twarogowo-jogurtowe "lody" morelowe przełożone malinami podane z resztą malin i domową granolą ze słonecznikiem i jagodami goji
breakfast of dreamsPysznie kwaśne crumble z rabarbarem podane ze słodkimi lodami waniliowymi ;) Niebo w buzi :D Szybkie, łatwe, najlepsze jeszcze ciepłe :) Świetnie się je jadło, przeglądając
Domowa cukiernia EwyHyćka vel hyczka to w gwarze poznańskiej czarny bez. Warto wykorzystać zaczynający się właśnie sezon kwitnienia krzewu i zaopatrzyć się w domowy syrop z dodatkiem cytrusów. Syropem m ożna polewać lody, dodawać do ciast, doprawiać nim sałatki owocowe. Rozcieńczony z wodą z lodem smakuje jak ulepszona wersja lemoniady. Do tego jest stosowany w kaszlu i przeziębieniu. Podaję
Pyry na Gazrazu po upieczeniu przekładamy do innego naczynia, aby odsączyć z wytopionego tłuszczu. Rady: Pozostały po pieczeniu tłuszcz można wykorzystać! Np. przelewając do foremek na lód, lub małych plastikowych pojemniczków - po zamrożeniu będziemy mieć domowe, naturalne kostki rosołowe! W pojemniczkach możemy zamrozić jako bazę do zup. Możemy również na nim przygotować sos pieczeniowy: Dolewamy trochę wody, zagotowujemy, wlewamy zawiesinę z wody
Kolorowy PrzepisownikDomowy sos karmelowy świetnie nadaje się do placuszków, naleśników, lodów czy wreszcie serników i szarlotek.Z odrobiną cierpliwości przygotujemy pyszny kremowy sos, który posmakuje nie tylko najmłodszym.SKŁADNIKI 200g cukru80g masła120g śmietany kremówkiszczypta soliPRZYGOTOWANIECukier wsypujemy do garnka - najlepiej o grubym i szerokim dnie - ewentualnie na ciężką patelnię. Na średniej mocy karmelizujemy cukier na złoty kolor. Cukru nie mieszamy - kiedy
Moje Kuchenne RewelacjeUwielbiam lody. Ostatnie majowe dni są tak ciepłe, że postanowiłam przygotować kolejną domową wersję tego pysznego, zimnego deseru. W poniedziałek dostałam pyszną, słodką paczkę od Cukrów Nyskich po brzegi wypełnioną ciasteczkami. Ależ moje rodzina się cieszyła na ten widok ;) Ja zresztą również, bo uwielbiam słodycze, a te kojarzą mi się z dzieciństwem. Cukry Nyskie
Słodkie okruszkikawą mrożoną. ja jestem jej wielką fanką. Kawa mrożona w kawiarni to wydatek ok. 8 zł. A ja Wam pokażę jak domowym sposobem zrobić pyszną kawę mrożoną. To jest jej najprostsza wersja bez zbędnych dodatków, typu lody, posypki, czekolada czy też bita śmietana. Ale jak lubimy kawę mrożoną wypasioną, to nic nie stoi na przeszkodzie by sobie(...)jest odpowiedź. Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1-2 łyżeczki cukru 100 ml przegotowanej wody 6 kostek lodu 100 ml mleka 3,5 % Przygotowanie: Do shakera, jeśli nie mamy to do szklanego słoika wsypujemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, dodajemy 6 kostek lodu, 1 łyżeczkę cukru (jeśli lubicie słodką to należy dodać więcej cukru), wlewamy 100 ml przegotowanej wody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDomowa mrożona kawa. To trochę takie 2 w 1. Przygotowujesz nie tylko kawę, która Cię orzeźwi i rozbudzi. W tym samym czasie powstaje niezły deser. A to wszystko jest zawarte w jednej szklance… SKŁADNIKI : kawa rozpuszczalna – 1 łyżeczka woda – 50 ml lody oreo – 2 łyżki bita śmietana mleko – 50 ml lód – kilka kostek polewa czekoladowa posypka czekoladowa
kuchniabellissima.wordpress.comDietetyczny koktajl z buraka to bomba witaminowa, ma super smak, a jaki piękny kolor! Powstał na bazie buraka, domowego kefiru i natki pietruszki. Jeśli dodamy do koktajlu kostki lodu to dodatkowo ochłodzi nas w letni dzień. Koktajle przygotowuję bardzo często, wystarczy mieć dobry blender i fantazję w łączeniu smaków i składników tych koktajli. Koktajle warzywne, czy też owocowe są świetnym(...)komu chce się to robić z jednym burakiem. Dietetyczny koktajl z buraka na letnie dni: składniki na przygotowanie koktajlu z buraka dla jednej osoby: 1 ugotowany burak 1 szklanka domowego kefiru natka pietruszki sól i czarny pieprz Przygotowanie Buraka kroimy na kawałki, wkładamy do pojemnika blendera, dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy razem z domowym kefirem. Możemy koktajl
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsklepowej kostki okazuje się być domowa kostka rosołowa . Po co faszerować samych siebie jak i osoby z naszego otoczenia kostkami, skoro w tak prosty sposób można zrobić własną alternatywę? Ja przechowuję go w słoiku, ale jeśli używasz go mało lub jest Ci wygodniej zawsze możesz dać go do „foremek do lodu”. Wtedy własnie uzyskasz formę kostek rosołowych(...)dużym garnku i gotuj co jakiś czas mieszając przez około godzinę. Po tym czasie zdejmij z ognia, przestudź i przełóż do forem do lodu lub do słoików. Zużyj w przeciągu kilku miesięcy. I voilà. Twoja domowa kostka rosołowa jest już gotowa. Teraz możesz gotować swoje ulubione zupy Smacznego! Artykuł Domowa kostka rosołowa – warzywna pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
Blendmandietą wegańską nic wspólnego. Nietuzinkowe smaki: pistacjowe, batatowe, pomidorowe, cytrusowe ze spiruliną przyciągną każdego. Prawda jest jednak taka, że w domowym zaciszu, będąc uzbrojona w dobrej jakości roślinne mleko i porządną maszynkę do lodów, przygotujesz równie wyśmienite lody. Obawiam się jednak, że w swojej kuchni nie znajdę już miejsca dla kolejnego sprzętu, zawsze jednak znajdę miejsce
Roślinna - blog wegańskiJeśli wypróbowaliście już przepis na domowy karmel i jakimś cudem nie został jeszcze w całości zjedzony z lodami ;) możecie wykorzystać go w tym przepisie. Pyszne bananowe babeczki idealnie komponują się z karmelowym nadzieniem. Dziś na deser babeczki bananoffee :) Jeśli szukacie innych pysznych sposobów na wykorzystnie mocno dojrzałych bananów polecam Wam gorąco inne bananowe przepisy! Proste muffinki bananowe(...)dodatkiem orzechów i masła orzechowego, aromatyczny chlebek bananowy czy domowy kopiec kreta . Banana możecie wykorzystać także do placuszków na śniadanie lub zdrowych ciasteczek owsianych . Możliwości jest dużo, więc mam nadzieję, że zastanowicie się dwa razy zanim wyrzucicie nakrapiane banany do kosza. Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody
CiastkozercyJagody w syropie uwielbiam od dziecka. Używam ich do deserów, lodów, budyniu, naleśników. Warto w sezonie zrobić kilka słoiczków, zwłaszcza, że wychodzi to dużo taniej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamoże się równać z tą, zrobioną samodzielnie w domu. Domowa skórka pomarańczowa z powodzeniem może zastąpić kupny aromat, świetnie nadaje się do świątecznych (i nie tylko) wypieków lub jako dodatek do kawy czy herbaty. Może być przechowywana przez kilka tygodni w lodówce. Mniejsze porcje można również rozdzielić w foremce na lód i zamrozić. Z podanych proporcji otrzymamy 200 ml słoik(...)wypieków lub jako dodatek do kawy czy herbaty. Skórkę pomarańczową przechowujemy w lodówce do kilku tygodniu. Można też rozłożyć ją do pojemnika na lód i zamrozić. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Domowa skórka pomarańczowa pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
Ciastkozercydegustacja na pewno nie skończy się na jednym kieliszku. Odciśniętych wiórków kokosowych broń Boże nie wyrzucajcie, będą idealnym dodatkiem do lodów lub do przygotowania różnych deserów. Na przykład możecie je dodać do rafaello dla leniwych . Domowy likier kokosowy Czas przygotowania: 7 dni Składniki: 100 g wiórków kokosowych 100 m wódki 150 g mleczka kokosowego
Kulinarne przygody Gatity