Najwyżej nic z tego nie wyjdzie. Pod czujnym okiem mojej Mamy, której nie obce było to zajęcie, stworzyłam swoje pierwsze domowe masełko. Śmietanka się nie zmarnowała, a zyskaliśmy przepyszny domowy produkt, bez barwników, konserwantów, itp. Moja pierwsza śmietanka miała 30%, teraz kupuję już 36%, otrzymujemy z niej więcej masła. Ja przygotowuję od razu z litra śmietany. Dla porównania(...)zostaną dokładam do miski z masłem i wypłukuję z niego resztki maślanki.W tym celu do miski z masłem dodaję bardzo zimną wodę (może być z rozpuszczonymi kostkami lodu, czym zimniejsza tym lepiej, ja spuszczam z kranu tak długo aż poleci bardzo mocno zimna). Obduszając łyżką naszą bryłkę masła wymywamy resztki maślanki. Wodę odlewamy i czynność powtarzamy
Smaczne ZdroweMufinki...proste i szybkie do zrobienia...dodatkiem do mufinek była laska wanilii.. wyskrobane nasionka i laska dodane do mleka.Mleko ..a potem i mufinki pysznie pachniały
Moje domowe kucharzenieświata pełnego staroci, antykwariatów, pięknych kamienic i galerii. I jest tam fontanna, niezwykła, inna, z małymi wodospadami, które co sobotę pokonują korki z wina (najczęściej czerwonego) i patyczki po lodach. To zestaw z górnej półki. Nic nie gwarantuje lepszej zabawy odkąd mój Syn odkrył ich magiczną moc do niekończącej się zabawy i przyciągania kolejnej grup sobotnich przyjaciół. Żadna(...)smaczniejszego deseru na zakończenie kolejnej wspaniałej soboty! RABARBAR MALINOWY Z BIAŁYM KREMEM CZEKOLADOWO-PISTACJOWYM /składniki na 4 porcje/ 500 g rabarbaru 200 ml malinowego puree /zastąpiłam domową galaretką z malin, jeszcze z zimowych zapasów/ 400 ml bitej śmietany 150 g białej czekolady 100 ml pistacjowego pure / zastąpiłam drobno zmiksowanymi orzeszkami pistacjowymi/ garść malin do ozdobienia - użyłam mrożonych
KUCHARNIASezam jest starożytną przyprawą oraz jedną z pierwszych zarejestrowanych roślin uprawianych w celu pozyskiwania nasion. Używane przez tysiące lat, nadal ma bardzo ważne znaczenie w świecie
Ciastka - domowe słodkościsemifreddo z czarną porzeczką , dietetyczny jogurtowiec - sernik na zimno sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki koktajl z czarnej porzeczki galaretka z czarnej porzeczki domowy kisiel z czarnej porzeczki Co skrywają w sobie czarne porzeczki ? Na koniec warto wspomnieć o wartościach jakie posiadają te kwaskowe owocowe kuleczki. Czarne porzeczki wyróżniają(...)Odstawiamy na kolejne dwa tygodnie i wtedy nalewkę filtrujemy, butelkujemy i odstawiamy, aby dojrzała. Owoce, które zostały wyjadamy ze słoika jak leci 😀 - uwaga na procenty -, dodajemy do lodów albo zasypujemy około 500 g cukru. Gdy puszczą sok uzyskamy porzeczkowy likier, który filtrujemy i zlewamy do butelek
Kulinarne przygody Gatitywykonać. Potrzebne są tylko chęci. Jeśli chodzi natomiast o przepisy najdziemy ich mnóstwo. Są to chleby, pszenne, żytnie, razowe, z bakaliami czy miodem. Proporcja podana jest w ilościach domowych a także nieco większych bo czasami nawet na 30 bochenków. Więc uważam są to ilości restauracyjne. Etapy pieczenia chleba bywają długie i mozolne o czym przekonałam się po przeczytaniu(...)formy lub uformowane bochenki przekładamy na zwykłą dużą blachę. Możemy je ponacinać dekoracyjnie. W książce także jest rozdział temu poświęcony, Zaparowujemy piec za pomocą wody lub kostek lodu wkładamy bochenki i pieczemy około 40 minut w temp. 230C a po 20 minutach temp. obniżamy o 10 - 20C. Chleb powinien mieć chrupiącą skórkę i być zarumienionym. Smacznego! i sukcesów
Radość kipiąca uśmiechem.Racuszki z jabłkami fot. Moja Książka Kucharska Racuszki z jabłkami. Racuszki na kefirze. Absolutnie najlepsze, puszyste, złociste i chrupiące racuszki na kefirze - wypróbowany przepis na pyszne, domowe racuszki z jabłkami. Zamiast kefiru można użyć tej samej ilości zsiadłego mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego. Idealne ciasto na racuchy bez mleka i drożdży. Jak smażyć racuchy z jabłkami? Chyba nikt(...)wierzchu. Z czym podawać racuchy? Racuszki zazwyczaj podajemy posypane cukrem pudrem. Wyśmienicie smakują z bitą śmietaną oraz świeżymi, sezonowymi owocami. Można pokusić się o padanie racuszków z ulubionymi lodami, a całość udekorować listkami świeżej mięty. Smacznego :) Facebook :) Koniecznie zajrzyjcie! :) Racuszki z jabłkami fot. Moja Książka Kucharska Racuszki z jabłkami fot. Moja Książa Kucharska Racuszki z jabłkami fot. Moja
