cieplej, nabieram ochoty na lody. Odkąd mam sorbetierę, tylko takie domowe. Sklepowe smakują sztucznie i za mało intensywnie. Poza tym w tych domowych wiem dokładnie, co jest, i mogę sobie przygotować smaki, jakich ze świecą w sklepach się nie znajdzie...Tym razem postawiłam na lody pomarańczowo-mandarynkowe, z dodatkiem korzennych przypraw. Mimo takiego jeszcze zimowego połączenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczekały sobie rożki waflowe. Jak tylko „uzbierałam” białka nadszedł czas na ciepłe lody cytrynowe. Pewnie każdy je zna, choćby z cukierni, ale domowe – smakiem przewyższają je na pewno. Przepisów na ciepłe lody w internecie jest bardzo wiele, jedne są na bezie szwajcarskiej inne na włoskiej. Moją uwagę przykuł przepis gin z bloga Pożeraczka czyli
mojewypiekiinietylkouśmiechem na ustach częstuje Was chałwowymi lodami. Czy może być coś lepszego?! Słodkie i bardzo sezamowe. Ja swoje przygotowałam na bazie chałwy domowej roboty i Was też zachęcam, by zrobić ją samemu. Lody nie zawierają jajek, więc nie trzeba martwić się o Salmonellę. Składniki: 200 ml mleka kilka kropel aromatu waniliowego 50 g białej czekolady(...)wymieszać. Powstałą masę przelać do plastikowego pojemnika. Szczelnie zamknąć i schować do zamrażalnika. Co około 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować masę, by nie utworzyły się kryształki lodu. Lody po zmrożeniu nakładać gałkownicą. Gdyby były zbytnio zmrożone wyjąć i przed podaniem pozostawić na kuchennym blacie na około 20 minut. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieskładniki na ciasto: 100 g orzechów włoskich zmielonych 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 5 jajek 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie
Domowy Smak JedzeniaLody lody dla ochłody. Jeżynowe, pyszne domowe bez konserwantów. Z jogurtem kwaskowym i sosem jeżynowym. U mnie w formie kuli, ale można podawać je dowolnie jak kto lubi. Dorodne jeżyny dostałam od mojej cioci i już nie mogłam się doczekać co z nich wyczaruje. Jeszcze tak pięknych i dużych owoców nie widziałam na krzaczkach.:-) 1 szklanka(...)mieszam mikserem, na końcu dodaję sos malinowy. Pucharki do lodów okrągłe wykładam folią spożywczą wylewam łyżkę sosu jeżynowego, na to masę wcześniej przygotowaną, i odrobinę jogurtu greckiego, i tak na przemian aż skończą się składniki. Zawijam folią z góry i wkładam do zamrażalnika na noc. Przed podaniem wyjmuje lody z zamrażalnika 30 minut wcześniej
wesoła kuchniapomyślałam o najlepszym na świecie deserze, pomyślałam o gorącej, aromatycznej czekoladzie, pysznych, kremowych, waniliowych lodach i truskawkach (oj tak koniecznie truskawki- przecież bez nich nie mogłabym żyć) Długo zastanawiałam się jak powinien wyglądać deser idealny. Metodą prób i błędów powstał on- obłędny deser czekoladowy. A że świętuje 3 urodziny bloga, pomyślałam że to odpowiedni moment, żeby i Ciebie(...)szklanki gorącej wody sos czekoladowy 100 ml śmietanki 30% 200 g czekolady mlecznej dobrej jakości dodatkowo 100 g mrożonych truskawek 8 gałek lodów waniliowych dobrej jakości ( najlepsze domowe ) Sposób przygotowania: Ciasto: Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Składniki (poza wodą umieść w misie miksera i miksuj przez 2-3 minuty aż do połączenia składników). Dodaj wodę
Wielki apetytSkładniki: 3 blaty bezowe o śr 20 cm 6 białek 30 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Szczypta soli ½ litra ulubionych lodów np. czekoladowych kupnych lub domowych ½ litra bitej śmietany 30% Dowolne owoce do dekoracji Świeża melisa do dekoracji Frużelina wiśniowa do polania Sposób przygotowania: Beza: Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli(...)minut. Zostawiam w uchylonym piekarniku do momentu wystudzenia. Najlepiej na całą noc. Pierwszy blat bezowy układam na paterze, smaruję cienko bitą śmietaną, nakładam na całości, po grubym plastrze lodów przykrywam drugim blatem, czynność powtarzam, przykrywam ostatnim blatem bezowym, dekoruję bitą śmietanką owocami, melisą i frużeliną wiśniową. Kroję na kawałki natychmiast podaję. Smacznego
Wanilia i KardamonPrzy okazji ostatniego przepisu na wegańską bitą śmietanę zapowiedziałam i przepis na wegańskie lody. Oto są! Pyszne, słodkie, mocno truskawkowe, z kokosowym aromatem...Idealne
chili & sugarBardzo lubię desery lodowe w połączeniu z owocami. Ostatnio zakupiłam pudełko lodów czekoladowo-śmietankowo-caffe latte firmy Koral i przygotowałam pyszny deser. Do lodów
Kuchnia domowa AniWymiary foremek: ok 5,5 x 5,5 x 9,5 cm (objętość: 6 x 60 ml). Moje zdanie... U mnie samodzielna produkcja lodów to żadna nowość. Wolę domowe, bo są nie tylko zdrowsze, ale także posiadają taki smak - jaki im nadam. Jakoś nigdy nie miałam okazji zaopatrzyć się w takie foremki - choć niejednokrotnie chciałam. Teraz
Di gotujeOrzeźwiający, aromatyczny i dziecinnie prosty w przygotowaniu truskawkowy sorbet to idealny deser i zdrowsza oraz mniej kaloryczna alternatywa dla tradycyjnych lodów - cudowny na upalne dni. Domowy Sorbet Truskawkowy - Składniki: 400 g mrożonych truskawek 1 średni banan ok. 3 łyżki cukru (jego ilość dopasowujemy według uznania) Domowy Sorbet Truskawkowy - Sposób przygotowania: Zmrożone truskawki siekamy w blenderze, a najlepiej w food
Słodka Stronasłusznie zauważyła moja mama, lato niestety dobiega końca. Dziś w ramach protestu - NA OBIAD - zjadłam lody :)) Ale lody to nie byle jakie! Domowej roboty malinkowe! Z dużą zawartością białka (ponad 25g), bez cukru (za wyjątkiem fruktozy z malin), z niską zawartością tłuszczu i węgli :) Delicje! Składniki: 1 miarka białka - u mnie ciasteczkowe Prostar 100% Whey
Spektrum SmakuDeser w sam raz dla ochłody. Wystarczą ulubione lody, trochę owoców i gotowe!Składniki:1-2 gałki ulubionych lodów (u mnie miętowe z
Kuchnia domowa Anitego przepisu ) 1 brzoskwinia 2 łyżki masła 1 łyżka cukru waniliowego (domowego lub z prawdziwą wanilią) 2 - 3 garście malin 2 łyżeczki cukru waniliowego (domowego lub z prawdziwą wanilią) lody waniliowe Wykonanie: Brzoskwinie kroimy na plastry. Na patelni rozgrzewamy masło i łyżkę cukru. Kiedy powstanie delikatny karmel, kładziemy plastry brzoskwini i karmelizujemy z każdej strony
Sto kolorów kuchniDove – Składniki: 25 ml syropu Blue Curacao (opcjonalnie można użyć likieru – wtedy drink będzie nieco mocniejszy) 25 ml wódki 2- 3 kostki lodu 150 ml lemoniady (u mnie z tego przepisu: orzeźwiająca lemoniada domowa ) bita śmietana do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Drink Blue Dove: Do szklanki o pojemności ok. 250 ml włożyć kilka kostek lodu(...)reguły wrzucam 2-3 kostki). Kolejno po kostkach lodu wlać syrop Blue Curacao i wódkę. Całość dopełnić ok. 150 ml lemoniady (polecam zrobić własną, domową lemoniadę z tego przepisu: tradycyjna lemoniada z cytryną ). Wierzch drinka ozdobić bitą śmietaną. Smacznego! Więcej przepisów na drinki, shoty itd. znajdziecie w zakładce: Napoje alkoholowe – najlepsze przepisy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Drink Blue Dove
Kulinarne Przeboje