Bardzo często przed spotkaniem ze znajomymi zastanawiamy się jak przygotować przekąskę. A może by tak zrobić hummus i podać ją ze świeżymi warzywami. Nie potrzebujemy na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sami – tej wiosennej pizzy ciężko się oprzeć! Na ogniu szykujemy sobie szeroki garnek z gotującą się wodą, a w kuchennym zlewie – miskę z lodowato zimną wodą i kilkoma kostkami lodu. Szparagi myjemy i odcinamy im zdrewniałe końce. Każdego szparaga kroimy wzdłuż na ćwiartki. Przygotowane szparagi wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez minutę. Odcedzamy z wrzątku i od razu(...)formatu Waszej blachy. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 230°C, bez termoobiegu . Chcemy mieć piekło jak w piecu chlebowym, w którym pizza piecze się dosłownie moment. W warunkach domowych tyle w zupełności wystarczy, tym bardziej że większość piekarników w trakcie dogrzewania i podtrzymywania do tak wysokiej temperatury sama załącza termoobieg – a on niepotrzebnie wysusza ciasto. Zostawcie
Karo in the KitchenPodczas wakacyjnych wypadów, czy to nad morze czy też w góry, atakowani jesteśmy co kilka kroków przez budki z lodami i goframi. Zapach ciepłego gofra wypełnia uliczki, którymi spacerujemy. Nie ma się więc czemu dziwić, że gofry to chyba najpopularniejszy wakacyjny deser. Dlaczego cieszą się aż taką popularnością? Być może chodzi o ich smak. Słodki, o lekkim waniliowym(...)Dzisiaj smakują nam nie tylko latem podczas urlopu, ale również w domu. Są bowiem proste w przygotowaniu, może trochę czasochłonne, ale jakże fajnie jest zasiąść z domownikami do świeżych, domowych gofrów. Składniki (na około 18 gofrów): 4 jajka 1 litr maślanki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g masła 2 szklanki mąki szczypta soli
Jacob Tasteschrzanem, albo z twarogiem, orzechami i miodem. II ŚNIADANIE (godz. 10.00 - 10.30) Drugie śniadanie jem w pracy. Najczęściej jest to jogurt naturalny lub grecki, do tego domowa granola lub ulubione musli, które kupuję w Rossmannie (dobra kaloria), do tego pół łyżeczki płynnego miodu i sezonowe owoce (maliny, jeżyny, wcześniej truskawki, teraz śliwka, banan, brzoskwinia). W pracy piję też(...)szczypiorkiem, sardynek w pomidorach.. :) Weekendy nie należą do najłatwiejszych, zawsze pojawiają się jakieś pokusy w postaci ciasta u teściowej, alkoholu na imprezie czy wspólnego wypadu na lody z rodziną :) W dni robocze jest znacznie łatwiej utrzymać dietę. Nie zrezygnowałam ani z glutenu, ani z mleka. Ograniczyłam pieczywo, białą mąkę. Nabiał jem cały czas tak samo, jedynie odstawiłam
bistro mamazakupów. Trochę statystyk. Na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton jedzenia, co stanowi 1/3 produkowanej żywności. W Polsce to blisko 9 mln ton (Eurostat). Polskie gospodarstwa domowe generują ponad 2 mln ton marnowanej żywności. Nasz kraj jest na 5 miejscu w Unii Europejskiej wśród państw marnujących najwięcej jedzenie za Wielka Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią. Przyczyny wyrzucania(...)szklane pojemniki) wkładam banany, ananasa i inne owoce dające się zamrozić (np. owoce leśne). Dodając jogurt naturalny lub niewielką ilość mleka roślinnego w kilka chwil mam smoothie lub lody o smaku na jaki mam akurat ochotę. Natkę pietruszki czy koperek myję, a następnie owijam w wilgotny ręcznik papierowy i wkładam do lodówki na odpowiednią półkę. Dzięki temu
AZgotuj!Ostatnio widząc w sklepie Kukułki przypomniałam sobie, że ładnych parę lat nie robiłam tego ciasta i że nie ma go na blogu. Jeśli jeszcze nie znacie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDawno nie piekłam chleba..a z racji gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria, wynalazłam przepis na chlebek niemiecki..prosty do
Moje domowe kucharzenieSezon jagodowy nareszcie się rozpoczął więc od razu upiekłam ciasto. Latem nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni więc ten przepis sprawdzi się doskonale- ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDOMOWY SOS TABASCO Jak w domu zrobić prawdziwy sos tabasco - sprawdzony przepis krok po kroku. Niezwykle czerwony, pachnący i ostry sos tabasco, który z powodzeniem możecie przygotować w domu. Papryczki chilli, z których przygotowałam sos, kupiłam na targu rolnym - kilogram takich papryczek to koszt max. 10 zł. Polecam, wypróbujcie przepis! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na kilka niewielkich słoiczków ETAP(...)mnie w lodówce. Odcedzoną pastę z papryczek chilli można wykorzystać na wiele sposobów. Ja swojej użyłam do przygotowania ostrej harissy, można ją również zamrozić w silikonowej formie do kostek lodu, a później wykorzystywać do różnych potraw. Smacznego
Moja Książka KucharskaUwielbiam domowe pieczywo. Dokładnie wiem wtedy, co w nim się znajduje i ze spokojem mogę podać je moim dzieciom. Od dzieciństwa lubię bułki z ziarnami, tak określałam bułki razowe i w sumie tak o nich mówię do tej pory. Niestety w tygodniu nie mam tyle czasu, żeby piec na każdy dzień bułki, czy chleb, ale niedziela jest idealnym dniem(...)porcji, każdą obtaczamy w ziarnach słonecznika i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułki odstawiamy na 30 minut do wyrastania. Do piekarnika włożyć na dno naczynie żaroodporne z lodem lub wodą. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15 do 20 minut. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plekspresu. Wszystko napisane jest prostym i przyjemnym językiem, tak że każdy początkujący kawosz będzie w stanie łatwo pojąć jak może zmienić się w wytrawnego domowego baristę.Drugi rozdział zatytułowany jest "Zdobienie kawy". Rysowanie mlekiem jest dość trudnym zajęciem i wymaga wielu ćwiczeń, jednak efekty końcowe są tego warte. W książce zostały(...)fotografiami, które pobudzają do granic możliwości kubki smakowe czytelnika.Na koniec czytelnik uraczony zostanie przepysznymi deserami kawowymi. Znajdziemy tu dokładne opisy przyrządzania kremów, musów i różnego rodzaju kawowych lodów czy też tiramisu.Książka ta (moim zdaniem) stanowi skarbnicę wiedzy na temat samej kawy jak i przepysznych dodatków do niej, którą naprawdę gorąco polecam. Jako laik w sprawach parzenia
Emcia Pichciwłoski przekrój na pół następnie pokrój na cienkie plasterki. Podobnie na plasterki pokrój rzodkiewki. Ja wzorem Jamiego zrobiłam to w robocie kuchennym. Przełóż warzywa do miski z wodą i lodem i pozostaw na 15 minut, dzięki czemu staną się bardzo chrupiące. Obierz ziemniaki i umieść w garnku z wodą. Zrób sos do surówki, mieszając ze sobą oliwę z sokiem(...)który pozostał po zrobieniu makaronu w czwartek. Niedziela - Burgery z fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów Po tradycyjnym sobotnim obiedzie z mięsem i surówką, na niedzielę zaplanowałam zdrowy, domowy fast food. Kotlety zmiksujecie w robocie kuchennym w dosłownie kilka chwil. Polecam podać je w pełnoziarnistych bułkach z dodatkiem rukoli, pomidora, ogórka konserwowego oraz sosu przygotowanego z jogurtu naturalnego z czosnkiem
Chilli Czosnek i Oliwamojej wymagającej rodzinki dodaję czubatą szklankę, ale dla mnie zawsze to stanowczo za dużo)1/2 kostki masła, jeżeli używamy masy na sernik bez dodatku masłaOczywiście najlepszy byłby mielony kilkukrotnie domowy twaróg, wtedy mamy pewność, że to najzdrowsza wersja ;)Przygotowanie:Ukręć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.Dodaj zmielony ser, przesianą mąkę ziemniaczaną, miękkie masło (jeżeli ser jest bez dodatku(...)godziny piekarnik i czekać aż wystygnie. Polecam później włożyć upieczony sernik do lodówki i podać następnego dnia. Schłodzony zawsze smakuje lepiej. Podawać z listkami mięty, likierem orzechowym, lodami, frużeliną bądź w tradycyjnej wersji bez dodatków.Polecam polewę z gorzkiej czekolady Wawel 90%. Świetnie łączy się z naszym sernikiem.Zagotowuję śmietanę kremówkę i zdejmuję z palnika. Wrzucam kilka
Eat Shrimpspszenne na jogurcie. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a w smaku lepsze niż z piekarni Ciasto szybko wyrasta, więc nie trzeba długo czekać, żeby cieszyć się tym świeżym, domowym wypiekiem. Polecam! Składniki: 450 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 550 ) + mąka do posypania 8 g suchych drożdży ( można użyć 15g drożdży świeżych ale wówczas należy zrobić zaczyn(...)ponownego wyrośnięcia na około 30 minut *** *** Bułeczki podczas wyrastania jak i podczas pieczenia dość sporo urosną. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200’C a następnie na dno wsypujemy szklankę lodu lub na poziomie niższym niż bułeczki wkładamy żaroodporne naczynie z wodą – para sprawi, iż bułeczki nabiorą rumianej i chrupiącej skórki *** *** Bułeczki pieczemy przez 12 – 15 minut w temperaturze 200’C *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytemwielkim smakiem. Ta książka również potwierdza tą tezę i zawiera mnóstwo apetycznych przepisów , które są w stanie zaspokoić najróżniejsze gusta. Wszystkie przysmaki zostały podzielone na trzy główne działy : W rozdziale "Domowa spiżarnia" można uzyskać informacje o podstawowych produktach oraz sprzętach, które będą przydatne w kuchni. Każdy przepis jest opisany w sposób zrozumiały i jestem pewna, że każdy laik kuchenny doskonale(...)pokrzywy - pasta z grochu - pasztet z ziemniaków - ser z sezam - kotlety z fasolki mung - kotlety z brokułami - sałatka z kalafiora - zapiekanka z ziemniaków - budyń makowy - jaglanka - ciasto morelowe - lody truskawkowe Pycha! A to tylko kilka smakołyków... Dane o książce: Autor: Izabela Lewosińska Liczba tron: 184 Format: 16 x 20 cm Oprawa: miękka, spiralna Wydawnictwo: Fundacja
Di gotuje