lody domowe - 2135 przepisów (strona:117/143)

Najprostszy chleb żytni 560

warunkach domowych zakwas / kwas/ czyli tzw. starter, przechowujemy w lodówce. Aby użyć go do pieczenia chleba, bierzemy 2-3 łyżki i robimy z niego zaczyn na 12-16 godzin w zależności od przepisu i ilości składników. Zakwas lodówkowy musimy dokarmiać po to aby uzupełnić jego ilość lub jeśli nie pieczemy często to odmłodzić i pozwolić mu „nabrać sił” do dalszego(...)minut, jeśli w jednej foremce to przedłużamy czas pieczenia o jakieś 15 minut. Dobrze jest przed pieczeniem lekko spryskać powierzchnię ciasta lub na dno piekarnika wrzucić 2 kostki lodu. To drugie zdecydowanie polecam. x) Czas zaczynu i upieczenia chleba zamyka się w ciągu jednego dnia. Warunkiem jest aktywny, odmłodzony zakwas i jego podwojona ilość, czyli wzięty do zaczynu tuż

Leśny Zakątek
Pyszne ciastka gwiazdki, jak ciastka francuskie 164

Grudzień to dla mnie okres, który kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Takim prawdziwym, rodzinnym świętem, pachnącym choinką, koniecznie pomarańczami lub mandarynkami i domowym, aromatycznym jedzeniem. To z grudniem kojarzy mi się zapach gotowanego kompotu z suszu, pieczonego sernika czy gotowanych grzybów zarówno do pierogów jak i na zupę. Ale grudzień to miesiąc, w którym piekę również więcej ciasteczek, niż(...)Dodajemy posiekane mas\u0142o, \u015bmietan\u0119, cukier waniliowy i s\u00f3l.\r","Zagniatamy ciasto (b\u0119dzie do\u015b\u0107\u00a0lepkie).\r","Ciasto zawijamy w foli\u0119 i odstawiamy do lod\u00f3wki na min. godzin\u0119.\r","Ciasto rozwa\u0142kowujemy, wycinamy dwolny kszta\u0142t ciastek.\r","Wierzch ciastek smarujemy bia\u0142kiem a nast\u0119pnie posypujemy p\u0142atkami migda\u0142\u00f3w

Mieszam w Garnku
Frużelina truskawkowa z wanilią i cytryną 165

się też powstrzymać przed dodaniem mojej ukochanej wanilii. Już mi się oczy śmieją na myśl o cudownie aromatycznej i pachnącej wanilią frużelinie, którą będę zwieńczać gofry, racuchy czy lody :)  Składniki na 8 słoiczków o pojemności 200-250 ml: 2kg truskawek 350g cukru 300ml wody + 100ml do rozpuszczenia mąki - w mniejszej ilości będzie ciężko rozpuścić mąkę(...)stygną i dokładniej się wekują. Tak przygotowana frużelina nie wymagają już dodatkowej pasteryzacji. Przechowywać w spiżarni - u mnie jest to piwnica w bloku, ze ścianą z półkami zastawionymi domowymi przetworami :) Istna spożywcza rozpusta na zimę

Grunt to przepis!
Cytrynowiec 157

Idealne ciasto na małe przyjęcie - urzeka nie tylko smakiem ale i wyglądem. Przepis znaleziony na blogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody   Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru   Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe(...)puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą

cucinare
Cytrynowiec 578

Idealne ciasto na małe przyjęcie - urzeka nie tylko smakiem ale i wyglądem. Przepis znaleziony na blogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody   Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru   Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe(...)puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą

cucinare
Szybka ciabatta 98

wciąż milczy............ale na szczęście ratuje nas chleb, tego w domu nigdy nie może zabraknąć. Osobiście nie znam nikogo, kto gardzi chrupiącą , jeszcze ciepłą skórką i miękkim, dziurawym miękiszem domowego chleba. Zaprawiłam się już dobrze w wypiekach chleba i sprawia mi to dużą radość, ale czasem brakuje mi czasu na 24 godzinny cykl wyrastania, wtedy sięgam po "szybkie chleby(...)przeciągajcie tego czasu bo ciasto przerośnie i ciabatta się nie uda  4. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, tuż przed włożeniem blachy na dno piekarnika wysypujemy kilka kostek lodu, lub spryskujemy wnętrze piekarnika wodą, ciabatty pieczemy osobno

Słodki Kompromis
Pieguskowiec z truskawkami i lemon curd 100

Składniki na ciasto: 150 g mąki kokosowej 5-6 białek pół szklanki oleju kokosowego 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g maku niebieskiego

