rozrobionem z zimnem mlekiem, wlać do wazy i dać na to ubitą pianę z białek. Jacyś odważni? Choć ta opcja z winem bardzo mi się podoba Nowoczesny przepis na domowe żelki: Składniki: 2 torebki herbaty: żurawinowej/miętowej/hibiskusowej/poziomkowej/malinowej/rumiankowej/zwykłej 200 ml wody 10-12 łyżeczek żelatyny Ksylitol – tutaj mamy dowolność, im chcemy słodsze, tym więcej słodzidła – ja dałam(...)żelatyna spęcznieje, powoli zagotowujemy do całkowitego rozpuszczenia. Płyn przelewamy do foremek na żelki lub do pojemniczków na lód. Zostawiamy do stężenia. Do żelków można dodać malutki listek świeżej mięty lub jadalny kwiatuszek. W tym na zdjęciu jest akurat kwiatuszek bzowy. domowe żelki Możecie również przygotować niesamowicie pyszne TURKISH DELIGHTS Grafika oraz życzenia pochodzą z książki pt. Księga Tradycji Polskiej. Tradycja
Kate's Kitchenpoczuć jak w prawdziwej kawiarni na myśl przychodzi mi tylko jedno szarlotka na ciepło z sosem waniliowym i lodami. Kiedy miałam możliwość zawsze w lokalu ona szła na pierwszy plan ale powiem nieskromnie najlepszą robię w swoim domowym zaciszu. Testowałam wiele szarlotek ale ta jednak przebija wszystkie dodatkowo ten sos niebo w gębie. Zapraszam... Skala smaku 10/10(...)gotować! Sos ma być bardzo mocno podgrzany). Wyjąć laski wanilii i gotowe. Sos doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie sprawdza się do naleśników, parowców, lodów czy innych deserów
Kubki smakuprzepisem. A że dostałam motywację do użycia wody destylowanej w kuchni, pomyślałam że to jest ten moment. DOMOWA WODA RÓŻANA płatki róży (nasza ogrodowa róża pomarszczona, poza tym świetnie nadaje się też róża stulistna lub damasceńska) woda destylowana * lód Ilość wody zależy od ilości płatków i od naszego naczynia końcowego do którego będzie skraplać się para. Najlepiej to nim odmierzyć(...)naczyniem końcowym'- to po nim będzie kapać skroplona para. Garnek odstawiamy na kilka godzin. Następnie naszą konstrukcję ustawiamy na piecu, doprowadzamy wodę do wrzenia, a na odwróconej przykrywce układamy lód. Gorąca para uniesie się w górę i skropli w kontakcie ze schłodzoną pokrywką. Po uchwycie, będzie kapać dokładnie do 'naczynia końcowego'. Wodę podgrzewamy na niskim ogniu około pół godziny, opierając
les mirabellesCzekladowy Ganache, to pyszny sos sporządzony na bazie śmietanki i czekolady, posiadający wiele smacznych zastosowań. Możecie wykorzystać go do ciast, tortów, lodów, deserów czy trufli lub obtoczyć w nim swoje ulubione owoce. Jego konsystencja zmienia się w zależności od temperatury. Ciepły jest lejący i świetnie sprawdzi się w roli polewy (polewy, która nawet po zastygnieciu się nie łamie(...)zestawiamy z garnka i w zależności do czego zamierzamy go przeznaczyć, wykorzystujemy od razu lub pozwalamy mu przestygnąć i zgęstnieć. Smacznego!!! Artykuł Czekoladowy sos Ganache pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyktórej uzyskuję bulion warzywny – ale można też zastąpić oliwę tłuszczem zwierzęcym np. kaczym smalcem lub zmiksować ugotowany, tłusty kawałek wołowiny czy kurczaka aby otrzymać bulionowe kostki mięsne.Domowa kostka rosołowa:1 pęczek lubczyku (liście i łodygi z jednej doniczki)1 mały pęczek natki pietruszki2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki sosu sojowego2 duże marchewki2 łodygi selera naciowego1 mała pietruszka1 mała(...)dość słona). Gdy masa ostygnie przekładamy ją do słoiczka (w lodówce można trzymać tydzień) lub do silikonowych pojemników na lód (wtedy możemy trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy). W razie potrzeby rozpuszczamy kilka łyżeczek lub kostek we wrzątku. Post Domowa kostka rosołowa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuupały według mnie najlepsza jest domowa ice tea, a nie ta ze sklepowej półki z dużą zawartością cukru. Składniki na 4 filiżanki: 1litr świeżo zagotowanej wody 1-2 saszetki herbaty miętowej sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru plasterki cytryny garść świeżej mięty kostki lodu Przygotowanie: W dzbanku zaparzamy herbatę miętową. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Jeśli ktoś woli słodszą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki na ciasto: 250 g mąki 120 g cukru brązowego 125 g masła 25 g kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1
Domowy Smak JedzeniaJak się chwalić...to się chwalić...kolejnymi wygranymi ...Dziękuję bardzo.. Kasiu .. Forma do tartinek za czekoladowe parozzo z lodamiForma do pieczenia Wilton
Moje domowe kucharzeniePomysł na orzechową kruszonkę znalazłam w starych wycinkach gazet.Taka kruszonka nada się do lodów, sałatek owocowych, deserów lub dekoracji ciast. 1 szkl.mąki 1/4 szkl.br
Moje domowe kucharzenieowsiane z truskawkami, awokado, chia i innymi chrupiącymi dodatkami Tosty z mango i domową nutellą z koktajlem truskawkowo-pomarańczowym Koktajl malinow0-kokosowyz nasionami chia Zupa kokosowo-czekoladowa z bananami w karmelu waniliowym Muffinki bardzo czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami Coś niegrzecznego Studzenie zmysłów – lody z solonym karmelem i orzechami Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo
Eat me! Fit me!Chili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jakiegoś czasu nie kupuje czekolady w sklepie, bo robię ją sama. Tylko 2 składniki i możemy cieszyć się za grosze domową czekoladą, bez konserwantów, aromatów i niepotrzebnych dodatków. Dzięki temu, że mamy na rynku dostępne różne formy do kostek lodu, czekoladki mają fajne kształty i cieszą oczy. Miód nie jest koniecznym składnikiem, jedynie elementem słodzącym dla tych, którzy
Zdrowie i pysznie na talerzużadne inne umiejętności kulinarne. Do przygotowania domowego tortu lodowego potrzeba zaledwie czterech składników i ok 10 minut. Co najważniejsze tort lodowy przygotowuje się z gotowych lodów i w tym tkwi cała prostota jego wykonania. U nas w okresie letnim taki torcik, na stałe gości w zamrażalce. Torcik lodowy - składniki. 2 litry ulubionych lodów, owoce np. truskawki, 1 opakowanie(...)masy kajmakowej, 1 opakowanie herbatników. Torcik lodowy - sposób przygotowania. Przygotowanie jest banalnie proste. Należy lody wyciągnąć z zamrażalki, następnie tortownice wyłożyć folię spożywczą. Do tortownicy przekładamy lody. Warstwę lodową smarujemy masą kajmokową. Następnie układamy wcześniej umyte i pokrojone owoce. Wierzch posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalki. Prawda, że proste
Pani domowa~pudding chia zblendowany z mrożonymi truskawkami i bananem, podany z domową granolą~
breakfast of dreams