Delikatny, pyszny krem śmietanowy z dodatkiem soku z cytryny i serka mascarpone. Idealny jako dodatek do lodów, do przełożenia tortu lub po prostu jako smaczny deser! SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY: ( na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu) 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone szklanka cukru pudru 3 duże cytryny barwnik spożywczy żółty Przygowowanie Kremu(...)przestygnięcia do temp. pokojowej.) i użyć jako polewy, lub zetrzeć na tarce i obsypać nią deser. Gotowy krem przechowujemy w lodówce! Smacznego!!! Artykuł Krem cytrynowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyNikogo nie musze przekonywac o wyzszosi domowych lodow.Dzisiejsze z musem jezynowym to swietny sposob na wykorzystanie ostatnich jezyn.Lody robi sie w bardzo prosty sposob ,bez maszynki do lodow.Niezbedne sa jednak foremki.Te widniejace na zdjeciach pochodza z Ikea i kosztuja kilka groszy.To naprawde bardzo praktyczny i przydatny gadzet w kuchni.Lody z tych foremek sa malutkie,ale mozna sie nimi bezkarnie objadac.Skladniki(...)foremek jogurt z zimnym musem jezynowym.Foremki na 5-6 godzin ,najlepiej na cala noc umiescic w zamrazarce przygotowac kubeczek z goraca woda.Po zanurzeniu foremki z lodem na chwile w kubeczku bez trudu wyjmiemy loda z foremki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sycyli przygotowany na bazie soku owocowego, w oryginale najczęściej pomarańczowym lub cytrynowym. Charakterystyczna cechą odróżniającą go od sorbetu jest ziarnista struktura lodu. Włosi do przygotowania granity wykorzystują specjalne urządzenie, tzw. granitor. Bez niego także zrobisz wspaniałą, domową granitę. To jest bardzo proste. Dziś proponuję granitę na bazie arbuza z dodatkiem polskiego akcentu - czerwonych porzeczek. Koniecznie skosztuj, jest pyszna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wiśnie w cukrze to dodatek idealny do lodów, deserów, ciast jak i baza do przygotowania sosów. Całość prosta do przygotowania, a wiśnie w cukrze
Ugotowaćprzepisach nie zawsze informuję, że najlepiej jest piec chleb w zaparowanym piekarniku. Nie mam piekarnika z opcją pary, jednak jej wytworzenie domowym sposobem jest dziecinnie proste. Umieszczam foremkę z wodą na dnie piekarnika, lub wrzucam kostki lodu do foremki. Jeden i drugi sposób jest dobry. Kiedy chleb powinien być pieczony w zaparowanym piekarniku, a kiedy nie musi być parowany
Leśny Zakątekłezki z białej czekolady, czekoladowe nitki, toffi-czekoladowe żujki oraz czekoladowe płatki. Można ich używać zarówno jako posypki do deserów, ciast, lodów, ale i też jako dodatku do ciasteczek (łezki z białej czekolady dodaję często do domowych piegusków). A wracając do przepisu… Składniki: 180 g jogurtu naturalnego 1 galaretka o smaku truskawkowym* 1 i 1/4 szklanki wody pokruszone
Słodkie okruszkiMacie czasami ochotę na czekoladki? Myślicie, że odżywiając się zdrowo nie można ich jeść? Można! Tylko te wersji domowej i zdrowszej. Dlatego postanowiłam przygotować takie sama w domu wykorzystując foremkę do robienia kostek lodu. Dodatkowo schładzane w zamrażalniku smakują jak lody - idealnie na zbliżający się ciepły weekend. Są bardzo proste w przygotowaniu i pysznie smakują. Sami spróbujcie:) Składniki
Health-Fit-LifeKolejna moja propozycja na domowy kisiel z sezonowych owoców. Tym razem kisiel jest z jeżyn,a podałam go z lodami. ok 500 g jeżyn 2 łyżki miodu 1 szkl. wody 2 łyżki mączki ziemniaczanej Jeżyny włożyć do garnka i doprowadzić do zagotowania. Przelać na sito,przetrzeć mocno aby odcisnąć jak najwięcej soku,pestki wyrzucić. Soku
