Zdecydowana zupa o konkretnym , pikantnym smaku .Wspaniała na okolicznościowe imprezy i przy domowym kominku ,kiedy śniegi za oknem pokryją grubą , puchową pokrywą , a rzeki zetnie lód.Jest pikantna , lekko kwaskowa , i nieziemsko smaczna!.Bardzo ją polecam!.Zapraszam. 2 puszki po 250 g.gulaszu 1 marchewka kostka 2 czerwone papryczki chilli z nasionami posiekaną w plasterki 3 duże ząbki czosnku drobno
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisosem BBQ (26 zł) i Sketch Burger z wołowiny Black Angus (29 zł). Kanapki były przeciętne, nic specjalnego ich nie wyróżniało, natomiast domowe frytki były pyszne. Na deser zamówiłyśmy kremowy sernik i fondant czekoladowy z lodami waniliowymi. Obydwa desery bardzo nam przypadły do gustu, były wyśmienite. Sernik był faktycznie bardzo kremowy i delikatny z chrupiącym czekoladowym spodem
Kulinarne przygody Gatitychwilę. Intensywna w smaku, z dużą dawką kofeiny przyda się, gdy potrzebujemy szybko się zresetować. Na leniwe godziny z książką lub babskie domowe spa polecam przygotować większą ilość sporo słabszej kawy. Bitą śmietanę można zastąpić lodami waniliowymi, a kakao - cynamonem. Potrzebne nam: - 8 łyżeczek mocnej kawy rozpuszczalnej - 300 ml zimnego mleka - niepełną szklankę wrzątku - 2 łyżki miodu wielokwiatowego
W poszukiwaniu inspiracjidole jest coś w stylu baru mlecznego, zaś na górze mamy już do wyboru mniejsze menu - np. burgery, makarony itp. (też lody wegańskie :). W Vedze jedliśmy już nie raz i są to właśnie takie "domowe obiady" z kotletem i ziemniakami. Na piętrze jedliśmy ostatnimi czasy burgera marchewkowego i był bardzo smaczny. No i opcja śniadań (podawane
Bananowe PoleTrufle czekoladowe z koniakiem i żurawiną Trufle figowe z pistacjami Trufle migdałowo śliwkowe WZ-ka Sernik kajmakowy z truflowym kremem Ciasto Frozen; kraina lodu Piernik staropolski z kremem cytrynowym i powidłami Tort mocno czekoladowy Bursztynowa szarlotka Domowe masło orzechowe Pomarańczowe muffiny z czekoladą i kremem cynamonowym Żurawinowe ciastka w słoiku Sernik z białą czekoladą Makowiec warstwowy Świąteczne pierniczki Choinki
My Culinary Artpapryką i cebulą oraz druga: z twarożkiem, dżemem z borówek lub innym, jaki akurat macie w lodówce. Możemy podać dodatkowo domowy sos Tzatziki. Shake malinowy (4 osoby) 1 jogurt naturalny typu greckiego 2 lody (tzw. kanapka) 1 kubek półlitrowy malin 1 łyżka cukru Jogurt, maliny, cukier wrzucamy do blendera lub miksera, po czym dodajemy lody
vegetaniektórej nieodmiennie zamawiamy właśnie szarlotkę na ciepło i grzańca- niezastąpiony zestaw na siarczysty, nadmorski mróz. Jabłecznik podawany tam jest idealny, przyozdobiony gałką lodów waniliowych i polany złocistym karmelem. Od kiedy szarlotka na dobre zagościła w domowym menu, przenieśliśmy zwyczaj takiego jej podawania do naszych czterech kątów i, zapewniam Was, wszyscy są zadowoleni zachwyceni! Do masy możecie dodać
Gotowanie to kochanieDeser truskawkowy Deser wiśniowa pianka z truskawkowym musem Deser z mascarpone i truskawkami Deser z kaszy manny Deser z malinami Deser porzeczkowy Domowy kisiel z sosem Galaretka z truskawkami Kolorowe galaretki Kolorowe pianki Lizaki wafelkowe Lody straciatella Malinowy sorbet Mrożona kawa z galaretką Owoce z grilla Panna cotta z galaretką Panna cotta z mleka sojowego Panna cotta
Aga w kuchnimoże szybko zasłodzić. Doskonale nadaje się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, ciast i kremów. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Podsumowując: jak dla mnie - wielbicielki chałwy - masło sezamowe sprawdziło się(...)łyżeczka sporoszkowanego młodego jęczmienia Rafex Tu również maśło sezamowe dodało fajnego chałwowego posmaku i słodyczy. Masło sezamowe genialnie skomponowało się z domowym ciastem drożdżowym: Jeszcze troszkę mi go zostało i mam zamiar zużyć je do lodów bananowych i do pancakesów - tylko jeszcze nie wiem czy do posmarowania, czy dodać je do ciasta. Zobaczymy:) Firma Primavika wytwarza produkty ekologiczne
Kto ugości moich gości?klasycznie - lody waniliowe. Znakomite,na bazie kremu angielskiego, mleczne, rozpływające się w ustach, które są też świetną bazą do lodów o innym smaku. 0,5 l. mleka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (domowej roboty) 5 żółtek 0,5 szklanki śmietany kremówki Krem angielski Mleko, dwie łyżki cukru i cukier waniliowy zagotować. Żółtka z pozostałą resztą(...)łyżkę, wtedy jest gotowa. Tak powstały krem trzeba schłodzić w lodówce. Gdy jest już zimny trzeba wymieszać go z zimną kremówką. Następnie włożyć do maszyny do lodów i postępować wg instrukcji. Lody można zrobić również bez maszyny - całość włożyć do zamrażalnika i mieszać co pół godziny, aby lody były bardziej puszyste. Smacznego! Najlepsze lody
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanietakie dni, to szczególnie dzieciaki zapominają o piciu odpowiedniej ilości wody . Przyznam Ci się że ja sama chętniej jakoś sięgam po soki, albo zwykłą herbatę, z cytryną i kostkami lodu, a do zwykłej wody jakoś się nie garnę. Nigdy nie widziałam różnicy między jej rodzajami- gazowana czy nie- nie było nam ze sobą po drodze. Moi chłopcy podobnie, ale umówmy(...)picia wody najczęściej jest problem. A właściwie był, a nie jest, bo odkąd wspólnie robimy takie domowe napoje problem ten zniknął zupełnie! Zobacz, to nasze wariacje smakowe. Po zalaniu owoców wodą, odczekaliśmy kilka godzin- wtedy woda ładnie nabrała smaku. Do tego kilka kostek lodu i nic tylko pić! Aha, owoce które zostają po wypiciu zjadamy od razu, albo przygotowujemy
ArbuziakiKolejna propozycja, która doskonale Was ochłodzi w te upalne dni :) Zapraszam na obłędne lody jagodowe, bez jajek, kremowe, delikatne :) My jesteśmy nimi oczarowani :) Zasmakowały
Domowa cukiernia EwyLody o smaku bazyliowym to moje odkrycie minionego (niestety) lata! Jadłam je w pobliskiej lodziarni i postanowiłam spróbować odtworzyć ten smak w warunkach domowych. Muszę przyznać, że się udało :) Nie przyszło mi wcześniej do głowy, że bazylia może być idealnym składnikiem deserów. Ale skoro mogą być muffinki z czerwonej fasoli czy sernik dyniowy , to czemu
zadanie-gotowaniewięcej tyle samo, co jedna " sklepowa " kostka rosołowa. Przechowywanie Mięsną kostkę (pastę) bulionową przechowuję w zamrażalniku w foremkach do lodu. Pastę warzywną mocno soloną przechowuję w lodówce bez pasteryzowania, a lekko soloną pasteryzuję w niewielkich słoiczkach i zostawiam w spiżarni. Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa Składniki Przyprawy i zioła - proporcje możecie dostosować do własnych upodobań. Jeśli
Cztery Fajeryuzyjemy moga byc prawdziwa bomba kaloryczna lub wrecz odwrotnie-super dietetyczne.Do ich wykonania mozemy uzyc domowej maszynki do lodow,ale bez niej tez zrobimy smakowite zimne kulki. Te na bazie mleka skondensowanego sa przepyszne.Bardzo lekkie i puchate.Maja jeszcze jedna zaleta-sa miekkimi lodami i nie zamarzaja na kamien sa zatem bardzo latwe do porcjowania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sokiem ananasowym, choć w oryginale jest pomarańczowy. Tak też świetnie smakuje! Poza tym próbowałam z domowym sokiem malinowym i z syropem grenadine. Obie super, z sokiem malinowym pyszniejsza, bo nieco słodsza, a za to z syropem grenadine ładniej wygląda ;) Można dorzucić kostki lodu, latem będzie super, a zimą lód sobie daruję ;) Składniki na 1 porcję: 50-50 ml wódki(...)soku malinowego lub syropu grenadine ewentualnie kostki lodu Sposób przygotowania: 1. Do wysokiej szklanki (wrzucić lód), wlać wódkę, następnie sok. Delikatnie wymieszać. 2. Na koniec delikatnie wlać syrop, który opadnie na dno szklanki. Można dodać słomkę lub ewentualnie dekorację. Na zdrówko! Tu wersja z domowym sokiem malinowym
Kuchnia domowa Aniwięc mogę spokojnie wrócić do blogowania, bo praca i taka pogoda to raczej w domu się siedzieć nie chce. Tym razem przygotowałam domową wersję popularnej zimnej herbaty. Jest zdrowsza i smaczniejsza. Polecam z dużą ilością kostek lodu. Składniki : * szklanka mocnej herbaty * 2 łyżki miodu * litr wody lekko gazowanej * 2 cytryny * dużo kostek lodu Przygotowanie : Herbatę posłodzić
Magiczne Życie MartyOpis: Najlepszy dodatek do deserów, lodów, ciast, ale też popcornu czy słonych precelków. Również składnik deserów czy ciast. Najlepszy, domowy, prosty sos karmelowy. Sos karmelowy jest wyśmienity w lekko słonej wersji. W tym celu na samym końcu dodajcie szczyptę soli. Jeśli nie chcecie słonej wersji, to zapraszam na klasyczny przepis. Składniki: 80 g masła 200 g cukru
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnejuż upałów ale czegoś się chce , desery miło widziane w moim domu . Nie obeszło się bez szejka domowej roboty . Składniki szejk wiśniowo waniliowo bananowy : soya o smaku waniliowym 500 ml Alpro lody wiśniowe 500 ml banany 4 szt Dodatkowo: wiśnie 300 g śmietana 30% 500 ml ksylitol 150 g Wykonanie : Do blendera kielichowego wlewamy
Różowa kuchnia