kremówki 300 ml mleka 4 żółtka 80 g cukru 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady 60 g dobrej jakości mlecznej czekolady 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub wódki (ja użyłam domowego ekstraktu, przepis w linku) Wykonanie: Do rondelka wlałam śmietanę, mleko i wsypałam cukier. Mocno podgrzałam do rozpuszczenia się cukru. Nie wolno zagotować mieszanki. Zestawiłam z ognia. Żółtka ubiłam mikserem(...)rozpuszczenia. Zawartość rondelka schłodziłam najpierw w komorze zlewu wypełnionej zimną wodą, a następnie wstawiłam do lodówki na całą noc. Rano mocno schłodzoną mieszankę wlałam do maszyny do lodów i kręciłam lody do momentu zgęstnienia. Potem gotową masę lodową przełożyłam do pojemnika i wstawiłam do zamrażarki na 6 godzin. My uwielbiamy lody z bezami, więc wykorzystałam
Blondynka Gotujemiodu i z pysznym ziołowym posmakiem. Do tego kilka kostek lodu i wspaniałe orzeźwienie wprost od Matki Natury rozlewa się po rozgrzanym wnętrzu :) To naprawdę pyszny napój, który dzięki właściwościom rumianku świetnie łagodzi stres i wycisza. Bo w takie upały, proszę Państwa, to tylko biała bawełna i tylko pyszne domowe lemoniady :) Dojrzewająca lemoniada rumiankowa z miodem na 1l lemoniady Potrzebujesz(...)kwiaty. 3. Dodaj kilka kropel cytrynowego soku, jeśli chcesz. 4. Odstaw butelkę z lemoniadą na 2-3 dni w zacienione miejsce w temperaturze pokojowej. 5. Odcedź i podawaj z lodem, dodatkowym miodem i cytryną, jeśli potrzeba. Smacznego! Fermented camomile lemonade with honey for 1l lemonade Ingredients: 7 tablespoons of camomile flowers 1 tablespoon of mild honey 1l slightly warm water
Kuchnia w Słońcu Skąpanaupalne dni i nie tylko. Domowy kompot jest najlepszy, bo przygotowany samodzielnie, bez zbędnych składników. Łatwy w przygotowaniu, kilka niezbędnych składników, zdrowo, smacznie, orzeźwiająco - szczególnie gdy pijemy schłodzony kompot z kostkami lodu i np. z dodatkiem świeżych listków mięty. Kompot truskawkowo-malinowy na dwa sposoby: z owoców świeżych i mrożonych. Kompot truskawkowo-malinowy ze świeżych owoców Składniki
Zasmakuj Kuchniowoce to idealne jesienno-zimowe połączenie. Ciasto idealnie komponuje się z gałką lodów waniliowych (cóż lody są świetne ze wszystkim :) ) albo z gorącą czekoladą (tylko błagam nie z proszku!). Dla bardziej świątecznego efektu, do ciasta można dodać szczyptę cynamonu, albo domowej przyprawy piernikowej. Składniki:Kruche ciasto:2 żółtkajajko150 g masła3 szklanki mąki pszennej100 g cukruMasa biszkoptowa
Słodkie PrzyjemnościKonfitura z wiśni z cynamonem i goździkami, najpiękniejszy smak lata zamknięty w słoikach. Konfitura wiśniowa z cynamonem i goździkami to produkt, którego nie może zabraknąć na naszej liście domowych przetworów. Robimy ją co roku, pod koniec wiśniowego sezonu, kiedy owoce są najsłodsze i najbardziej dojrzałe. Wybieramy te najpiękniejsze, nieuszkodzone, roztaczające wokół swój przepiękny zapach. Zimą dodajemy do herbaty, ciast. naleśników(...)bardzo gęstej, którą później wykorzystamy do pączków lub nieco rzadszej do herbaty albo lodów. Jeśli zabraknie nam przygotowanych latem zapasów, konfiturę z wiśni i korzennych przypraw przygotowuję także zimą z mrożonych owoców. W dobie ciągłego pośpiechu, żelfixów, dżemixów, cukrów żelujących i innych "przyśpieszaczy" taka tradycyjna domowa konfitura wiśniowa z cynamonem i goździkami to prawdziwy rarytas. Warto jej poświęcić nieco
