lody domowe - 2135 przepisów (strona:112/143)

Ciasteczka orzeszki z kremem z mleka w proszku 438

szklanki cukru pudru 125 g masła 1 szklanka mleka w proszku pełnego  *do przygotowania orzeszków potrzebujemy również specjalnej patelni(można ją zakupić w dowolnym sklepie gospodarstwa domowego) CIASTO Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię lub wkładamy do woreczka i odstawiamy na 15 minut do lodówki. KREM Mleko wlewamy do garnka,dodajemy cukier puder i zagotowujemy(...)ciasta,za każdym razem polecam lekko smarować olejem dziurki na ciasto.  Skorupki studzimy,potem do każdej dajemy troszkę kremu (można robić to szprycą lub polecam drewniany patyczek od lodów) Dwie skorupki składamy do siebie i gotowe :) Orzeszki wsadzamy do lodówki  Na drugi dzień lekko zmiękną są pyszne i bardzo Wam je polecam oczywiście  z nadzieniem można

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Placuszki z ricottą i truskawkami 176

Placuszki z ricottą i truskawkami to moje popisowe danie na szybkie i smaczne śniadanie. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku. Sprawdźcie przepis, zaskoczcie swoją drugą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dla kogo bukiecik? Suflet z fiołków z Klaudyną. 139

prędko uciekł..." / A.A.Milne "Kubuś Puchatek"/ A Wy komu ostatnio wręczyliście bukiet fiołków? Nie uwierzę, że wszystkie zjedliście;) Choć rozumiem, że trudno się powstrzymać.  Syrop z fiołków, fiołkowa galaretka, lody, kandyzowane fiołki - nie umiem wybrać co smakuje mi najbardziej. Zwłaszcza, że tej wiosny fiołkową magię udało się zatrzymać w czymś wyjątkowym. Fiołkowy suflet. Lekki jak chmurka. Delikatny(...)zimnej wody 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka 1 szklanka cukru /dałam 3/4 szklanki/ szczypta soli 1/4 szklanki soku z cytryny 1/4 szklanki syropu z fiołków ( najlepiej użyć domowego, ale w sklepach jest też osiągalny bardzo dobry w smaku syrop fiołkowy formy Monin ) skórka starta z 1,5 cytryny 1 szklanka śmietany kremówki 30% świeże lub kandyzowane fiołki

KUCHARNIA
Domowy marcepan (Marzapane fatto in casa) 155

pewno marcepan, najlepiej domowej roboty. S ł odki, wilgotny i aromatyczny, nie może nie pojawić si ę  na świątecznym stole. Zapraszam Was do przygotowanie domowego marcepanu, które nie zajmuje du ż o czasu i jest dziecinnie proste ;) SKŁADNIKI  (na ok. 280 g marcepanu) 125 g m ą ki migdałowej (mielonych migdałów(...)który owijamy foli ą  spożywczą . Marcepan odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Tak przygotowany marcepan jest gotowy do użycia i może być przechowywany w lod ó wce maksymalnie do 2-3 dni. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate la farina di mandorle con lo zucchero a velo, quindi aggiungete gli albumi, un po' alla volta e aroma

La grande e la piccola cuoca
Restaurant Week 126

orzechami włoskimi podana z sosem musztardowym Tradycyjna zupa cebulowa zapiekana serem, podana z grzanką maślaną Karmelizowane gęsie wątróbki podane na pieczonej brukwi i marchwi z chipsem z jarmużu Domowy makaron z borowikami, szpinakiem i polskim serem długodojrzewającym Krem kawowy z pomarańczami i słonecznikiem zatopionym w karmelu Fedde Na początek duży ukłon w kierunku managera, który pozwolił nam wykorzystać rezerwację(...)Niepozorna, mała restauracja, której nie zauważyłabym, gdyby nie Festiwal. W tym urządzonym skromnie lokalu rządzi smak. Sachin Ramgolam przybliża smaki dalekiego Mauritiusa. Wegetariańskie danie główne oraz brownie z lodami nie zrobiło na mnie wrażenia. Pozostałe potrawy dały mi całkiem nowe doznania smakowe. Niewątpliwie wrócę tam, by odkryć, co jeszcze Mauritius ma mi do zaoferowania. Rubniki z bakłażana

Kucharzyca
Gruszki w sosie piernikowo-czekoladowym i jabłka z piernikową kruszonką 134

serca fabryki. Przygotowałam lekkie desery na bazie owoców dostępnych w zasadzie przez cały rok. Jabłka i gruszki świetnie komponują się z piernikowymi aromatami i smakami. Samodzielne przygotowanie w warunkach domowych nie sprawi nikomu żadnego kłopotu, a składniki są ogólnodostępne. Ugotowane, ale nie rozpadające się gruszki w sosie piernikowo-czekoladowym przypadną do gustu i do smaku każdemu łasuchowi. Gruszki w sosie(...)piernikową kołderką natomiast mogłabym jeść codziennie. Chrupiąca kołderka z migdałów, korzenna posypka, kwaskowe, polskie jabłka no i gałka ulubionych lodów zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie. Jabłka pieczone pod piernikową kruszonką 3 jabłka najlepiej kwaskowe ulubione lody Kruszonka 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków migdałowych 4 pierniczki katarzynki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 60 g masła Jabłka obrać

Pieguskowa Kuchnia
Gruszki w sosie piernikowo-czekoladowym i jabłka z piernikową kruszonką 114

serca fabryki. Przygotowałam lekkie desery na bazie owoców dostępnych w zasadzie przez cały rok. Jabłka i gruszki świetnie komponują się z piernikowymi aromatami i smakami. Samodzielne przygotowanie w warunkach domowych nie sprawi nikomu żadnego kłopotu, a składniki są ogólnodostępne. Ugotowane, ale nie rozpadające się gruszki w sosie piernikowo-czekoladowym przypadną do gustu i do smaku każdemu łasuchowi. Gruszki w sosie(...)piernikową kołderką natomiast mogłabym jeść codziennie. Chrupiąca kołderka z migdałów, korzenna posypka, kwaskowe, polskie jabłka no i gałka ulubionych lodów zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie. Jabłka pieczone pod piernikową kruszonką 3 jabłka najlepiej kwaskowe ulubione lody Kruszonka 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków migdałowych 4 pierniczki katarzynki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 60 g masła Jabłka obrać

Pieguskowa Kuchnia
Nie marnuj jedzenia - poznaj Taste&Share 161

chlebka bananowego. Wychodzący z terminu jogurt z powodzeniem wykorzystasz do muffinek, a maślankę czy śmietankę - do ciasta naleśnikowego. Aplikację Taste&Share, jak i wiele pomysłów na wykorzystanie tzw. "domowych resztek" żywności, poznałam uczestnicząc w warsztatach Electrolux. Wspólnie z uczestniczkami spotkania i szefem kuchni Julianem Karewiczem, gotowaliśmy potrawy właśnie z tych brzydko nazywanych "resztek". Często te właśnie resztki, to pełnowartościowe(...)dopełnienie dania. Deser, czyli bread pudding - namoczone w mleku z gotowania topinamburu resztki pieczywa, zapieczone z bakaliami i jajkiem to jeden z moich ulubionych, ekspresowych deserów. Podany z lodami, zyskuje miano deseru wyrafinowanego ;) *************** APLIKACJA DO POBRANIA: http://tasteandshare.pl/#aplikacja

kolorowotorcikowo
Naleśnik ze szpinakiem z domowym sosem czosnkowym 260

jeszcze go nie znacie Podstawowe ciasto naleśnikowe <--  Składniki: Paczka mrożonego szpinaku około 450 gram 20 dag żółtego dowolnego sera 2 - 3 ząbki czosnku sól Dodatkowo do sosu domowego czosnkowego: Należy pamiętać w składnikach ,że wszystko zależy od tego jak bardzo chcemy mieć ostry sos i jak gesty, dlatego można samemu dobrać sobie smak oraz konsystencję. Podaję wam przykładowe(...)posiadamy mikrofalówki idziemy na piechotę i wrzucamy szpinak do garnka. Rozmrażamy go na małym ogniu co jakiś czas mieszając i rozdrabniając. Kiedy szpinak będzie już bez dodatku lodu przyprawiamy go solą wedle uznania i wyciskamy do niego czosnek. Wszystko razem łączymy i odstawiamy na jakiś czas na bok by zająć się serem, który trzemy na tarce na dużych oczkach. Zakładając