Kolorowa kuchnia Elkizrób. Ja już jadę". I tym sposobem 20 minut później już jedliśmy wspaniałe lody malinowe. Posiadanie maszynki do lodów to jednak świetna sprawa. Dla kogo: dla malinomaniaków dla chcących się ochłodzić dla kochających domowe wyroby Składniki: 250g malin 125ml mleka 125ml śmietany 30 lub 36% 2 łyżki miodu Wykonanie z maszyną: Zmiksować maliny jednolity
Mania Wypiekaniasłodkie II śniadania i mocne ochłodzenie organizmu! Teraz, dzięki waniliowym proteinom Sunwarrior lody stały się jeszcze bardziej pożywniejsze! Konsystencja lodów jest jeszcze lepsza! Bardzo bardzo puszysta i delikatna w smaku. Sok truskawkowy pochodzi z domowej pasteryzacji truskawek, które przygotowywałam z niewielkim dodatkiem ksylitolu. Myślę, że podobny sok można otrzymać podgrzewając kilka truskawek w garnuszku lub po prostu
Zdrowie na języku :Pwłasnego gniazdka wraz z wszystkimi przyjemnościami i problemami. Wielkie sprzątanie, urządzanie się oraz awaria lodówki, która moje kanapki zamieniła w kostki lodu ;) Do tego egzaminy w szkole, praca i wieczny brak czasu. Jednak za to więcej domowych obiadów i większe pole do popisu w kuchni :) Jako, że zbliżają się walentynki i zapewne część z Was szuka jakiś przepisów
My simple kitchensilikonowych tubek. Można zamrozić sok także w woreczkach na lody i podawać kostki np. do ciasta lub do herbaty. Lody muszą poleżeć w zamrażalniku około 2 godzin. Konfitura z płatków róży jest zrobiona według domowego przepisu
prawdziwe jedzeniesię zawsze z Francją i ciągnącymi się w nieskończoność łanami fioletowych kwiatów. Teraz będzie mi się kojarzyć również z tymi lodami :) Nie spotkałam ich jeszcze w żadnej lodziarni, ale nic nie stało na przeszkodzie, żeby zrobić je domowym sposobem. Polecam, gdyż smak oddaje 100% zapachu lawendy i nie zmienia się nawet po obróbce. SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka zagęszczonego(...)maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Smacznego :) RADA: Wszystkie maszynki do lodów działają na podobnych zasadach, więc należy zadbać o to, aby misa była dobrze schłodzona. Najlepiej, żeby w zamrażarce była 12godzin przed planowaną produkcją lodów. Mieszankę wlewałam po uruchomieniu urządzenia. W ten sposób mniej przykleja się do ścianek misy. Kiedy lody
https:KKuchniaMniamsmakowała, podana z gałką lodów smakuje wybornie. Pomysł na wykorzystanie zamrożonych owoców - równie dobrze spiszą się tutaj porzeczki, sama trochę dorzuciłam, stąd ten kolor. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki
Domowa cukiernia EwyPierwszy raz jadłam spaghetti carbonara we Włoszech było przepyszne pizza i lody włoskie przy tym wysiadały. Próbowałam ten smak znaleźć w Polsce, ale bezskutecznie to to nazywali carbonarą to nawet obok tego nie stało. Od czasu kiedy sama robię makarony zaczęłam intensywniej szukać mojego zapamiętanego smaku i udało się! Dzięki blogowi Chibilite motywuję do gotowania mam swoją carbonare(...)Jest wiele szkół gotowania tego, ale ja w 100% polecam ten.*przepis w całości podaję za jego autorką plus mój sposób jak wykonać domowe taglioliniSKŁADNIKI :- 250 gram świeżego makaronu- ok 100g wędzonego, surowego boczku lub pancetty(użyłam parzonego)- 2 żółtka- 50g śmietany kremówki 36%- 50g świeżo startego parmezanu- sól do gotowania makoronu- świeżo zmielony pieprz- tymianek gałązkę
Basia w kuchni