Karczma Honorietty
Domowe bounty z 3 składników (Bounty fatto in casa) 111

tylko 3 składniki, aby przygotować przepyszne kokosowe batoniki oblane gorzk ą  czekolad ą .  Do ich przygotowania możemy zachęcić małych pomocników, którzy na pewno będą zadowoleni z przygotowania domowych słodyczy. Polecam Wam serdecznie :)  **** Oggi ho intenzione di condividere con Voi la ricetta con la quale si potranno realizzare dei bounty domestici. Privi di additivi, coloranti e conservanti(...)andrete poi ad appiattire conferendo una forma rettangolare. Batoniki oblewamy gorzk ą  czekolad ą, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi, odstawiamy do stężenia czekolady. Przygotowane batoniki przechowujemy w lod ó wce.  **** Cospargete i bounty con il cioccolato, decorate la superficie con il cocco grattugiato ed infine lasciate a rassodare. Una volta pronti conservateli in frigorifero. Smacznego :) Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Truskawkowe chipsy 228

Sezon na truskawki trwa, moim zdaniem, za krótko. Co prawda dostępne są przez cały rok, ale te sezonowe – letnie są najlepsze. Jak zachować ich smak i

mojewypiekiinietylko
Bałkańskie smakołyki z grilla - Bubamara 99

Na kulinarnej mapie Łodzi pojawiło się właśnie nowe, bardzo smaczne miejsce z daniami z grilla z bałkańskim klimatem w tle. To kolejny lokal właścicieli dobrze znanych

Cooking Monster
szarlotka tatrzańska 316

składniki na ciasto kruche: 500 g mąki krupczatki 80 g cukru pudru 250 g masła, schłodzonego 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do

Domowy Smak Jedzenia
Mniszek z melisą - miodzik na kaszel = vescia melissa miele di tosse 145

Kwiaty mniszka najlepiej zrywa ć pod koniec kwietnia i do połowy maja.        Składniki: 500 główek kwiatu mniszka 1 litr wody

w mojej kuchni
TARTA TATIN Z KIWI 160

cudownie spływa po kawałkach wypieku, a zapach karmelizowanych owoców wypełnia otoczenie. Zazdroszczę w duchu tym, co gościli w prowadzonym przez siostry Tatin - Stephanie i Caroline. To właśnie ta pierwsza, domowa mistrzyni cukiernictwa, stworzyła tę wspaniałą tartę w małej mieścinie Lamotte-Beuvron. Choć prawdą jest, że dopiero dzięki Paryżaninowi, restauratorowi Lousiowi Vaudable, tarta zyskała taką sławę, że dziś niewielki zaledwie odsetek(...)się przyrumieni. Wyjmuję z piekarnika i zostawiam na 20 minut, by odpoczęło, a powstałe soki lekko się zestaliły. Następnie kroję ostrym nożem. U sióstr Tatin nie mogło zabraknąć kulki lodów i kleksa z bitej śmietany. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
46. Słoneczny poranek i bananowe ciasto z karobem (bez jajek!) 199

mąki pszennej 1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki brązowego cukru1 duży dojrzały banan (ja użyłam dwóch małych)3- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (najlepszy domowy!)1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki olejukilka orzechów włoskich  Przygotowanie Mąkę, karob, proszek do pieczenia, sodę i cukier mieszamy w misce.  Banana miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy(...)wspomaga odporność organizmu.Zastosowanie: - do samodzielnego spożycia np. 2 łyżki dziennie,- jako słodzik do ciast, ciepłych i zimnych napojów, jogurtów, mleka,- jako polewa do lodów i deserów- do pieczenia chleba, ciast i ciasteczekWartość energetyczna i odżywcza 100g produktu: - wartość energetyczna 1155 kJ/275kcal,- białko: 1,16-1,18g,- węglowodany 62 g,- tłuszcz 0,2-0,6g  PROSZEK

Symfonia Smaków
Niezłe ziółko i nowe szaty Pana Krakersa. Basil and thyme flatbread crackers. 127

mógł zrozumieć co się dzieje z krakersem. Większość życia spędził na praniu krakersów. Prał tez ciasteczka, ale to już nie było takie śmieszne... Kiedyś wyprał nawet wafelek od loda. ” Marcin. W szóstej klasie przyniósł do szkoły patelnię i kilka świeżych jaj.  Przejadły mu się kanapki i chciał na lekcji polskiego usmażyć sobie jajecznicę.  Przy omawianiu literatury(...)fascynowały i przyciągały.  Aż mi się zachciało być takim ziółkiem.  Szkoda, że już na to trochę za późno... Za to nigdy nie jest za późno na upieczenie domowych krakersów.  Innych, nietypowych, nie krojonych równiutko przez maszynę, ale takich, jakie Wam się rozwałkują.  Niezłe z nich ziółka. Zwłaszcza, że jedne usłane są bazylią, a drugie nadziane tymiankiem

KUCHARNIA