kroimy na plasterki. Sok i pokrojone owoce dodajemy do dzbanka. Uzupełniamy wszystko wodą mineralną, dodajemy miód, miętę i mieszamy. Na chwilę przed podaniem możemy do lemoniady dodać kostki lodu. Smacznego! Artykuł Domowa lemoniada pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!belgijską czekolada. Podczas spotkania miał miejsce pokaz przygotowywania deserów lodowych, na bazie lodów Haaen-Dazs prezentowała Ewa Wachowicz - przemiła i sympatyczna osoba, która potrafi zaciekawić publiczność. Pani Ewa przygotowała 3 desery , każdy inny, każdy wykwintny, a zarazem prosty do wykonania w pieleszach domowych. bąbelki z lodami truskawkowymi, czyli truskawkowe lody Haagen-Dazs z prosecco sundea
kolorowotorcikowotruskawek 1 szkl mleka 300 g lodów truskawkowych (polecam domowej roboty ) 1/2 szkl śmietanki kremówki 30%, schłodzonej 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Truskawki umyć, odszypułkować, a następnie zmiksować z mlekiem do gładkości (kilka truskawek odstawić na bok- przydadzą się do dekoracji). Dodać truskawkowe lody i ponownie całość zmiksować do otrzymania jednolitego truskawkowego koktajlu
Nastoletnie Wypiekaniezapadam w łagodnym głosie W. Szukam wytchnienia w najprostszych i powtarzanych niczym mantra czynnościach. To one porządkują wszystko i przywracają uśmiech. I muszę jeszcze poczuć zapach ciasta. Domowego. Rozgrzać się ciepłą falą powietrza uwalnianą po otwarciu drzwi piekarnika. Nawdychać docierającym we wszystkie kąty słodkim aromatem. Napatrzeć na małe i duże ręce sięgające po kolejny kawałek(...)CIEŚCIE FRANCUSKIM /6 sztuk/ 1 opakowanie gotowe ciasta francuskiego 3-4 brzoskwinie (użyłam świeżych, można też użyć z puszki) cukier puder do posypania kilka malin (opcjonalnie) ulubione lody (ja użyłam domowych karmelowych) Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Z ciasta francuskiego wyciąć okrągłe spodu o średnicy 13 cm. Podpiec je w piekarniku (używam funkcji Zarumienianie ) przez
KUCHARNIAlekarstwo. Najlepszy krem orzechowo-czekoladowy bez trudu przygotujesz w domu. Tą pychotką częstuję dzisiaj w dniu ich święta wszystkie dzieci. Nutella to dobry produkt wyjściowy do prodykcji domowych wypieków, deserów, lodów i kremów. Możesz wyjadać słodki krem prosto ze słoiczka, ale z umiarem -100 g orzechów laskowych to prawie 700 kcal i sporo tłuszczu. Pomimo tego, iż tłuszcz(...)orzechów laskowych nie tuczy, a wręcz przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej (zapobiega powstawaniu "oponki:) lepiej zachować umiar. Domowa nutella ma świetną konsystencję i łatwo sie smaruje. Składniki: 200 g orzechów laskowych - 1 szklanka około 200 ml mleka kokosowego 30 g oleju kokosowego - 1 łyżka 2 łyżki kakao 5 łyżek ksylitolu/miodu Wykonanie: orzechy laskowe podprażyć na patelni lub w piekarniku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lody zabierałam się chyba z dziesięć lat. Przepis na nie (w wersji bez jagód) pochodzi z Poradnika Domowego z początku lat 90-tych. Bardzo lubię wracać do tych starych przepisów, mam do nich szczególny sentyment. Dlatego kiedy w moim domu pojawiła się kolejna porcja leśnych jagód, wiedziałam, że zrobię z nich te lody. Z porcji wychodzi
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajedną propozycję na Wielkanoc. U mnie jest obowiązkowo co roku i wiecie z czym ją jeszcze podaje? Z lodami! 😀 Schłodzona pascha prosto z lodówki, słodziutka dzięki suszonym owocom, dodatkowo każdy na swój talerzyk dostaje porcje lodów waniliowych (oczywiście domowej roboty). Mówię Wam, aż ślinka cieknie, a goście czekają z łyżkami w rękach, aby jak najszybciej zjeść.😊 Wielbicielom
Zdrowie i pysznie na talerzupłatkami migdałów! Obłęd! Składniki: (na 2 porcje) polewa czekoladowa lub kilka kostek mlecznej czekolady 300 ml zimnego mleka 150 ml zaparzonej mocnej gorącej kawy 2 gałki lodów śmietankowych (polecam domowej roboty ) bita śmietana cynamon do oprószenia Przygotowanie: Przygotować dwie wysokie szklanki o pojemności 400 ml. Ścianki szklanek od środka polać polewą czekoladową. Jeśli korzystacie z mlecznej czekolady, najpierw
