lody domowe - 2135 przepisów (strona:74/143)

Domowy likier truskawkowy 898

dziś wiadomo, że domowe alkohole są najlepsze :) Podobnie jest z tym likierem, jest mocno truskawkowy, słodki, po prostu pyszny. A najlepiej smakuje z kostkami lodu, plastrem cytryny i listkami mięty :) SKŁADNIKI (ok. 1,5 l) 600 ml soku truskawkowego z tego przepisu 1 szklanka cukru 1 litr wódki sok z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Sok truskawkowy umieszczamy w garnuszku z grubym

DefinicjaSmaku
Zbiorowy błogostan w szczelinie dnia i stół. A na nim brzoskwinie. Poached peaches with raspberries. 135

syrop przez sito ugniatając, aby maliny puściły jak najwięcej soku.  Mascrapone utrzeć z cukrem waniliowym (najlepiej domowym) i sokiem z limonki.  Brzoskwinie podawać polane malinowym syropem z chmurką kremu mascarpone. Posypać świeżymi malinami. Świetnie smakują też z lodami! * fragment pochodzi z książki Frances Mayes "Pod słońcem Toskanii" ** deser inspirowany przepisem z tej strony - klik Z wielką

KUCHARNIA
Kotlety z ryżu 401

To jedno z popisowych dan mojego męża. Robi je zawsze, kiedy ja nie mam czasu na przygotowanie obiadu albo kiedy w lodówce hula tylko wiatr. Jest

Bernika - moj kulinarny pamietnik
sorbet truskawkowy 537

składniki: 400 g truskawek mrożonych 40 g cukru, można dodać więcej lub mniej, to zależy od słodkości owoców i własnych upodobań 2 łyżeczki soku z cytryny

Domowy Smak Jedzenia
bananowa kawa mrożona... 138

Składniki: banan 2 sztuki, kawa rozpuszczalna 6 łyżeczek, miód 2 łyżeczki, woda 200 ml, mleko 3,2% 500 ml, kostki lodu 20 sztuk kawę zalać gorącą

W Mojej Kuchni Lubię
Domowe masło orzechowe 118

wzmacniaczy smaku, morza soli lub tony cukru. Dodatkowo mogę swobodnie eksperymentować i zmieniać skład, by znaleźć połączenie, które najbardziej będzie odpowiadać moim kubkom smakowym. Do wykonania domowego masła orzechowego potrzebujesz jedynie orzechów ziemnych, odrobiny soli i mocnego blendera kielichowego. Jeśli nie posiadasz takiego blendera, możesz użyć maszynki do mielenia i blendera ręcznego(...)kanapce z bananem, w naleśnikach, z lodami, a także jako dodatek do wytrawnego dania – niedawno przygotowałem makaron soba z brokułem – bazą sosu było małso orzechowe – potrawa smakowała wspaniale! Kliknij tutaj , by zobaczyć przepis. Domowe masło orzechowe Składniki 400 g orzechów arachidowych (ziemnych), niesolonych sól (nieobowiązkowo) Wykonanie Przygotuj orzechy

Vegan Taste
Eton Mess 161

Mess (który był serwowano w Eton College od lat 30-tych) składał się z truskawek i bananów oraz lodów lub śmietany. Bezy zostały dodane później. Składniki na 2 porcje: 4 garście truskawek 100 g śmietany 30-36% Bezy (mogą być domowe np. z tego przepisu  lub sklepowe, da się znaleźć nawet takie na ksylitolu! Około dwie garście

Czarnawisienka
SOS TOFFEE 142

Domowy sos toffee to właściwie słodka śmietanka z cukrem, masłem  i miodem dłuuugo gotowana do zbrązowienia. Idealnie nadaje się jako polewa do lodów, gofrów, naleśników, deserów i ciast - w szczególności do kremowych, gęstych serników. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, właściwie gotuje się sam. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać przez około 15 minut na minimalnym ogniu

cool and minty
Mus czekoladowo - bananowy z awokado 129

banany 1 łyżka kakao opcjonalnie: pół szklanki mleka Awokado przekrajam na pół wokół pestki i gałkownicą do lodów wydłubuje jego środek. Dodaję do niego pokrojone w plasterki banany oraz 1 łyżkę kakao. Całość miksuję. Powstaje gęsty mus, który nazywam "domową nutellą". Świetnie nadaje się na kanapki, ale także do jedzenia łyżką ;) Prawdziwa pycha! Można też dodać do musu mleka

