lody domowe - 2135 przepisów (strona:90/143)

Karmelizowane gruszki pod owsianą kruszonką 140

Najbardziel lubimy domowe desery. Dzisiejszy deser to świetny sposób na wykorzystanie jesiennych owoców, tym razem gruszek. Połączenie delikatnych po upieczeniu gruszek i chrupiącej kruszonki to doskonały i pyszny pomysł. Gruszki przed zapieczeniem w piekarniku skarmelizowałam na maśle z miodem, a kruszonkę wzbogaciłam dodatkiem płatków owsianych. Prosto, smacznie i zdrowo! Jeśli chcesz zaszaleć podaj deser z gałką lodów lub bitą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chłodnik Dwa ogórki 137

Chłodnik Dwa ogórki, to idealne danie na upały. Ogórki pokrojone w kosteczkę pysznie chrupią, a zielenina dodaje zupie mnóstwo smaku. W upalne dni przed podaniem można

Codziennik Kuchenny
Lemoniada z owocami 157

barwników. Taka domowa lemoniada z dodatkiem owoców i ziół (mięty i stewii) doskonale orzeźwia, jest do tego fit, gdyż nie ma zbędnych kalorii jak lemoniada ze sklepu. Idealny orzeźwiający napój na upały. Wykorzystujemy tyle składników w zależności od tego ile zamierzamy przygotować pomarańczowych kostek lodowych. Jak przygotować lemoniadę z owocami? Do każdego okienka pojemnika na kostki lodu wkładamy po kilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mrożona herbata grejpfrutowa 142

Domowej roboty mrożona herbata z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta, bez dodatku dziwnych składników, które znajdziemy w herbatach butelkowanych. Orzeźwi i skutecznie ugasi pragnienie w upalne dni… Cukier można zastąpić np. miodem. Polecam Składniki: 4 płaskie łyżeczki granulowanej czarnej herbaty 1 litr wody 4-5 łyżek cukru sok wyciśnięty z 1 grejpfruta kostki lodu Przygotowanie: Zaparzyć herbatę, wsypać

Oryginalny smak
Mrożona ice tea 138

Ciepło? Upały nie odpuszczają? I dobrze! W końcu mamy lato :) Jednak czasem zbyt dużo ciepła też nam przeszkadza, dlatego warto zaopatrzyć się w coś co pomoże

Słodkie Przyjemności
Bogaty w smaki wieczór z bakaliami HELIO 121

rozmaitości, przekąski serowe serwowane z różnego rodzaju wędlinami, warzywami, owocami, orzechami, bakaliami… Deskę serów uwielbiam serwować na domówkach, dlaczego? Każdy sięga po to co lubi, to takie ciekawe rozwiązanie domowego mini bufetu, coś na raz, kawałek tego i tamtego i pierwszy głód zaspokojony. Do tego jak się prezentuje DESKA SERÓW POLECA SIĘ NA KAŻDĄ IMPREZĘ, sięgasz po to co chcesz(...)dodatki, łączysz je, komponujesz swój talerz. Deska serów z suszonymi owocami HELIO wzbogacą każdą deskę i imprezę! Deska serów wspaniale smakuje z czerwonym półwytrawnym lub wytrawnym winem, whiskey z lodem też się zdarzyło. Ważne, żeby popijać tym co wspaniale podkreśla smak serów, wędlin, past. Suszone owoce dopełniają deskę, każdy ich kęs przypomina o słodkości, której nie może zabraknąć podczas imprezy

Zasmakuj Kuchni
Kokosanki 269

Były rożki..zostały białka..tak więc są i kokosanki..też według przepisu znalezionego u Dorotki. 250 g wiórków kokosowych 100 g masła lub margaryny 3/4 szklanki

