Ajerkoniak, czyli domowy likier jajeczny. Gęsty, żółciutki, z dodatkiem aromatycznej wanilii. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a w przeciwieństwie do wielu domowych nalewek można pić go niemal od razu po przygotowaniu (choć najlepszy jest co najmniej po tygodniu). Moja babcia przygotowywała zawsze ajerkoniak na imieniny. Jej likier był tak gęsty, że z butelki trzeba było go wyciągać nożem. Podobno smakował(...)uwielbiają. Jest niezastąpiony do deserów. Można używać go np. jako polewy do lodów (dla niekierujących dorosłych oczywiście). Ja swój przygotowałam na Święta Wielkanocne – jestem pewna, że zniknie w oka mgnieniu, bo przetestowałam także inne przepisy i ten jest zdecydowanie najlepszy. Ajerkoniak – domowy likier jajeczny 6 ekologicznych żółtek jaj 250 ml spirytusu (1 szklanka) 150 g cukru pudru
Poezja smakuSkładniki: kiwi 5 sztuk, kawa rozpuszczalna 8 łyżeczek, woda gorąca 1 szklanka, kardamon mielony 1/2 łyżeczki, stewia 1 łyżka, kostki lodu 10 sztuk, mleko 3/4 litra
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 dkg cytryny (plasterek) 50 ml wermutu 50 ml wody gazowanej 2 dkg lodu konsumpcyjnego Sposób przygotowania: Do wysokiego kieliszka wlać porcję wina, włożyć plasterek
Przepisy kulinarne babci AntoninyŻar leje się z nieba, a za mną nadal 'chodzą' cytryny! Woda z cytryną już nie działa, domowa mrożona herbata z mnóstwem cytryn i limonek również... co robić? A odpowiedzią jest sorbet! Pyszny, zimny, idealny! Ja zrobiłam od razu z podwójnej porcji... na wszelki wypadek ;) Składniki: szklanka wody 1/3 szklanki cukru sok z 4 dużych cytryn skórka starta(...)całkowicie rozpuści, a woda się trochę wygotuje. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do tak przygotowanego syropu dodać sok z cytryny raz wodę mineralną gazowaną. Zamrozić w maszynce do lodów zgodnie z instrukcją bądź włożyć do zamrażarki i mrozić przez około 3 godziny, co 30-40 minut wyjmować i całość mieszać. Smacznego :) Z moimi ulubionymi paluszkami miętowymi
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!spróbować jak smakują takie lody, tym bardziej, że syrop klonowy uwielbia mój syn. Lody wyszły fajne, słodkie, miękkie, nawet bardzo, ale jak widać da się z nich uformować gałki. Na zdjęciu widać klasycznie w wafelku i w kieliszku z pokruszonymi domowymi bezami . Pysznie było, tylko dlaczego tak drogo? Źródło: Moje Wypieki . Każdy czerwony wyraz(...)zgęstnieniu, rondelek zdjęłam z palnika, wlałam syrop klonowy, wymieszałam, całość wystudziłam i wstawiłam do lodówki na 12 h. Po tym czasie mieszaninę wlałam do maszyny do lodów i kręciłam lody do momentu zgęstnienia. Masę lodową przelałam do pojemnika i wstawiłam do zamrażarki na kolejne 12 h. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujezapraszam na lemoniadę tradycyjną lub lemoniadę arbuzową . Dla kogo: dla fanów truskawek dla szukających letniego orzeźwienia dla lubiących domowe napoje bez zbędnych dodatków Składniki: 400g truskawek sok z jednej cytryny 2 łyżki miodu (ok. 30g) 375g wody (1,5 szklanki) kostki lodu listki mięty (garść do dekoracji) Wykonanie tradycyjne: Do miski wrzucić truskawki wraz z miodem i sokiem cytrynowym
Mania Wypiekaniasamym pieczeniem. Na dno piekarnika połóżcie żeliwną patelnie, lub inne naczynie odporne na temperaturę i wypełnijcie lodem lub wodą. Wystudzić na kratce. Do pieczenia użyłam specjalnych foremek do bagietek - są one powszechnie dostępne. Przepis pochodzi z książki Lauren Chattman -"Domowy wypiek chleba
Piekarz-Kucharz-Garkotłukinne dodatki! Poza tym, chleb nie wymaga dużo pracy i długiego wyrabiania. Polecam! Dla kogo: dla fanów domowych wypieków dla mających ochotę spróbować chleba z niecodziennymi dodatkami dla chcących zrobić chleb bez czasochłonnego wyrabiania Składniki: 250ml zimnej wody 5 kostek lodu 20g drożdży świeżych 20g miodu (u mnie wielokwiatowy) 450g mąki pszennej 100g suszonej żurawiny 50g orzechów włoskich (pokrojonych
Mania Wypiekaniapiękne, małe kuleczki od razu je kupiłam. Chwilka wyrabiania ciasta, lepienia, sklejania i... można się było delektować domowymi pierożkami z jagodowym nadzieniem. Zapraszam i Was. A już niedługo na blogu pojawią się inne przepisy z jagodami w roli głównej, m.in. lody, desery,... ... latem u mnie po prostu nie może zabraknąć jagodowych pierożków Składniki: (na 3 porcje
Słodkie okruszkimiłośników korzennych, wyrazistych smaków. Prosty i szybki w przygotowaniu. Nada się zarówno na kanapki, do naleśników, lodów, deserów, czy po prostu do wyjadania palcem ze słoika. Polecam! Składniki: (na 2 małe słoiczki kremu) 150 g ciastek Speculoos (np. z domowego przepisu ) 60 g miodu 30 g cukru trzcinowego 100 ml mleka 50 ml oleju kokosowego
Nastoletnie Wypiekaniemój dzisiejszy przepis jest idealny na taką pogodę – zimne smoothie bananowe z nerkowcami i malinami. Zimnie bo z dodatkiem mrożonych bananów i kostek lodu, właściwie coś pomiędzy lodami a koktajlem. Delikatne, bez dodatku cukrów (słodzone daktylami), na bazie nerkowców więc bardzo kremowe. Jest świetne! Przepisy z malinami to coroczna tradycja tego bloga – zawsze wpadają na bloga(...)Total time 10 min Pyszne zimnie smoothie z bananem mrożonym i malinami na bazie domowego mleka z nerkowców Serves: 4 Ingredients 1 i ½ szklanki nerkowców ( trzeba je wcześniej namoczyć) 2 mrożone banany ¼ łyżeczki cynamonu 4 daktyle 2 szklanki wody kilka kostek lodu 1 szklanka malin kilka malin do dekoracji Instructions Przygotowanie koktajlu trzeba zacząć wcześniej tj. namoczyć
Cooking for EmilySkładniki: kawa rozpuszczalna 2 łyżki, porzeczki czarne 1,5 szklanki, mleko 3,2% 500 ml, cukier 2 łyżki, woda zimna 1 szklanka, lód 12 kostek porzeczki
W Mojej Kuchni Lubięprzedawkowania . Jego cytrynowy aromat i smak doskonale spasuje się z zimną wodą i kostkami lodu lub drinkiem , gasząc każde pragnienie, a podany z ciepłą herbatką , ukoi przed snem skołatane nerwy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Moi chłopcy, mówią na niego „domowa lemoniada” , bo tak smakuje " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyskładniki: 300 g truskawek 250 g lodów śmietankowych lub waniliowych 150 ml mleka opcjonalnie: ok. 30 g cukru lub do smaku (w zależności od słodkości
Domowy Smak Jedzenia