Domowe lody McFlurry to przepyszny, orzeźwiający, kremowy deser inspirowany popularnymi lodami z McDonald’s. Takie lody to bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk, który zauroczy nie jedno podniebienie, do ich przygotowania można użyć ulubione batony czy cukierki a także stopniować poziom słodkości dodając mniej mleka skodensowanego i więcej śmietanki kremówki w zależości od upodobań(...)składniki na 1l lodów 500 ml śmietanki kremówki 36% 500 g mleka zagęszczonego słodzonego 2 batony ( Lion, KitKat, cukierki M&M’sy ) przepis Do wysokiej miski wlewamy mocno schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy ją na sztywno, pod koniec ubijania wlewamy mleko zagęszczone i całosć miksujemy jeszcze około 3 minut. Lody wstawiamy do zamrażalnika na kilka
Smakowite DaniaLody z melona – tylko jeden składnik – pyszna propozycja deseru na gorące dni! Warunek jest jeden, potrzebujemy bardzo dojrzałego melona – jego aromat, smak, słodycz, wystarczą za wszystkie składniki. Opowiem wam jak powstały moje lody. Jestem zwolenniczką zasady Nie Marnuję Jedzenia, ba staram się nawet i lubię ratować jedzenie. Dlatego chętnie sprawdzam w sklepach kosze(...)środku może nie trzymać formy idealnej do krojenia w plastry. I tak było! Był wspaniały w smaku, ale nadawał się na koktajl (który zrobiliśmy z jednej połówki) i właśnie lody. PRZEPIS LODY Z MELONA Składniki: bardzo dojrzały melon Jak zrobić lody z melona: Bardzo dojrzałego melona myjemy. Następnie kroimy na pół. Potem łyżeczką usuwamy
Dorota SmakujeZdrowe lody bez białego cukru, jaj i śmietany. Proste lody jogurtowe jagodowo-truskawkowe z miodem. Ja użyłam mojego ulubionego miodu z czarnym bzem, ale można użyć innych miodów (wielokwiatowy, lipowy – lub inne łagodne w smaku). Swoje lody robiłam w sorbetierze, ale i bez niej też można sobie poradzić (podałam dwa sposoby w przepisie). Lody są na bazie jogurtu naturalnego . Użyte owoce to mrożone jagody, mrożone truskawki oraz garść świeżych borówek. Dzięki użyciu mrożonych owoców lody można podawać już po zmiksowaniu ich z jogurtem w malakserze, jako shake lub mrożone smoothie. Czytaj więcej: Jogurtowe lody jagodowo – truskawkowe The post Jogurtowe lody jagodowo – truskawkowe appeared first
Moja DelicjaDomowe lody jogurtowo-bananowe słodzone miodem – 100% naturalne To kolejny pomysł, który podsunęła mi moja szwagierka Dorota. Są świetne! Pyszne, zdrowe, a do tego nie zawierają cukru, barwników ani konserwantów. Można je jeść nie mając wyrzutów sumienia! Takie lody śmiało możecie podać osobom, które dbają o sylwetkę… które z różnych przyczyn unikają cukru(...)cierpią na alergię/nietolerancję pokarmową (lody mają niewiele składników uczulających) . Zdrowe słodkości… ** Sałatka owocowa z malinowym sosem ** Koktaj bananowo-kakaowy ** Lody z arbuza (sorbet) ** Koktajl z mango i banana (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2 porcje: 2 dojrzałe banany 1-2 łyżki jogurtu naturalnego łyżka płynnego miodu Banany obierz ze skórki
Kulinarny S.O.S.ostatnio w moim domu zniknął w oka mgnieniu! Tak jak w puddingu z drożdżówki , który Wam prezentowałam tak i w tej recepturze słodkie pieczywo może otrzymać drugie życie. Lody smakują naprawdę pysznie, a kawałki drożdżówki świetnie współgrają ze śmietankową masą. Polecam! 3-składnikowe lody z drożdżówką - składniki: 400g śmietanki kremówki(...)łyżek syropu z agawy (można użyć dowolnego słodzidła) 150-200g czerstwej drożdżówki 3-składnikowe lody z drożdżówką - przygotowanie: Śmietankę ubić na sztywno - pod koniec miksowania stopniowo dodając dowolne słodzidło (u mnie tym razem syrop z agawy). Podsuszoną drożdżówkę rozdrobnić na mniejsze kawałki oraz delikatnie wmieszać do ubitej kremówki. Całość przełożyć do pojemnika (*), przykryć i wstawić minimum
Di gotujejuż kilkakrotnie i najbardziej mnie cieszy, że smakują Natalii. Niestety zna już smak niezbyt zdrowej klasyki, więc ta radość jest potrójna. Zresztą ja też się skuszę na takie fit lody , które można przygotować w kilka chwil i to z 3 składników . Naprawdę są pyszne, przyjemnie bananowe z orzechowym posmakiem... Polecam! Lody jogurtowo-bananowe z masłem orzechowym(...)składniki: (4 sztuki) 1 banan (najlepszy jest dojrzały) 1 łyżka masła orzechowego 150 ml jogurtu naturalnego Lody jogurtowo-bananowe z masłem orzechowym - przygotowanie: Banana rozdusić za pomocą widelca i następnie połączyć z jogurtem oraz masłem orzechowym. Całość zmiksować na jednolitą konsystencję i przelać do foremek na lody. Do pojemniczków włożyć patyczki. Lody wstawić
Di gotujeZielone lody z tego przepisu są orzeźwiające i zdrowe. Składają się tylko z 5 składników i do ich przygotowania nie potrzebujemy maszyny do lodów! Są wegańskie i surowe, więc sprawdzą się w diecie raw food. Wystarczy kilka minut, aby połączyć wszystkie składniki, potem tylko zamrozić i … uzbroić się w cierpliwość. Po połączeniu składników otrzymujemy kremowe smoothie(...)słodkich bezpestkowych (opcjonalnie – czekoladowa posypka) Wykonanie Winogrona, miąższ z awokado i banana, liście mięty i sok z limony miksujemy na gładki i kremowy mus. Masą wypełniamy foremki do lodów, dekorujemy posypką czekoladową, wtykamy patyczek i mrozimy. Aby w pełni delektować się smakiem i kremową konsystencją lodów, warto wyjąć je z zamrażarki na około 10 minut przed podaniem
