lody domowe - 2135 przepisów (strona:68/143)

Krem cytrynowy 179

Delikatny, pyszny krem śmietanowy z dodatkiem soku z cytryny i serka mascarpone. Idealny jako dodatek do lodów, do przełożenia tortu lub po prostu jako smaczny deser! SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY: ( na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu) 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone szklanka cukru pudru 3 duże cytryny barwnik spożywczy żółty Przygowowanie Kremu(...)przestygnięcia do temp. pokojowej.) i użyć jako polewy, lub zetrzeć na tarce i obsypać nią deser. Gotowy krem przechowujemy w lodówce! Smacznego!!! Artykuł Krem cytrynowy pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Lody jogurtowe z musem jeżynowym 129

Nikogo nie musze przekonywac o wyzszosi domowych lodow.Dzisiejsze z musem jezynowym to swietny sposob na wykorzystanie ostatnich jezyn.Lody robi sie w bardzo prosty sposob ,bez maszynki do lodow.Niezbedne sa jednak foremki.Te widniejace na zdjeciach pochodza z Ikea i kosztuja kilka groszy.To naprawde bardzo praktyczny i przydatny gadzet w kuchni.Lody z tych foremek sa malutkie,ale mozna sie nimi bezkarnie objadac.Skladniki(...)foremek jogurt z zimnym musem jezynowym.Foremki na 5-6 godzin ,najlepiej na cala noc umiescic w zamrazarce przygotowac kubeczek z goraca woda.Po zanurzeniu foremki z lodem na chwile w kubeczku bez trudu wyjmiemy loda z foremki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orzeźwiająca granita arbuzowo - porzeczkowa 163

Sycyli przygotowany na bazie soku owocowego, w oryginale najczęściej pomarańczowym lub cytrynowym. Charakterystyczna cechą odróżniającą go od sorbetu jest ziarnista struktura lodu. Włosi do przygotowania granity wykorzystują specjalne urządzenie, tzw. granitor. Bez niego także zrobisz wspaniałą, domową granitę. To jest bardzo proste. Dziś proponuję granitę na bazie arbuza z dodatkiem polskiego akcentu - czerwonych  porzeczek. Koniecznie skosztuj, jest pyszna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wiśnie w cukrze 151

Wiśnie w cukrze to dodatek idealny do lodów, deserów, ciast jak i baza do przygotowania sosów. Całość prosta do przygotowania, a wiśnie w cukrze 

Ugotować
Chleb z paloną mąką ziarnami lnu i sezamu oraz kilka rad odnośnie pieczenia w zaparowanym piekarniku 116

przepisach nie zawsze informuję, że najlepiej jest piec chleb w zaparowanym piekarniku. Nie mam piekarnika z opcją pary, jednak jej wytworzenie domowym sposobem jest dziecinnie proste. Umieszczam foremkę z wodą na dnie piekarnika, lub wrzucam kostki lodu do foremki. Jeden i drugi sposób jest dobry. Kiedy chleb powinien być pieczony w zaparowanym piekarniku, a kiedy nie musi być parowany

Leśny Zakątek
Jogurtowa pianka truskawkowa (deser). I jakie ozdoby do deserów warto mieć w kuchni. 257

łezki z białej czekolady, czekoladowe nitki, toffi-czekoladowe żujki oraz czekoladowe płatki. Można ich używać zarówno jako posypki do deserów, ciast, lodów, ale i też jako dodatku do ciasteczek (łezki z białej czekolady dodaję często do domowych piegusków). A wracając do przepisu… Składniki: 180 g jogurtu naturalnego 1 galaretka o smaku truskawkowym* 1 i 1/4 szklanki wody pokruszone

Słodkie okruszki
Przepis #24 Domowe fit czekoladki 116

Macie czasami ochotę na czekoladki? Myślicie, że odżywiając się zdrowo nie można ich jeść? Można! Tylko te wersji domowej i zdrowszej. Dlatego postanowiłam przygotować takie sama w domu wykorzystując foremkę do robienia kostek lodu. Dodatkowo schładzane w zamrażalniku smakują jak lody - idealnie na zbliżający się ciepły weekend. Są bardzo proste w przygotowaniu i pysznie smakują. Sami spróbujcie:) Składniki

Health-Fit-Life
Kisiel jeżynowy z lodami 160

Kolejna moja propozycja na domowy kisiel z sezonowych owoców. Tym razem kisiel jest z jeżyn,a podałam go z lodami.   ok 500 g jeżyn   2 łyżki miodu 1 szkl. wody 2 łyżki mączki ziemniaczanej   Jeżyny włożyć do garnka i doprowadzić do zagotowania. Przelać na sito,przetrzeć mocno aby odcisnąć jak najwięcej soku,pestki wyrzucić. Soku

