Domowy syrop cynamonowy, znakomity dodatek do deserów, lodów, naleśników, gofrów, sałatek owocowych itp. Bez konserwantów i sztucznych barwników, zachowuje świeżość przez trzy miesiące :) Czas przygotowania: Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 5 kawałków kory cynamonu 1/2 laski wanilii Przygotowanie: Do rondla wlej wodę, dodaj cukier, połamany cynamon, laskę wanilii razem z nasionami, doprowadź do wrzenia mieszając
SzczyptaSmaQteż uwielbialiście rurki z kremem kupione w nadmorskiej budce z lodami? Jeśli tak to zapraszam do wypróbowania domowej wersji tych słodyczy. Nie jest to wersja dietetyczna, ale dajcie mi trochę czasu - może uda się coś wymyślić :) Możecie upiec rurki własnoręcznie lub wykorzystać gotowe. Pyszny deser, gdy nie ma czasu na pieczenie :) Składniki: 1 opakowanie pustych rurek maślanych
Chocolate Muffin Blogciemnych winogron to naprawdę kilka chwil pracy, dzięki której mamy potem pyszny sok do napojów, czasami mrożę go w foremkach do lodu i wychodzi fajny taki bajer na domowych imprezkach :) Jak widać ma mocny kolor, co czasami wykorzystuję jako naturalny produkt barwiący w deserach :) No to co? Robimy? Ja właśnie skończyłam, przepis piszę na szybko, bo pracy mam jeszcze
Blondynka Gotujechili zapiekany z serem cheddar serwowany z pikantnym mięsem wołowym, chrupiącą tortillą, naszym domowym ketchupem z papryczkami jalapeño, serowym sosem queso, plastrami pomidora, sałatą, sosem chrzanowym oraz dodatkowym domowym ketchupem. Uwielbiam żeberka ! I wierzcie mi, przygotowuję je bardzo dobrze, ale to co zjadłam w TGI Fridays przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Mój numer jeden do żeberka wołowe - delikatne, soczyste(...)desery... DESERY Double chocolate fudgy brown - brownie wypiekane ze 100 % ciemnej czekolady oraz świeżo parzonego espresso, serwowane na ciepło z lodami waniliowymi, ciepłą polewą czekoladową i karmelową oraz kruszonymi orzechami New York cheescake - kremowy, domowy sernik na słodkim, kruchym cieście polany musem truskawkowym Moca mud pie - mrożony mus czekoladowo – migdałowy z lodami kawowymi w czekoladowym
Kulinarne przygody GatityCzas na ochłodę! Domowy sorbet ananasowy idealnie sprawdzi się w tej roli. Trzy główne składniki i domowy sorbet gotowy. Kilka przepisów, które znalazłam opierały się na wodzie. Ja jednak postawiłam na sok jabłkowy. Kupcie sok dobrej jakości lub jeśli macie sokowirówkę wyciśnijcie go sami Do tego pyszny, soczysty ananas i letni deser gotowy. Sorbet ananasowy Składniki: świeży ananas szklanka soku(...)miksujemy na gładki mus. Do musu dodajemy sok jabłkowy i sok z cytryny. Mieszamy i jeśli chcemy możemy dosłodzić miodem. Później tak przygotowany mus, przelewamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją. Zamrożony sorbet przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Jeśli wykonujecie sorbet bez maszynki to musicie uzbroić się w cierpliwość Po zmiksowaniu przekładamy
PatiGotujeprawda? :) Owocowy smak i piękny różowy kolor tego trunku wspaniale skomponował się z figami. Wino jest dość mocne, mojemu Mężowi przypomina domowe wino robione niegdyś przez jego babcię. Jeśli tylko macie taką możliwość, sięgnijcie w tym przepisie po domowe owocowe wino, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne wino słodkie, deserowe, np. Marsala, Porto, czy Vin Santo. Powstały po upieczeniu(...)inspiracja Giancarlo Caldesi, Katie Caldesi "Venice" Składniki (na 4 porcje): 8 świeżych fig 200 ml wina z dzikiej róży, domowego wina owocowego lub innego słodkiego wina np. Madery, Porto, Vin Santo 200 ml wody do podania: lody waniliowe lub jogurt grecki Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Figi umieść w naczyniu żaroodpornym, polej winem oraz
Chilli Czosnek i Oliwaproblemów. Jest tylko jeden warunek: trzeba mieć co najmniej robot ręczny, a najlepiej dobry blender. Wszystkie składniki trzeba bowiem zmiksować na gładą pastę. Domowe kostki rosołowe najlepiej jest zamrozić w foremkach do kostek na lody, potem zamknąć w szczelnym pojemniku. Tak przygotowane kostki można przechowywać w zamrażarce przez 3 miesiące. Składniki: Mała marchew Mała pietruszka Łodyga selera naciowego(...)miksera wrzuć warzywa, czosnek, cebulę oraz zioła i przyprawy. Zmiksuj na gładką masę. Przełóż do pojemnika do mrożenia kostek lodu. Krok 2 Zamróź kostki. Możesz je przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy. Z kostki możesz zrobić rozgrzewający bulion lub domową zupę instant . Po wyjęciu z zamrażalnika włóż kostki do przygotowanej zupy, zalej wrzątkiem i wymieszaj. Kostki są tylko lekko posolone
Niedzielny kucharzdomowego cukru waniliowego 350 g borówek amerykańskich Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. W kolejnej rozgniatamy widelcem borówki, jeśli nie lubicie kawałków owoców w lodach, to można
Kulinarne przygody Gatitydosłownie w parę minut. Równie doskonały na podwieczorek dla dzieci, pamiętajcie o zdjęciu gałązek rozmarynu, bo inaczej nie ruszą... Grillowane karmelowe nektarynki z lodami Składniki na 2 osoby: 2 dojrzałe nektarynki/brzoskwinie kilka łyżek domowego cukru z wanilą( miałki cukier wymieszany z ziarenkami z kilku lasek wanilii) 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki owoców leśnych gałązkę rozmarynu 4 gałki
Mia Cucina Sofietaesencjonalna. Przepyszne są też mocno alkoholowe porzeczki, posypane nimi lody smakują wybornie. Na blogu znajdziecie też inne domowe napoje alkoholowe: Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Nalewka farmace utów (aptekarska) Grzaniec, czyli grzane wino Sosnówka, nalewka z pędów sosny Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie Czas(...)gotowa przecedzamy ją przez sitko wyłożone gazą, owoce lekko odciskamy. Płyn przelewamy do czystych butelek i szczelnie zakręcamy. A skąpane w alkoholu porzeczki będą idealnym dodatkiem na przykład do lodów
Kulinarne przygody Gatitytych lodów zainspirowały mnie lody z reklamy (znowu. Nie będę wdawać się w szczegóły, o nich było w ostatnim wpisie o lodach): truskawkowe z bezami. Mmm... Truskawkowe uwielbiam (tylko domowe), z dodatkiem chrupiących, słodziutkich bez, byłam pewna, smakowałyby wyjątkowo. Ale żeby dodać coś od siebie, przygotowałam je z dodatkiem konfitury z płatków róży. Wyszło coś(...)smak róży powinien być wyraźniejszy. Pamiętajcie jednak, że po zamrożeniu stanie się on intensywniejszy.Jako kontrast do bardzo kremowych lodów - chrupiące kawałeczki bezy. Dodajemy je na końcu, gdy masa jest już częściowo zamrożona, dzięki czemu nie rozmiękną.Te lody polecam Wam bardzo - smakują niebiańsko. Bez przesady.Lody truskawkowo-różane z bezamiSkładniki:(na 1,8 l lodów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLekki sorbet bez cukrowy z mango i pomarańczy z nutą mięty. Lody idealne na deser nawet zimą, do tego domowe i mocno owocowe. Dzieci mogą zajadać się nimi bo są naprawdę zdrowe. 1 mango duże 2 pomarańcze 1 łyżka jogurtu greckiego 1 garść listków mięty 1/2 cytryny Mango obieram i kroję na cząstki. Przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję(...)cytryny i miksuję blenderem. Na końcu dodaję jogurt i mieszam, oraz pokrojone listki mięty.Przelewam do pojemnika zamykanego i wstawiam na dwie godziny do zamrażalnika. Po tym czasie mieszam lody mikserem żeby nie zrobiły się kryształki i wstawiam ponownie do zamrażalnika. Miksuję tak jeszcze z trzy razy co godzinę półtorej
wesoła kuchniabiec do marketu po składniki 😁 Lody Raffaello - przepis: 500 ml śmietanki (30-36%) 400 ml słodzonego mleka skondensowanego (można użyć domowego wg. tego przepisu ) 50 g wiórków kokosowych 15 szt. pralinek Raffaello Jak zrobić lody Raffaello? Do schłodzonej śmietanki kremówki dodajemy słodzone mleko skondensowane i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną masę. Do masy śmietankowej
Kuchnia Łukaszasernikowe lody z dodatkiem czekolady i orzechów... Pyszny! Na czekoladowym spodzie, z kawałkami wafelek Lusette... Udekorowany ubitą śmietanką i wspomnianymi wafelkami... Smak na pewno Was zadowoli... Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)miski, bardzo dokładnie rozdrobnić, do połączenia. Masą wyłożyć dno i boki formy, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Masa serowa: 400 g twarogu zmielonego trzykrotnie 100 ml jogurtu greckiego 300 g lodów waniliowych, miękkich 1/4 szklanki cukru pudru 300 g kremu czekoladowego 2-3 wafelki czekoladowe Lusette + 200 ml śmietany kremówki 2-3 wafelki czekoladowe Lusette Wszystkie składniki na masę serową
Domowa cukiernia Ewy