Tajemnice Smakukońcu ruszyć z przepisami, które od dawna czekają w kolejce. W tym roku domowe lody biorą górę nad tymi kupnymi. Po pierwsze, mogę sobie skomponować dokładnie takie lody, na które mam ochotę. Po drugie, kupne lody już dawno... przestały mi smakować... Po trzecie, robiąc domowe lody wiem co podaję swojej rodzinie(...)moich składnikach na pewno nie znajdzie się syrop glukozowo - fruktozowy, polepszacze smaku czy inne zbędne E - dodatki. No i kolejne lody powstały zupełnie przypadkowo. Kupiłam słoiczek tahini z myślą o zupełnie innym przepisie, a później stwierdziłam, że użyję jej jednak do lodów ;) Składniki: 1 szklanka śmietany kremówki 1 szklanka mleka 1/2 szklanki tahini 4 łyżki cukru
My simple kitchenLody Śmietankowe - klasyka wśród lodów, prostota uwielbiana prawie przez wszystkich, a tym domowym chyba nikt się nie oprze. Lody śmietankowe z tego przepisu wychodzą puszyste, delikatne, mają wyjątkowy, tradycyjny smak, a przy tym są dziecinnie proste w przygotowaniu.. Domowe Lody Śmietankowe - Najlepsze - Składniki: 6 żółtek 1,5 szklanki mleka(...)studzimy, a następnie umieszczamy w zamrażalce. Co ok. 30-40 minut wyciągamy przygotowane lody i miksujemy w celu pozbycia się kryształków lodu (czynność powtarzamy minimum 4-5 razy - a im więcej tym lepiej). Następnie lody pozostawiamy w zamrażalce do całkowitego schłodzenia. Moje posty
Słodka StronaLody mango lassi to lody przygotowane wg przepisu na tradycyjny, chłodzący napój indyjski o tej samej nazwie. Składniki to dojrzały owoc mango, jogurt, sok z limonki i kardamon, z pominięciem oczywiście wody. Lody są przepyszne, cudownie kremowe i bardzo orzeźwiające, a owoc marakui to przysłowiowa kropka nad "i". Lody przygotowałam w prostej(...)przelać do maszynki do lodów i postępować wg instrukcji obsługi. Przełożyć do pudełka i umieścić w zamrażarce na kilka godzin przed podaniem lodów owoce marakui przekroić na pół, wybrać miąższ i podawać z lodami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto 3 Bit na herbatnikach lub Raffaello na krakersach . Składniki: 400 g śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru 3 żółtka Jak zrobić domowe lody bez maszynki? W garnuszku zagotowujemy śmietanę kremówkę, zestawiamy z ognia i dodajemy 150 g połamanej na kawałki czekolady. Odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie(...)masy. Odstawiamy ganache do ostygnięcia, kiedy nie jest już gorący wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Pozostałą czekoladę kroimy na drobne kawałki – dodamy ją do lodów na samym końcu. Dobrze schłodzony ganache ubijamy w mikserze na pianę – ubija się tak samo jak sama śmietana kremówka. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wkładamy do miski
Ciastkozercycukru. Często, zamiast cukru wystarczy naturalna słodycz owoców lub dodanie mniejszej ilości miodu. Jeśli chcecie zmniejszyć kaloryczność domowych lodów na mleku dodajcie do nich jogurt naturalny zamiast kremówki. Ale.. wiadomo, sezon letni to czas, w którym zajadamy się lodami. Dodają ochłody, orzeźwiają, smakują latem, słodko rozleniwiają. Czasem można pozwolić sobie na małe lodowe(...)plusy, że po włożeniu wszystkich składników potrzebnych do zrobieni lodów, uruchamiamy ją i czekamy na gotowe lody, które są baaardzo puszyste. Nie trzeba też wyjmować naszych lodów co kilkanaście minut i rozbijać powstające kryształki lodu, maszyna sama je rozbija i chłodzi masę. Czas chłodzenia jest o wiele krótszy niż w zamrażarce, gdyż
Zasmakuj KuchniDzisiaj pogodna Nas nie rozpieszcza, przynajmniej w województwie lubelskim ale ale przepis na lody zawsze się przyda. A że lody są tak szybkie i tak proste nie może ich zabraknąć w waszym przepiśniku. Jeśli nie macie maszynki do lodów nie martwcie się, bez maszynki też można ;) Podczas zamrażania będziecie musieli co jakiś czas zamieszać lody(...)możemy dodać więcej cukru jeśli lubimy słodsze lody lub cukier zastąpić inną substancją słodzącą. Masę porzeczkowo jogurtową przekładamy do maszynki do lodów, właczamy i po 40-60 minutach delektujemy się pysznymi domowymi lodami
Życie zaczyna się w kuchnijeszcze w dobrej cenie i ładne i zrobiłam z nich lody bananowo truskawkowe :) Wczoraj kiedy robiłam zdjęcia było u nas w domu bardzo gorąco i jak widać lody szybko topniały, ale spokojnie jeśli nie macie bardzo gorąco w domu na pewno wam tak szybko nie stopnieją ;) Składniki: 2 dojrzałe banany około 200 gr truskawek 2 łyżki(...)soku z cytryny 2-3 łyżki cukru pudru około 100 ml śmietanki 30 % 1. Szykujemy sobie wysokie naczynie w którym będziemy miksować nasze lody na początku oraz przez pierwsze 3 h mrożenia ich. 2. Banany obieramy i kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, dolewamy śmietankę, dodajemy pokrojone truskawki i blendujemy na całkowita papkę. W tym momencie próbujemy
Gotowanie...to proste !mógł przesłuchać tego Zuzi pojękiwania "Mamuunia, lób jooody" ;D ) przypomniał mi o masie krówkowej o smaku tiramisu (miała być do ciasta) i zapytał, czy nie można by jej na lody przeznaczyć :) pomyślałam, że pewnie zmarzną na kość i nie da się ich potem nabrać, ale postanowiłam spróbować i... następnego dnia nabierały się idealnie! Pod wieczór i kolejnego dnia(...)już troszkę ciężej, ale nadal bez większych problemów nie tylko łyżką do lodów, ale i zwykłą (czyli nie zamarzają całkowicie, choć myślę, że w zamrażarce mojej Mamy nie dałoby się ich i nożem kroić, bo u Niej nawet bulionetka zamarzła, a u mnie nadal nabieram łyżką:)). Wiedząc, że Zuzia nie odpuści i będzie chciała te lody jeść
Kolorowy PrzepisownikNaleśniki z lodami to deser , który nigdy nie wychodzi z mody, możemy być pewni że będzie smakował dorosłym i oczywiście dzieciom. Wraz z lodami, naleśniki mogą być serwowane z bitą śmietaną, dżemem, świeżymi owocami, możemy dodać posiekane orzechy i trochę czekolady. Chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszne naleśniki z lodami. Ciasto(...)sobą mieszając. Teraz kolej na pozostałe składniki naszych naleśników , wybijamy jaja, dodajemy mleko, wodę i całość dokładnie mieszamy, najlepiej zrobić to mikserem. Smażymy na patelni na złoto, podajemy z lodami, udekorowane bitą śmietaną i czekoladą. Pysze naleśniki z lodami gotowe, smacznego! Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji Liczba kalorii w porcji
Naleśnikicałkiem poważną konkurencję do ukochanej tarty cytrynowej. Lody Lemon Pie , nowość od Carte d'Or to doskonała lodowa wersja klasycznej tarty cytrynowej. Jak przystało na lody premium, do ich produkcji wykorzystano najwyższej jakości składniki, nie zapominając przy tym o zachowaniu tego, co w tarcie cytrynowej najważniejsze. Jest i cudownie rześki smak cytryn i chrupiące beziki(...)taka forma serwowania rozetek lodowych to idealny pomysł na zrobienie lodowych tartaletek. Kruche korpusy z maślanego ciasta można w dobrych warunkach przechowywać nawet do 10 dni, gotowe do serwowania lody Lemon Pie czekają w zamrażarce, więc gdy tylko pojawią się niespodziewani goście lub zwyczajnie przyjdzie Wam ochota na wspaniały, szybki i idealny na lato orzeźwiający deser, takie lodowe
KUCHARNIALody, lody dla ochłody! przyszły gorące dni i postanowiłam zrobić lody. Nie mam maszynki więc muszę korzystać z receptur mieszanych ręcznie. I oto one! pyszne , lekkie lody kokosowe na bazie przepisu Marty Dymek ale w wersji nie wegańskiej. Lody kokosowe, bez maszynki 100 ml wiórków kokosowych 400 ml mleczka(...)ogniu ok 10 minut. Masę przelewamy do pojemnika do mrożenia. Studzimy a następnie wkładamy do zamrażarki. Co 45 minut wyjmujemy pojemnik i masę intensywnie wzruszamy widelcem lub trzepaczką. Moje lody gotowe były po 6 takich mieszaniach. Przed podaniem lody posypujemy odłożonymi wiórkami i skórką z limonki
Dzieje kuchennej WiewióryNiewątpliwie lody domowe są najlepsze. Niedawno byliśmy w Bieszczadach i w drodze powrotnej zajechaliśmy do Sanoka. Tam poszliśmy na obiad, no a po obiedzie lody. Mąż kupił sobie m.in pomarańczowe. Smakowały jak pomarańczowa mamba – czyli jak dla mnie dość sztucznie. Od pewnego czasu i tak zbierałam się do zrobienia lodów pomarańczowych no i stało(...)smaku czy innych takich. Kulturalnie na jogurcie, intensywnie pomarańczowe, ale jednocześnie delikatne. Inspiracją był dla mnie przepis na jogurtowe lody cytrynowe z bloga mojewypieki.com oraz przepis na lody pomarańczowe z książki ” Lody ” Shelly Kaldunski. Składniki : 250 ml jogurtu naturalnego skórka starta z dwóch niedużych pomarańczy sok z 1 pomarańczy sok z połowy
Niebieski kubek z kawaŚwieże truskawki i bita śmietana z wanilią – w postaci lodów na patyku! Cudnie słodkie, kremowe i orzeźwiające domowe lody. Kolejne lody na patyku – foremki kupione, trzeba korzystać! Pogoda coraz lepsza, na dworze coraz cieplej a lody na patyku to deser dosłownie na wyciągnięcie ręki. Naszykujcie foremki do lodów. Umyjcie i odszypułkujcie truskawki(...)prostu rozwarstwią i połamią. Wkładamy patyczki a foremki wkładamy do zamrażalki na przynajmniej 8 godzin. Truskawki, śmietana. Wanilia i cukier. Klasyczne i pyszne połączenie. Takie trochę patriotyczne te lody z naszych polskich truskawek :) SKŁADNIKI 250g truskawek 150ml śmietanki 30% nasiona z ½ małej laski wanilii 3 łyżeczki cukru szczypta chili (na 6 lodów o pojemności 50ml
Karo in the KitchenBardzo proste, pyszne lody śmietankowe, wykonane bez użycia maszynki do lodów, bez konieczności mieszania w trakcie mrożenia. 2 składniki, 5 minut robienia, doba mrożenia. Jestem z nich bardzo dumna, bo to są moje pierwsze lody wykonane samodzielnie. Skład tych lodów podyktowało mi serce. Uwielbiam amerykańskie lody śmietankowe z automatu(...)Wykonanie: Śmietanę i mleko trzymamy w lodówce. Muszą być jak najzimniejsze. Kilka godzin wcześniej do lodówki wkładamy łopatki do miksowania od miksera i miskę, w której będziemy robić lody. Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy na puszystą masę. Trzeba uważać, aby nie zrobiło nam się masło. Lepiej śmietanę ubijać za krótko, niż za długo. Za mało ubita
Smak mojego domuLody brzoskwiniowe z poniższego przepisu nie wymagają mieszania ani użycia maszyny , ale można je przygotować tylko w foremkach , gdyż nie są to puszyste lody, z których po zamrożeniu można formować gałki. Jako dodatek do brzoskwiń wykorzystałam twaróg naturalny z pojemnika, może to być również serek homogenizowany (najlepiej bezsmakowy). Lody mają intensywny smak brzoskwiń(...)zbyt słodkie, a serek nadaje im zwartą, mniej wodnistą konsystencję. Z podanych proporcji można przygotować 6-7 małych foremek. Lody brzoskwiniowe na patyku Składniki: 3 brzoskwinie (400g) 2 łyżki domowego cukru z wanilią 100g twarogu naturalnego lub śmietankowego z pojemnika (u mnie Twaróg Delikatny President) 4 łyżki cukru pudru - brzoskwinie oczyścić, przekroić na pół, pozbawić pestek, przełożyć
Smakołyki Berenikiwyjąć, dzięki temu że na fanpagu Blondynka gotuje pojawiły się lody miętowe mama rozpakowała w końcu naszą maszynkę i miałyśmy okazję zrobić przepyszne czekoladowe lody. To ulubione lody moje i Patryka. Mama robiła już nam wcześniej lody. Nigdy jednak nie były tak dobre jak tym razem. Puszyste i najsmaczniejsze(...)garnka i jeszcze przez chwilę gotowałyśmy ją na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Potem odstawiłyśmy ją do całkowitego ostygnięcia. Mama ustawiła maszynkę do lodów na najniższe obroty i powoli wlałyśmy całkowicie zimną mieszankę do maszynki. Lody mieszały się 40 min. Nie były idealnie sztywne, ale i tak spróbowaliśmy po gałce. Reszta
Lili w kuchniLody jagodowe są bardzo smaczne. Nie wiem jednak czy nastąpi w tym roku powtórka - mimo że bardzo się starałam, lody znalazły się nie tylko w maszynie ale także na białej bluzce (kto wkłada białą bluzkę robiąc lub jedząc lody jagodowe!!!) i fartuchu. Walka(...)była ciężka ! Za to dla uroczego fioletowego języka, pięknych fioletowych zębów i wspaniałego smaku - warto je było zrobić. Uwaga! Może to tak wygląda, ale to nie są lody czekoladowe! Składniki 300 g jagód 400 ml śmietany kremówki ( miałam 30%) 200 ml mleka szczypta soli 3 łyżki ksylitolu lub cukru (do smaku, tyle ile lubimy
Stare GaryWspaniale domowe lody waniliowe o delikatnym, aksamitnym smaku do przygotowania bez specjalnej maszynki do wytwarzania lodów. Lody Waniliowe z poniższego przepisu są proste w przygotowaniu, o wyjątkowym smaku i aromacie - idealne na letnie dni. Najlepsze Domowe Lody Waniliowe bez Maszynki - Składniki: 300 ml kremówki 250 ml mleka 6 żółtek 2/3 szklanki cukru laska(...)wanilii Najlepsze Domowe Lody Waniliowe bez Maszynki - Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy wraz z cukrem do jego rozpuszczenia. Żółtka ucieramy, a następnie dodajemy do mleka i energicznie mieszamy do zgęstnienia (nie doprowadzamy do wrzenia - inaczej masa się zetnie). Następnie dodajemy kremówkę oraz ziarenka z jednej laski wanilii. (laskę możemy wrzucić do kremu na czas studzenia - lody będą
Słodka Stronaracji stanu ciągłego przejedzenia zdecydowaliśmy się na skosztowanie po dosłownie jednej gałeczce. Wybraliśmy waniliową oraz poziomkową. Lody zdecydowanie przerosły nasze oczekiwania i są zdecydowanie fantastyczne! Cena gałki lodów to koszt 2,50 zł. Ulica Starowiślna znajduje się na Kazimierzu, więc będąc gdzieś w okolicy zajrzyjcie tam koniecznie. Z hotelu szliśmy około 25 minut. Lody waniliowe Lody poziomkowe
Plate of JoyNaleśniki z lodami to deser , który nigdy nie wychodzi z mody, możemy być pewni że będzie smakował dorosłym i oczywiście dzieciom. Wraz z lodami, naleśniki mogą być serwowane z bitą śmietaną, dżemem, świeżymi owocami, możemy dodać posiekane orzechy i trochę czekolady. Chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszne naleśniki z lodami. Ciasto(...)sobą mieszając. Teraz kolej na pozostałe składniki naszych naleśników , wybijamy jaja, dodajemy mleko, wodę i całość dokładnie mieszamy, najlepiej zrobić to mikserem. Smażymy na patelni na złoto, podajemy z lodami, udekorowane bitą śmietaną i czekoladą. Pysze naleśniki z lodami gotowe, smacznego! Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji
Naleśnikitylko „uzbierałam” białka nadszedł czas na ciepłe lody cytrynowe. Pewnie każdy je zna, choćby z cukierni, ale domowe – smakiem przewyższają je na pewno. Przepisów na ciepłe lody w internecie jest bardzo wiele, jedne są na bezie szwajcarskiej inne na włoskiej. Moją uwagę przykuł przepis gin z bloga Pożeraczka czyli raz a dobrze . Składniki i przepis(...)minut. W tym czasie obie czekolady, z dodatkiem oleju, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia, co jakiś czas mieszając. Czekolada ma być zimna, ale płynna. Wyjmujemy lody i… albo zanurzamy je bardzo szybkim ruchem (co nie zawsze się udaje – czasem masa może wpaść – też mi się to zdarzyło. Albo, co jest metoda pewniejszą, nad kubeczkiem
mojewypiekiinietylkoduńska jakby maślanka) w lodówce, i musiałam coś z nim zrobić, zanim minie data ważności. Przejrzałam więc uważnie zawartość szafek, i zdecydowałam się na słodko-kwaśne połączenie. Te lody są nie tylko banalnie proste, ale też błyskawiczne w przygotowaniu. Wymieszać wszystko, zamrozić - i gotowe. A smak jest naprawdę ciekawy. Obłędnie słodka masa krówkowa zrównoważona została przez kwaskowatość(...)jogurtu ( tak jakby jogurtu, no...). Muszę przyznać, że to wyjątkowo uzależniające połączenie smaków; lody, choć temperatury coraz niższe, zniknęły w tempie, jakbyśmy mieszkali w tropikach i każdy by tylko marzył o ochłodzeniu. Nie czekajcie więc do lata - w końcu na lody zawsze jest dobry czas... Lody krówkowe na maślance Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzenich specjalnej maszynki do lodów ani specjalnego wysiłku, wszystkie składniki wystarczy po prostu zmiksować. Jeżeli dysponujesz dobrym blenderem, który poradzi sobie z kostkami lodu, tym lepiej, ponieważ dzięki temu skrócisz czas mrożenia. Lody z orzechów nerkowca są kremowe i bardzo sycące, więc ilość przygotowana z podanych niżej składników wystarczy Ci na kilka porcji placuszków. Składniki: Lody(...)Dodaj ziarenka wanilii, sok z cytryny, cukier puder/puder z ksylitolu oraz sól, po czym zmiksuj całość na gładki mus. Następnie dorzuć kostki lodu i ponownie zmiksuj (jeżeli Twój blender nie jest w stanie poradzić sobie z kostkami lodu, wlej do orzechowego musu 150 ml bardzo chłodnej, zmrożonej wody i zmiksuj – wtedy czas mrożenia wydłuż do 3 godzin). Lodową masę przełóż
Roślinna - blog wegańskiUpał doskwiera i dla ochłody lody obowiązkowo muszą być. Tym razem bardzo orzeźwiające lody z herbatą Matcha (ulubioną mego syna). Gałeczka takich lodów fajnie ożywia umysł i ciało znużone wysoką temperaturą. Lody są umiarkowanie słodkie, co w upalny dzień jest dodatkowym walorem. Lody przygotowywane bez maszyny, mrożąc je należy tylko(...)obrotach do połączenia się składników. Wlać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki. Co 40 minut zamieszać, można blenderem, aby nie dopuścić do powstania zbyt dużych kryształków lodu. Jeśli zapomnimy lody będą mniej kremowe lecz w smaku tak samo dobre. Kilka minut przed jedzeniem lody wyjąć z zamrażarki, łatwiej będą się nakładać
Kuchcik gotujeDomowe lody z mango zrobiłam wczoraj dla mojej rodziny. Mamy lipiec, zaczęły się upały więc każdy szuka czegoś zimnego i orzeźwiającego. Lody oczywiście wydają się super rozwiązaniem, choć ja osobiście wyżej cenię sobie mrożoną kawę W każdym razie dojrzałe bardzo mango miałam w lodówce i tak rozmyślałam co z nim zrobić. Pojawił się temat lodów i tak mnie natchnęło. Polecam bo proste i dobre. PRZEPIS DOMOWE LODY MANGO Składniki: 2 mango 100g śmietany 18% Jak zrobić lody z mango: Mango obieramy ze skórki i odkrajamy od pestki. Do mango dodajemy śmietanę i miksujemy na gładką masę. Masę przelewamy do foremek na lody i umieszczamy w zamrażarce. Artykuł Domowe
Dorota Smakujechcą zjeść coś na mieście. Szczególnie, gdy mają ochotę na jakiś deser. Choć jednak znalezienie dobrej przekąski może być trudne, nie jest niemożliwe, co doskonale udowadnia choćby Pracownia Lodów mieszcząca się w Koszalinie. Niemal zawsze mają w ofercie lody bez cukru, choć to, na jaki smak akurat traficie zależy od dnia i inwencji twórczej pracowników(...)tygodniu można było spróbować m.in. lodów szpinakowo-bananowych na mleku kokosowym, połączenia jarmużu, kokosa, mango i banana czy lodów pomidorowo-truskawkowych z bazylią. Choć niektóre połączenia wydają się wzięte z kosmosu to smakują naprawdę dobrze. Wczoraj udało mi się kupić lody marchwiowo-gruszkowe - choć nie zawierały grama cukru, były naprawdę słodkie. Co istotne lody
Z notatnika dietetykaWitam serdecznie, tym razem propozycja na pyszne domowe lody śmietankowe, na które wystarczy tylko 2 składniki. Lody są naprawdę bardzo smaczne i na pewno "zdrowsze" niż takie ze sklepu. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania lodów będziemy potrzebowali: 500 ml śmietanki 36 % 250 gramów mleka skondensowanego słodzonego – około 3/4 szklanki 250 ml mikser, pojemnik, zamrażalnik (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Lody śmietankowe Przygotowanie: Do miski przelewam dobrze schłodzoną śmietankę i miksuję. Gdy śmietanka jest już prawie ubita, dodaję małym strumyczkiem mleko skondensowane, cały czas miksując. Po dodaniu mleka miksuję jeszcze około minutki, tak żeby składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowaną masę przekładam do miseczki z pokrywką i wstawiam do zamrażalnika
