Domowa lemoniada to trochę taki skoncentrowany kompot na zimno. Jest kwaśna, orzeźwiająca i bardzo zdrowa, o ile nie dodacie do niej kilogramów cukru. Ja swoją przyrządzam z mięta, z imbirem, z różnymi owocami i cytrusami, ale co najważniejsze BEZ CUKRU, za to z dodatkiem syropu różanego lub miodu. Świetnie sprawdzi się podczas gorących letnich dni! :) Dziś(...)się nie poparzyć. Butelki szczelnie zamykam, a lemoniadę odstawiam do ostygnięcia. Aby przygotować z niej napój wystarczy rozcieńczyć ją w proporcji 1:3 z wodą gazowaną lub zwykłą. Dodajcie lód lub mrożone owoce i wspaniały orzeźwiający napój gotowy! Lemoniada rabarbarowo-cytrusowa z imbirem, miętą i syropem różanym: 300 g limonek 1 kg cytryn 1 kg rabarbaru 300 g imbiru
Cooking Monsterwłaśnie stanowi podstawę smakową zup i sosów. Najsmutniejsze jest to, ze wielu blogerów kulinarnych w przepisach podaje kostki rosołowe lub bulionetki. Pamiętam, że kiedyś trafiłam na przepis na domowy rosół...z dodatkiem kostek rosołowych. Mimo, że był przygotowany na drobiu i cielęcinie, z dużą ilością warzyw, to na końcu listy były właśnie nieszczęsne kostki rosołowe. To jednak świadczy(...)miękkości. Przestudzić lekko, dodać sól i zmiksować blenderem na gładką masę. Jarzynkę można przechowywać w słoiczkach po zapasteryzowaniu lub zamrożoną w niewielkich pojemniczkach, na przykład takich na kostki lodu. Wtedy taki pojemnik należy przed wstawieniem do zamrażarki owinąć dokładnie folią spożywczą lub przełożyć do woreczka i usunąć z niego powietrze. Z tej porcji wyszedł mi słoik litrowy gotowej pasty
Codzienna kuchnia niecodziennadiety schudłem ponad 15 kg przez ostatni rok, więc na pewno warto na to zwrócić uwagę, jeść i pić zdrowo, a przy okazji smacznie. Autor przekonuje nas do robienia domowych, naturalnych koktajli, bo to mega bomba witaminowa, która da nam porządnego kopniaka z energią na cały dzień. Można przygotować je wieczorem i rano wypić zamiast kawy, czy herbaty. W kolejnym(...)dużą ilością cukru, w tej książce tego nie ma. Znajdziemy przepisy na wegańskie, wegetariańskie i surowe słodkie potrawy i ciasta. Czekoladowe ciasto orzechowo - daktylowe, Kokosowe ciasto z brzoskwiniami, lody, sorbet i wegańskie brownie z nasionami chia :) To musi być pyszne :) Na początku każdego przepisu jest długi wstęp, wskazówki, opis dania. To na pewno wyróżnia tę książkę
Parowar Facetabiałej czekolady. POMARAŃCZOWE GALARETKI Dzieci uwielbiają słodycze, a już na pewno cukierki, żelki czy lizaki. W sklepach jest bogaty wybór łakoci, ale nic tak nie smakuje, jak domowe słodkości, które możemy przygotować z naszymi najmłodszymi. Bawmy się z dziećmi, tworząc nowe smaki galaretek i nadając cukierkom nowe, oryginalne kształty. SKŁADNIKI (na ok. 20 sztuk) 100 g cukru(...)karmelu, niesamowicie słodka, delikatna, bardzo ci ą gn ąca i rozpływająca si ę w ustach. W temperaturze pokojowej jest bardzo miękka, twardnieje w lod ó wce. SKŁADNIKI (na ok. 30 sztuk) 200 g cukru 75 g mas ł a 150 ml mleka skondensowanego słodkiego 150 ml mleka 1 łyżka miodu PRZYGOTOWANIE Do garnuszka
