lody domowe - 2135 przepisów (strona:105/143)

PANETTONE BREAD PUDDING - NOWE OBLICZE ZAJĄCZKA :) 174

Smoleńskiem...  SKŁADNIKI NA 5 PORCJI 1 zając z ciasta panettone :)  (oczywiście można zastąpić brioche lub babką drożdżową) 2 jajka szklanka mleka 3 łyżki likieru Grand Marnier (zastąpiłam domową pomarańczówką i dałam więcej:) 1 łyżka dropsików z gorzkiej czekolady (jeśli nie macie, można zastąpić drobno posiekaną gorzką czekoladą) 1 łyżka dropsików z mlecznej czekolady (jeśli nie macie, można zastąpić(...)minut do momentu, aż urosną i pięknie się zarumienią. Ja po lekkim przestudzeniu polałam jeszcze wierzch likierem pomarańczowym, co moim zdaniem było wręcz wskazane! Oryginalne źródło sugeruje jeszcze dodatek lodów waniliowych i ja się pod tą wersją podpisuję, ale wówczas podam ją jako deser, a nie śniadanie. Choć może

KUCHARNIA
Pączki serowe 115

Karnawał trwa. Zapraszam, więc do przygotowania pysznych, domowych pączusiów serowych. Łatwe w przygotowaniu a zapach ściągnie wszystkich sąsiadów z ulicy. Nikt im się nie oprze. Świetnie sprawdza się również podczas imprez urodzinowych, Sylwestrowych i w Tłusty Czwartek lub jako podwieczorek po niedzielnym, rodzinny obiadku. Składniki: 400 g serka homogenizowanego waniliowego lub 300 g sera białego półtłustego 2 szklanki mąki pszennej(...)proszkiem do pieczenia. Dodaj sól. Dodaj alkohol i zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Olej rozgrzej w garnku lub frytkownicy do 170 stopni. Za pomocą łyżeczki lub łyżki do lodów nabieraj porcje ciasta. Pączki smaż na rumiany kolor z obu stron. Usmażone pączki koniecznie odsącz z nadmiaru tłuszczu. Od razu po smażeniu połóż je na ręczniku papierowym, który wchłonie

Wielki apetyt
VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - wspomnienia. 191

międzyczasie,  na scenie głównej, trójka naszych wielkopolskich blogerów : Marysia, Dorota oraz Paweł, pokazywali swoje propozycjena szybkie, smaczne i zdrowe dania. Przy pomocy produktów Jana Niezbędnego, pokazali jak przyrządzić domowe tortille, łososia z pęczakottoczy też pyszne naleśniki pełnoziarniste z owocami. Same pyszności!Podczas ich pokazu, krążyłam w fartuszki Jana Niezbędnego, rozdając zainteresowanym ulotki z przepisami dań, którepowstawały na scenie oraz(...)końcu ze spokojem mogłam się obkupić, skosztować tych smakołyków i rozkoszować się zapachami unąszącyminad budkami wystawców. Piękne słońce, które paliło niesamowicie, zmusiło mnie do ochłodzenia się, kupiłam lody. Kremowe,nie za słodkie, z kawałkami ciasteczek z jednej wrocławskiej kawiarenki. O mój Panie, jakie one były rozkoszne! Musiałam je uwiecznić. fot.: Karmel-itka. Na Jarmarku Dobrego Smaku od samego

W kuchni Karmel-itki
PONCZ Z LODEM KONSUMPCYJNYM 239

Składniki: 1 l białego wytrawnego wina 50 ml likieru  80 ml soku pomarańczowego 250 ml wody 25 dkg cytryn 25 dkg pomarańczy 1 szklanka cukru

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Nalewka wiśniowa na miodzie akacjowym 97

postanowiłam już teraz, byście mieli ku pamięci na kolejny rok, pokazać Wam mój przepis na przepyszną nalewkę. Nie ma z nią wcale aż tak dużo pracy a satysfakcja z domowego alkoholu jest niesamowita. Ja swoimi tegorocznymi nalewkami obdaruję z pewnością połowę rodziny. W tym celu przygotowałam moje własne, mangopapajowe etykiety z których, mimo ich szczególnej prostoty, jestem bardzo dumna! Składniki(...)odstawiamy na 2-3 miesiące by nabrał mocy i aromatu. Na zdrowie! *Wiśnie możemy później wykorzystać do ulubionego ciasta lub crumble z kruszonką lub jako dodatek do deserów i lodów

