bananowo-malinowe lody z kalafiora podane z domową granolą~ W końcu ich spróbowałam! Nie wiedziałam czego mam oczekiwać, trochę się obawiałam, ale...wszyły bardzo smaczne! Może nie były to najlepsze "lody" jakie jadłam w życiu, ale na pewno jeszcze nie raz do nich wrócę, bo chcę wypróbować inne smaki :) Zaraz wychodzę z domu i idę
breakfast of dreamspowstał przepis na smaczny i ekspresowy deser-lody chałwowe. O ile przepisem można nazwać coś co składa się z 2 rzeczy. Składniki: 3 kulki lodów waniliowych dobrej jakości( najlepiej domowych) 2 łyżeczki pasty sezamowej z miodem( ja użyłam tej z Lidla a że zbliża się tydzień grecki....) karmel i wanilia-przyprawa w młynku firmy Kotanyi Sposób przygotowania
Wielki apetytrównież moje kochane morele, które plasują się u mnie przed brzoskwiniami czy nektarynami. Uwielbiam je w postaci suszonej, a świeże mogłabym jeść bez końca. Lody z moreli z dodatkiem domowego likieru pomarańczowego na bazie śmietanki kremówki oraz jogurtu greckiego to czysta poezja dla podniebienia. Koniecznie musicie spróbować. Moje znikły tak szybko, że gdyby nie fakt braku miejsca
vaniliowoczekoladowaprzygotowania potrzebna będzie najlepiej wysoka szklanka – dla uzyskania lepszego efektu wizualnego. Kawę polecam podawać koniecznie ze słomkami. Do wykonania poniższej domowej kawy mrożonej wykorzystaliśmy mocny napar kawowy, gdyż będzie on nieco rozcieńczony sporą ilością mleka oraz lodami truskawkowymi. Jednak jeśli nie lubicie mocnej kawy, to śmiało możecie rozpuścić 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w większej ilości wody(...)Waszych upodobań wierzch kawy możecie oprószyć startą czekoladą, mleczną lub gorzką lub posypać bitą śmietanę kolorową posypką cukrową. Poznaj poniżej nasz pyszny przepis na domową kawę mrożoną ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kawa mrożona z lodami truskawkowymi – Składniki: 40 ml mocnej kawy (np. espresso lub kawa rozpuszczalna z 2 łyżeczek) 3 mocno czubate łyżeczki lodów truskawkowych
Kulinarne Przebojepić w czystej postaci, z lodem, z mlekiem lub wykorzystywać jako dodatek do kawy. Jednak największą sławę zyskał jako składnik kultowych drinków - Black Russian i White Russian (spopularyzowanego przez braci Coen w filmie pt. Big Lebowski) oraz B-52. Domowy likier kawowy Kahlua jest też świetnym dodatkiem do słodkich wypieków i lodów. Likier Kahlua od wielu(...)plasuje się w czołówce najlepiej sprzedających się likierów na świecie, trudno byłoby znaleźć szanujący się drink bar czy restaurację, w której nie serwuje się drinków z dodatkiem Kahlua. Domowy likier kawowy Kahlua - składniki 1 szklanka bardzo mocnej, świeżo zaparzonej kawy (arabica) 1 szklanka cukru trzcinowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 szklanki białego rumu dobrej jakości (w ostateczności można
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataStaramy się też zachować ich smak na inne pory roku, przygotowujemy z nich frużelinę, soki i konfitury, gdy nie ma już truskawek w sklepach to zawsze mamy domowy dodatek do deserów, gofrów, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników, czy też do bułki z masłem. Wszyscy dwoją się i troją, aby zaskoczyć swoich czytelników i przygotować jakiś swój autorski(...)Cucina Koktajle: – Koktajl truskawkowy z zieloną herbatą – dietetyczny koktajl truskawkowy – Koktajl truskawkowy na kefirze – Dietetyczny koktajl z mango i truskawką – Koktajl truskawkowy na maślance Lody i sorbety: – Najlepsze lody czekoladowe z truskawkami (deser lodowy) – Lody z owocami w czekoladowych miseczkach – Lody wodne z owocami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępuszystą śmietanką? Na samą myśl, aż ślinka cieknie. Idealne święta się szykują, prawda? Nie dość, że ciepłe, to jeszcze taaakie smaczne! :) Zapraszam na babeczki z masłem orzechowym i lodami!Składniki:Kukurydziane kruche ciasto300 g mąki kukurydzianej150 g masła2 żółtkajajko120 g cukru trzcinowegołyżeczka ekstraktu waniliowegolody waniliowemasło orzechowe - u mnie domoweubita śmietankagarść orzechów arachidowychSposób przygotowania:Do miski wrzucamy(...)piekarnika i pieczemy około 12 minut do zarumieniania.Po tym czasie babeczki odstawiamy do ostygnięcia.W tym czasie przygotowujemy domowe masło orzechowe (można użyć kupnego) – klik.Na ostudzone kruche spody nakładamy łyżeczkę masła orzechowego, na wierzch nakładamy łyżeczkę lodów waniliowych, które dekorujemy ubitą śmietanką i kawałkami drobno posiekanych orzechów arachidowych. Podajemy od razu.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościJednak, to właśnie w okresie wakacyjnym najczęściej sięgamy spragnieni po najróżniejsze napoje. Polecam Wam zamienić kupne słodzone napoje na domowe wody smakowe. Wystarczy kilka składników i… można się cieszyć pysznym i zdrowym orzeźwieniem. Co nam będzie potrzebne? kostki lodu świeżo owoce zioła jak mięta czy rozmaryn wysokie szklanki kolorowe słomki i… najważniejsze – dobrej jakości woda! Polecam(...)lodu, miętę i całość zalewamy wodą. Podajemy z kolorowymi słomkami. Smacznego Możecie również tworzyć swoje własne połączenia – garść miksu owocowego (prosto z działki ), kostki lodu, woda, chwila cierpliwości i… już można pić domową wodę smakową. A Wy jakie najczęściej przygotowujecie wody smakowe
Słodkie okruszkipowiedział, że lody można jeść tylko zimą? U nas lodowe kule je są całoroczne i zazwyczaj domowej roboty. Oczywiście zdarza się, że kupimy lody na patyku, zwłaszcza latem. Te lody powstały jako wyzwanie na konkurs #kotlin , który ma #smaknumer1 . Lody są o smaku pomidorowym, a do tego podane są z pomidorowym
Kuchnia w oparachcieplej, nabieram ochoty na lody. Odkąd mam sorbetierę, tylko takie domowe. Sklepowe smakują sztucznie i za mało intensywnie. Poza tym w tych domowych wiem dokładnie, co jest, i mogę sobie przygotować smaki, jakich ze świecą w sklepach się nie znajdzie...Tym razem postawiłam na lody pomarańczowo-mandarynkowe, z dodatkiem korzennych przypraw. Mimo takiego jeszcze zimowego połączenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczekały sobie rożki waflowe. Jak tylko „uzbierałam” białka nadszedł czas na ciepłe lody cytrynowe. Pewnie każdy je zna, choćby z cukierni, ale domowe – smakiem przewyższają je na pewno. Przepisów na ciepłe lody w internecie jest bardzo wiele, jedne są na bezie szwajcarskiej inne na włoskiej. Moją uwagę przykuł przepis gin z bloga Pożeraczka czyli
mojewypiekiinietylkoskładniki na ciasto: 100 g orzechów włoskich zmielonych 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 5 jajek 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie
Domowy Smak JedzeniaLody lody dla ochłody. Jeżynowe, pyszne domowe bez konserwantów. Z jogurtem kwaskowym i sosem jeżynowym. U mnie w formie kuli, ale można podawać je dowolnie jak kto lubi. Dorodne jeżyny dostałam od mojej cioci i już nie mogłam się doczekać co z nich wyczaruje. Jeszcze tak pięknych i dużych owoców nie widziałam na krzaczkach.:-) 1 szklanka(...)mieszam mikserem, na końcu dodaję sos malinowy. Pucharki do lodów okrągłe wykładam folią spożywczą wylewam łyżkę sosu jeżynowego, na to masę wcześniej przygotowaną, i odrobinę jogurtu greckiego, i tak na przemian aż skończą się składniki. Zawijam folią z góry i wkładam do zamrażalnika na noc. Przed podaniem wyjmuje lody z zamrażalnika 30 minut wcześniej
wesoła kuchniapomyślałam o najlepszym na świecie deserze, pomyślałam o gorącej, aromatycznej czekoladzie, pysznych, kremowych, waniliowych lodach i truskawkach (oj tak koniecznie truskawki- przecież bez nich nie mogłabym żyć) Długo zastanawiałam się jak powinien wyglądać deser idealny. Metodą prób i błędów powstał on- obłędny deser czekoladowy. A że świętuje 3 urodziny bloga, pomyślałam że to odpowiedni moment, żeby i Ciebie(...)szklanki gorącej wody sos czekoladowy 100 ml śmietanki 30% 200 g czekolady mlecznej dobrej jakości dodatkowo 100 g mrożonych truskawek 8 gałek lodów waniliowych dobrej jakości ( najlepsze domowe ) Sposób przygotowania: Ciasto: Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Składniki (poza wodą umieść w misie miksera i miksuj przez 2-3 minuty aż do połączenia składników). Dodaj wodę
Wielki apetytSkładniki: 3 blaty bezowe o śr 20 cm 6 białek 30 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Szczypta soli ½ litra ulubionych lodów np. czekoladowych kupnych lub domowych ½ litra bitej śmietany 30% Dowolne owoce do dekoracji Świeża melisa do dekoracji Frużelina wiśniowa do polania Sposób przygotowania: Beza: Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli(...)minut. Zostawiam w uchylonym piekarniku do momentu wystudzenia. Najlepiej na całą noc. Pierwszy blat bezowy układam na paterze, smaruję cienko bitą śmietaną, nakładam na całości, po grubym plastrze lodów przykrywam drugim blatem, czynność powtarzam, przykrywam ostatnim blatem bezowym, dekoruję bitą śmietanką owocami, melisą i frużeliną wiśniową. Kroję na kawałki natychmiast podaję. Smacznego
Wanilia i Kardamon