lody domowe - 2135 przepisów (strona:74/143)

Szarlotka amerykańska 169

Szarlotka amerykańska idealna do zjedzenia na ciepło podana z lodami lub na zimno. Rewelacyjne kruche ciasto, takie jak lubię :) Mniam!! W USA znana jest  pod nazwą szarlotka mamusi, czyli taka domowa, pachnąca i kojarząca się z domem rodzinnym. Może i kiedyś moje dzieci będą kojarzyły ten zapach ze smakiem i domem z dzieciństwa. Zapraszam po przepis

O kuchni z uczuciem
ciasto z rabarbarem, truskawkami i pianką 126

Najlepsze ciasto kruche z owocami. Od jakiego czasu często korzystam z tego przepisu, bo pasują do niego każde owoce. Najlepiej smakuje na ciepło, z gałką lodów

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Letni torcik kokosowy z bananem i mango. 171

mokry i lepiący. Odstawiamy do ostygnięcia *Najlepiej użyć prostokątnej/kwadratowej blachy, którą każda z nas posiada w wyposażeniu piekarnika domowego. Będziemy z ciasta wykrawać 2 koła o średnicy 18 cm. Krem biała czekolada i kokos: Żelatynę wkładamy do wody z lodem. W rondelku umieszczamy mleko, żółtko, cukier i wiórki. Pasteryzujemy, stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy

DominikaDolci
shake czekoladowy 106

składniki: 1 i 1/2 łyżki kakao 300 g lodów kakaowych 370 ml mleka ok. 20 g cukru wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i

Domowy Smak Jedzenia
Domowy likier truskawkowy 891

dziś wiadomo, że domowe alkohole są najlepsze :) Podobnie jest z tym likierem, jest mocno truskawkowy, słodki, po prostu pyszny. A najlepiej smakuje z kostkami lodu, plastrem cytryny i listkami mięty :) SKŁADNIKI (ok. 1,5 l) 600 ml soku truskawkowego z tego przepisu 1 szklanka cukru 1 litr wódki sok z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Sok truskawkowy umieszczamy w garnuszku z grubym

DefinicjaSmaku
Zbiorowy błogostan w szczelinie dnia i stół. A na nim brzoskwinie. Poached peaches with raspberries. 129

syrop przez sito ugniatając, aby maliny puściły jak najwięcej soku.  Mascrapone utrzeć z cukrem waniliowym (najlepiej domowym) i sokiem z limonki.  Brzoskwinie podawać polane malinowym syropem z chmurką kremu mascarpone. Posypać świeżymi malinami. Świetnie smakują też z lodami! * fragment pochodzi z książki Frances Mayes "Pod słońcem Toskanii" ** deser inspirowany przepisem z tej strony - klik Z wielką

KUCHARNIA
Kotlety z ryżu 393

To jedno z popisowych dan mojego męża. Robi je zawsze, kiedy ja nie mam czasu na przygotowanie obiadu albo kiedy w lodówce hula tylko wiatr. Jest

Bernika - moj kulinarny pamietnik
sorbet truskawkowy 529

składniki: 400 g truskawek mrożonych 40 g cukru, można dodać więcej lub mniej, to zależy od słodkości owoców i własnych upodobań 2 łyżeczki soku z cytryny

Domowy Smak Jedzenia
bananowa kawa mrożona... 130

Składniki: banan 2 sztuki, kawa rozpuszczalna 6 łyżeczek, miód 2 łyżeczki, woda 200 ml, mleko 3,2% 500 ml, kostki lodu 20 sztuk kawę zalać gorącą

W Mojej Kuchni Lubię
Domowe masło orzechowe 102

wzmacniaczy smaku, morza soli lub tony cukru. Dodatkowo mogę swobodnie eksperymentować i zmieniać skład, by znaleźć połączenie, które najbardziej będzie odpowiadać moim kubkom smakowym. Do wykonania domowego masła orzechowego potrzebujesz jedynie orzechów ziemnych, odrobiny soli i mocnego blendera kielichowego. Jeśli nie posiadasz takiego blendera, możesz użyć maszynki do mielenia i blendera ręcznego(...)kanapce z bananem, w naleśnikach, z lodami, a także jako dodatek do wytrawnego dania – niedawno przygotowałem makaron soba z brokułem – bazą sosu było małso orzechowe – potrawa smakowała wspaniale! Kliknij tutaj , by zobaczyć przepis. Domowe masło orzechowe Składniki 400 g orzechów arachidowych (ziemnych), niesolonych sól (nieobowiązkowo) Wykonanie Przygotuj orzechy

Vegan Taste
Eton Mess 151

Mess (który był serwowano w Eton College od lat 30-tych) składał się z truskawek i bananów oraz lodów lub śmietany. Bezy zostały dodane później. Składniki na 2 porcje: 4 garście truskawek 100 g śmietany 30-36% Bezy (mogą być domowe np. z tego przepisu  lub sklepowe, da się znaleźć nawet takie na ksylitolu! Około dwie garście

Czarnawisienka
SOS TOFFEE 131

Domowy sos toffee to właściwie słodka śmietanka z cukrem, masłem  i miodem dłuuugo gotowana do zbrązowienia. Idealnie nadaje się jako polewa do lodów, gofrów, naleśników, deserów i ciast - w szczególności do kremowych, gęstych serników. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, właściwie gotuje się sam. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać przez około 15 minut na minimalnym ogniu

cool and minty
Mus czekoladowo - bananowy z awokado 119

banany 1 łyżka kakao opcjonalnie: pół szklanki mleka Awokado przekrajam na pół wokół pestki i gałkownicą do lodów wydłubuje jego środek. Dodaję do niego pokrojone w plasterki banany oraz 1 łyżkę kakao. Całość miksuję. Powstaje gęsty mus, który nazywam "domową nutellą". Świetnie nadaje się na kanapki, ale także do jedzenia łyżką ;) Prawdziwa pycha! Można też dodać do musu mleka

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Sos czekoladowy do deserów. 162

subtelnie podkreślony słodyczą sosu idealnie komponuje się z deserami. Bardzo polecam!      A tu z lodami karmelowymi, na które przepis znajdziecie  tutaj Składniki na sos czekoladowy do deserów: 125 ml wody 100 g brązowego cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego szczypta soli 50 g gorzkiego kakao 50 g czekolady (u mnie gorzka z dużą zawartością

Rozpustne gotowanie
Domowy karmel . 178

Najlepszy ,o ciemnej barwie ,gęsty i pyszny , domowy karmel .Czas przygotowania to nie więcej niż 10 minut .Tylko nie próbujcie gorącego ,można poparzyć język .Można go wykorzystać do polania lodów ,do tart i na wierzch ciast czy innych deserów . Składniki : 100 g brązowego cukru ,jeśli użyjecie białego karmel będzie jaśniejszy . 200 g śmietanki 18 % 1 łyżka masła Najlepsza

Ladylaura.