kruszonką Bananowe ciacha owsiane Inne: Domowe mleko kokosowe + szybki koktajl bananowy Dżem wiśniowy z kardamonem Pojawiły się także inspiracje i podsumowanie miesiąca: #Inspiracje - Nigella Lawson Podsumowanie miesiąca - czerwiec W sierpniu udało mi się opublikować 13 przepisów: Dania obiadowe: Domowe bajgle z kurczakiem w sezamie i konfiturą z czerwonej cebuli Domowy wiejski garnek, czyli niezawodny jednogarnkowiec Krokiety z pikantnym farszem(...)Jogurtowe muffinki z jagodami Kokosowy pudding chia z jagodami Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką Wegańskie lody - 2 smaki Naleśniki kokosowe z kremem z chia i musem z brzoskwiń Gumi-jagodowe ciacho kokosowe Inne: Domowe masło kokosowe Top 5 najpopularniejszych wpisów wakacji to: Domowe masło kokosowe Krokiety z pikantnym farszem i parówką
Cooking Monsterkawoszy również, czego jestem przykładem: kawy na co dzień nie pijam, mimo to zawsze mam w zanadrzu jedną buteleczkę domowego likieru, który świetnie się sprawdza jako dodatek do drinków i deserów, np. lodów. Można też sprawić przyjemność innym, bo niewątpliwie jest to ciekawa opcja prezentowa :) Likier kawowy na mleku skondensowanym Najbardziej popularny przepis, dostępny niemalże na każdym polskim(...)KAHLUA Słodki likier z wyraźnym aromatem kawy, baza wielu drinków, m.in. White Russian i Black Russian. Słynny oryginalny likier Kahlua wytwarzany jest w Meksyku. Moim skromnym zdaniem domowa wersja jest lepsza od kupnej. I tańsza :) Składniki: 2 szklanki wody 3/4 szklanki kawy rozpuszczalnej 4 szklanki cukru 2 i 1/4 szklanki dobrej jakości wódki 1 laska wanilii pokrojona na kawałki Przygotowanie
Domowa Cookierenka Agipomocy maszynki, której niestety w swojej kuchni nie posiadam. Marzy mi się od dawna, bo domowe mrożone desery to coś wspaniałego w czasie upalnego (albo duńskiego) lata, jednak póki co, muszę sobie radzić bez. Sięgnęłam do Vidunderlige is variatoner - duńskiej książki poświęconej lodom. Wariacji jest tam mnóstwo - od klasycznych, poprzez zupełnie niespodziewane połączenia smakowe. Są lody
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmaku. Czas jaki potrzebujesz to maksymalnie 5 minut i gotowe. Idealna propozycja na dzień, w którym chcesz przygotować domowy fast food, wszak i tam są podawane shake, a czekoladowy przypadnie dzieciom do gustu. Dzięki Nutelli nawet z lodami z czekolady deserowej są słodkie. Tak więc do dzieła. Przepis poniżej: Print Czekoladowy Milkshake Keyword banan, czekolada, lody
Przepisy na koktajle z blenderawobec klientów :( Spokojnie, nie zamierzam nikogo nawracać, każdy ma wybór i każdy jada to co chce. Ja chciałam domowe prawdziwe i takie właśnie przygotowałam w domu. Wyszły pyszne! Pomysł na przełożenie masy lodowej ciasteczkami był bardzo trafiony, dziecko pyta o kolejne lody i zaznacza, że chciałby też w ciasteczkach :) Przepis znalazłam tradycyjnie na Moje Wypieki , ale trochę zmodyfikowałam
Blondynka Gotujerozkoszy. Warto zejść na swoje tory. Nie zawsze w tą stronę, w jaką pędzą wszyscy. Weźmy na przykład lody zimą. Dlaczego nie? Właściwie koniecznie TAK! I co z tego, że zimno, że wieje, przecież w cieple domowego fotela, otulona miękkim kocem wcale nie potrzebuję kolejnego "podgrzewacza". Za to bardzo, ale to bardzo niezbędna jest duża porcja rozkoszy
KUCHARNIAponieważ nie znoszę smaku wina w zupach, tak bywa. Kto chce, może dać ok. szklankę białego wytrawnego wina, zmniejszając o szklankę ilość wody. To do dzieła! Pasta bulionowa - domowa kostka rosołowa Składniki: 5 liści laurowych łyżka ziaren pieprzu czarnego łyżka ziela angielskiego kilka ziaren jałowca duża ilość ulubionych ziół: zielona pietruszka, estragon, rozmaryn, szałwia, oregano, majeranek, tymianek, cząber, lubczyk(...)zupy wystarczą 3 - 4 łyżeczki, w zależności jaką moc chcemy otrzymać. Wywar również wykorzystujemy, absolutnie go nie wylewamy. Przelewamy go do woreczków do lodu i mrozimy. Również możemy wykorzystać go do dosmaczania potraw, sosów czy zup. Domowa pasta bulionowa może być przechowywana w lodówce kilka tygodni, niektórzy twierdzą, że nawet kilka miesięcy. Zapraszam serdecznie. Inspirujcie się i pochwalcie się
