lody domowe - 2135 przepisów (strona:94/143)

pasta z makreli z groszkiem,kiszonym ogórkiem... 167

Składniki: makrela wędzona 2 sztuki, groszek konserwowy 1 szklanka, ogórki kiszone 4 średnie, cebula 1 sztuka, czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba

W Mojej Kuchni Lubię
Arbuzowa lemoniada 127

Najlepsza na upały lemoniada zrobiona domowym sposobem. Dzisiaj arbuzowa z dodatkiem ogórka. Gasi pragnienie, chłodzi i jest bardzo smaczna. Miód możecie zamienić na cukier. Dodatkowo wkroić plasterki cytryny. Jeśli macie ochotę na inne napoje to zapraszam do zakładki NAPOJE. Szczególnie polecam arbuzowy napój Składniki: 1 kg arbuza 1 długi ogórek sok z 1 cytryny 8-9 listków mięty(...)miodu lub cukier 1,5 l gazowanej wody mineralnej kostki lodu Arbuza pokroić w kostkę i usunąć pestki, a następnie włożyć do dzbanka. Dodać miód lub cukier. Wlać sok z cytryny, dodać kostki lodu, pokrojonego w plasterki ogórka, liście mięty i wszystko zalać wodą gazowaną. arbuzowa lemoniada

O kuchni z uczuciem
Sorbet mocno truskawkowy 97

Pyszny, domowy, naturalny mocno truskawkowy sorbet. Bardzo orzeźwiający, bez cukru i bez barwników. Składniki: (na 2 porcje) 200 g truskawek łyżka czerwonego wina-opcjonalnie Przygotowanie: 1. Truskawki zamrozić na 1 do 4 godzin- w zalezności od stopnia chłodzenia lodówki. Upewnić się, że truskawki nie są mocno zmrożone, by nasz blender się nie zepsuł. 2. Zamrożone truskawki blendujemy z winem(...)Nakładamy za pomocą łyżki do lodów. Bądź w razie potrzeby chłodzimy w zamrażalniku do uzyskania pożadanej gęstej konsystencji. Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny
Smoothie z truskawek 131

Smoothie to szybki i łatwy mrożony napój, który jest doskonałym sposobem na zdrowe odżywanie i wykorzystanie zimą mrożonych owoców. W warunkach domowych potrzebny jest do tego blender z ostrym ostrzem, ja korzystałam z blendera kielichowego marki Russell Hobbs  o mocy 750 Wat. Proponuję przygotować Smoothie z truskawek i kefiru z dodatkiem cukru. Mrożonych truskawek mam całą szufladę w zamrażalniku, więc(...)miałam powód by wypróbować moc mojego blendera, bo mrożone truskawki są twarde jak kamień. Przygotowanie smoothie trwało 3 minuty. Zamrożone truskawki wykorzystuję w smoothie zamiast kostek lodu. Na blogu już jest przepis na smoothie na bazie truskawek i napoju sojowego. Smoothie z truskawek wyszło idealnie gładkie. Polecam. Składniki: 250 mrożonych truskawek 400 g kefiru 2 łyżki cukru Mrożone truskawki wrzucamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Shake Truskawkowo - Bananowy 218

Przecież nie trzeba biegać do barów mlecznych aby wypić shake`a. Zalety domowego shake`a? Po pierwsze wiesz co pijesz i co dokładnie się w nim znajduje. Po drugie za cenę 1 shake`a w barze masz kilka takich szklanek w domu. Sama komponujesz smak i aby się go napić nie musisz ruszać się z domu. Na końcu dodam(...)przygotowywanie takiego shake`a to wielka frajda dla dziecka. Nie dosładzamy shake`a cukrem, gdyż dodajemy słodkie lody! Składniki na 2 szklanki: 1 banan duża garść truskawek 2 kulki lodów waniliowo-truskawkowych ok. 1/2 szklanki mleka Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Na koniec przelewamy do szklanek i od razu pijemy. Owoce mogą być zarówno