Mango Papaja
Matcha - potęga natury 142

zawdzięcza unikalnym aminokwasom.Sposób przygotowania i parzenia herbaty Matcha: Choć japońskie zasady parzenia herbaty wymagaj wielu lat praktyki,to jednak przygotowanie jej w domu nie jest wcale skompliowane.W warunkach domowych wystarczy większa czarka lub miseczka i coś co pozwoli rozrobić herbaciany proszek w wodzie.Najlepiej sprawdzi się tutaj bambusowa miotełka,dzięki której uzyskamy kremowę konsystencję napoju z charakterystyczną pianką na powierzchi.Mo(...)szybkimi ruchami,aż do rozpuszczenia proszku i pojawieniu się pianki.Napar wypijamy w całości.Popularne jest także używanie herbaty Matcha do celów kulinarnych,przede wszystkim w cukiernictwie i do prodykcji lodów.Nadaje potrawom nie tylko charakterystycznego smaku,ale barwi je na piękny zielony kolor

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
beza z kremem cytrynowym 106

Beza- absolutna królowa wypieków i zmora większości gospodyń domowych. Bo jak na królową przystało jest bardzo kapryśna i nie jest łatwo zrobić tak, żeby wyszła idealnie. A idealna beza jest z wierzchu chrupiąca a w środku mięciutka jak pianka. I ilu cukierników i ile piekarników tyle różnych sposobów i czasów pieczenia, bo bezę po prostu trzeba wyczuć. A jak już(...)śmietanki kremówki cytryna 1 jajko 1 żółtko 40 g masła 80 g cukru łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: świeże owoce 3 łyżki sosu owocowego (jak do lodów) Białka ubić na pianę. Kiedy będzie sztywna zacząć dosypywać cukier a na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa musi być sztywna i się nie rozpływać. Podzielić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kompot z rabarbaru 129

Kompot z rabarbaru. To klasyka kuchni polskiej, najlepszy domowy, tradycyjny kompot rabarbarowy. Rabarbar uwielbiam, a szczególnie w postaci bardzo zimnego, kwaskowatego kompotu, który chłodzi i orzeźwia podczas upałów. Ma delikatny różowy kolor. Sezon na rabarbar oficjalnie uważam za rozpoczęty, gdyż Piotrek przywiózł mi sporą ilość tego przysmaku! W zeszłym roku postarałam się o flance rabarbaru, mój działkowy rabarbar będzie dopiero(...)tani kompot na upalne dni. składniki na najlepszy kompot z rabarbaru: ½ kg rabarbaru ok. 150 g cukru do smaku (ok. 10 łyżek) lub mniej 1 ½ litra wody Dodatki kostki lodu listki świeżej mięty (opcjonalnie) plasterki cytryny (opcjonalnie) Jak przygotować kompot z rabarbaru? Rabarbar myjemy, odcinamy liście, możemy obrać ze skórki i kroimy na ok. 2 cm kawałeczki. Do garnka wlewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mus - nie mus... ? Chocolate Chantilly, Hervé This. 126

naukowe podejście do gotowania, cierpliwość i pasja, jaka towarzyszy molekularnym kucharzom podczas ich eksperymentów. Wiem, że zdecydowana większość ich pomysłów nie ma najmniejszych szans na przeniesienie na grunt przeciętnej domowej kuchni, ale czy wszystko musi być powszechne . . .  Mnie wystarcza czytanie i patrzenie na molekularne eksperymenty. No chyba, że nadarza się taki przepis, jak ten, wobec którego nie mogłabym przejść(...)dodatek cukru jest zbyteczny) 240 ml wody opcjonalnie 2-4 łyżki cukru  (nie dodałam)  Przygotować dwie miski. Jedną napełnić bardzo zimną wodą i włożyć do niej kostki lodu. Do drugiej miski przełożyć połamane kawałki czekolady (użyłam gorzkiej i mlecznej w proporcji 3:1) oraz wlać wodę. Umieścić w kąpieli wodnej i trzymając na średnim ogniu mieszać

KUCHARNIA
Tostowana drożdżówka z karmelizowanymi pomidorami i lodami 109

Nie ma gorszego raka niż strony internetowe z przepisami. Wpisujesz w google "proste dania dla studentów". Oto pierwszy wynik: "Makaron z boczkiem i

