Trwające upały sprawiają, że chętnie sięgamy po zimne napoje: mrożone kawy, herbaty, lemoniady. Domowa lemoniada to wspaniały napój, który nie tylko gasi pragnienie, ale również dodaje energii, uzupełnia witaminy. PRZEPIS NA LEMONIADĘ BRZOSKWINIOWĄ Składniki na lemoniadę brzoskwiniową: 1 kg brzoskwiń woda gzowana lub niegazowana ulubiony słodzik: cukier trzcinowy, syrop owocowy np z owoców bzu czarnego 1 cytryna Jak zrobić lemoniadę(...)ciast. Do soku z brzoskwiń dodajemy wodę, wyciśnięty sok z cytryny, dosładzamy do smaku. Lemoniadę wstawiamy do lodówki by porządnie się schłodziła. Możemy podawać z kostkami lodu. Artykuł Lemoniada brzoskwiniowa pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeprzypadku problemów z trawieniem. Jej orzeźwiający, słodkawy smak doskonale komponuje się zarówno z daniami słodkimi, jak i wytrawnymi. W upalne dni sprawdzi się jako dodatek do wody z lodem i cytryną lub owocowych sorbetów. Rozmaryn Rozmaryn jest ziołem o mocnym, zdecydowanym aromacie, dlatego najczęściej używa się go do różnego rodzaju mięs – wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, dziczyzny, ale także drobiu(...)przypomina pietruszkę, jednak jej dość specyficzny smak i zapach zdecydowanie ją od niej wyróżnia. Kolendra od wieków stosowana jest również w medycynie, jako lek na dolegliwości żołądkowe. Pietruszka W domowych warunkach uprawia się naciowa odmianę pietruszki. Używana jest jako dodatek do zup, sosów, sałatek czy jajek. Jest bogatym źródłem witaminy C, przez co zaleca się jej spożywanie w celu zwiększenia
RozdomowionaKwiat lipowy...Doceniony już przez naszych przodków, jako świetny lek przeciwgorączkowy, przeciwzapalny, a nawet przeciwbólowy. Świetnie rozgrzewa herbatka z kwiatu lipy, działa przeciwbakteryjnie, pokonuje przeziębienia. W
Z Majeczką w kuchniŚwietny pomysł na pyszne i pełnowartościowe śniadanie. Doskonale smakują solo, równie dobrze z dodatkiem jogurtu czy mleka. Ten posiłek dodał mi energii i sił przed ważnym
Domowa cukiernia Ewyjeszcze ciepłe pączki szprycuje się domową konfiturą lub kremem (np. budyniowym) przy pomocy strzykawki, największej jaką można kupić w aptece. Tym razem użyłam konfitury dyniowo-pomarańczowej z imbirem oraz domowego limoncello (przepis) . Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 20 Składniki: 300 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego), 2 szklanki mąki, 50 ml nalewki, likieru lub wódki, 2 łyżeczki proszku(...)temperaturze oleju pączki szybko się zrumienią ale mogą być surowe w środku, przy zbyt niskiej ciasto nasiąknie olejem. Ciasto nakładać na olej przy pomocy dwóch łyżek lub kulkownicy do lodów, smażyć z obydwu stron. Usmażone pączki wykładać na papierowe ręczniki, jeszcze ciepłe szprycować konfiturą lub kremem, posypać cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe
SzczyptaSmaQUsmażyć ulep gęsty z 1,5 kilo cukru i 2,5 szklanek wody, dodać dla zapachu skorki cytrynowej, ostudzić i zmieszać z surowym sokiem” . Antonina Piętkowa w „Nowoczesnej kuchni domowej” z 1935 roku podaje podobny przepis: limonjada - „d o szklanki wody , przegotowanej i ostudzonej, dać 3 kostki cukru, zaczekać, aż się rozpuści, wcisnąć sok z 1/2 cytryny. Można też przyrządzić(...)cytryn. „ Po wystudzeniu zmieszać z sokiem z 5 cytryn i litrem zimnej wody, wymieszawszy dobrze, przecedzić (…) rozlewać do szklanek i podawać kładąc do dzbanka szklanego lub do szklanek lód rąbany na kawałki.” Dla mnie jest to zbyt słodka wersja lemoniady, proponuję sok z cytryny dodawać do smaku. Cytryna cytrynie nierówna: większa - mniejsza, słodsza - kwaśniejsza. Czyli należy wlać do szklanki
królestwo garówpokrojonych na kawałki 450g rabarbaru obranego i pokrojonego na 1cm kawałki 1/3 do 1/2 szklanki płynnego miodu 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (najlepiej domowego ) Składniki posypki: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki cukru trzcinowego (demerara) 1/4 łyżeczki soli waniliowej lub zwykłej 3 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki roztopionego masła(...)masło. Ponownie wszystko wymieszać łyżką lub ręką. Gotową kruszonkę wyłożyć na owoce. Piec około 35-40 minut do zarumienienia kruszonki. Podawać na ciepło lub na zimno. Świetne z gałką lodów :) The post Crumble truskawkowo-rabarbarowe, czyli deser owocowy pod kruszonką z płatków owsianych appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaP racy przy nich niewiele, a efekt znakomity. Kwaskowaty rabarbar połączony z kremową masą śmietanowo-jajeczną i "kropelką" ;) koniaku. Równie dobrze smakują w wersji bezalkoholowej
SzczyptaSmaQwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Napoje gazowane są najbardziej popularne w czasie upałów, ale w zasadzie o każdej porze roku - nasz organizm powinien być odpowiednio nawodniony. Domowa lemoniada jest przepyszna i nie zawiera żadnych zbędnych dodatków - konserwantów, czy sztucznych barwników. Posiadając w domu ekspres SodaStream (*) - sami możemy przygotować wodę gazowaną - będącą bazą do innych napojów oraz świetnie smakującą w wersji(...)sobie o tym przepisie. 1 grejpfrut (średni) 1 cytryna 2 łyżki miodu (wg smaku) 500 ml wody (dowolnie nasyconej) Dodatkowo (opcjonalnie): cukier do ozdobienia szklanki plastry cytryny do dekoracji lód/mrożone owoce Miód rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Wycisnąć sok z grejpfruta i cytryny - 2 łyżki odlać. Wodę nasycić dwutlenkiem węgla i wymieszać z sokami oraz rozpuszczonym
Di gotujeDomowy sorbet na bazie białego wina, jest tani i zdrowy,naturalnie wersja dla dorosłych jest na bazie białego wina nadając wytrawności sorbetowi, na dole znajduje się również bezalkoholowy zamiennik dla dzieci :) Składniki: (na 2-4 małe porcje) Sok z 2 cytryn małych bądź średnich- bardzo dobrze schłodzonych 500 ml wody łyżka białego wina- w wersji dla dzieci(...)naczynek typu kokilka bądź mała blaszka Mrozić: około 2-6 godzin w zamrażalniku w zależności od stopnia chłodzenia zamrażalnika. 3. co pół godziny sprawdzać sorbet delikatnie rozbijając powstały lód, mieszać, by powstał sorbet można do tego celu użyć zwykłej łyżeczki. 4. Gdy sorbet jest delikatny, nadal miękki, ale już nie płynny wyjmujemy i blendujemy jeśli jest taka potrzeba przez
KreatywnePinylepszego niż nadmorskie frytki - oczywiście pod warunkiem, że to nie mrożonki z piekarnika. My mieliśmy szczęście i już pierwszego wieczoru namierzyliśmy knajpkę przy promenadzie, gdzie frytki serwowali lepsze niż domowe. I te zapiekanki: hawajska, z bekonem, z kebabem, z szynką ... żadnej nie udało mi się zjeść do końca, choć podejść robiłam wiele. W tej samej knajpce robili też pizzę(...)niej dzikie tłumy stała się naszą urlopową jadłodajnią. Każdy z nas w niej coś dobrego znalazł. Na deser trzeba było zapuścić się głębiej w świat straganów, a tam lody i gofry z wszelkimi dodatkami. To jest zdrowe żywienie, nieprawdaż? Kto jednak pomyśli, że się spaśliśmy na tym wyjeździe jest w błędzie. Bo sekretem nadmorskiej diety cud jest aktywność
Kuchnia po mojemuSmoleńskiem... SKŁADNIKI NA 5 PORCJI 1 zając z ciasta panettone :) (oczywiście można zastąpić brioche lub babką drożdżową) 2 jajka szklanka mleka 3 łyżki likieru Grand Marnier (zastąpiłam domową pomarańczówką i dałam więcej:) 1 łyżka dropsików z gorzkiej czekolady (jeśli nie macie, można zastąpić drobno posiekaną gorzką czekoladą) 1 łyżka dropsików z mlecznej czekolady (jeśli nie macie, można zastąpić(...)minut do momentu, aż urosną i pięknie się zarumienią. Ja po lekkim przestudzeniu polałam jeszcze wierzch likierem pomarańczowym, co moim zdaniem było wręcz wskazane! Oryginalne źródło sugeruje jeszcze dodatek lodów waniliowych i ja się pod tą wersją podpisuję, ale wówczas podam ją jako deser, a nie śniadanie. Choć może
KUCHARNIAKarnawał trwa. Zapraszam, więc do przygotowania pysznych, domowych pączusiów serowych. Łatwe w przygotowaniu a zapach ściągnie wszystkich sąsiadów z ulicy. Nikt im się nie oprze. Świetnie sprawdza się również podczas imprez urodzinowych, Sylwestrowych i w Tłusty Czwartek lub jako podwieczorek po niedzielnym, rodzinny obiadku. Składniki: 400 g serka homogenizowanego waniliowego lub 300 g sera białego półtłustego 2 szklanki mąki pszennej(...)proszkiem do pieczenia. Dodaj sól. Dodaj alkohol i zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Olej rozgrzej w garnku lub frytkownicy do 170 stopni. Za pomocą łyżeczki lub łyżki do lodów nabieraj porcje ciasta. Pączki smaż na rumiany kolor z obu stron. Usmażone pączki koniecznie odsącz z nadmiaru tłuszczu. Od razu po smażeniu połóż je na ręczniku papierowym, który wchłonie
Wielki apetytmiędzyczasie, na scenie głównej, trójka naszych wielkopolskich blogerów : Marysia, Dorota oraz Paweł, pokazywali swoje propozycjena szybkie, smaczne i zdrowe dania. Przy pomocy produktów Jana Niezbędnego, pokazali jak przyrządzić domowe tortille, łososia z pęczakottoczy też pyszne naleśniki pełnoziarniste z owocami. Same pyszności!Podczas ich pokazu, krążyłam w fartuszki Jana Niezbędnego, rozdając zainteresowanym ulotki z przepisami dań, którepowstawały na scenie oraz(...)końcu ze spokojem mogłam się obkupić, skosztować tych smakołyków i rozkoszować się zapachami unąszącyminad budkami wystawców. Piękne słońce, które paliło niesamowicie, zmusiło mnie do ochłodzenia się, kupiłam lody. Kremowe,nie za słodkie, z kawałkami ciasteczek z jednej wrocławskiej kawiarenki. O mój Panie, jakie one były rozkoszne! Musiałam je uwiecznić. fot.: Karmel-itka. Na Jarmarku Dobrego Smaku od samego
W kuchni Karmel-itki