libańskich. Ich hummusy smakują wyśmienicie, a do tego mają wspaniałą konsystencję: kremowo - jedwabistą. Za każdym razem rozkoszuję się ich smakiem, a na co dzień zajadam się moim domowym hummusem, który przy odrobinie wysiłku bardzo przypomina ten z restauracji. Niesamowity smak ciecierzycy, w połączeniu z tahini nadaje hummusowi orzechowości, zaś sok z cytryny wprowadza nutę świeżości. Uwielbiam hummus zajadać(...)ugotowaniu oczyszczam z łupinek. Obranie ziaren sprawia, że po zmiksowaniu hummus nabiera jedwabistości. Obrane ziarna ciecierzycy łączę z pozostałymi składnikami: czosnkiem, sokiem z cytryny, jasnym tahini oraz kostkami lodu. Tak, tak - kostkami lodu! Podczas miksowania lód rozpuszcza się i sprawia, że hummus nabiera wspaniałej, kremowej konsystencji. Hummus kremowo - jedwabisty. Składniki 200 g suchej ciecierzycy garść dowolnego ryżu lub gruboziarnistej
Szybko Szybkowarlibańskich. Ich hummusy smakują wyśmienicie, a do tego mają wspaniałą konsystencję: kremowo - jedwabistą. Za każdym razem rozkoszuję się ich smakiem, a na co dzień zajadam się moim domowym hummusem, który przy odrobinie wysiłku bardzo przypomina ten z restauracji. Niesamowity smak ciecierzycy, w połączeniu z tahini nadaje hummusowi orzechowości, zaś sok z cytryny wprowadza nutę świeżości. Uwielbiam hummus zajadać(...)ugotowaniu oczyszczam z łupinek. Obranie ziaren sprawia, że po zmiksowaniu hummus nabiera jedwabistości. Obrane ziarna ciecierzycy łączę z pozostałymi składnikami: czosnkiem, sokiem z cytryny, jasnym tahini oraz kostkami lodu. Tak, tak - kostkami lodu! Podczas miksowania lód rozpuszcza się i sprawia, że hummus nabiera wspaniałej, kremowej konsystencji. Hummus kremowo - jedwabisty. Składniki 200 g suchej ciecierzycy garść dowolnego ryżu lub gruboziarnistej
Szybko SzybkowarLato lato lato!!! Dokoła piękne słońce i iście letnia temperatura. Dlatego dziś podrzucam Wam typowo letni przepis. Na blogu zagościł domowy sorbet z ananasa i porzeczki. Warto korzystać z sezonowych naszych polskich owoców, dlatego dziś do słodkiego ananasa dodałam lekko kwaskową i bardzo zdrową czerwoną porzeczkę. Wykorzystujmy ją, póki jeszcze jest na targach i w sklepach. Na blogu znajdziecie(...)obieramy z łodyżek, owoce miksujemy, a następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mus wlewamy do zblendowanego ananasa, dodajemy cukier. Przez chwilę blendujemy. Powstała masą napełniamy foremki do lodów i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 5 żółtek 400 ml śmietany 30% 90 g cukru pudru 10 g cukru wanilinowego maliny świeży kokos świeża melisa Przygotowanie: Na parze wodnej ubijamy żółtka
Karczma Honoriettykiedy odkryłam jakiś czas temu granolę robioną na patelni – czyli domowe Musli Crunchy bardzo często jej używam. Jest błyskawiczna do przygotowania, chrupiąca, słodka i zdrowa. Uwielbiam ją z mlekiem sojowym lub z jogurtem naturalnym. Świetna jest również jako posypka do wszelkich deserów, koktajli czy lodów, i to właśnie w tej postaci użyłam ją do przygotowania dzisiejszego przepisu
Moja DelicjaSZCZYPTA CHILI - Ciasteczka francuskie z serem i truskawką KULINARNA MANIUSIA - Lody truskawkowe MOJE MAŁE CZAROWANIE - Pianka jogurtowa z truskawkami na zimno MARCEPANOWY KĄCIK - Panna cota z truskawkami NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Pasiasty misz-masz truskawkowo - jagodowy KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe na zimno MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Deserki piankowe z galaretk ą i truskawkami PIEKIELNA KUCHNIA ANETY -Truskawkowa rozkosz
Grunt to przepis!Wyrazisty, po prostu pyszny. Mama rosół podsumowała krótko – smakował jak domowy. W ramach drugiego dania, obie zdecydowałyśmy się na filet drobiowy z puree chrzanowym i zielonymi warzywami. Danie zniknęło błyskawicznie z talerza. To chyba najlepsza recenzja Czas na deser – czerwone owoce na gorąco z lodami. Była w nim zachowana równowaga między słodyczą a kwasowością. Idealny letni
