Lody Kataifi. Kataifi cóż to takiego i skąd pochodzi ❓. Nie ma jasnego dowodu, skąd tam naprawdę pochodzi to ciasto, jedna z legend głosi, że powstało w Starożytnym Egipcie, by zaspokoić głód podczas religijnych świąt. Pisma z X wieku o tym wspominają, ale…bo zawsze jest jakieś, według tych zapisków, owo ciasto bardziej przypominało naleśniki w stylu francuskim(...)jest bardzo popularne w Turcji-Kadaifi i Bałkanach-Kanefeh i Grecji-Kataifi. Zapraszam Cię na pyszny deser lodowy z anielskimi włosami. PS. Z powodu lenistwa i braku maszynki do lodów 😉 lody są kupne 😉. Moje pomysły na Ciasto Kataifi – Zapraszam Składniki Ciasto Kataifi 250 gram Lody śmietankowe dużo Masło 100 gram Cukier 150 gram Prażone
RafalCookLody śmietankowo-owocowe Najlepszy letni deser? Oczywiście lody. Dziś mam dla Was przepis na proste lody śmietankowo-owocowe. Takie domowe lody przygotujecie dosłownie w kilka chwil i z minimalnej ilości składników. Do tego przepisu na lody nie potrzeba specjalnej maszynki do lodów. Wystarczy mikser, 3 składniki, 3-4 godziny(...)mrożenia i domowe lody śmietankowo-owocowe gotowe. Kto się skusi? Składniki: 500 ml śmietanki 36% (zimna) 250-300 g mleka zagęszczonego słodzonego 2 pełne łyżki pasty owocowej Lauretta – u mnie czarna porzeczka (ale może być inna) Przygotowanie: W wysokiej misce umieszczamy całą śmietankę i mleko zagęszczone słodzone. Miksujemy składniki na puch (nie na sztywno). Pół masy przelewamy
Słodkie okruszkiSzybkie, proste i zdrowe lody z banana przygotować można w wielu wersjach smakowych. Zwykle robiłam takie lody z dodatkiem innych owoców - porzeczek, truskawek czy malin. Ale przecież czekolada i banany to równie dobre połączenie, prawda ? Do przygotowania czekoladowych lodów z bananów potrzebujecie tylko banany i kakao. By urozmaicić lody możecie dodać drobno posiekaną(...)gorzką czekoladę lub masło orzechowe. Dodając masło orzechowe zrobicie pyszne i pożywne lody czekoladowo-orzechowe - takie jak przygotowałam ja. Takie lody z powodzeniem mogą zastąpić drugie śniadanie. W upalny dzień będzie to rozwiązanie idealne. Jeśli szukacie pomysłu na owocowe lody z bananów, koniecznie zróbcie TE - z porzeczkami i jogurtem. PRZEPIS NA CZEKOLADOWO-ORZECHOWE LODY
kolorowotorcikoworight .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lody kajmakowe – Składniki: 660ml śmietanki kremówki 30% lub 36% – najlepiej UHT 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej) – 510g – u mnie gostyńska – moim zdaniem najlepsza ;) bo inne(...)lubią robić się grudkowate i wytrącają kryształki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lody kajmakowe – Wykonanie: Śmietankę kremówkę porządnie schłodzić. Następnie ubić ją na sztywno za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Gdy śmietana zacznie już sztywnieć, zmniejszyć obroty. Następnie zacząć dodawać po łyżce masy krówkowej, miksując na niskich obrotach do czasu wyczerpania masy kajmakowej i do połączenia się składników
Kulinarne PrzebojeDwuskładnikowe lody krówkowe to najprostsze lody, jakie możecie przygotować w domu - bez mieszania, bez jajek, bez maszyny. Wystarczy, że zaopatrzycie się w foremki, w których uformujecie lody. Lody krówkowe z poniższego przepisu nie mają wielu kalorii, gdyż ich bazą jest jogurt, a nie tłusta śmietanka. Nie zawierają też cukru, a słodycz zapewniają(...)cukierki krówki. Z podanych proporcji przygotujecie 5 małych lodów. Dwuskładnikowe lody krówkowe Składniki: 200g jogurtu naturalnego 100g krówek Wykonanie: - krówki rozpuścić w kąpieli wodnej, jeśli część cukierków się nie rozpuści, masę przetrzeć przez sitko, a pozostałość wyrzucić - do masy krówkowej dodać jogurt, składniki dobrze wymieszać - masę przelać do foremek do lodów, zamknąć je (lub włożyć patyczek
Smakołyki BerenikiLody kawowe z poniższego przepisu przygotujecie bez maszynki do lodów i bez mieszania. Bazą w tej recepturze są trzy składniki: żółtka, białka i śmietanka 30%, a dodatkami smakowymi - cukier, kawa i kakao. Lody przygotowuje się identycznie do semifreddo, czyli ubijając osobno główne składniki, a potem delikatnie łącząc je w puszystą masę(...)lodach nie tworzą się kryształki lodu, już po kilku godzinach od włożenia do zamrażarki są gotowe do zjedzenia. Jeśli będziemy je zamrażać co najmniej przez całą dobę, przed porcjowaniem warto wyjąć je na 5-10 minut wcześniej, aby zmiękły. Ze względu na to, że w przepisie wykorzystujemy surowe jajka, lody należy zjeść w ciągu kilku
Smakołyki Berenikiszklanki cukru - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Reszta składników: - 1/2 szklanki cukru - 6 białek - szczypta sody - szczypta soli - 1 litr ulubionych lodów Biszkopt zaczynamy od ubijania białek z cukrem. Po ubiciu piany wrzucamy żółtka i delikatnie łączymy. Następnie mieszamy ze sobą poszczególne mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy(...)stopni i pieczemy ok.20-30 minut jak biszkopt nam lekko zbrązowieje. Po ostudzeniu biszkoptu wycinamy z niego kółka wielkości miseczki w której będziemy chłodzić lody. Jeśli chodzi o lody to ja kupiłam lody waniliowo-orzechowe i rozdzieliłam je do dwóch większych miseczek wyłożonych folią aluminiową. Lody najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej żeby
Kuchenne WariacjeŹródło: Polish Lody W dniu wczorajszym Polish Lody obchodziły swoje pierwsze urodziny a sądząc po rozpoznawalności marki oraz liczbie smakujących zdawać by się mogło jakby firma istniała na rynku co najmniej ze 100lat. Lodziarnia mieści się przy placu Bema 3/1B we Wrocławiu, w świetnym miejscu, blisko centrum, nieopodal Ostrowa Tumskiego, Wyspy Słodowej i Uniwersytetu Wrocławskiego(...)została założona przez dwie osoby: Piotra Chlebowicza oraz Kamila Windorpskiego. Co oprócz idealnej lokalizacji stoi za sukcesem Polish Lodów? Przede wszystkim - rewelacyjny przygotowywany z duchem slow - smak! W menu obok tradycyjnych pozycji: czekolady, śmietanki i sorbetu truskawkowego, co dzień znajdziemy parę oryginalnych smaków, m.in.: chałwa sorbet pomarańczowy pomieszany z miętą i szpinakiem kopiec kreta kinder bueno sorbet mango
upichconamalinami to strzał w dziesiątkę. Nie dość, że efekt wizualny to było wielkie wow. Ale ten smak! To było boskie, jeden kawałek, a ile szczęścia, czekoladowa rolada z lodami i malinami to super połączenie. Biszkopt wykorzystany w przepisie jest idealny do rolad, ciast z owocami i tortów. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy. Ekspresowa rolada biszkoptowa z lodami(...)lekko wilgotną ściereczkę (papierem do góry). Zdejmujemy papier i zwijamy biszkopt wraz ze ściereczką, aby biszkopt wystygł i stał się elastyczny. W czasie gdy biszkopt stygnie wyjmujemy z zamrażalnika lody, aby delikatnie zmiękły i były łatwe do smarowania. Biszkopt wraz ze ściereczką odwijamy, ściereczkę usuwamy i smarujemy biszkopt grubą warstwą lodów czekoladowych z brownie, w lody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępoprawia nastroju, jak ulubiony deser. W tym wypadku są to domowe lody czekoladowe z nadzieniem z orzeszków ziemnych i miodu. Niesamowicie pyszne i kremowe… Lody zrobione własnoręcznie zawsze będą lepsze od kupnych, warto więc poświęcić odrobinę czasu i je przygotować Składniki:Lody czekoladowe:300 ml śmietany kremówki200 ml mleka4 żółtka1/3 szklanki cukru100(...)mlecznej czekolady50 g czekolady deserowejNadzienie:100 g orzechów ziemnych (obranych)1 łyżka miodu1 łyżka lodów (z wydrążenia dziurki)Przygotowanie:Lody czekoladowe:Do rondelka wlać śmietanę, mleko i doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć gaz. Czekolady połamać na mniejsze kawałki i dodać do rondelka. Mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Rondelek z czekoladą