Moje domowe kucharzenie
Koktajl kakaowo-bananowy z figami na mleku kokosowym 134

mnie domowe) Jak zrobić Wegański koktajl Bounty kakaowo-bananowy z mlekiem kokosowym? Banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do blendera. Figi suszone kroimy drobniej. Do blendera wsypujemy kakao (może być też czekolada gorzka), wlewamy mleko kokosowe. Całość miksujemy na gładki koktajl. Rozlewamy do szklanek. Taki Shake najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu z kostką lodu. Pycha! The post Koktajl

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa granola 120

zrobić domowe zdrowe batoniki. Jednak nie dostosowałam odpowiednich proporcji i zamiast batoników wyszło coś w rodzaju kruszonki. I tak! Wtedy mnie olśniło, że przecież taką granolę mogę właśnie robić sama, a nie kupować gotowców. Mało tego, mogę ją mieszać na wszelkie sposoby, a następnie garściami jeść lub podawać nie tylko na śniadanie, ale też do deserów, lodów

Kuchnia w czekoladzie
Puszyste racuchy drożdżowe 165

lodów (maczaną w oleju) nabieramy porcje ciasta i kładziemy na rozgrzany olej (u mnie mieściło się po 6 – 7 sztuk jednorazowo). Smażymy z obu stron na rumiano na średniej temperaturze kuchenki (zbyt wysoka spowoduje, że racuchy z zewnątrz się przypalą, a wewnątrz nie dosmażą). Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych. Podajemy z domową konfiturą, jogurtem

mojewypiekiinietylko
Koniec wakacji i ....domowe limoncello 177

lody. Dzisiaj pogoda jest inna. Nawet się ochłodziło, dlatego witam Was przepisem na napój rozgrzewający. Przyda się na chłodne dni.... Limoncello jest włoskim likierem pochodzącym z Sorrento. Oryginalne nie ma sobie równych. Składa się na to wiele czynników. Przede wszystkim gatunek cytryn z jakich robi się prawdziwy likier limoncello. Ale temu, kto nie pił oryginalnego, domowe limoncello również

Kuchnia u Krysi
Tarta budyniowa z gruszkami 95

Przygotowałam domowy budyń bananowy . Ciastem wylepić dno i boki foremki do tarty. Nakłuć widelcem i piec około 15 minut w 180 stopniach. Rozpuścić miód z cukrem, gruszki obrać, pokroić w ósemki i karmelizować aż będą miękkie. Budyń wylać na upieczone ciasto. Ułożyć kawałki gruszki, włożyć na 15 minut do piekarnika. Tartę podawać przestudzoną z dodatkiem np. lodów

Magiczne Życie Marty
Lemoniada z całych cytryn 535

dzień niż domowa lemoniada? Lemoniada z całych cytryn jest jednym z najlepszych i zarazem najprostszych napojów jakie możemy sobie przygotować w lato. Ma zupełnie inny smak niż te kupne. Choć ma sporo cukru to i tak jest go mniej niż w napojach słodzonych niezdrowym syropem glukozowo-fruktozowym. Słodki cytrynowy smak doskonale orzeźwia – szczególnie z kilkoma kostkami lodu. Ja dodatkowo

Poezja smaku
Sorbet cytrynowo-limonkowy na trzy sposoby 95

maszynę do lodów przedstawiam też sposób jak sobie bez niej poradzić. Sorbet jest pyszny, a ja akurat lubię sorbety. Lody owocowe wolę w postaci sorbetów niż lodów ze śmietanką.  To mój drugi w karierze sorbet cytrynowy. Już niektórzy znają historię jak to chciałam zrobić przyjemność moje mu (w tedy jeszcze) chłopakowi , a obecnem u mężowi(...)lodu lub w dobrym blenderze. Podawać od razu po przygotowaniu. Wykonanie w maszynie: Do rondelka wlać 1,5 szklanki wody. Dodać do niej cukier i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dolać ok. 0,75 szklanki wody i sok z cytryn i limonek. Wymieszać, a następnie przelać masę do miski/pojemnika i wystudzić. Następnie wlać masę do maszynki do lodów

Mania Wypiekania