Wydać własną książkę..mhm...na pewno nie jedna z nas o tym marzy..Jednym to się udaje, innym nie..Mi na pewno to się nie uda
Moje domowe kucharzeniejajka. Znów bardzo starannie wymieszać. Foremki wysmarować masłem. Przełożyć do nich masę. Na wierzchu ułożyć kawałek masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około godzinę. Podawać z lodami. *podczas warsztatów użyłyśmy mleko, w którym gotował się topinambur na zupę. Ja bym użyła mleko zagotowane z wanilią. Pudding, według przepisu Juliana Karewicza, przygotowałyśmy podczas warsztatów promujących aplikację(...)położyć nacisk przede wszystkim na edukację, szerzenie dobrych praktyk oraz inicjowanie działań mających przeciwdziałać marnowaniu żywności. W Taste&Share będziemy pokazywać nowe rozwiązania w kuchni, nowe sposoby wykorzystania domowych sprzętów, zwracać uwagę na to jak przechowywać żywność i jak gotować z resztek. Razem będziemy wymyślać nowe pomysły i koncepcje, a potem będziemy się nimi DZIELIĆ. Share, czyli care Kilka
królestwo garówłyżeczki) oraz pieprz (dużą szczyptę). Wymieszać. Masę mięsną dokładnie wyrobić dłońmi. Z masy mięsnej formować małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego (ja robiłam to przy pomocy łyżki do lodów o średnicy 4 cm) i układać na talerzu/desce do krojenia warzyw. Tak przygotowane klopsiki wstawić do zamrażalnika na 5 minut lub do lodówki na 30 - 45 minut. Bezpośrednio po wyjęciu(...)posiekać. Klopsiki podawać gorące z makaronem/puree ziemniaczanym/bagietką, oprószone posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 35 klopsików wielkości orzecha włoskiego. Ostry sos w domowym sosie BBQ można pominąć dodając np. dobrej jakości pikantny ketchup. Sosu nie wychodzi dużo. Klopsiki w nim nie pływają - a jedynie są nim pokryte jak kołderką. Cebula do klopsików
Gospodyni MiejskaPyszne ciasteczka dla małych i dużych wielbicieli masła orzechowego i czekolady. Bardzo sycące, niezbyt słodkie. Prosty przepis, szybkie wykonanie, idealne na ciepło z kubkiem mleka :) Ocieplą
Domowa cukiernia Ewykawałku folii bąbelkowej Joanny Niedobeckiej – szczegóły zaraz Przepis na paschę miodową z czekoladą Zaczynamy od przygotowania miodowej dekoracji z roztopionej czekolady wg przepisu Joanny Niedobeckiej. Po przeczytaniu “Domowych wypieków” (przeczytaj recenzję) zrobiłam jej miodowe ciasto z dekoracją z czekolady zamrożonej na kawałku folii bąbelkowej. Wykorzystałam tylko odrobinę tej pszczółkowej czekolady, a resztę mam z zamrażalce i wykorzystuję(...)dnia przekładamy odsączoną paschę na talerz i dekorujemy posypując połamanymi kawałkami pszczółkowej czekolady z zamrażalki, kawałkami orzechów i płynnym miodem. Podajemy schłodzoną. Niektórzy lubią ją nawet zamrożoną jak lody – wtedy przed podaniem wkładamy ją na godzinę do zamrażarki. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Pascha miód i czekolada pochodzi z serwisu
Ugotowane pozamiatanedrożdżami. Oryginalny przepis jest na blogu Kuchennymi drzwiami, więc wybór należy do Was. Bułki bardzo smaczne więc jak najbardziej je polecam! Dziękuję Kasi za przepis i oczywiście wszystkim tym domowym piekarzom, którzy zechcieli się przyłączyć do wspólnego pieczenia. Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym Zaczyn • 180g mąki orkiszowej jasnej typ 630, • 260g letniej wody, • 5g świeżych drożdży. Drożdże rozpuszczamy w wodzie(...)piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st przez 20 minut wrzucając na dno piekarnika 2-3 kostki lodu
Leśny ZakątekDzisiaj królowa włoskich wędlin. We Włoszech przysmak nad przysmakami. A w Polsce nielubiana i wyszydzana. Nic dziwnego. Polska mortadela nie ma zupełnie nic wspólnego ze swoim
Marder&Marder Manufacturepolecano żelatynę w postaci np galaretki. Ja za gotowymi galaretkami z torebki nie przepadam chyba, że są dodatkiem do ciasta, więc pomyślałam że zamiast takiej galaretki z torebki zrobię domową galaretkę z owoców. Galaretka z pomarańczy była super - teraz przyszła kolej na galaretkę truskawkową, robiłam ją już dwa razy i jest świetna. Do tego bita śmietana wymieszana(...)razie potrzeby ponownie podgrzać mus dodając kolejne 2 - 3 łyżki musu. Żelatynę wlać do do reszty musu i dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno. Serek mascarpone zmiksować z odrobiną cukru pudru (1-2 łyżki). Obie masy delikatnie połączyć za pomocą łyżki. Masę wyłożyć na galaretki i ozdobić pestkami granatu