Oryginalny smakmiksując na małych obrotach. Pół wafelka Lusette o smaku Cappuccino kroimy w drobną kostkę, wkładamy go do miski i delikatnie mieszamy łyżką z resztą składników. Dodatek wafelka nadaje lodom wspaniałego, delikatnego smaku cappuccino. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremek na galaretki (jeśli bardziej napuszycie masę mogą Wam wyjść nawet 3 porcje deseru). Zamykamy pojemniczki i wkładamy do zamrażarki(...)około 30 minutach lody należy delikatnie przemieszać widelcem. Lody powinny być gotowe po około 4 godzinach (w zależności od mocy zamrażarki), ja swoje zostawiłam na całą noc. Podanie deseru: Na oba talerzyki wysypujemy porcję lekko zgniecionych w rękach owoców liofilizowanych. Następnie układamy nasze lody. Foremkę z lodami należy włożyć dosłownie na chwilę
Słodkie okruszkigorąco! Lodowy snickers cheesecake to idealny deser na upały. Uwielbiam słońce, ale też lubię się schłodzić pysznymi, domowymi lodami. Lodowy snickers cheesecake jest deserem, który często gości u nas o tej porze. Zamrożone lody wyglądają jak tort lodowy. Bardzo szybko się rozpuszczają, bo są super kremowe i bardzo kaloryczne! Lody zrobiłam z jajek, serka(...)wiaderkowego i śmietanki. Przyrządza się je bardzo szybko. Nawet nie potrzeba do nich maszynki do lodów. Lody najlepiej rozmrozić w lodówce. Trzy godziny w lodówce i lodowy snickers cheesecake jest gotowy do jedzenia. Oczywiście lody można zrobić w kształcie torta lub małych lodów. Przygotowałam lody w kształcie torta na urodziny mojej mamy
codojedzeniaDomowe lody śmietankowe-brzoskwiniowe, czyli miękkie lody z mleka zagęszczonego to deser, który przygotujecie zaledwie z kilku składników i to bez maszynki do lodów . Wystarczy Wam mikser oraz kilka minut wolnego czasu. Lody mają idealną konsystencję, nie są twarde, a wręcz przypominają tradycyjne lody sklepowe. Ich pyszny posmak mleka zagęszczonego niesamowicie(...)kusi oraz świetnie współgra z brzoskwiniowym variegato. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Domowe lody śmietankowe-brzoskwiniowe - składniki: (Pojemnik o pojemności 1 litra) 500 ml śmietanki 36% 300g mleczka zagęszczonego słodzonego (użyłam 2 tubek) Dodatkowo: 3 łyżki variegato brzoskiniowego (*) Domowe lody śmietankowe-brzoskwiniowe - przygotowanie: Śmietanka i mleczko zagęszczone powinno być porządnie schłodzone. Do miski
Di gotujeZapraszam Was na lody stracciatella, najpopularniejszy włoski deser lodowy, który powstał w Bergamo w 1961 roku. Wynalazcą lodów był Enrico Panattoni, cukiernik, pasjonat gotowania i słodyczy, który chciał stworzyć lody uwielbiane i doceniane przez Włochów, wyróżniające sie od innych smakiem i konsystencj ą . Po wielu eksperymentach(...)udało mu si ę stworzyć lody jedyne w swoim rodzaju. Do śmietanowej bazy dodał rozpuszczon ą czekoladę , która pod wpływem zimna zamieniła si ę w nieregularne, chrupiące kawałki. St ą d nazwa lodów "stracciatella", która pochodzi od włoskiego słowa "stracciare", co oznacza "rozrywać, drzeć