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalody owocowe 2. OWOCOWE LIZAKI: kroję owoce w plasterki i zatapiam je w polewie czekoladowej ( pokruszoną tabliczkę czekolady rozpuszczam z łyżką oleju kokosowego w mikrofalówce), nadziewam na patyczek do szaszłyków, w którym odkrawam tą ostrą końcówkę, umieszczam na ok. 30 minut w lodówce, aby polewa stwardniała. 3. BEZCUKROWY SERNICZEK jogurtowiec bez pieczenia 4. DOMOWE ŻELKI(...)DOMOWE KNOPPERSY Wafle jaglano-orzechowe Knoppersy 9. SOKI Wiadomo, że najlepszym wyborem jest woda, ale podkręćmy ją trochę owocowym smakiem. Dodaj plasterki cytryny i limonki i osłódź ją miodem, powstanie orzeźwiająca lemoniada. Do wody można dodać również zblendowane owoce, np. truskawki. Moje dzieciaki wypiją prawie wszystko, jeśli wrzucą do środka kostki lodu
Upiecz sobie babeczkęŁatwe i niedrogie ciasto, które długo zachowuje świeżość. Jest wilgotne, bardzo aromatyczne, dobrze wyczuwalne są w nim nie tylko banany ale też orzechy i miód. Najlepiej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszna owocowa herbata z kawałkami owoców. Przepis znalazłam na blogu Gary i ja.Składniki:1 litr wrzątku3 torebki herbaty3-4 brzoskwiniecukier do smakukostki loduSposób przygotowania:1
Kuchnia domowa Anidoskonały na kaszel lub letni upał Syrop z melisy i tymianku , to jeden z najlepszych darów domowej apteczki . Doskonale leczy wszelkie infekcje górnych dróg oddechowych . Dzięki melisie działa kojąco i antystresowo , a do tego jest pyszny . Doskonały jako orzeźwiający napój latem z kostką lodu i plastrem cytryny jest najlepszym drinkiem Polecam własne syropy ich wyrób jest prosty ,a korzyści płynące
Ogrodnik w podróżypelatil. Po pierwszym kęsie, zadano mi pytanie, czemu bataty tak rzadko są na naszym domowym stole, jak są takie pyszne .. fakt ! Czas to zmienić, to danie w całości było równie pyszne ! Desery to : Mus z orzechów laskowych / mus z mlecznej czekolady / lody chałwowe / żel z rodzynek. Pierwszy rzut oka – olśniewający widok na talerzu, a potem pyszne
Kuchnia na wzgórzuMogłabym je jeść na śniadanie, lekko podsmażone na maśle, podane z jajkiem poszetowym i pajdą domowego chleba, na obiad w postaci tart, pizzy, risotta, blanszowane i polane palonym masłem, a na kolację w formie sałatki. Wiem też, że niektórzy robią z nich lody. To warzywo jedyne w swoim rodzaju. Przepyszne! JAK OBRAĆ i PODDAWAĆ OBRÓBCE SZPARAGI? Poniżej kilka
SMYKWKUCHNIWyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 2 łyżeczki kawy Inka klasyczna 60 ml wody 2 łyżki rumu kilka listków świeżej mięty 1/2 limonki 1/4 cytryny 2 łyżeczki brązowego cukru lód Kawę rozpuścić w wodzie, dodać rum, wymieszać. Cytrynę i limonkę dokładnie umyć, pokroić w półksiężyce. Włożyć
Domowa cukiernia Ewymasa to pasta z tamaryndowca *powstałą aromatyczną substancję możemy zamrozić w kostkach do lodu i używac do gotowania SMACZNEGO! Zobacz też przepis na Bakłażan zapiekany ze smażoną cebulką, pomidorami i serem feta <klik> Zobacz też przepis na Naturalny słodzik-domowa alternatywa cukru i odpowiednik aspiryny <klik
Pora na pora i pomidorajuż teraz pojawiły się węgierki. Nie czekając długo kupiłam śliwki by wykorzystać je w moich domowych wypiekach. Tak powstała krucha razowa tarta z całym mnóstwem soczystych śliwek, warstwą słodkiego toffi, przyrumienionymi chrupiącymi migdałami i kruszonką. Tarta wspaniale smakuje z jogurtem greckim lub lodami waniliowymi. Polecam! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size
maniapieczenia