Nastoletnie Wypiekaniewarzywach typu groszek, batat czy kukurydza. Nikt nie powiedział, że takie połączenia nie będą smakować, ale każdy się ich boi. Niepotrzebnie, powiadam ;) W moim brzuszku wylądowała właśnie kolejna porcja lodów, które przygotowałam z myślą o konkursie Bonduelle. Są tak smaczne i na dodatek lekkie, że gałka to stanowczo za mało. Ryzykowałam tym połączeniem i obawiałam się czy nie będę(...)Dodam jeszcze, że śmiało możecie zrobić wersję wegańską, wystarczy tylko dodać mleko kokosowe zamiast jogurtu naturalnego do truskawek. I tyle! Tylko tyle, by cieszyć się smakiem domowych, własnoręcznie przygotowanych lodów. Na dodatek lodów z zielonym groszkiem, którego nikt by się tam nie spodziewał 💚 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Kuchnia w czekoladzieLody przyrządzone w domowy sposób są bardzo smaczne, szczególnie jagodowe, maja piękny kolor i smak prawdziwych jagód. Składniki: 2 szklanki jagód 500 ml. śmietany 30% 250 gram serka mascarpone 200 gram jogurtu naturalnego 4 łyżki cukru Sposób przygotowania: Umyte jagody przekładamy do rondla, wlewamy niewielką ilość wody, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu aż jagody puszczą sok. Ostudzone(...)miksujemy blenderem. Śmietanę ubijmy na sztywno, dodajemy po łyżce serka mascarpone i jogurtu. Na końcu dodajemy zmiksowane jagody. Mieszamy, przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalki. Podczas mrożenia lody miksujemy co pół godziny
Bajeczna Kuchniałyżki cukru pudru (zwykle przemycam więcej;) 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody 125 g zimnego masła szczypta soli świeże truskawki garść pokruszonych ciasteczek waniliowych sól morska lody waniliowe (najlepiej domowe) Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem i wstawić do lodówki na 1-2 godzin. Schłodzone ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować. Przy pomocy wykrawaczek o średnicy(...)otulił nadzienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok. 20-25 minut lub do momentu, gdy ładnie się zarumienią. Zdecydowanie zalecam podawać z lodami waniliowymi - rozkosz! * cytat to fragment rozmowy z Marcinem Dorocińskim - klik
KUCHARNIAciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;) W dużej misce ubić mikserem całe jajo i żółtka z cukrem, domowym cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto wychodzi bardziej puszyste . Wszystko wymieszać(...)pół . Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C ok.45-50 min. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SMACZNE PRZEPISY - Lody truskawkowe MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Ciasto truskawkowe CZARNA OD KUCHNI - Kostka z truskawką SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasto z fantą i truskawkami IZIONI PYSZNE SMAKI - Kremówki z bitą śmietaną
Grunt to przepis!Lody są pyszne, takie jak z najelpszych lodziarni, jogurtowe, kremowe i pyszne. Po prostu trzeba ich spróbować :) SKŁADNIKI lody jogurtowe 600g jogurtu greckiego 200ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru lub ksylitolu (można więcej) 2 łyżki domowego ekstraktu cytrynowego masa truskawkowa ok. 10 słodkich truskawek 1 łyżka cukru lub ksylitolu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jogurt, kremówkę, cukier oraz ekstrakt(...)lodów i postępujemy według instrukcji. Miksujemy truskawki z cukrem na gładką masę. Przed wstawieniem lodów do zamrażarki należy delikatnie wmieszać do nich masę truskawkową tworząc esy floresy (nie doprowadzamy do całkowitego połączenia się mas i uzyskania jednolitego koloru!). Lody najlepiej wyjąć z zamrażarki na ok. 20-30 min przed podaniem. Smacznego
DefinicjaSmakuLody, lody dla ochłody! Świetnym zamiennikiem tradycyjnych lodów, są te domowe! Wiadomo smak zdecydowanie odbiega od tych sprzedawanych na stoiskach, ale chcemy zdrowe i smaczne, a przede wszystkich wiemy co jemy. Składniki: 250ml (1 szklanka) kefiru 2 łyżki erytrytolu 3/4 szklanki świeżych lub mrożonych malin Sposób przygotowania: Jeśli maliny są świeże to dokładnie myjemy
Truskawkowa FiestaKraina Lodu to chyba najpopularniejsza bajka ostatnich lat. Zewsząd zerka na nas jasnowłosa Elsa w błękitnej sukni, która to była inspiracją do stworzenia tego ciasta. Jak
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia