duża dawka witaminy C - dodatek cukru trzcinowego zapewnia pyszny i zdrowy napój. Domowa lemoniada to alternatywa dla słodkich i pełnych konserwantów soków ze sklepu. A zatem ... na zdrowie! Składniki: 1 litr wody mineralnej 1/4 szklanki ciepłej wody 3 cytryny 4 łyżeczki cukru trzcinowego kilka kostek lodu Przygotowanie: Do dzbanka wsyp cukier i wlej ciepłą wodę - wymieszaj do rozpuszczenia. Obierz
Alutka-Gotujepiri piri np. Sol&Mar lub tabasco. 1 łyżeczka octet jabłkowy , najlepiej domowej roboty sól gruboziarnista i ziarna czarnego pieprzu trochę zimnej wody gazowanej Przygotowanie: Wszystkiego składniki przekładamy do pojemnika blendera, miksujemy wraz z solą i pieprzem. Można rozcieńczyć gazowaną wodą lub wrzucić parę kostek lodu. Jeśli nie dodaliśmy lodu to wstawiamy pojemnik do lodówki, aby koktajl pomidorowy się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTruskawki tego lata są tak tanie, że grzech nie kupić większej ilości i nie zaprawić na zimę. Ostatnio zrobiłam kompoty a dziś truskawki w żelu- coś
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNadciągają upały, dla ochłody proponuję domową lemoniadę. Zdecydowana zaleta tego napoju to, że jest na bazie naturalnych składników i bez konserwantów. Oczywiście gasi również pragnienie. Polecam dla ochłody. Składniki: 3 cytryny 2 l wody 3 spore łyżki cukru Lód Plasterki cytryny do dekoracji Wykonanie: Niewielką ilość wody mineralnej ( 1 szklanka ) podgrzewamy, dodajemy cukier, mieszamy. W ciepłej wodzie cukier znacznie lepiej
Smaki Ewyskładniki: 300 g truskawek 150 g banana 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu ok. 5 kostek lodu dodatkowo: truskawki i listki mięty do dekoracji wykonanie
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 pęczek świeżej pokrzywy 1 obrana z błonek cytryna 50 – 70 g cukru 100 g kostek lodu 500 ml wody wykonanie: Pokrzywę opłukujemy. Wszystkie
Domowy Smak Jedzeniaproszku 1 -2 łyżki kandyzowanej pigwy 1 łyżka konfitury z malin (użyłam domowej z dodatkiem tonki) niecała łyżeczka grubo mielonego różowego pieprzu Potrzebne Wam też będą specjalne foremki do czekoladek. Ja część pralinek robiłam w specjalnie do tego przeznaczonej foremce, pozostałe w silikonowych foremkach do lodu - i to właśnie im zawdzięczam tą zamszową fakturę. Zaczynamy od temperowania czekolady i przygotowania
KUCHARNIAlibańskich. Ich hummusy smakują wyśmienicie, a do tego mają wspaniałą konsystencję: kremowo - jedwabistą. Za każdym razem rozkoszuję się ich smakiem, a na co dzień zajadam się moim domowym hummusem, który przy odrobinie wysiłku bardzo przypomina ten z restauracji. Niesamowity smak ciecierzycy, w połączeniu z tahini nadaje hummusowi orzechowości, zaś sok z cytryny wprowadza nutę świeżości. Uwielbiam hummus zajadać(...)ugotowaniu oczyszczam z łupinek. Obranie ziaren sprawia, że po zmiksowaniu hummus nabiera jedwabistości. Obrane ziarna ciecierzycy łączę z pozostałymi składnikami: czosnkiem, sokiem z cytryny, jasnym tahini oraz kostkami lodu. Tak, tak - kostkami lodu! Podczas miksowania lód rozpuszcza się i sprawia, że hummus nabiera wspaniałej, kremowej konsystencji. Hummus kremowo - jedwabisty. Składniki 200 g suchej ciecierzycy garść dowolnego ryżu lub gruboziarnistej
Szybko Szybkowarlibańskich. Ich hummusy smakują wyśmienicie, a do tego mają wspaniałą konsystencję: kremowo - jedwabistą. Za każdym razem rozkoszuję się ich smakiem, a na co dzień zajadam się moim domowym hummusem, który przy odrobinie wysiłku bardzo przypomina ten z restauracji. Niesamowity smak ciecierzycy, w połączeniu z tahini nadaje hummusowi orzechowości, zaś sok z cytryny wprowadza nutę świeżości. Uwielbiam hummus zajadać(...)ugotowaniu oczyszczam z łupinek. Obranie ziaren sprawia, że po zmiksowaniu hummus nabiera jedwabistości. Obrane ziarna ciecierzycy łączę z pozostałymi składnikami: czosnkiem, sokiem z cytryny, jasnym tahini oraz kostkami lodu. Tak, tak - kostkami lodu! Podczas miksowania lód rozpuszcza się i sprawia, że hummus nabiera wspaniałej, kremowej konsystencji. Hummus kremowo - jedwabisty. Składniki 200 g suchej ciecierzycy garść dowolnego ryżu lub gruboziarnistej
Szybko SzybkowarLato lato lato!!! Dokoła piękne słońce i iście letnia temperatura. Dlatego dziś podrzucam Wam typowo letni przepis. Na blogu zagościł domowy sorbet z ananasa i porzeczki. Warto korzystać z sezonowych naszych polskich owoców, dlatego dziś do słodkiego ananasa dodałam lekko kwaskową i bardzo zdrową czerwoną porzeczkę. Wykorzystujmy ją, póki jeszcze jest na targach i w sklepach. Na blogu znajdziecie(...)obieramy z łodyżek, owoce miksujemy, a następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mus wlewamy do zblendowanego ananasa, dodajemy cukier. Przez chwilę blendujemy. Powstała masą napełniamy foremki do lodów i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 5 żółtek 400 ml śmietany 30% 90 g cukru pudru 10 g cukru wanilinowego maliny świeży kokos świeża melisa Przygotowanie: Na parze wodnej ubijamy żółtka
Karczma Honoriettykiedy odkryłam jakiś czas temu granolę robioną na patelni – czyli domowe Musli Crunchy bardzo często jej używam. Jest błyskawiczna do przygotowania, chrupiąca, słodka i zdrowa. Uwielbiam ją z mlekiem sojowym lub z jogurtem naturalnym. Świetna jest również jako posypka do wszelkich deserów, koktajli czy lodów, i to właśnie w tej postaci użyłam ją do przygotowania dzisiejszego przepisu
Moja DelicjaSZCZYPTA CHILI - Ciasteczka francuskie z serem i truskawką KULINARNA MANIUSIA - Lody truskawkowe MOJE MAŁE CZAROWANIE - Pianka jogurtowa z truskawkami na zimno MARCEPANOWY KĄCIK - Panna cota z truskawkami NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Pasiasty misz-masz truskawkowo - jagodowy KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe na zimno MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Deserki piankowe z galaretk ą i truskawkami PIEKIELNA KUCHNIA ANETY -Truskawkowa rozkosz
Grunt to przepis!Wyrazisty, po prostu pyszny. Mama rosół podsumowała krótko – smakował jak domowy. W ramach drugiego dania, obie zdecydowałyśmy się na filet drobiowy z puree chrzanowym i zielonymi warzywami. Danie zniknęło błyskawicznie z talerza. To chyba najlepsza recenzja Czas na deser – czerwone owoce na gorąco z lodami. Była w nim zachowana równowaga między słodyczą a kwasowością. Idealny letni
Moja pasja smakuchłodny zimowy wieczór zapraszam na kawałek domowej szarlotki z nadzieniem jabłkowo-cytrynowym. Spód jest bardzo chrupiący, a przy tym mało pracochłonny - surowe ciasto nie wymaga chłodzenia - można od razu go upiec :) Gotowa szarlotka smakuje najlepiej na ciepło, z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany :) Spód: 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Chocolate Muffin Blogpochłonięcia tej samej ilości gofrów np z bitą śmietaną lub lodami... Gofry brukselskie składniki na ok. 8 sztuk 180 g wody gazowanej o temp. pokojowej 210 g letniego mleka 3 g suchych drożdży ( lub 6 g świeżych) 5 g pasty waniliowej( u mnie łyżka domowego ekstraktu z wanili) 2 duże jajka( białka i żółtka oddzielnie
Mia Cucina SofietaBłyskawiczny domowy shake to świetny deser na cieplejsze dni, który doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Ten smaczny lodowy przysmak możemy modyfikować według własnych upodobań dodając owoce lub rozpuszczoną czekoladę. składniki na 3 porcje 1 l lodów śmietankowych lub waniliowych 1 szklanka mleka 2 łyżki posypki czekoladowej przepis Do miski przekładamy lody podzielone na mniejsze porcje, wlewamy lekko
Smakowite Daniazasluga obecnosci wiaminy C,w ktora ofituje cytryna.Jest niezbedna w utrzymaniu skory w dobrej kondycji,ale rowniez zdrowych kosci,chrzastek i zebow. Przygotowanie domowej lemoniady z cytryna i mieta jest banalne.To naprawde nic odkrywczego ,a warto sie skusic.1 litr wody mineralnej gazowanej lub bez gazu,jak lubisz2 -3 cytryny Bio2 galazki mietyewntualnie kostki lodumiod do poslodzenia-opcjonalnie(...)przygotowac mrozona cytryne?Cala umyta cytryne wloz do zamrazarki.Kiedy jest juz zamrozona,wez tarke i zetrzyj ja,bez obierania i posyp starta masa swoje jedzenie:salatke,lody,zupe ,dip,sos itd.itd....Jedzenie zyska cudowny smak,ktorego nie znasz i kto wie moze nie tylko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zajęło, aby ułożyć idealny przepis na wafle! Ale się udało. Ja domowych wafli używam w trzech rodzajach. Pierwszy sposób, to że zwijam je w rurki i napełniam kremem, drugi, że robię z ich płaty dla waflowych przekładańców, trzeci, po prostu robię z ich wafelki dla lodów. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 200 g masła
Kuchnia Łukasza