lody domowe - 2135 przepisów (strona:120/143)

Domowa lemoniada imbirowa 176

Składniki: 1,5 szklanki soku wyciśniętego z limonek (z około 10 - 12 limonek); 90 g posiekanego, świeżego imbiru (waga po obraniu i posiekaniu); 3 łyżki zimnej

Gospodyni Miejska
In love with burgers 151

Któż ich nie lubi? Każdy czasami ma ochotę zjeść fast fooda. Tak samo jest i z nami. Kiedy najdzie nas ochota i akurat mamy czas, zabieramy się za przygotowanie domowej wersji już nie fast, a bardzo slow fooda. Dzisiaj pokażemy Wam, jak wykonać takiego burgera samemu- zaczynając od bułki, a kończąc na sosie. Jako dodatek przygotujemy frytki. A więc(...)czarnuszką (opcjonalnie). Wkładamy do piekarnika na 10 min. na środkową półkę. Pieczemy bez termoobiegu - funkcja góra/dół. Po 5 min na dno piekarnika wrzucamy 2 kostki lodu lub wlewamy pół szklanki zimnej wody i szybko zamykamy piekarnik. Wytworzona para nada chrupiącą skórkę naszemu pieczywu.  Po upieczeniu studzimy na kratce, aby bułki równomiernie schły. SOS BBQ: Po wielu

Kuchnia od dwojga
.676. lody na śniadanie? + Norwegia cz.1 143

jogurtowe białkowe* waniliowo-kokosowe** lody z bananem~ *z waniliową odżywką białkową **z mąką kokosową Kilka prostych składników a cieszy :) Zgodnie z obietnicą dzisiaj napiszę trochę o wyjeździe do Norwegii i podzielę się zdjęciami. Wczoraj zorientowałam się, że mam ich bardzo dużo i postanowiłam podzielić je na dwie części. Od razu mówię, że nie zwiedzałam dużo. Oczywiście bardzo żałuję(...)kupiłam też ciasteczka (drożdżowe? dzisiaj spróbuję i jutro napiszę co to jest dokładnie ;)) z cukrem waniliowym. Ogólnie jedzenie tam było cudowne! Codziennie rano dostawaliśmy świeży, jeszcze gorący, pełnoziarnisty, domowy chleb. Prze-py-szny. Bardzo podobało mi się to, że kucharze robili oddzielne posiłki dla wegetarian i wegan, i to nie jakieś ugotowane warzywka z torebki, owszem, dania na bazie warzyw

breakfast of dreams
Chleb z ziołami 187

Do pieczenia chleba trzeba mieć cierpliwość. Niby nic mąka, woda, zaczyn lub zakwas i sól, a jednak zajęcie dość absorbujące. No ale dla tego smaku, zapachu

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Blue Cactus – recenzja restauracji 131

perspektywa też jest dość wesoła, bo Cactus słynie ze swoich margarit – klasycznej z triple sec i sokiem z limonki oraz truskawkowej, a na początek dostaje się kieliszek domowej nalewki pomarańczowej (i karafkę wody). W weekendy jest też muzyka na żywo wieczorem i pełna sala, więc tym weselej. Bardziej rodzinnie jest w weekendy w ciągu dnia, kiedy są animacje(...)temu i jest tak dobry (zwłaszcza sos), że chyba jeszcze trochę zostanie. Specjalnością zakładu jeśli chodzi o desery jest tarta z dużą ilością orzechów pekan i lodami waniliowymi. Orzechy dają radę, chociaż trudno powiedzieć z czego składa się nadzienie tej tarty. Nie było ciężko mnie kupić, bo lubię lokale gdzie jest dużo miejsc, gwar, grillowanie, solidne porcje

Ugotowane pozamiatane
DOMOWE MASEŁKO Z UKWASZONEJ ŚMIETANY 212

Najwyżej nic z tego nie wyjdzie. Pod czujnym okiem mojej Mamy, której nie obce było to zajęcie, stworzyłam swoje pierwsze domowe masełko. Śmietanka się nie zmarnowała, a zyskaliśmy przepyszny domowy produkt, bez barwników, konserwantów, itp. Moja pierwsza śmietanka miała 30%, teraz kupuję już 36%, otrzymujemy z niej więcej masła. Ja przygotowuję od razu z litra śmietany. Dla porównania(...)zostaną dokładam do miski z masłem i wypłukuję z niego resztki maślanki.W tym celu do miski z masłem dodaję bardzo zimną wodę (może być z rozpuszczonymi kostkami lodu, czym zimniejsza tym lepiej, ja spuszczam z kranu tak długo aż poleci bardzo mocno zimna). Obduszając łyżką naszą bryłkę masła wymywamy resztki maślanki. Wodę odlewamy i  czynność powtarzamy

Smaczne Zdrowe
Mufinki waniliowe 184

Mufinki...proste i szybkie do zrobienia...dodatkiem do mufinek była laska wanilii.. wyskrobane nasionka i laska dodane do mleka.Mleko ..a potem i mufinki pysznie pachniały

Moje domowe kucharzenie
Szafirowa torebka i malinowy rabarbar. 129

świata pełnego staroci, antykwariatów, pięknych kamienic i galerii. I jest tam fontanna, niezwykła, inna, z małymi wodospadami, które co sobotę pokonują korki z wina (najczęściej czerwonego) i patyczki po lodach. To zestaw z górnej półki. Nic nie gwarantuje lepszej zabawy odkąd mój Syn odkrył ich magiczną moc do niekończącej się zabawy i przyciągania kolejnej grup sobotnich przyjaciół. Żadna(...)smaczniejszego deseru na zakończenie kolejnej wspaniałej soboty!  RABARBAR MALINOWY Z BIAŁYM KREMEM CZEKOLADOWO-PISTACJOWYM /składniki na 4 porcje/ 500 g rabarbaru 200 ml malinowego puree /zastąpiłam domową galaretką z malin, jeszcze z zimowych zapasów/ 400 ml bitej śmietany 150 g białej czekolady 100 ml pistacjowego pure / zastąpiłam drobno zmiksowanymi orzeszkami pistacjowymi/ garść malin do ozdobienia - użyłam mrożonych

KUCHARNIA
ZIARNA SEZAMU 121

Sezam jest starożytną przyprawą oraz jedną z pierwszych zarejestrowanych roślin uprawianych w celu pozyskiwania nasion. Używane przez tysiące lat, nadal ma bardzo ważne znaczenie w świecie

Ciastka - domowe słodkości
Nalewka z czarnej porzeczki 128

semifreddo z czarną porzeczką ,  dietetyczny jogurtowiec - sernik na zimno   sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki koktajl z czarnej porzeczki   galaretka z czarnej porzeczki   domowy kisiel z czarnej porzeczki       Co skrywają w sobie czarne porzeczki ? Na koniec warto wspomnieć o wartościach jakie posiadają te kwaskowe owocowe kuleczki.   Czarne porzeczki wyróżniają(...)Odstawiamy na kolejne dwa tygodnie i wtedy nalewkę filtrujemy, butelkujemy i odstawiamy, aby dojrzała.  Owoce, które zostały wyjadamy  ze słoika jak leci 😀 - uwaga na procenty -, dodajemy do lodów albo zasypujemy  około 500 g cukru. Gdy puszczą sok uzyskamy porzeczkowy likier, który filtrujemy i  zlewamy do butelek

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenno żytni z ziarnami dyni i suszoną aronią a także recenzja ksiażki CHLEB... 130

wykonać. Potrzebne są tylko chęci.  Jeśli chodzi natomiast o przepisy najdziemy ich mnóstwo. Są to chleby, pszenne, żytnie, razowe, z bakaliami czy miodem. Proporcja podana jest w ilościach domowych a także nieco większych bo czasami nawet na 30 bochenków. Więc uważam są to ilości restauracyjne.  Etapy pieczenia chleba bywają długie i mozolne o czym przekonałam się po przeczytaniu(...)formy lub uformowane bochenki przekładamy na zwykłą dużą blachę. Możemy je ponacinać dekoracyjnie. W książce także jest rozdział temu poświęcony,  Zaparowujemy piec za pomocą wody lub kostek lodu wkładamy bochenki i pieczemy około 40 minut w temp. 230C a po 20 minutach temp. obniżamy o 10 - 20C. Chleb powinien mieć chrupiącą skórkę i być zarumienionym.  Smacznego! i sukcesów

Radość kipiąca uśmiechem.
RACUSZKI Z JABŁKAMI - na kefirze, wypróbowany przepis 210

Racuszki z jabłkami fot. Moja Książka Kucharska Racuszki z jabłkami. Racuszki na kefirze. Absolutnie najlepsze, puszyste, złociste i chrupiące racuszki na kefirze - wypróbowany przepis na pyszne, domowe racuszki z jabłkami. Zamiast kefiru można użyć tej samej ilości zsiadłego mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego. Idealne ciasto na racuchy bez mleka i drożdży. Jak smażyć racuchy z jabłkami? Chyba nikt(...)wierzchu. Z czym podawać racuchy? Racuszki zazwyczaj podajemy posypane cukrem pudrem. Wyśmienicie smakują z bitą śmietaną oraz świeżymi, sezonowymi owocami. Można pokusić się o padanie racuszków z ulubionymi lodami, a całość udekorować listkami świeżej mięty. Smacznego :) Facebook :) Koniecznie zajrzyjcie! :) Racuszki z jabłkami fot. Moja Książka Kucharska Racuszki z jabłkami fot. Moja Książa Kucharska Racuszki z jabłkami fot. Moja

Moja Książka Kucharska
Filet z indyka w sosie miodowym z cytryną 133

miodem podrzucił mi mój znajomy – dzięki Paweł, Thousand Hi-Fives ! Polecam również: Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Kurczak tikka masala – prosty przepis Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 10 min. Całkowity czas 25 min. USTAW TIMER   400 g piersi z indyka   3 łyżki miodu   2 łyżki oliwy(...)kawa\u0142ki i prze\u0142\u00f3\u017c do miski. Dodaj mi\u00f3d, oliw\u0119 z oliwek oraz przyprawy (po 1 \u0142y\u017ceczce). Wymieszaj i odstaw na 10 minut do lod\u00f3wki. \n","Usma\u017c mi\u0119so na patelni \u2013 w razie potrzeby dodaj troszk\u0119 wody, aby nic si\u0119 nie przypali\u0142o. \n","W mi\u0119dzyczasie upra\u017c migda

A to pestka
Współpraca z firmą Skworcu 176

rozpoczęłam współpracę. Byłam wielce zaskoczona ilością nadesłanych produktów : Dzięki firmie Skworcu , możemy zaopatrzyć się poprzez stronę internetową http://www.skworcu.com.pl/ w różnego rodzaju świetne przyprawy , mieszanki przypraw , które wzbogacą nasze domowe dania o niezwykłe smaki .W mojej paczce znalazłam :1. Tajine ras el hanout - marokańskie TAJINE (Tadżin) jest nazwą odnoszącą się zarówno do potrawy, jak i naczynia, w której się(...)wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu).      12. Orzechy włoskie 13. Przyprawa do wołowiny to wyjątkowa mieszanka

Słodkości i nie tylko