Moja pasja smakuchłodny zimowy wieczór zapraszam na kawałek domowej szarlotki z nadzieniem jabłkowo-cytrynowym. Spód jest bardzo chrupiący, a przy tym mało pracochłonny - surowe ciasto nie wymaga chłodzenia - można od razu go upiec :) Gotowa szarlotka smakuje najlepiej na ciepło, z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany :) Spód: 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Chocolate Muffin Blogpochłonięcia tej samej ilości gofrów np z bitą śmietaną lub lodami... Gofry brukselskie składniki na ok. 8 sztuk 180 g wody gazowanej o temp. pokojowej 210 g letniego mleka 3 g suchych drożdży ( lub 6 g świeżych) 5 g pasty waniliowej( u mnie łyżka domowego ekstraktu z wanili) 2 duże jajka( białka i żółtka oddzielnie
Mia Cucina SofietaBłyskawiczny domowy shake to świetny deser na cieplejsze dni, który doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Ten smaczny lodowy przysmak możemy modyfikować według własnych upodobań dodając owoce lub rozpuszczoną czekoladę. składniki na 3 porcje 1 l lodów śmietankowych lub waniliowych 1 szklanka mleka 2 łyżki posypki czekoladowej przepis Do miski przekładamy lody podzielone na mniejsze porcje, wlewamy lekko
Smakowite Daniazasluga obecnosci wiaminy C,w ktora ofituje cytryna.Jest niezbedna w utrzymaniu skory w dobrej kondycji,ale rowniez zdrowych kosci,chrzastek i zebow. Przygotowanie domowej lemoniady z cytryna i mieta jest banalne.To naprawde nic odkrywczego ,a warto sie skusic.1 litr wody mineralnej gazowanej lub bez gazu,jak lubisz2 -3 cytryny Bio2 galazki mietyewntualnie kostki lodumiod do poslodzenia-opcjonalnie(...)przygotowac mrozona cytryne?Cala umyta cytryne wloz do zamrazarki.Kiedy jest juz zamrozona,wez tarke i zetrzyj ja,bez obierania i posyp starta masa swoje jedzenie:salatke,lody,zupe ,dip,sos itd.itd....Jedzenie zyska cudowny smak,ktorego nie znasz i kto wie moze nie tylko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zajęło, aby ułożyć idealny przepis na wafle! Ale się udało. Ja domowych wafli używam w trzech rodzajach. Pierwszy sposób, to że zwijam je w rurki i napełniam kremem, drugi, że robię z ich płaty dla waflowych przekładańców, trzeci, po prostu robię z ich wafelki dla lodów. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 200 g masła
Kuchnia ŁukaszaDuszno, parno i ogólnie masakra. My raczymy się domowym napojem z arbuza i poziomek. Banalnie prosty i pyszny. Napój arbuzowo - poziomkowy.Składniki:1/4 arbuza;1 szkl. poziomek;0,7 l wody mineralnej niegazowanej lub przegotowanej wody;kilka listków mięty;2 łyżki miodu;lód. Miąższ z arbuza (bez pestek) i poziomki wrzucamy do blendera i miksujemy dokładnie. Dodajemy miód
Miksturownikdomowa skórka pomarańczowa i granat. Z dodatkami można zaszaleć, ale mi właśnie takie połączenie najbardziej pasowało :) Deser przygotowałam w małych słoiczkach o pojemności 125 ml (pół szklanki) – to te, w których przez jakiś czas był sprzedawany jogurt w Biedronce – taki opakowaniowy recykling. Wyszło mi 7 porcji. Możecie wykorzystać dowolne miseczki, szklanki lub pucharki na lody(...)czekolady 1 łyżka kakao 2 łyżki żelatyny 1 laska wanilii 1 laska cynamonu (lub zmielony cynamon) + do dekoracji: 50 g czekolady, granat, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa ( tu przepis na domową ) Czekoladowa Panna Cotta – jak to zrobić? Do garnuszka wlewamy śmietankę i mleko. Przekrawamy wzdłuż laskę wanilii i wyciągamy nasionka, dodajemy je mleka i śmietanki, wrzucamy też pustą łupinkę
CiastkozercyTen fajny sposób na kawę znalazłam na jednym z blogów. Polecam gorąco!Składniki:1 lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1 lub 2 łyżeczki cukru1-2 krople aromatu
Kuchnia domowa Ani