Moja Książka Kucharskamiodem podrzucił mi mój znajomy – dzięki Paweł, Thousand Hi-Fives ! Polecam również: Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Kurczak tikka masala – prosty przepis Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 10 min. Całkowity czas 25 min. USTAW TIMER 400 g piersi z indyka 3 łyżki miodu 2 łyżki oliwy(...)kawa\u0142ki i prze\u0142\u00f3\u017c do miski. Dodaj mi\u00f3d, oliw\u0119 z oliwek oraz przyprawy (po 1 \u0142y\u017ceczce). Wymieszaj i odstaw na 10 minut do lod\u00f3wki. \n","Usma\u017c mi\u0119so na patelni \u2013 w razie potrzeby dodaj troszk\u0119 wody, aby nic si\u0119 nie przypali\u0142o. \n","W mi\u0119dzyczasie upra\u017c migda
A to pestkarozpoczęłam współpracę. Byłam wielce zaskoczona ilością nadesłanych produktów : Dzięki firmie Skworcu , możemy zaopatrzyć się poprzez stronę internetową http://www.skworcu.com.pl/ w różnego rodzaju świetne przyprawy , mieszanki przypraw , które wzbogacą nasze domowe dania o niezwykłe smaki .W mojej paczce znalazłam :1. Tajine ras el hanout - marokańskie TAJINE (Tadżin) jest nazwą odnoszącą się zarówno do potrawy, jak i naczynia, w której się(...)wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu). 12. Orzechy włoskie 13. Przyprawa do wołowiny to wyjątkowa mieszanka
Słodkości i nie tylkospędzanymi z zimową herbatą, kocem i książką, gdy za oknem prószy śnieg. Muffiny owsiane bez cukru Muffiny z tego przepisu wychodzą wilgotne i puszyste, a wszystko to za sprawą domowego jogurtu roślinnego z dodatkiem soku z cytryny oraz miąższu banana. Są dość słodkie w smaku ale na pewno nie do tego stopnia, żeby się jedną zasłodzić :) Za słodki smak tych(...)dokładnie mieszam. 13 Następnie do masy dodaję jajka i delikatnie mieszam łopatką do połączenia składników. 14 Rozdzielam ciasto do 6 foremek (polecam użycie do tego celu łyżki do lodów - po 2 porcje na 1 papilotkę). 15 Zamrożone borówki obtaczam w mące ziemniaczanej i układam po 3 sztuki na każdej muffince bardzo lekko wciskając je do środka. 16 Obsypuję przygotowaną
Book of spellsspędzanymi z zimową herbatą, kocem i książką, gdy za oknem prószy śnieg. Muffiny owsiane bez cukru Muffiny z tego przepisu wychodzą wilgotne i puszyste, a wszystko to za sprawą domowego jogurtu roślinnego z dodatkiem soku z cytryny oraz miąższu banana. Są dość słodkie w smaku ale na pewno nie do tego stopnia, żeby się jedną zasłodzić :) Za słodki smak tych(...)dokładnie mieszam. 13 Następnie do masy dodaję jajka i delikatnie mieszam łopatką do połączenia składników. 14 Rozdzielam ciasto do 6 foremek (polecam użycie do tego celu łyżki do lodów - po 2 porcje na 1 papilotkę). 15 Zamrożone borówki obtaczam w mące ziemniaczanej i układam po 3 sztuki na każdej muffince bardzo lekko wciskając je do środka. 16 Obsypuję przygotowaną
Book of spellsmszę. Główny bohater prowadzi małą restaurację Isidor's Tortilla Heaven, nie przypadkowo nazwaną tortillowym niebem. Sprzedają tam bowiem najlepsze w stanie, o ile nie na świecie tortille domowej roboty. Po wizycie w kościele całe miasteczko wybiera się po przepyszną tortillę. Jednak tym razem przy zajadaniu się lokalnym specjałem, toczą się poważne rozmowy, co zrobić, by uatrakcyjnić miasto(...)się na Wschód ze względu na interesy. Dziewczyna robi mu niespodziankę, chcąc udowodnić jak bardzo go kocha. Niestety, bez wzajemności, gdyż jej ukochany porzuca ją. Abby zostaje na lodzie. Pewnego dnia trafia do restauracji, gdzie podają tradycyjne japońskie jedzenie. Niestety nie rozumie nic po japońsku. Zapłakana, otrzymuje pocieszenie od małżeństwa prowadzącego knajpkę w postaci ramenu, najpopularniejszej
W kuchni Karmel-itkiBiblijny chleb Ezechiela upiekłam w Czerwcowej Piekarni Amber . Przepis zaproponowała Dana, autorka bloga Leśny Zakątek. Dana ciekawie i barwnie pisze o tym jak powstał pomysł na
Codziennik Kuchennyoczywiście budkami z goframi. Dzień w dzień, nieważne czy słońce świeciło jak oszalałe czy lał deszcz chodziliśmy na gofry. Z bitą śmietaną i owocami, z frużeliną, z lodami i czekoladą, a kiedy już kieszonkowe się kończyły (a zdarzało się, że mama musiała dosyłać, bo rozpieprzyłam wszystko :D) – z samym cukrem pudrem. Każde smakował obłędnie – tak idealnie(...)ieprzywierająca powłoka. Mojego ukochanego sprzętu do gofrów nie udało mu się „przebić”, ale jestem bardzo zadowolona z tego, co razem zdziałaliśmy! Jest świetnym urządzeniem do domowego użytku i z całą pewnością zadowoli wszystkich tych, którzy uwielbiają gofry, chrupiące tosty, sandwicze i grillowane kanapki czy też warzywa. Gdybym nie miała porównania do mocniejszego sprzętu – chyba nie zauważyłabym żadnych
Ostra na Słodko