La grande e la piccola cuoca~tosty francuskie z domowego chleba bezglutenowego z duszonymi śliwkami z przyprawą korzenną~ Tostów francuskich nie jadłam na prawde bardzo długo...Za rzadko je robię - były przepyszne! Ale rzadko się zdarza, że zostaje u mnie trochę chleba - zawsze szybko znika... :D Teraz specjalnie zostawiłam kawałek z myślą o tym właśnie śniadaniu. Do śliwek dodałam trochę korzennego aromatu, to chyba przez wczorajszą(...)Starówce... Pierwszy raz kupiłam piwo! :D No, już mogę na legalu... :> Potem wyruszamy dalej - kierunek Vege Miasto. Niestety nie mieli już lodów, ale ciasto było! Potem - ostatni już przystanek - lody, La Fragola (?) w Złotych Tarasach. Smacznie, aczkolwiek nic nie urywa :D I ceny też nieco przesadzone... Lód Ewy :) I Sylwii :) Iiiii mój :D Zdecydowałam się
breakfast of dreamsMALINY Lato. Upalne wakacje. Malinowy zagajnik. Popołudniowy skwar. Babcia w słomkowym kapeluszu. Ja z malinową buzią, palcami i plamami soku na sukience. Beztrosko. Czas
KUCHARNIAkwasek (wodorowęglan sodu), cynamon*. Bez dwóch zdań, to najlepsze "kupne" ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam. Zwykle są one napakowane całą tablicą Mendelejewa, a tutaj... miłe zaskoczenie! Skład praktycznie taki, jak domowego ciasta... i ze smakiem jest dokładnie tak samo. Porządna ilość cynamonu i zaskakująco wysoka zawartość miodu sprawia, że ciasto smakuje jak piernik. Co najlepsze, jest już pokrojone w plastry(...)zużyć, ponieważ w lodówce wytrzymuje około 4 dni, co mimo wszystko świadczy o braku sztucznych dodatków i można to uznać za dowód "naturalności" :) Testowałam w połączeniu z lodami, na gorącej grzance jak i z kaszką kukurydzianą. We wszystkich zestawieniach wypadł wyśmienicie. * Allos Hochlandblütenhonig - miód wysokogórski z obszaru Sierra Madre. Ciekawostką jest fakt, że Sierra Madre (położone
Poranek na słodkoW tym roku po raz kolejny mam zaszczyt być ambasadorem festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week Polska . Ta edycja jest bardzo bliska mojemu sercu, bo dotyczy problemu
Cooking Monsterprzygotowanych kompozycjach znajdziemy rokitnik, śliwkę oraz gryczany miód. Zwróćcie uwagę na ofertę obiadową (w godzinach 12-16) do wyboru coś na szybki obiad czyli zupa + podpłomyk/sałatka + domowy kompot w cenie 21 zł lub obfity obiad zupa + danie główne + deser w cenie 29 zł. W stylowo urządzonych jasnych wnętrzach, w których(...)Wymiar! Przez cały luty wymieniamy pocałunki na Walentynkowe drinki! Przyjdź z dziewczyną, przystojnym sąsiadem, koleżanką z pracy, przyszłym lub byłym mężem na lunch lub kolację i przełamcie zimowe lody darmowym cocktailem! Zróbcie check-in w Innym Wymiarze na FB lub IG, a dodatkowo poczęstujemy Was zmysłowym deserem! #wspolnywymiar” Podsumowując wierze w duży sukces tej restauracji, wierzę
Wylizany Rondelwykonania:) Zawsze można sobie jakoś poradzić. Zaplanowałam zrobić 2 bagietki, ale z planów nic nie wyszło, bo ciasto rosło jak szalone, mimo tak niedużej ilości drożdży, a domowy piekarnik ma swoje ograniczenia. Oskarżałam za to dynię, że do piekarnika zmieściły mi się 3, a czwarta czekała w kolejce ponad 20 minut:) Pomyślałam trudno pewnie mi przerośnie i będzie placek(...)ostatecznego rośnięcia sposobem, jak już napisałam o nim na początku wpisu, na 60 minut. • Piekłam około 25 minut do zrumienienia w temperaturze 250st, rzucając na początek kostki lodu na dno piekarnika
Leśny ZakątekSkładniki: Kwiaty mniszka najlepiej zrywa ć pod koniec kwietnia i do połowy maja.Ten ciemny jest z samego mniszka z cytryną ,a
w mojej kuchnimięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną na oliwie z oliwek cebulę, pieprz ziołowy, pieprz czarny, czarny sezam (który mielimy np. w młynku do kawy), sól morską lub domową przyprawę warzywną, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby stężało./WYKONANIE PASZTECIKÓW:1. Gdy ciasto zwiększy objętość ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 3 części.2. 1 część ciasta rozwałkowujemy(...)chleba na zakwasie.Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów, zup, potrawek, lodów. Doskonale komponuje się również z bakaliami, owocami oraz musli.skład: 100% sezam czarny niełuskany (surowiec pochodzenia ekologicznego).Wartość odżywcza w 100 g:Wartość energetyczna - 565 kcal (2339 kJ) Białko
Wypisz Wymalujweekendy na dzieci czekają animatorzy. W planach tegorocznych jest otwarcie małego parku linowego dla dzieci. Ale co tam dzieci ;) dla nas ważne jest jedzenie. Przystawki Na początek poczęstowano nas domowym chlebem ( dwa rodzaje, oba pieczone na miejscu ) do tego dwa rodzaje masła, zwykłe z odrobiną soli oraz buraczane. Masła wyglądały piękne czekoladki. Potem podano nam jeden z hitów wieczoru czyli(...)Trzeci deser który jak to się mówi „rozwalił system” co się rzadko zdarza ;) więc zjadłam prawie dwie porcje ;) czyli Parfait z chałwy, mus morelowy i lody makowe ( genialne lody ) . A potem już tylko po kolei wszyscy uczestniczy kolacji toczyli się przez Kraków do swoich domów. Naprawdę jeśli szukacie ustronnego miejsca
Kuchnia na wzgórzuYATAI Sushi & Otsumami Bar – nowe miejsce na mapie Krakowa Kilkanaście dni temu w Krakowie otworzył się nowy bar z japońskim przekąskami i sushi. YATAI
Kuchnia na wzgórzuWitajcie, czy podobnie jak ja nie wyobrażacie sobie weekendu bez domowego wypieku? Jeśli tylko mogę to staram się zawsze przyrządzić coś słodkiego ale jednocześnie jak najbardziej FIT. Przepis na ten przysmak długo chodził mi po głowie: wiedziałam co chcę zrobić ale zastanawiałam się jakich składników użyć by było jak najbardziej zdrowe a jednocześnie smaczne. I tak oto powstało ciasto, które(...)truskawek ponownie blendując. Tak przygotowany mus wlewamy na zastygłą piankę. Ponownie wkładamy do lodówki na 3-4 h. Ciasto jest niezwykle lekkie i puszyste. Po schłodzeniu smakuje jak lody! Idealne na letni podwieczorek! Smacznego
Health-Fit-Lifetruskawkowa 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 500g truskawek Galaretki rozpuścić w trochę mniejszej, niż podane w przepisie, ilości wody - 400ml . Prostokątne naczynie - lub plastikowe pudełko po lodach - wyłożyć przezroczystą folią spożywczą. Wylać do niego jedną z galaretek - u mnie cytrynowa - i odstawić do lekkiego przestudzenia, a następnie włożyć do lodówki na około godzinę do całkowitego ścięcia(...)folii spożywczej. Jogurtowca - po wyjęciu z formy i przełożeniu na elegantszą paterę - przechowywać w lodówce. Idealne ciasto na ochłodę w upalne, letnie dni :) CUKIERNICTWO UPRAWIAŁAM WSPÓLNIE Z: Moje domowe kucharzenie Ewusiowe smaki
Grunt to przepis!