Blondynka Gotuje
Semifreddo z owocami leśnymi 151

trudny i w ogóle nie do zrobienia przez zwykłego śmiertelnika ;) Nic bardziej mylnego Kochani! Semifreddo, to po prostu taki tort lodowy, który przygotujesz naprawdę szybko. Wiadomo, jak to z lodami, trzeba poczekać, by się odpowiednio zmroziły, by je podać do stołu, ale poza tym czasem oczekiwania, spokojnie wyrobicie się w pół godziny. Jednak zdecydowanie szybciej ten deser znika(...)chodzi, bo to i owszem naturalne, ale najzwyczajniej o smak. Ja Wam nic nie chcę sugerować, ale na tych upałach schłodzić się odpowiednio pasuje, a semifreddo, zwłaszcza takie domowe, ze sprawdzonych składników i owoców będzie do tego idealne! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Kuchnia w czekoladzie
Biszkoptowe ciasto z porzeczkami 122

kuchni Oczywiście najzdrowsze są surowe, ale nie każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem(...)Biszkoptowe ciasto z porzeczkami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje  na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 4 jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka  domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mąki pszennej 100 g borówki amerykańskiej 200 g czerwonej porzeczki 100 g czarnej porzeczki opcjonalnie

Kulinarne przygody Gatity
Lemoniada bazyliowa II 116

Nadchodzi fala upałów... Ten tydzień ma być najgorętszym okresem w czasie tegorocznego lata. Pijmy więc, ale nie tylko wodę, ale także domowe wody smakowe. Dziś zapraszam na lemoniadę bazyliową. Na blogu znajdziecie również: Orzeźwiający koktajl arbuzowy Kompot porzeczkowy Lemoniada z kwiatami czarnego bzu Lemoniada imbirowa Koktajl truskawka-grejpfrut Lemoniada truskawkowa Lemoniada bazyliowa Kompot truskawkowy Lemoniada miętowa II Najprostsza lemoniada Lemoniada(...)miętowa Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru Lemoniada bazyliowa II Czas przygotowania: 10 minut  Składniki: 1 litr wody mineralnej 1/4 szklanki  syropu bazyliowego limonka ew. kostki lodu listki bazylii Wykonanie: Do dzbanka wlewamy wodę i syrop. Limonkę dokładnie myjemy. Kroimy na pół, z jednej połowy wyciskamy sok,  a drugą kroimy w plasterki, wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Kanapa – Polska-Ukraina - łączy nas kuchnia 128

się. Chleb zanurzany w spływającym maśle był po prostu doskonały. Forma zaskakująca, ciekawa i do tego pyszna. Potem na stole pojawiają się ostrygi z sosami: chrzanowym, agrestowym oraz z lodami szczawiowymi. Dobrym uzupełnieniem była wódka Staritsky&Levitsky. Kolejne mini przekąseczki to kawior szczupaka, raczki tatar oraz karasie w śmietanie. Do nich wino Chardonnay Kolonist. Kolej na zupę(...)talerzu, ale w główce kapusty. Super pomysł. Zupa bardzo esencjonalna, gęsto naładowana smakami. Czujemy w niej wędzone gruszki i śliwki. Jak dla nas zaskakujące, ale pyszne. Do niej domowa nalewka chrzanowa. Nalewka doskonale intensywna, czuć w niej przede wszystkim świeżo tarty chrzan. Nos i usta doskonale zharmonizowane. To będzie na pewno jeden z hitów tej restauracji. Na oczyszczenie kubków smakowych

królestwo garów
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 583

mięso to tylko niewielki procentowo dodatek. Przestaliśmy więc jakiś czas temu kupować gotowe kostki rosołowe i zaczęliśmy robić je sami. Taniej, smaczniej i przede wszystkim zdrowiej. Fakt - rosół z domowych kostek rosołowych nie będzie idealnie klarowny, bo będę w nim drobinki prawdziwych warzyw i ewentualnie mięsa, zamiast wszelkiego typu chemicznych ulepszaczy, ale wolę taki, niż ten ze sklepowych półek. Można(...)nieco większe drobinki warzyw. Jedna łyżeczka takiej pasty to mniej więcej tyle samo, co jedna " sklepowa " kostka rosołowa. Przechowywanie Mięsną kostkę (pastę) bulionową przechowuję w zamrażalniku w foremkach do lodu. Pastę warzywną mocno soloną przechowuję w lodówce bez pasteryzowania, a lekko soloną pasteryzuję w niewielkich słoiczkach i zostawiam w spiżarni. Składniki Przyprawy i zioła - proporcje możecie dostosować do własnych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szarlotka z cukinią na pysznym kruchym cieście 194

