lody domowe - 2135 przepisów (strona:109/143)

Delikatny mus dyniowo-jabłkowy 177

Wczorajszy ślub był przepiękny! W kościele dwa razy prawie się popłakałam, gdyż cała uroczystość była niesamowicie wzruszająca. Ogromnie cieszy mnie szczęście młodej pary, a w szczególności

Be Fit Be Strong
NOWY ROK, NOWE PLANY 193

głupie, szalone i mądre, odpowiedzialne i całkowicie pozbawione sensu. Ale każde doświadczenie, nawet najbardziej durne, uczą nas czegoś. Każde.Marzenia/plany drobne:- wydoić krowę;- lecieć balonem; - spróbować najdziwniejszych smaków lodów;- wypić herbatę z prawdziwego samowaru; - realizować dalej kurs migowego;- nauczyć się jeździć traktorem;- przejechać się czołgiem; - nauczyć się grać na saksofonie; - jeździć na wszystkie koncerty ulubionych zespołów (aktualnie w realizacji(...)DUŻE:- mieć własnego foodtruck'a* - odbyć kulinarną podróż po całym świecie, poznać wszystkie kulinarne tajemnice i sekrety,doświadczyć na języku niesamowitych potraw, smaków, poczuć niezwykłe aromaty;- rozpocząć produkcję swoich domowych nalewek dla szerokiego grona odbiorców; - wydać swoją książkę kucharską;- kupić samochód (najlepiej garbusa albo syrenkę);* a po odniesieniu sukcesu, otworzyć z przyjaciółmi ze studiów restaurację;A Wy jakie macie marzenia

W kuchni Karmel-itki
Wegańskie muffiny z granolą 169

dorzucić trochę bakali i orzechów. Ciasto jest delikatne i puszyste (to dzięki roślinnej „maślance”), a w środku znajdziesz miłą niespodziankę w postaci chrupiących dodatków. Pączki? Jakie pączki! Dla mnie domowe zdrowe wypieki to o wiele lepszy wybór na nietłusty tłusty czwartek. Składniki  (12 babeczek): 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1 łyżeczka sody ¼ łyżeczki soli 300 ml roślinnej „maślanki” (roślinne(...)ciasto. Masę wykładaj do przygotowanych foremek lub papilotek na muffiny (jeżeli pieczemy bez tłuszczu to warto zaopatrzyć się w silikonowe), najwygodniej jest zrobić to za pomocą łyżki do lodów   i wstaw do piekarnika na 25 min. Po upieczeniu wyjmij babeczki na metalową kratkę i odczekaj- tak chociaż 10 min- aż lekko przestygną. Najlepiej smakują jeszcze na ciepło, przekrojone

Roślinna - blog wegański
Krówki lodowe 229

odmienny… Krówki lodowe.     Składniki: - 250ml śmietanki kremówki (dałam fresch double cream) - 110g masła - szklanka drobnego cukru do wypieków * - mleko skondensowane słodzone (puszka 530g) - 1 łyżka cukru waniliowego (domowy) - ekstrakt waniliowy + śmietankowy + rumowy (proporcje ½ – ¼ – ¼) - szczypta soli waniliowej * u mnie szklanka to metalowa miarka o pojemności 250 ml Do garnka z grubym dnem wkładamy masło – rozpuszczamy. Dodajemy(...)zamrażarce. Uwagi: Krówki wyciągamy z zamrażarki tuż przed konsumpcją i w ilości do jednorazowego spożycia. Lepiej kroić porcje wielkości „na jeden kęs”. Eksperymentalnie – krówki lodowe można wrzucić zamiast kostek lodu do likieru Baileys . Krówki lodowe, to mój pomysł autorski. Powstał przez przypadek, jak to zwykle bywa. Chciałam kilka krówek mieć „na wczoraj”, więc włożyłam je do zamrażarki, aby szybciej zastygły

mojewypiekiinietylko
Ciasta na Wielkanoc – bez jajek i mleka 320

gości na świątecznych stołach. Ja najbardziej lubię szarlotkę, która nie jest za słodka. Ciasto pieczone jest na bazie oleju, dlatego można z czystym sumieniem jeść je na diecie bezmlecznej. Domowa chałka z kruszonką (bez mleka) Nie ma nic lepszego niż puszysta chałka ze słodką kruszonką. To idealny deser dla dzieciaków i do popołudniowej kawy. Chałka jest delikatna i miękka(...)delikatne i bardzo owocowe. Choć w zrobienie strudla musicie zainwestować trochę czasu to możecie włączyć w przygotowania swoje dzieci. Gotowy strudel możecie podawać zarówno na ciepło (np. z lodami) jak i na zimno