W Moim Magicznym Domu
Naleśnik ze szpinakiem z domowym sosem czosnkowym 143

jeszcze go nie znacie Podstawowe ciasto naleśnikowe <--  Składniki: Paczka mrożonego szpinaku około 450 gram 20 dag żółtego dowolnego sera 2 - 3 ząbki czosnku sól Dodatkowo do sosu domowego czosnkowego: Należy pamiętać w składnikach ,że wszystko zależy od tego jak bardzo chcemy mieć ostry sos i jak gesty, dlatego można samemu dobrać sobie smak oraz konsystencję. Podaję wam przykładowe(...)posiadamy mikrofalówki idziemy na piechotę i wrzucamy szpinak do garnka. Rozmrażamy go na małym ogniu co jakiś czas mieszając i rozdrabniając. Kiedy szpinak będzie już bez dodatku lodu przyprawiamy go solą wedle uznania i wyciskamy do niego czosnek. Wszystko razem łączymy i odstawiamy na jakiś czas na bok by zająć się serem, który trzemy na tarce na dużych oczkach. Zakładając

W Moim Magicznym Domu
Śniadanie (nie)wakacyjncyh mistrzów 171

furmanek z zapasami. Ale tym czym mogą, dzielą się i sprzedają chętnie. Idziemy w najbardziej interesujące mnie miejsce - sklep rybny. Niesamowity widok - jakiś pan jakiejś pani wnosi skrzynki wyłożone lodem, na których spoczywają świeżutkie ryby, rybeńki. Co się dalej dzieje z nimi? Jakaś pani ma kilka jakichś pań w tym "zakładzie" i robią wspólnie między innymi jakieś sałatki rybne. Miodzio(...)miejsca już!".  Taka sodoma i gomora miała miejsce wielokrotnie na moich kubkach smakowych w tracie pobytu w Pruszczu...   Tatar z łosia z odrobiną cebulki i koperku Domowe ogórki małosolne idealne do rybnego śniadania Przepyszne, kremowe masło od kaszebskiej krowy Musztardowa sałatka śledziowa Świeże pieczywo bez którego masło jest jak Bolek bez Lolka, a Reksio bez budy Wędzona

Right Behind The Kitchen
Domowa ricotta 160

Ricotta to włoski miękki ser, delikatny w smaku, przypominający twaróg. Zwykle wytwarzany jest z serwatki pozostałej po produkcji serów podpuszczkowych, ale można bardzo łatwo zrobić ricottę

Domowa Cookierenka Agi
Księga piasku i pudełko czekoladek 157

roku jest już dwudziestym piątym wydaniem KUCHARZA WARSZAWSKIEGO . Oprócz aż 1503 "przepisów różnych potraw oraz pieczenia ciast i sporządzenia zapasów spiżarnianych" zawiera też pasjonujący rozdział poświęcony porządkom domowym oraz "dyspozycye obiadów na cały rok" .  Wymaga szacunku. Zniszczony grzbiet i delikatne, naderwane kartki nie pozwalają na pospieszne wertowanie książki. Zresztą nie ma mowy o pośpiechu. Każdy przepis i rada(...)obiad? A może skorzystała z dyspozycyi KUCHARZA, który na dzień 5 lipca proponuje:  Zupę Julienne z gałkami parzonemi - Paszteciki z amoretek w konczach - Kalafjory - Kurczęta ze śmietaną - Lody Uśmiecham się do tej kartki, bo wierzę, że między słowami Karolka też schowała swój uśmiech. I wkładam ją z powrotem między strony.  Czy za kilka dni odnajdę jeszcze

KUCHARNIA
Hummus na ostro 250

Większość z Was zna tylko klasyczną wersję hummusu, ale tym razem przygotujemy wersję na ostro. Jeśli wolicie jednak wersję klasyczną, to odłóżcie trochę hummusu przed dodaniem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dwie wersje hummusu 114

Hummus pasuje praktycznie do wszystkiego. Jest bardzo popularny. Pokażę Wam jak za jednym razem przygotować dwie wersje hummusu. Jedna to wersja klasyczna, a druga odrobinę ostrzejsza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!