La grande e la piccola cuocapogoda się popsuła? Wczoraj jak wracałam z pracy to zmarzłam. W zamrażalniku jednak czekały domowej roboty lody z masła palonego. Do ich przygotowania użyłam Palma firmy Bielmar. Lody to wspomnienie dzieciństwa. Lody to jedne z najzdrowszych deserów świata. Samo masło palone ma obłędny smak, ale lody to już Mistrzostwo świata. Ich smak(...)delikatnie schładzamy. Dodajemy kwiaty forsycji i mieszamy z masą. Lody przekładamy do zamrażalnika na ok 5 godzin. Co godzinę mieszamy lody aby nie powstały kryształki lodu. Lody wyjmujemy na ok 5 minut przed podaniem
Kuchnia w oparachLato w pełni. W takie słoneczne dni nie wyobrażam sobie lepszego deseru niż lody Dziś zapraszam Was na prosty przepis na domowe lody kawowe (bez maszynki). Lody przygotowałam na wspaniałej aromatycznej kawie z palarni CoffeeNation . Ten wspaniały zapach, gdy mieliłam kawę do lodów… coś cudownego Polecam spróbować zarówno filiżanki małej czarnej(...)sztywno, śmietanka ma się tylko napuszyć i lekko powiększyć objętość. Następnie krótko miksujemy z kawową mieszanką i kakao, po czym dodajemy mleczko w tubce, znów krótko miksujemy. Lody przelewamy do plastikowego pojemniczka z pokrywką. Wkładamy do zamrażalnika. Po pół godzinie warto lody przemieszać np. widelcem. Potem powtórzyć tą czynność jeszcze z 2 razy. U mnie lody
Słodkie okruszkiprzed całkowitym zamrożeniem, ale daje całkiem podobne rezultaty jak w przypadku specjalnie przeznaczonej do tego maszynki. Także przygotujcie swoje zaklęcia magii lodu i bierzcie się za przygotowanie Mango Ice, bo jest to warte zużycia many! Zobacz, jak lody wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 300 kcal | 1,3 g białka(...)przed podaniem, aby zmiękły i dały się łatwo formować w zgrabne kulki. Jeśli mimo całego trudu mieszania podczas mrożenia nadal wyczuwalne są grudki lodu to warto jeszcze raz przełożyć masę do blendera i zmiksować na gładko. Lody formujemy w kulki, przekładamy do schłodzonych miseczek, polewamy odrobiną octu i podajemy (na zdjęciu wersja bez octu ze względu na jego
Nerds Kitchenwszelkiej maści lodożerców. Myślę też, że jak tylko będzie pełnia sezonu na poszczególne owoce, będę wrzucała przepis na lody z nimi, ponieważ w tym roku postanowiliśmy lodów nie kupować - poza może naszym wakacyjnym wyjazdem. A zatem przed wami przepis na domowe lody bez maszyny (jeszcze się takowej nie dochrapałam). Lody truskawkowe 600ml śmietanki(...)miód lub syrop klonowy Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec cienką stróżką wlewamy wybrane słodzidło, w zasadzie do smaku, jak kto lubi, ja dodałam mniej więcej 3 łyżki i lody wyszły raczej mało słodkie. Miskę z bitą śmietaną przykryć folią spożywczą i schować do zamrażarki. W tym czasie umyć i odszypułkować truskawki, następnie zblendować je na mus. Jeśli
Przepysznik - BLW i nie tylkopodzielić bo te lody są naprawdę warte grzechu:) Moooocno czekoladowe, z chrupiącymi orzechami w karmelu. Cudo <3 Jakiś czas temu znalazłam w internecie ciekawy przepis na lody, i to właśnie nim się zainspirowałam ( klik ). Głównie dlatego mnie zainteresowały, że masę do ich przygotowania podgrzewało się. Zmieniłam jednak znacznie proporcje dostosowując je do siebie. Miałam zamiar(...)również dodać solone krakersy, ale wydawało mi się, że po wmieszaniu ich do lodów zrobi się z nich "ciapa". Zatem na szybko wymyśliłam inny dodatek - solone orzechy obtoczone w karmelu :) Będę nieskromna, ale czasami pochwalić się wypada, a wręcz trzeba :) Lody są przepyszne. Idealnie kremowe o zdecydowanym, mocnym smaku czekolady. Pralinę orzechową możecie wykorzystać tylko do posypania
My simple kitchen