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Sos czekoladowy do deserów. 171

subtelnie podkreślony słodyczą sosu idealnie komponuje się z deserami. Bardzo polecam!      A tu z lodami karmelowymi, na które przepis znajdziecie  tutaj Składniki na sos czekoladowy do deserów: 125 ml wody 100 g brązowego cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego szczypta soli 50 g gorzkiego kakao 50 g czekolady (u mnie gorzka z dużą zawartością

Rozpustne gotowanie
Domowy karmel . 205

Najlepszy ,o ciemnej barwie ,gęsty i pyszny , domowy karmel .Czas przygotowania to nie więcej niż 10 minut .Tylko nie próbujcie gorącego ,można poparzyć język .Można go wykorzystać do polania lodów ,do tart i na wierzch ciast czy innych deserów . Składniki : 100 g brązowego cukru ,jeśli użyjecie białego karmel będzie jaśniejszy . 200 g śmietanki 18 % 1 łyżka masła Najlepsza

Ladylaura.
Miodowo-ziarenkowy raj 148

Zrobimy włoską kawę mrożoną w warunkach domowych, kawę taką pijałam kilka razy w upalne włoskie ranki , a to znaczy że jest ona znakomitym rozpoczęciem dnia, nie zawiera kostek lodu, przez co nie doprowadzamy do szoku termicznego naszego dopiero co przebudzonego żołądka. Kawę taką bardzo prosto przyrządzić w domu. Jak wiadomo Włosi śniadań typowych nie jadają, ich pierwsza myśl po przebudzeniu(...)wolicie... Składniki -espresso mocne z ekspresu lub z moka -ok.2 kulek lodów karmelowo-orzechowych, gdyż te zawierają drobinki orzecha arachidowego -łyżecza Cynamonowego Raju od Ziarenkowo- prażonych ziarenek najwyżeszj jakości -podkarpacki miód spadziowy ChNP -sos do deserów bezalkoholowy Przygotuj espresso. Musisz je schłodzić.  Wyjmij lody z zamrażarki i włóż do naczynia, nie czekaj ,aż się rozpuszczą

Z Kuchni Do Kuchni
Ajerkoniak – domowy likier jajeczny 203

Ajerkoniak, czyli domowy likier jajeczny. Gęsty, żółciutki, z dodatkiem aromatycznej wanilii. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a w przeciwieństwie do wielu domowych nalewek można pić go niemal od razu po przygotowaniu (choć najlepszy jest co najmniej po tygodniu). Moja babcia przygotowywała zawsze ajerkoniak na imieniny. Jej likier był tak gęsty, że z butelki trzeba było go wyciągać nożem. Podobno smakował(...)uwielbiają. Jest niezastąpiony do deserów. Można używać go np. jako polewy do lodów (dla niekierujących dorosłych oczywiście). Ja swój przygotowałam na Święta Wielkanocne – jestem pewna, że zniknie w oka mgnieniu, bo przetestowałam także inne przepisy i ten jest zdecydowanie najlepszy. Ajerkoniak – domowy likier jajeczny 6 ekologicznych żółtek jaj 250 ml spirytusu (1 szklanka) 150 g cukru pudru

Poezja smaku
koktajl kawowy z kiwi na rozbudzenie i dodanie energii... 159

Składniki: kiwi 5 sztuk, kawa rozpuszczalna 8 łyżeczek, woda gorąca 1 szklanka, kardamon mielony 1/2 łyżeczki, stewia 1 łyżka, kostki lodu 10 sztuk, mleko 3/4 litra

W Mojej Kuchni Lubię
WERMUT Z WODĄ GAZOWANĄ I CYTRYNĄ 211

Składniki: 1 dkg cytryny (plasterek) 50 ml wermutu 50 ml wody gazowanej 2 dkg lodu konsumpcyjnego Sposób przygotowania: Do wysokiego kieliszka wlać porcję wina, włożyć plasterek

Przepisy kulinarne babci Antoniny