Marder&Marder Manufacture
Gdynia i Sopot kulinarnie. Gdzie warto zjeść ? 181

widziałam na fanpage. Gdy trafiłam na ul. Świętojańską 81/2, nie było zbyt wielkiego wyboru. Zdecydowałam się na karmel z solą morską i to był strzał w 10 ! Jak lody, to tylko tu Serio Serio znajdziecie w Gdyni przy 3 Maja 21. Bardzo spodobał mi się wystrój – drewno, cegła, beton, czyli wszystko to, co kocham. Brawo za świetną(...)znajduje się w Gdyni przy ul. Abrahama 26. Wystrój przyciąga uwagę. Niby minimalistyczny a jednak wiele świetnych detali. Przejdźmy do najważniejszego, czyli do jedzenia ! Znajdziecie tu desery w słoiczkach, domowe ciasta i pyszną kawę. Menu bez sztucznych składników i ulepszaczy. Wybór był trudny. Wybrałam słoik: panna cotta z malinami. Deser bardzo mi smakował. Odrazu dostałam kopa pozytywnej energii do dalszego

Moja pasja smaku
Lemoniada jabłkowo - limonkowa. 129

ochłodę dobrze sprawdza się lemoniada jabłkowo - limonkowa z miętą, To zestawienie dobrze gasi pragnienie. Dodałam do niej domowej roboty syropu z mięty i plasterki limonki oraz jabłka, a także sporo listków mięty. Lemoniada jest tak pyszna, że w upały będę się nią chłodzić. Nie byłabym sobą gdybym nie wyjadła jabłek z tego napoju, po nasączeniu smakują super :D. Naprawdę warto(...)plasterki. Do dużego dzbanka wlać sok jabłkowy, wodę gazowaną, syrop miętowy, dodać plasterki limonki, pocięte jabłko i listki mięty. Całość wstawić do lodówki. Lemoniadę podawać dobrze schłodzoną z lodem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Bez filozofii. Rabarbar i filo. Po prostu. 161

jednak ciasto się udało, a ja po raz pierwszy poczułam tą trudną do opisania radość, satysfakcję, po prostu szczęście, jakie przeżywam odtąd za każdym razem wyjmując z piekarnika pachnące domowe ciasto lub chleb.  Po pierwszej próbie nabrałam pewności, że następnym razem dam radę bez udziału telefonu i pomocy Mamy, i tak też było. Choć jeśli chodzi o gotowanie, sprawy(...)filo:)  A jeśli macie ochotę na rabarbar w innej wersji, polecam zamieszczone zeszłego lata przepisy na:  Migdałową tartę z rabarbarem - klik Krem kokosowy z rabarbarem - klik Lody rabarbarowe z imbirem - klik  RABARBAR NA CIEŚCIE FILO  1 opakowanie gotowego mrożonego ciasta filo  3-4 łyżki stopionego masła 3 łaski rabarbaru 3-4 łyżki cukru

KUCHARNIA
Przepis #153 Truskawkowy Czekokrem 84

przechować w postaci dżemów, konfitur czy mrożonek na jesienno-zimową porę. Truskawki idealnie sprawdzają się do robienia koktajli czy ciast, ale równie dobrze można je w ykorzystać do zrobienia domowego czekokremu. Co prawda najlepiej go zjeść w ciągu kilku dni więc do zimy raczej nie przetrwa ale może nam urozmaicić letnie desery. Poniżej znajdziecie dokładny przepis na ten przysmak(...)koniec dodajemy kakao oraz syrop daktylowy. Ponownie blendujemy dokładnie łącząc wszystkie składniki.  Czekokrem z truskawkami świetnie sprawdzi się do smarowania naleśników czy placuszków a także jako sos do lodów. Przechowujemy go w lodówce.  Smacznego

Health-Fit-Life
Lemoniada z melona 142

Domowa Lemoniada to na upały najlepsze wyjście, zapewniająca prawdziwe orzeźwienie. My każdego dnia wypijamy 1,5-2 litrową butelkę różnych wód gazowanych i lemoniad dziennie, aby nie odwodnić, oraz aby nawilżyć organizm od środka. Tym razem do  przygotowania lemoniady wykorzystałam wcześniej przygotowany sorbet z melona. Do tej lemoniady z melona nie dodawałam już cukru, gdyż melon był bardzo słodki(...)naszych upodobań. Dodaje również do lemoniady świeże listki mięty, albo listki melisy, sok oraz plasterki cytryny. Jeśli wlejemy lemoniadę do szklanki można też do niej dodać dodatkowo kostki lodu. Moje propozycje innych lemoniad: lemoniada ogórkowa lemoniada pomarańczowo-cytrynowa (bez cukru) Lemoniada z melona jest bardzo smaczna:   Składniki: 1 -2 cytryna sorbet z melona Galia listki mięty 750 ml gazowanej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię