Pierwszy raz jadłam spaghetti carbonara we Włoszech było przepyszne pizza i lody włoskie przy tym wysiadały. Próbowałam ten smak znaleźć w Polsce, ale bezskutecznie to to nazywali carbonarą to nawet obok tego nie stało. Od czasu kiedy sama robię makarony zaczęłam intensywniej szukać mojego zapamiętanego smaku i udało się! Dzięki blogowi Chibilite motywuję do gotowania mam swoją carbonare(...)Jest wiele szkół gotowania tego, ale ja w 100% polecam ten.*przepis w całości podaję za jego autorką plus mój sposób jak wykonać domowe taglioliniSKŁADNIKI :- 250 gram świeżego makaronu- ok 100g wędzonego, surowego boczku lub pancetty(użyłam parzonego)- 2 żółtka- 50g śmietany kremówki 36%- 50g świeżo startego parmezanu- sól do gotowania makoronu- świeżo zmielony pieprz- tymianek gałązkę
Basia w kuchninutką wanilii dosłodzona syropem klonowym z dodatkiem domowego mleka kokosowego. Moją kawę przygotowuję już dzień wcześniej. Do słoika wsypuję świeżo mieloną kawę, następnie zalewam zimną wodą, zakręcam, delikatnie mieszam i zostawiam na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Rano odcedzam za pomocą sitka, lub gazy. Na tym etapie przygotowuję również mrożone kostki lodu wystarczy, że do pojemnika na lód wlejesz kawę(...)napój .Najbardziej lubię ją w wersji z syropem klonowym,ekstraktem waniliowym i oczywiście domowym mlekiem kokosowym,ale możesz wykorzystać również mleko owsiane,migdałowa lub krowie. Składniki: 250 ml zaparzonej mocnej kawy 150 ml zimnego mleka kokosowego 1,5 ekstraktu waniliowego 4 łyżki syropu klonowego kilka kostek lodu Przygotowanie: Na dno wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu i wlewamy zimną kawę
Kukuleczkizimowe wieczory pod kocem lub w towarzystwie kawy, a nawet jako słodka polewa do lodów z bitą śmietaną (w wersji dla dorosłych oczywiście!). Ja zamierzam go też użyć do aromatyzowania kremu w cieście, ale o tym niebawem. Dziś natomiast zachęcam Was do przygotowania domowego likieru Baileys, na długi weekend będzie jak znalazł ;) Składniki na domowy Baileys: na około
Rozpustne gotowanieprzypomina już o nadchodzących świętach – czekoladowa panna cotta. Do tego prażone orzechy laskowe, domowa skórka pomarańczowa i granat :) Przygotowałam go w małych słoiczkach o pojemności 125 ml (pół szklanki), wyszło mi 7 porcji. Możecie wykorzystać dowolne miseczki, szklanki lub pucharki na lody Składniki: 600 ml śmietany kremówki 100 ml mleka 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki żelatyny(...)laska wanilii 1 laska cynamonu (lub zmielony cynamon) +50 g czekolady, granat, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa ( tu przepis na domową ) Do garnuszka wlewamy śmietankę i mleko. Przekrawamy wzdłuż laskę wanilii i wyciągamy nasionka, dodajemy je mleka i śmietanki, wrzucamy też pustą łupinkę i laskę cynamonu. Żelatynę zalewamy wodą. Całość stawiamy na piec i zagotowujemy mieszając od czasu do czasu drucianą
CiastkozercyDomowy sos toffi to wspaniały i niezwykle uniwersalny deser. Na ciepło: - do polania na owoce - na lody - na placki, naleśniki i gofry Po schłodzeniu gęstnieje: - masa do tortów i ciast - nadzienie do babeczek i tart
AniaGotuje.plkolejna ważna kwestia. Warto, aby dzieciaki mimo wszystko dostały coś pożywnego poza chipsami i ciastkami. Może to być np. domowa pizza, pełnoziarniste hot dogi lub pieczone ziemniaki albo nuggetsy. Oprócz tego na osłodę można podać lody, gofry, naleśniki lub koktajle owocowe. Jeżeli urodziny dziecka wypadają wiosną lub latem, to doskonałym posunięciem będzie zorganizować przyjęcie na świeżym powietrzu. Wówczas
CodogaraPieczecie, gotujecie, smakujecie - przypomnijmy, co Wam się najbardziej podobało. Top 7 lipca - najpopularniejsze przepisy: 7. Ciasteczka słonecznikowo-żurawinowe 6. Domowe pierogi jagodowe 5. Letni poranek, czyli pyszny i zdrowy deser wieloowocowy 4. Delikatne i kremowe lody malinowe - bez maszynki, bez jajek A teraz czas na podium: 3. Drożdżowy wieniec z serowo-kokosowym nadzieniem i owocami lata 2. Trójwarstwowy
Słodkie okruszkisposób uniknąć. Tak oto pewnego dnia postanowiłam zrobić kandyzowany imbir sama. Przepis nie jest skomplikowany i pozwala uzyskać dużą ilość wybornego, domowego, kandyzowanego imbiru bez żadnych ulepszaczy! Możecie go bardzo długo przechowywać, stosować do wszelkich ciast, ciasteczek, lodów czy też po prostu jako dodatek do herbaty. Nie zapominajcie o jego leczniczych właściwościach! Świetnie sprawdzi się jako naturalne cukierki
maniapieczenianiego jest lekkie jak mgiełka- to za sprawą mocno ubitych białek). Proponuję wypróbować obydwie wersje. Jest to bardzo popularne francuskie ciasto domowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki " Wyśmienita kuchnia francuska". Idealnie smakuje z bitą śmietaną, kulką loda waniliowego lub po prostu posypane tylko mielonym ksylitolem (lub cukrem pudrem). Przepis na tortownicę 24cm.Składniki :- 275g czekolady (u mnie przewaga
Smaczne Zdrowesezonowych owoców, jak truskawki, maliny, agrest, czereśnie, porzeczki, poziomki, itp. Dla ochłody można dodać kostki lodu, posypać gotowy jogurt amarantusem, orzechami lub płatkami migdałów. Choć sezon kusi i często wracamy z zakupów z siatkami sezonowych owoców to taki domowy jogurt zasmakuje także z mrożonych owoców. A takimi, na szczęście możemy cieszyć się cały rok. Jogurty owocowe, na które
Zasmakuj Kuchnizbędnych dodatków, substancji zapachowych czy smakowych, czy nawet cukru. Do jego przygotowania nie potrzebujemy żadnej maszynki do lodów, wystarczy tylko bledner, który zmiksuje nam owoce. Bardzo dojrzały ananas, sok z cytryny i trochę świeżej bazylii i pyszny domowy sorbet ananasowy gotowy. Zobaczcie, jakie to banalne i dziecinnie proste! Sorbet ananasowy z bazylią bez cukru Czas przygotowania(...)Dodajemy sok z cytryny i wrzucamy porwane na małe kawałki listki bazylii. Przez chwilę blendujemy, tak aby były widoczne małe kawałki zielonych listków. Powstała masą napełniamy foremki do lodów i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą
Kulinarne przygody Gatityporzeczkowe przetwórstwo. Z porzeczek co roku robimy soki i dżemy, które akurat bardzo lubię Pieczemy także ciasta , czasem robimy lody i koktajle . Dziś wpadłam na nowy pomysł, choć trzeba przyznać, że nie jest to wielkie odkrycie – domowy kisiel porzeczkowy . Prostota, smak, którego nie da się opisać i ten zapach, który wypełnia całą kuchnię. Tego nie znajdziecie
365 dni dookoła kuchniniego nie byłoby dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Na Święta do mięs, wędlin… i nie tylko. Najlepszy chrzan domowy. Składniki: - ok. 450g korzenia chrzanu - sok wyciśnięty z 1 cytryny - 1 łyżeczka soli morskiej - 1,5 łyżeczki cukru - ok. 16 kostek lodu - lodowata (przegotowana) woda (ilość według potrzeb) Latem kupiłam trochę chrzanu do ogórków małosolnych. Sezon na ogórki się(...)lodu) na spód wrzucamy połowę kostek lodu, wlewamy sok z cytryny i ok. 150ml lodowatej wody. Porcjami dodajemy (lepiej małymi) pokrojony chrzan i miksujemy. W „połowie” dodajemy pozostałe kostki lodu. Jeżeli masa jest jeszcze za gęsta rozrzedzamy ją lodowatą wodą. Gdy chrzan jest zmiksowany doprawiamy go solą i cukrem. Jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników i przekładamy do czystych oraz
mojewypiekiinietylkoNie sądziłam, że to napiszę, ale ten deser jest obłędnie pyszny! Połączenie pysznych lodów i bananów na ciepło jest idealne! To deser amerykański, w Stanach
Kuchnia domowa AniSkładniki: maślanka 1 litr, truskawki 50 dag, cukier trzcinowy 4 łyżki, kostki lodu 10 sztuk umyte, bez szypułek truskawki wsypać do dzbanka blendera wlać maślankę, wsypać
W Mojej Kuchni LubięTruskawki, truskawki, wszędzie truskawki. Gdzie się nie ruszymy, gdzie nie spojrzymy tam tarta truskawkowa, ciasto z truskawkami, lody truskawkowe, truskawki w śmietanie, zaraz pewnie
Marder&Marder ManufacturePyszny, gęsty sos karmelowy z solą morską. Wyśmienity dodatek do wielu deserów, np. lodów, gofrów, naleśników, czy popcornu. Świetnie się też sprawdza w roli polewy
Domowa Cookierenka AgiSkładniki:Miąższ z 1/4 średniego arbuza2 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty(można pominąć)Przepis:Wydrążamy miąższ z arbuza i pozbawiamy go wszystkich pestek. Następnie umieszczamy
Emcia Pichci