u017cki br\u0105zowego cukru (ok. 50 g)\r","1 szklanka t\u0142oczonego soku jab\u0142kowego\r","0,5 szklanki wody\r","1 laska wanilii (da\u0142am 2 \u0142y\u017cki domowego cukru waniliowego)\r","1 czubata \u0142y\u017ceczka cynamonu\r","2-3 go\u017adziki\r","1 cytryna\r","1 opakowanie budyniu \u015bmietankowego\r","\r","Ciasto\r","230 g m\u0105ki(...)cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto\r","Sk\u0142adniki ciasta posieka\u0107 no\u017cem i szybko zagnie\u015b\u0107\u00a0na g\u0142adkie ciasto.\r","Odstawi\u0107\u00a0do lod\u00f3wki na 30 min.\r","\r","Nadzienie\r","Cukinie umy\u0107, pokroi\u0107 w drobn\u0105 kostk\u0119. \r","W tym czasie zagotowa\u0107\u00a0sok z cukrami, go\u017adzikami, sokiem

Mieszam w Garnku
Ciasto snickers na herbatnikach (bez pieczenia) 198

    Snickers - od razu się zakochałam! Nic dziwnego, że potem mój cukier ostro podskoczył!, ale czasem po prostu nie można się opanować. Jak się zrobi

Zasmakuj Kuchni
Somersby apple - recenzja produktu 165

Jakiś czas temu zawitał do mnie kurier z niezwykłą przesyłką... Pięknie, dokładnie zapakowane pudełko, które w środku kryło całe mnóstwo piwka Somersby :) Paczkę otrzymałam w ramach

Domowa cukiernia Ewy
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 225

mocnym smaku. Najlepszej jakości wanilia pochodzi z Madagaskaru, zaś gorszej jakości pochodzi z Indonezji Tahiti. Jej łagodny aromat podnosi smak wielu słodkich dań, puddingów, ciast, kremów i sufletów, czy lodów. Wanilię można wyczuć w wyrobach czekoladowych i wypiekach cukierniczych, czy w likierach. Jest nieodzownym składnikiem brzoskwiniowej melby i szarlotki oraz kremu caramel. 9. Obieranie i siekanie migdałów Jeśli mamy(...)odstawimy na około 5 minut, zdejmujemy skórkę. Następnie migdały schładzamy wodą i odcedzamy. Jeśli migdały chcemy posiekać na desce łatwiej nam będzie jeśli wcześniej posypiemy deskę cukrem puder. 10. Domowa mączka migdałowa. Jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać

Ciastka - domowe słodkości
Domowe pierniczki jak alpejskie 159

białka - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 3 łyżki kakao - 200ml gęstej kwaśniej śmietany 18% w temperaturze pokojowej (dałam crème fraîche ) - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika - 250g masła - 400g miodu z ogórecznika Dodatkowo: - marmolada - 2 białka do smarowania pierników Polewa z czekolady: - 300g czekolady o minimim 70% zawartości kakao - ok.120ml słodkiej śmietanki (dałam double(...)pozostawiamy do wystygnięcia. Do śmietany dodajemy sodę – mieszamy i odstawiamy, aż masa zwiększy swoją objętość. Trzy białka ubijamy na sztywno (pozostałe możemy zużyć np. na bezy albo ciepłe lody cytrynowe ). Cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukier. Gdy powstanie gęsta, błyszcząca piana dodajemy 8 żółtek i miksujemy chwilę na najniższych obrotach robota. Ubitą masę wlewamy do mąki

mojewypiekiinietylko