Uwaga Babcia GotujePotrzeba matką wynalazku 💪 Dla dzieci uwielbiających lody (a któż ich nie lubi), pyszne, domowe, z dobrym składem i w ulubionym smaku. U nas były malinowe, z resztek mrożonych ogrodowych malin (kilka poziomek też się wśród nich znalazło). Rodzaj owoców oczywiście dowolny. Ja wykorzystałam mrożone maliny, zależało nam na czasie, mleczko też miałam bardzo schłodzone, więc lody(...)się rozmrozić, wszak musimy to wszystko razem jeszcze mrozić, a nie powinno się mrozić produktów wcześniej rozmrożonych. Oczywiście świeże owoce jak najbardziej wskazane. Trochę dłużej trzeba będzie czekać, ale lody równie pyszne. Lody nie muszą być na bazie mleka krowiego (kremówka, mascarpone), by były pyszne i kremowe 😋😋😋 Użyłam silikonowych foremek do lodów, 6 sztuk: Składniki
Smaczne Zdrowepiękny, soczysty kolor truskawek, dzięki czemu sorbet będzie nie tylko smakował ale również i smakowicie wyglądał. Aby wzbogacić smak deseru oraz urozmaicić jego wygląd można sok z cytryny zastąpić lodami czarny sorbet cytrynowy Bracia Koral . Całość warto udekorować listkiem świeżej mięty bądź ćwiartkami świeżych truskawek. Producent lodów https://www.braciakoral.pl/ Sposób przygotowania Przygotowując sorbet owocowy najlepiej użyć maszynki(...)lodów, jeśli jednak jej nie mamy to nic straconego- po prostu od czasu do czasu musimy zmiksować sorbet, by rozbić tworzące się kryształki lodu. Zacznijmy jednak od początku. Świeże truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Następnie przy pomocy blendera lub miksera rozcieramy je na jednolitą, gładką masę. W niewielkim rondelku mieszamy sok z cytryn lub lody
Smaki Na TalerzuDzisiaj szybki przepis na domowe lody. Lody truskawkowo-bananowe. Idealny deser na ciepłe, letnie dni. Przygotujecie je bez maszyny do lodów. Są smaczne, owocowe i bez dodatku jajek oraz cukru. :) Lody te możecie przygotować zarówno ze świeżych jak i wcześniej mrożonych. To także doskonały sposób na wykorzystanie zapasów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Lody(...)składniki umieszczamy w blenderze lub malakserze, całość miksujemy na gładką masę. W trakcie blendowania jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać więcej śmietanki lub około 50-100 ml mleka. Lody po wyjęciu z zamrażalnika będą bardzo twarde dlatego trzeba odczekać kilkanaście minut zanim dadzą się nałożyć. Smacznego :) Artykuł Lody truskawkowo – bananowe pochodzi z serwisu
To co lubię - gotuję i polecamtakie pyszne. Nigdy nie byłam zwolennikiem tego smaku, ale za to mój trzyletni syn Piotr uwielbia wszystko co czekoladowe. Miałam obawy, czy uda mi się zrobić idealnie kremowe lody bez maszynki, ale jak się okazuje niepotrzebnie. Lody są delikatne i idealnie czekoladowe. Jak dla mnie nie za słodkie, tylko w sam raz. SKŁADNIKI 350 ml mleka(...)cukier waniliowy. Na koniec wlać delikatnie krem czekoladowy i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Masę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalki. Po 40 minutach pojemnik wyciągnąć i lody przemieszać. Po 30 minutach czynność powtórzyć. Lody będą gotowe po 4 godzinach. Uwagi: Jeżeli lody mrozicie dłużej, to przed ich nakładaniem należy
Passions hobbies lifedbającym o linię, np. hamburgery, frytki czy hot-dogi. Jednak nawet ja znalazłam tam coś dla siebie - mianowicie pyszne lody tajskie 🍦 Food Truck, w którym sprzedawano tajskie lody cieszył się dużą popularnością - pyszne lody to jedno, ale sam proces przygotowywania deseru wart był stania w kolejce. Lody przygotowywane były na oczach klienta(...)wszystko można było bardzo dokładnie zobaczyć. Sam proces wyglądał na stosunkowo prosty, ale, co ważne, widać było, jakie składniki były wykorzystywane do przygotowania deseru. Dzięki temu wiem, że lody były w 100% naturalne - była to mieszanka dwóch wybranych owoców (np. banana i mango) oraz specjalnej śmietanki do lodów tajskich. Wszystko było dokładnie rozdrabniane i mieszane na specjalnej
Z notatnika dietetykamiodowe , które możecie przygotować z zaledwie z 3 składników ! I pasują na każdą porę roku! Są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu oraz smakują rewelacyjne. Ich kremowa konsystencja (pamiętajcie, aby lody przed podaniem wyjąć kilka minut wcześniej) wprost rozpływa się w ustach, a posmak ciasteczek i miodu to doskonałe połączenie! To kto się skusi na lodowy deser? Lody ciasteczkowo-miodowe - składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 3 łyżki płynnego miodu (płaskie) (*) 50g kruchych ciasteczek Lody ciasteczkowo-miodowe - przygotowanie: Większość ciasteczek należy pokruszyć jak najdrobniej, a pozostałe na odrobinę większe kawałki. Śmietankę z miodem ubić na sztywno i następnie delikatnie połączyć z ciastkami. Całość przełożyć do pudełka (**) - wierzch opcjonalnie można posypać dodatkowymi ciasteczkami
Di gotujetych sklepowych. Przygotowuję je o każdej prze roku, lecz latem baaardzo często. Zawsze mam jakiś duży pojemnik, który znika ekspresowo. Ostatnio też ze względu na córkę razem robimy różne lody na patykach, gdyż taka wersja podania jest dla niej najdogodniejsza. Zawsze staram się, aby każdy deser Natalii był pełnowartościowy oraz pozbawiony białego cukru (przede wszystkim stawiam na słodzenie(...)owocami). Lody truskawkowo-bananowe z serkiem Capri składają się jedynie z 3 składników i są naprawdę pyszne. Natalia bardzo je polubiła, a ja cieszę się, że ma zdrową alternatywę dla tych ze sklepu. Polecam! (około 5 sztuk) 200g truskawek 85g banana (około 1/2 dużego) (*) 50g serka Capri Truskawki należy umyć i pozbawić szypułek. Wszystkie składniki zblendować na jednolitą
Di gotujesamochód odjedzie zanim uda się coś kupić. Już dawno nie słyszałam tego niedającego się z niczym innym pomylić "tiruriruriru", ale jest lato i radzić sobie trzeba. Dlatego proponuję lody w wersji bezstresowej. Ze pewnością nie uciekną- będą spokojnie czekały na swoją kolej w zamrażarce. Poza tym są zdrowsze- bez polepszaczy, sama czysta moc owoców i ziół. I jeszcze(...)twardego plastiku, więc loda łatwiej wyjąć. Nie są za duże, więc płyn zamarza bardzo szybko. I kosztowały dychę. Szwedzki dizajn in da hałs! Składniki są nieco mniej ważne, bo zmiksować i wlać do formy możecie co się Wam tylko zamarzy. Jeśli organizm mówi Wam, że koniecznie do szczęścia potrzebne mu lody o smaku ogórkowej, to może
les mirabellesOkres na lody domowej roboty uważam za rozpoczęty. Mąż od kilku dni prosił mnie abym zrobiła jakieś lody. Jako, że jeszcze mam tydzień urlopu to postanowiłam, że zrobię je w weekend. Poprosiłam męża, żeby kupił szparagi, śmietankę i biała czekoladę. Obiecałam mu, że będzie moc... i była. Sezon na szparagi jest krótki, a ich pojawienie się(...)będzie sok. Jeżeli będzie - są świeże. Jeżeli chcemy przyrządzić coś z białych lub fioletowych szparagów to należy je najpierw obrać (w przeciwieństwie do zielonych). Zabierałam się za zrobienie lodów ze szparagów. Zawsze jednak stawiałam na klasykę i na nie nie było czasu. Po przygotowaniu muszę stwierdzić, że lody są mega. Z dodatkiem białej czekolady i cukrem
Kuchnia w oparachCiepło dzisiaj było i dlatego lody zrobiłam aby cieszyć się jeszcze ostatnimi dniami lata. Lody robi się błyskawicznie tylko trzeba wcześniej zamrozić banany. Potem tylko będzie potrzebny blender i lody gotowe. Takie lody są na pewno dużo zdrowsze i mają łatwo przyswajany cukier, banany muszą być jednak bardzo dojrzałe. Zamrożone banany(...)mojej zamrażarce zawsze bo jak kupię kilka więcej a dojrzeją szybko to je właśnie zamrażam aby potem były na lody ale nie tylko, do ciasta znakomite, budyniu. Zapraszam zatem do kręcenia lodów bananowo - waniliowych bez maszynki. Lody bananowo - waniliowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLody na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem karobu to spełnienie marzeń dla osób tęskniących za czekoladą i kremowymi lodami. Karob pachnie niebiańsko, jak najprawdziwsze kakao. W smaku zamiast charakterystycznej goryczki poczujemy jednak cudowną słodycz. Przyrządzenie tych lodów zajmie nam dosłownie kilka chwil. puszka pełnotłustego mleka kokosowego (17-19 proc. tłuszczu) 3 czubate łyżki karobu(...)karob oraz cukier. Całość miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania konsystencji bitej śmietany. Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na około 30-40 minut. Gotowe! Jeśli lody zamarzną całkowicie trzeba je na 15 minut przed nakładaniem wyjąć z zamrażalnika, by trochę odtajały
Dieta bez mlekaotwarty! Mam już kilka sprawdzonych przepisów LCHF na różne warianty pod kątem składników oraz smaków i systematycznie będę dzielić się nimi z Wami. Jako pierwsze banalnie proste w wykonaniu lody kokosowe dla osób, które unikają nabiału, jajek i cukru Częstujcie się i udostępniajcie dalej! Składniki na 8 porcji po 50g: 400 ml śmietanki kokosowej lub stałej części schłodzonego(...)żadnych słodzideł. Wszystko razem zmiksować na puszystą masę. Wstawić na 4 godziny do zamrażalnika. W międzyczasie co 30 minut wyjmować i mieszać lub miksować aby nie zamarzły na kość Lody podawać z ulubionymi dodatkami, które należy wliczyć do makro U mnie na zdjęciu z wiórkami gorzkiej czekolady 81% i truskawkami. — BTW całości bez cukru i dodatków
Ola la LCHFjest prawie zamarznięta wlać masę jeżynową i za pomocą dużej łyżki w kilku miejscach wymieszać ciasto. Tak żeby masa biała była na górze, zrobić tzw spiralkę. Nie mieszać całych lodów. Wykonanie bez thermomix, – żółtka z cukrem ubić w garnuszku postawionym nad parującą wodą. Ubijać tak długo, aż masa będzie puszysta i lekko nabierze bladego koloru. Z zdjąć jajka(...)przetrzeć przez sitko. Pestki jeżyn wyrzucić. Masę z jeżyn wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i masą z jajek. Włożyć do małego pojemnika. Zamrażanie opisałam wyżej. Przed podaniem lody wyjąć 10 minut wcześniej. lekko powinny zmięknąć. Smacznego
Kuchnia PokoleńSama jestem zdziwiona, że dopiero po takim czasie prowadzenia bloga publikuję przepis na lody truskawkowe, które nieprzerwanie od dziecięcych lat są moimi ulubionymi lodami. Sporo się naszukałam aby znaleźć taki przepis, który by mnie zadowolił. Chciałam, aby lody były mocno truskawkowe a jednocześnie kremowe. Świetny przepis znalazłam tutaj ( klik ). Dostosowałam tylko proporcje do własnych(...)instrukcją * gdy nie posiadamy maszyny wlewamy masę do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika pamiętając, aby co jakiś czas przemieszać lody, by nie wytworzyły się w nich kryształki lodu
My simple kitchenmiękko’ śmietany wlewamy słodzone mleko skondensowane, dodajemy pastę z herbaty, całość dokładnie mieszamy trzepaczką balonową (ewentualnie dodajemy jeszcze barwnik spożywczy) i przelewamy do pojemnika. Pojemnik zakrywamy i zmrażamy lody minimum 6 godzin, najlepiej – przez noc. Te lody nie są bardzo słodkie – jeśli macie ochotę na bardziej słodki deser, do jedzenia można je polać syropem klonowym, płynnym(...)miodem lub polewą czekoladową. Jeśli Wasze dzieci nie lubią smaku zielonej herbaty nie dawajcie im tych lodów – gwarantuję, że nie będą im smakowały. Matchę po prostu trzeba lubić. Lody wyjmujemy z zamrażalnika na blat na 10 minut przed podaniem. Inaczej mogą nie współpracować przy próbie zrobienia z nich kulek. SKŁADNIKI 350g śmietany 36% tłuszczu 150g mleka skondensowanego
Karo in the KitchenWitajcie Kochani! Dziś zapraszam na pyszne, kremowe lody waniliowe, takie tradycyjne na żółtkach i śmietance. Wyszły świetne, choć nie użyłam maszynki do lodów. Z racji tego, że sezon na upały już tuż, tuż, warto się przygotować i wypróbować przepis już teraz :) To co, macie ochotę? Zapraszam!!! Składniki na lody waniliowe: około 750 ml 1/2 wanilii(...)maszynce lody robią się same, to w przypadku jej braku musimy lody co pół godziny dobrze przemieszać, żeby nie wytrąciły się kryształki lodu. Po około czterogodzinnym mrożeniu, lody są gotowe. Pamiętajcie jednak, że trzeba je wyjąć na 20-30 minut przed podaniem. Gotowe
Rozpustne gotowanietowarzystwie lodów orzechowo-piwnych z dodatkiem pilsnera czeskiego, podana z koźlakiem. Kruchość ciasta kontrastuje z gładkością lodów, a pieczone jabłka i migdałowy krem z cukrem demerara komponują się z aromatami maślanymi i nutami karmelowymi, orzechowymi i palonymi zawartymi w lodach. Słodycz ciasta i "gładki" (lekko mdły) smak kremu migdałowego proponuję przełamać koźlakiem o pełnym smaku, pozostając(...)wody. Orzechy namoczyć na min. 1 godz w zimnej wodzie, odsączyć, dodać wodę i zmiksować w blenderze kielichowym (ok. 3-5 minut), przechowywać w lodówce. Przygotowanie: Lody piwne Połowę cukru wsypać do rondka, dodać łyżeczkę wody, wymieszać i przygotować karmel. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszysty krem. Śmietanę zagotować razem z mlekiem, piwo podgrzać i odparować alkohol
SzczyptaSmaQkształty foremek. Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko +0,5 szklanki jagód, lody śmietankowe Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki(...)nabrały nieco płynnej konsystencji, posypujemy jagodami, wyrównujemy wierzch łyżką i wkładamy do zamrażarki na około 20 minut. Warstwa lodów nie powinna być grubsza niż 1,5 cm, inaczej ciężko będzie nam wyciąć kształty foremką. Po 20 minutach wycinamy kształty w lodach (tą samą foremką, której używaliśmy do ciasteczek). Jeśli mamy problemy z wycięciem kształtów można pomóc sobie
Ciastkozercyidealnych. Każdy o tym wie. Ale często zapomina. Pomimo deszczowej aury panoszącej się na zewnątrz proponuję Wam dzisiaj lody. Kawowe, gdyż od dawna już za mną chodziły lody o tymże smaku. I jestem nimi zachwycona, dlatego Wam je serdecznie polecam. Zwłaszcza, że do ich wykonania nie jest nam potrzebny super sprzęt pt. maszynka do lodów(...)trzeba również ich mieszać co jakiś czas. Można powiedzieć, że lody robią się same :D Nie no, taki mały żarcik;) Prawie same;) Skorzystałam z tego przepisu na lody ( klik ), z tym że ja zrobiłam wersję kawową. Ale planuję już na tej samej bazie lodowej stworzyć inne wersje :) Składniki: 320 ml śmietany kremówki 2 jajka
My simple kitchenlodach. Concord grapes ice cream z obowiązkową nutą rozmarynu - lody, których kolor już na zawsze wpiszę się we wrześniową paletę. Lody, których smak długo nie da o sobie zapomnieć. Zmalujcie sobie takie lody, koniecznie! LODY WINOGRONOWE Z NUTĄ ROZMARYNU CONCORD GRAPES ICE CREAM Co mogę o nich napisać(...)czas mieszając czekać aż masa delikatnie zgęstnieje (będzie jak płynny budyń). Zdjąć z ognia i połączyć z wystudzonym sokiem winogronowym i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przelać do maszynki do lodów i postępować dalej według wskazówek producenta. * cytaty pochodzą z książki Marleny de Blasi Tysiąc dni w Toskanii. ** przepis na te cudowne lody znalazłam na tej stronie
KUCHARNIAOdkąd je zobaczyłam (klik) , wiedziałam, że "muszę je mieć". Trochę to trwało, ale to oczekiwanie dodatkowo wzmogło apetyt. Papaja. Jest tu wszystko co uwielbiam - słodycz, delikatna ostrość pieprzu, lody i kolejne spełnione marzenie. I pomyśleć, że zamknię te było w tych malutkich, czarnych ziarenkach... Warto poszukać owoców papai, gdy je znajdziecie, poczytajcie koniecznie o ich zdrowotnych(...)właściwościach - na przykład tu - klik . A potem po prostu zróbcie lody - nie potrzeba do nich maszynki, za to niezbędny będzie "magiczny pieprz", to ona nadaje im wyjątkowy, intrygujący smak. Lodami witam się z wiosną i z małym poślizgiem świętują 4 urodziny Kucharni
KUCHARNIA