cucinarepaleo to właśnie banany są tym owocem, który ratuje nas w różnych sytuacjach i o różnych porach dnia. Banan jest dobry na drugie śniadanie, jako baza do smoothie, lody, czy przekąska w podróży. Idealne po i przed treningiem, dostępne cały rok – no cudoo. Ostatnio na blogu pojawiało się trochę mniej wpisów, ale to wszystko przez(...)wymaga wielu składników, a efekt jest znakomity. Myślę, że jeszcze lepiej smakowałby z platanami, ale niestety nigdzie nie udało mi się ich dostać. Do obu wersji pasuje najlepsza domowa nutella (przepis TUTAJ ). Smażone banany: Skladniki: 3 banany ⅓ szklanki zmielonych chipsów kokosowych ⅓ szklanki zmielonych migdałów 2 łyżki tapioki jajko olej kokosowy Przygotowanie: Obieramy i tniemy banany na mniejsze kawałki. W jednej
PaleoLifeanalizator za kilka, kilkanaście tysięcy w prezencie :D). 3. Blender Mój ulubiony kuchenny sprzęt, nie potrafię bez niego żyć. Zmiksuje zupę na krem, zrobi hummus, mąkę z cieciorki czy lody z mrożonych bananów. Genialna rzecz, po prostu trzeba to mieć. Idealnie sprawdzi się, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, a w lodówce zalęgają nam owoce czy warzywa. Wrzucamy(...)kawy czy ubiją pianę z białek. Przy jego zakupie warto patrzeć na moc - im wyższa, tym lepiej, ponieważ szybciej i lepiej poradzi sobie z mieleniem. Niektóre mają funkcję kruszenia lodu - taki blender spokojnie poradzi sobie z twardymi warzywami czy orzechami. Te o niskiej mocy nadają się natomiast do miękkich owoców i warzyw. Ceny zaczynają się już
Powiedz dietom niepolecano żelatynę w postaci np galaretki. Ja za gotowymi galaretkami z torebki nie przepadam chyba, że są dodatkiem do ciasta, więc pomyślałam że zamiast takiej galaretki z torebki zrobię domową galaretkę z owoców. Galaretka z pomarańczy była super - teraz przyszła kolej na galaretkę truskawkową, robiłam ją już dwa razy i jest świetna. Do tego bita śmietana wymieszana(...)razie potrzeby ponownie podgrzać mus dodając kolejne 2 - 3 łyżki musu. Żelatynę wlać do do reszty musu i dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno. Serek mascarpone zmiksować z odrobiną cukru pudru (1-2 łyżki). Obie masy delikatnie połączyć za pomocą łyżki. Masę wyłożyć na galaretki i ozdobić pestkami granatu
cucinareZrobienie domowej, mrożonej herbaty to żadna filozofia. Przekonajcie się sami, korzystając z poniższego przepisu na mrożoną herbatę brzoskwiniową. Lato nas rozpieszcza, pogoda jest iście wakacyjna, słoneczko grzeje... a pić się chce i pić trzeba. Prawidłowe nawodnienie organizmu to podstawa. Zamiast sięgać po napoje chłodzone ze sklepu, przygotujcie sami pyszny napój, który doskonale chłodzi i gasi pragnienie. PRZEPIS NA MROŻONĄ HERBATĘ(...)cytryny pokroić w plasterki i wrzucić do dzbanka. Dodać także liski mięty oraz brzoskwinie w miodzie. Wlać esencję herbacianą i uzupełnić zimną wodą. Przed podaniem do napoju dodać kostki lodu. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 880 ml jogurt naturalny gęsty, 2 torebki budyń śmietankowy, 1/2 szklanki cukier, 1/2 szklanki olej, 4 sztuki żółtka, 4 sztuki białka, 1 opakowanie biszkopty, 1
W Mojej Kuchni Lubięwolę wysługiwać się moim robotem z hakiem. Przepis na najlepsze bagietki pszenne, polecam Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 3 bagietki:- 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta- 7 g suszonych drożdży- 300 ml ciepłej wody- 1 łyżka oliwy(...)około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni C.Aby bagietki były chrupiące, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z 250 ml wody, albo naczynie z kostkami lodu, lub spryskujemy wodą powierzchnię bagietek.Wstawiamy formę z bagietkami z wyrośniętymi bagietkami i pieczemy około 20-25 minut. Upieczone bagietki studzimy na kratce. Smacznego! The post Najlepsze bagietki pszenne appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięObłędnie pyszne babeczki! Mocno czekoladowe, miękkie, cudownie wilgotne. Cukinii w ogóle nie czuć, naprawdę ciężko się domyślić, że jest jednym z głównych składników babeczek :) Długo zachowują
Domowa cukiernia Ewy