomijajcie go w tym przepisie. Dzięki niemu lody są kremowe i mają(...)ciekawy posmak ;) Koniak dobrze podkreśla smak kakao! Nieskromnie powiem, że to jedne z najlepszych lodów, jakie robiłam! I to wegańskie :) LODY KOKOSOWO-CZEKOLADOWE Z KONIAKIEM przepis autorski // ok. 500ml lodów, (3-4 porcje) ~400ml puszka pełnotłustego (min.22%) mleka kokosowego (pozostawiona na 1-2 w lodówce) ~30g kakao naturalnego ~4 łyzki cukru pudru ~50 ml koniaku
chili & sugarLody Matcha na mleczku kokosowym. Dla mnie to idealny smak! Stali goście tego bloga wiedzą dobrze jak uwielbiam matchę, zresztą jestem herbaciarą :) Te lody powstały spontanicznie i tym razem postanowiłam stworzyć coś swojego. Wrzucałam i mieszałam to co podpowiadała mi intuicja. Pozamykane sklepy troszkę utrudniły mi zadanie, bo musiałam radzić sobie składnikami, które miałam w domu(...)Użyłam cytryny, choć miałam ochotę na limonkę, ale cytryna zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie. Wyszły lody o smaku idealnym. Nie za słodkie, orzeźwiające, lekko kremowe, ale lekkie, konsystencja z tych twardszych, które po wyciągnięciu z zamrażarki potrzebują 5 minut poleżenia na blacie, ale boskie, pod warunkiem, że lubicie herbaty. Mleczko kokosowe? Spotykam się z opiniami, że nie każdy
Blondynka Gotujenaleśniki podsmażałam. Robiąc wszystko tak jak w przepisie przekonacie się, że nie ma w tym nic trudnego a efekt jest przepyszny. Naleśniki z wierzchu wychodzą złociste i chrupiące a lody w środku nadal są zamrożone :) 1 szklanka mąki pszennej 0/5 szklanki wody gazowanej 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki soku z pomarańczy 2 łyżki wody różanej duże jajko(...)łyżki oleju rzepakowego 3 łyżeczki konfitury różanej łyżka wiórków koksowych lody śmietankowe lub inne dowolne 2 łyżki masła klarowanego truskawki cukier różany Składniki na ciasto miksujemy ze sobą i na rozgrzanej patelni smażymy 6 naleśników. Odstawiamy je do całkowitego wystudzenia. Każdego z nich smarujemy połową łyżeczki konfitury i posypujemy wiórkami. Jeśli chcecie użyć domowych lodów to najlepiej
Mienta blog