Dieta bez mleka
Domowy makaron ze szparagami i masłem estragonowym 169

nazwijmy to dość krótkiego, dysponuję maszynką do makaronu, nie mogłam więc się powstrzymać przed połączeniem domowego makaronu z klasykiem wiosny.  Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 60 min Domowy makaron 200 g mąki pszennej najlepiej 00 2 żółtka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy ok 1/4 wody Masło estragonowe 100 g masła 1-2 łyżka oliwy(...)końcówki jak pisałam powyżej, resztę szparaga tniemy obieraczka do warzyw na tzw. taggiatell, następnie gotujemy w osolonym wrzątku ok 1 min, natychmiast odcedzamy i wrzucamy do wody z lodem  5. Sos - końcówki szparagów kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w maśle ok 15 minut, na wolnym ogniu żeby masło nie zaczęło się rumienić, masło ma jedynie się zaromatyzować

Słodki Kompromis
Strączki Marii Banach 129

Wydać własną książkę..mhm...na pewno nie jedna z nas o tym marzy..Jednym to się udaje, innym nie..Mi na pewno to się nie uda

Moje domowe kucharzenie
Pudding chlebowy - Bread pudding – jak wykorzystać czerstwe pieczywo 112

jajka. Znów bardzo starannie wymieszać. Foremki wysmarować masłem. Przełożyć do nich masę. Na wierzchu ułożyć kawałek masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około godzinę. Podawać z lodami. *podczas warsztatów użyłyśmy mleko, w którym gotował się topinambur na zupę. Ja bym użyła mleko zagotowane z wanilią. Pudding, według przepisu Juliana Karewicza, przygotowałyśmy podczas warsztatów promujących aplikację(...)położyć nacisk przede wszystkim na edukację, szerzenie dobrych praktyk oraz inicjowanie działań mających przeciwdziałać marnowaniu żywności. W Taste&Share będziemy pokazywać nowe rozwiązania w kuchni, nowe sposoby wykorzystania domowych sprzętów, zwracać uwagę na to jak przechowywać żywność i jak gotować z resztek. Razem będziemy wymyślać nowe pomysły i koncepcje, a potem będziemy się nimi DZIELIĆ. Share, czyli care Kilka

królestwo garów
Klopsiki wołowe w sosie BBQ 181

łyżeczki) oraz pieprz (dużą szczyptę). Wymieszać. Masę mięsną dokładnie wyrobić dłońmi. Z masy mięsnej formować małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego (ja robiłam to przy pomocy łyżki do lodów o średnicy 4 cm) i układać na talerzu/desce do krojenia warzyw. Tak przygotowane klopsiki wstawić do zamrażalnika na 5 minut lub do lodówki na 30 - 45 minut. Bezpośrednio po wyjęciu(...)posiekać. Klopsiki podawać gorące z makaronem/puree ziemniaczanym/bagietką, oprószone posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 35 klopsików wielkości orzecha włoskiego. Ostry sos w domowym sosie BBQ można pominąć dodając np. dobrej jakości pikantny ketchup. Sosu nie wychodzi dużo. Klopsiki w nim nie pływają - a jedynie są nim pokryte jak kołderką. Cebula do klopsików

Gospodyni Miejska
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą 190

Pyszne ciasteczka dla małych i dużych wielbicieli masła orzechowego i czekolady. Bardzo sycące, niezbyt słodkie. Prosty przepis, szybkie wykonanie, idealne na ciepło z kubkiem mleka :) Ocieplą

Domowa cukiernia Ewy
Pascha miód i czekolada 166

kawałku folii bąbelkowej Joanny Niedobeckiej – szczegóły zaraz   Przepis na paschę miodową z czekoladą Zaczynamy od przygotowania miodowej dekoracji z roztopionej czekolady wg przepisu Joanny Niedobeckiej. Po przeczytaniu “Domowych wypieków” (przeczytaj recenzję) zrobiłam jej miodowe ciasto z dekoracją z czekolady zamrożonej na kawałku folii bąbelkowej. Wykorzystałam tylko odrobinę tej pszczółkowej czekolady, a resztę mam z zamrażalce i wykorzystuję(...)dnia przekładamy odsączoną paschę na talerz i dekorujemy posypując połamanymi kawałkami pszczółkowej czekolady z zamrażalki, kawałkami orzechów i płynnym miodem. Podajemy schłodzoną. Niektórzy lubią ją nawet zamrożoną jak lody – wtedy przed podaniem wkładamy ją na godzinę do zamrażarki.   Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Pascha miód i czekolada pochodzi z serwisu

Ugotowane pozamiatane
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym, listopadowa piekarnia. 232

drożdżami. Oryginalny przepis jest na blogu Kuchennymi drzwiami, więc wybór należy do Was. Bułki bardzo smaczne więc jak najbardziej je polecam! Dziękuję Kasi za przepis i oczywiście wszystkim tym domowym piekarzom, którzy zechcieli się przyłączyć do wspólnego pieczenia. Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym Zaczyn • 180g mąki orkiszowej jasnej typ 630, • 260g letniej wody, • 5g świeżych drożdży. Drożdże rozpuszczamy w wodzie(...)piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st przez 20 minut wrzucając na dno piekarnika 2-3 kostki lodu

Leśny Zakątek
Mortadela 138

Dzisiaj królowa włoskich wędlin. We Włoszech przysmak nad przysmakami. A w Polsce nielubiana i wyszydzana. Nic dziwnego. Polska mortadela nie ma zupełnie nic wspólnego ze swoim

Marder&Marder Manufacture
Galaretka truskawkowa 98

polecano żelatynę w postaci np galaretki. Ja za gotowymi galaretkami z torebki nie przepadam chyba, że są dodatkiem do ciasta, więc pomyślałam że zamiast takiej galaretki z torebki zrobię domową galaretkę z owoców. Galaretka z pomarańczy była super - teraz przyszła kolej na galaretkę truskawkową, robiłam ją już dwa razy i jest świetna. Do tego bita śmietana wymieszana(...)razie potrzeby ponownie podgrzać mus dodając kolejne 2 - 3 łyżki musu. Żelatynę wlać do do reszty musu i dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno. Serek mascarpone zmiksować z odrobiną cukru pudru (1-2 łyżki). Obie masy delikatnie połączyć za pomocą łyżki. Masę wyłożyć na galaretki i ozdobić pestkami granatu

cucinare
Co kupić pod choinkę osobie prowadzącej zdrowy tryb życia? 10 pomysłów. 125

analizator za kilka, kilkanaście tysięcy w prezencie :D). 3. Blender Mój ulubiony kuchenny sprzęt, nie potrafię bez niego żyć. Zmiksuje zupę na krem, zrobi hummus, mąkę z cieciorki czy lody z mrożonych bananów. Genialna rzecz, po prostu trzeba to mieć. Idealnie sprawdzi się, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, a w lodówce zalęgają nam owoce czy warzywa. Wrzucamy(...)kawy czy ubiją pianę z białek. Przy jego zakupie warto patrzeć na moc - im wyższa, tym lepiej, ponieważ szybciej i lepiej poradzi sobie z mieleniem. Niektóre mają funkcję kruszenia lodu - taki blender spokojnie poradzi sobie z twardymi warzywami czy orzechami. Te o niskiej mocy nadają się natomiast do miękkich owoców i warzyw. Ceny zaczynają się już

Powiedz dietom nie
Galaretka truskawkowa 165

polecano żelatynę w postaci np galaretki. Ja za gotowymi galaretkami z torebki nie przepadam chyba, że są dodatkiem do ciasta, więc pomyślałam że zamiast takiej galaretki z torebki zrobię domową galaretkę z owoców. Galaretka z pomarańczy była super - teraz przyszła kolej na galaretkę truskawkową, robiłam ją już dwa razy i jest świetna. Do tego bita śmietana wymieszana(...)razie potrzeby ponownie podgrzać mus dodając kolejne 2 - 3 łyżki musu. Żelatynę wlać do do reszty musu i dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno. Serek mascarpone zmiksować z odrobiną cukru pudru (1-2 łyżki). Obie masy delikatnie połączyć za pomocą łyżki. Masę wyłożyć na galaretki i ozdobić pestkami granatu

cucinare

Proponowane wyszukiwania