Naturalna Kuchniagdzieś się zawieruszyła. Nawet nie miałam okazji nic w niej upiec. Jedynie mam kilka takich na kostki lodu czy czekoladki. Od firmy Tupperware otrzymałam do przetestowania foremkę z większymi prostokątami. Pierwsze co mi przyszło na myśl żeby w niej zrobić to domowe czekoladki z nadzieniem miętowym. A dlaczego? Bo będą duże :) A jak każdy wie czekolada i mięta pasują(...)całkowitego zastygnięcia czekolady.Z formy silikonowej czekoladki wyskakują bez problemu. Dlatego polecam je do przygotowywania takich domowych słodkości. Formy silikonowe Tupperware możemy używać w piekarniku do 220 stopni C, więc ciasteczka upieczemy bez problemu oraz w zimnych warunkach do -25 czyli kostki lodu zrobimy śmiało. Więcej informacji na temat produktów firmy Tupperware znajdziecie tutaj oraz
Magiczne Życie Martyłyżka podchmielonych wisienek i 2 łyżki alkoholu, w którym były wisienki* 1 czubata łyżka masła 2 łyżki cukru 2 gałki lodów – u mnie wiśniowe * użyłam takich jak w tym przepisie (klik) ; można też użyć wiśni z domowej nalewki Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier. Gdy zacznie się ładnie rozpuszczać dodajemy połówki brzoskwiń. Chwilkę tak smażymy na małym(...)którym były wisienki. Po chwili dorzucamy jeszcze mieszankę studencką. Całość zostawiamy na małym ogniu, aż nasz płyn lekko się zredukuje. Deser przekładamy do pucharków, podajemy ciepły np. z gałką lodów. Smacznego Zachęcam Was do odwiedzin oficjalnej strony marki Moreso www.moreso.pl , jak i fanpaga na Facebook , na którym pojawi się lista sklepów, gdzie możecie kupić przekąski
Słodkie okruszkiwaniliowe z polewą jeżynową (tu pozdrawiam Izę, Gosię i Beatę) ... Nigdy potem lody nie smakowały tak jak wtedy i do dziś nie wiem czy była to wina pysznej jeżynowej polewy i zwariowanego, cudownego towarzystwa moich licealnych koleżanek :)) Dziś pokusiłam się o domowy kisiel jeżynowy. Pewnie mało kto je już teraz kisiel, a bardzo lubię
Walijskie Pichcenieciast czy lodów – do formy czekoladowego deseru. Do jego zalet można zaliczyć nie tylko wyjątkowy, czekoladowy smak, ale też szybkość wykonania. Wystarczy kilka minut pracy miksera i krem jest gotowy! Swój pyszny – czekoladowy(a nie czekoladopodobny) smak, zawdzięcza dodatkowi […] Artykuł Czekoladowy krem na bazie śmietanki i mascarpone pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyciast czy lodów – do formy czekoladowego deseru. Do jego zalet można zaliczyć nie tylko wyjątkowy, czekoladowy smak, ale też szybkość wykonania. Wystarczy kilka minut pracy miksera i krem jest gotowy! Swój pyszny – czekoladowy(a nie czekoladopodobny) smak, zawdzięcza dodatkowi […] Artykuł Czekoladowy krem na bazie śmietanki i mascarpone pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortySyrop czekoladowy...własnoręcznie zrobiony...pycha...do lodów, deserów..a nawet do podjadania bez niczego.. 1/3 szkl. kakao 1/2 szkl. wody 1 i 3/4 szkl.cukru
Moje domowe kucharzenieUważnie przeczytałam listę składników, chwilę pomyślałam, i kupiłam, co trzeba. Cała zadowolona wróciłam do domu i ukręciłam sobie wyjątkowe lody. Wyszły pyszne. Czy takie, jak oryginalne? Nie mam bladego pojęcia, ale może kiedyś spróbuję... Może, bo te domowe smakują wybornie. I już mnie do tych sklepowych nie ciągnie wcale.Czym jest skyr? To taki jakby jogurt naturalny, bardzo gęsty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeposypką orzechową Makaron-kawowy z bitą śmietaną Kulinarne zapiski Olki Masełko kawowo-miodowe Lejdi of the house Proste pyszne genialne lody kawoweBrownie kawoweDelikatnie kawowe ciasto z gruszkami Mirabelkowy blog Ciasteczka czekoladowo-kawowe z migdałami Moje domowe kucharzenie Ciasto kawowo-migdałowe Kawowe muffinki z cynamonem i orzechami Murzynek z kawąKawowa piankaCiastka kawoweCiasto kakaowo-kawowe na jogurcie Moje gotowanie Sernik
Moje domowe kucharzenie