Kolorowa kuchnia Elki
Lody malinowe 121

zrób. Ja już jadę". I tym sposobem 20 minut później już jedliśmy wspaniałe lody malinowe. Posiadanie maszynki do lodów to jednak świetna sprawa. Dla kogo: dla malinomaniaków dla chcących się ochłodzić dla kochających domowe wyroby Składniki:  250g malin 125ml mleka 125ml śmietany 30 lub 36% 2 łyżki miodu Wykonanie z maszyną: Zmiksować maliny jednolity

Mania Wypiekania
Lody truskawkowo-waniliowe - dietetyczne i wegańskie! :) 125

słodkie II śniadania i mocne ochłodzenie organizmu! Teraz, dzięki waniliowym proteinom Sunwarrior lody stały się jeszcze bardziej pożywniejsze! Konsystencja lodów jest jeszcze lepsza! Bardzo bardzo puszysta i delikatna w smaku. Sok truskawkowy pochodzi z domowej pasteryzacji truskawek, które przygotowywałam z niewielkim dodatkiem ksylitolu. Myślę, że podobny sok można otrzymać podgrzewając kilka truskawek w garnuszku lub po prostu

Zdrowie na języku :P
Kawa orzechowa 174

własnego gniazdka wraz z wszystkimi przyjemnościami i problemami. Wielkie sprzątanie, urządzanie się oraz awaria lodówki, która moje kanapki zamieniła w kostki lodu ;) Do tego egzaminy w szkole, praca i wieczny brak czasu. Jednak za to więcej domowych obiadów i większe pole do popisu w kuchni :) Jako, że zbliżają się walentynki i zapewne część z Was szuka jakiś przepisów

My simple kitchen
Deser lodowy z jeżyn i róży 136

silikonowych tubek. Można zamrozić sok także w woreczkach na lody i podawać kostki np. do ciasta lub do herbaty. Lody muszą poleżeć w zamrażalniku około 2 godzin. Konfitura z płatków róży jest zrobiona według domowego przepisu

prawdziwe jedzenie
Lody lawendowe 209

się zawsze z Francją i ciągnącymi się w nieskończoność łanami fioletowych kwiatów. Teraz będzie mi się kojarzyć również z tymi lodami :) Nie spotkałam ich jeszcze w żadnej lodziarni, ale nic nie stało na przeszkodzie, żeby zrobić je domowym sposobem. Polecam, gdyż smak oddaje 100% zapachu lawendy i nie zmienia się nawet po obróbce. SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka zagęszczonego(...)maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Smacznego :) RADA: Wszystkie maszynki do lodów działają na podobnych zasadach, więc należy zadbać o to, aby misa była dobrze schłodzona. Najlepiej, żeby w zamrażarce była 12godzin przed planowaną produkcją lodów. Mieszankę wlewałam po uruchomieniu urządzenia. W ten sposób mniej przykleja się do ścianek misy. Kiedy lody

https:KKuchniaMniam
Tarta z agrestem i kremem z białej czekolady 205

smakowała, podana z gałką lodów smakuje wybornie. Pomysł na wykorzystanie zamrożonych owoców - równie dobrze spiszą się tutaj porzeczki, sama trochę dorzuciłam, stąd ten kolor. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki

Domowa cukiernia Ewy
Doskonałe spaghetti carbonara na domowym Tagliolini 151

Pierwszy raz jadłam spaghetti carbonara we Włoszech było przepyszne pizza i lody włoskie przy tym wysiadały. Próbowałam ten smak znaleźć w Polsce, ale bezskutecznie to to nazywali carbonarą to nawet obok tego nie stało. Od czasu kiedy sama robię makarony zaczęłam intensywniej szukać mojego zapamiętanego smaku i udało się! Dzięki blogowi Chibilite motywuję do gotowania mam swoją carbonare(...)Jest wiele szkół gotowania tego, ale ja w 100% polecam ten.*przepis w całości podaję za jego autorką plus mój sposób jak wykonać domowe taglioliniSKŁADNIKI :- 250 gram świeżego makaronu-  ok 100g wędzonego, surowego boczku lub pancetty(użyłam parzonego)- 2 żółtka- 50g śmietany kremówki 36%-  50g świeżo startego parmezanu- sól do gotowania makoronu- świeżo zmielony pieprz- tymianek gałązkę

Basia w kuchni