widać na załączonych obrazkach, za bardzo trzymać nie chcą). Jako nadzienia użyłam dżemu truskawkowego - mój był nieco zbyt rzadki, i wypływał. Używajcie więc specjalnych marmolad do pączków lub dżemów domowej roboty, które są twarde i ładnie będą siedzieć tam, gdzie je wciśniecie. Całość posypałam cukrem pudrem wymieszanym z mlekiem w proszku - bardzo mi się ten smak spodobał, polecam wypróbować.Ogólnie(...)minuty z każdej strony.Gorące pączki nadziewać dżemem za pomocą szprycy, oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z mlekiem w proszku.Smacznego!Jak tam pogoda? Bo u nas śniegu sporo, a lodu jeszcze więcej. Dziś na spacerze z psą, gdyby nie wspierające ramię C., wyłożyłabym się jak długa. Brrr... Dobrze, że chociaż drogi sypią solą, bo inaczej naprawdę bałabym się jeździć do pracy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeteraz miesiąc z Netflixem, czyli mam testowy miesiąc, kiedy oglądam co najmniej jeden film lub serial dziennie. Mój domowy internet ledwo zipie, ale obejrzałam między innymi ciekawy dokument o produkcji sake. Japoński etos pracy sprawił, że postanowiłam dać sake drugą szansę. Pierwszy raz piłam sake w sushi barze. Była obrzydliwa. Prawdopodobnie właściciele tej knajpy kupili najtańszy bimber jaki udało(...)soku jabłkowego 20 ml soku ananasowego Jak przygotować drink z sake Shibuya 109? Ogórka, miętę i liczi rozgniatamy. Dolewamy alkohol i soki. Mieszamy w shakerze z lodem. Odcedzamy na sitku. Podajemy z kostkami lodu. Drugi to Wzgórza Roppongi. Także tutaj nazwa nawiązuje do modnej klubowej dzielnicy Tokio. Zawiera owoce kumkwatu, które smakują jak małe gorzkie mandarynki. Drink
Ugotowane pozamiataneciabatty ale naprawdę warto! Myślę, że najtrudniejsze jest pocięcie ciasta i przełożenie na blaszki ale przy odrobinie cierpliwości da się to zrobić:) Jeszcze raz powtórzę: Warto! Nie ma jak domowa ciabatta… jeszcze ciepła z oliwą lub z masełkiem…. Rozmarzyłam się…. Myślę, że czas już wstawić nową bigę …. Ciabatta – składniki:Biga (zaczyn przygotowany wieczorem przed dniem(...)wysypaną mąką. Posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut.Wstawiamy do GORĄCEGO piekarnika ok 230 stopni. Na dno piekarnika przed wstawieniem ciabatty wkładamy blaszkę z kostkami lodu i/lub spryskujemy w trakcie pieczenia ścianki piekarnika – trzeba uważać żeby nie spryskać światełka, bo pęknie – tak aby powstała para a wtedy są cudnie chrupiące Pieczemy ok.20 minut.Smacznego źródło
UgotujmyTo.plżyciu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych owoców, drobiowych podrobów i wielkopolskich kluseczek domowej roboty. Mama męża wybrała smażone na masełku, świeże rydzowe kapelusze . Tak pachniały, że nie mogliśmy się im oprzeć. Zdradzę, że po raz kolejny się nie zawiedliśmy. Pierwsze potrawy wywarły(...)muszę przyznać, że rozmiar porcji trochę nas przeraził. Z kolei mój wybór to truskawki zapiekane w „koglu moglu” . Gorąca jajeczna pianka, pachnące owoce, a do tego lody śmietankowe. Genialny a zarazem prosty deser – sama słodycz, smak lata. Teściowie, jako stali bywalcy, postawili na nowość w karcie – leniwe pierogi podsmażane z likierowym winem, jabłkiem, gruszką
Szybko Tanio Smaczniewarunkach domowych zakwas / kwas/ czyli tzw. starter, przechowujemy w lodówce. Aby użyć go do pieczenia chleba, bierzemy 2-3 łyżki i robimy z niego zaczyn na 12-16 godzin w zależności od przepisu i ilości składników. Zakwas lodówkowy musimy dokarmiać po to aby uzupełnić jego ilość lub jeśli nie pieczemy często to odmłodzić i pozwolić mu „nabrać sił” do dalszego(...)minut, jeśli w jednej foremce to przedłużamy czas pieczenia o jakieś 15 minut. Dobrze jest przed pieczeniem lekko spryskać powierzchnię ciasta lub na dno piekarnika wrzucić 2 kostki lodu. To drugie zdecydowanie polecam. x) Czas zaczynu i upieczenia chleba zamyka się w ciągu jednego dnia. Warunkiem jest aktywny, odmłodzony zakwas i jego podwojona ilość, czyli wzięty do zaczynu tuż
Leśny ZakątekGrudzień to dla mnie okres, który kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Takim prawdziwym, rodzinnym świętem, pachnącym choinką, koniecznie pomarańczami lub mandarynkami i domowym, aromatycznym jedzeniem. To z grudniem kojarzy mi się zapach gotowanego kompotu z suszu, pieczonego sernika czy gotowanych grzybów zarówno do pierogów jak i na zupę. Ale grudzień to miesiąc, w którym piekę również więcej ciasteczek, niż(...)Dodajemy posiekane mas\u0142o, \u015bmietan\u0119, cukier waniliowy i s\u00f3l.\r","Zagniatamy ciasto (b\u0119dzie do\u015b\u0107\u00a0lepkie).\r","Ciasto zawijamy w foli\u0119 i odstawiamy do lod\u00f3wki na min. godzin\u0119.\r","Ciasto rozwa\u0142kowujemy, wycinamy dwolny kszta\u0142t ciastek.\r","Wierzch ciastek smarujemy bia\u0142kiem a nast\u0119pnie posypujemy p\u0142atkami migda\u0142\u00f3w
Mieszam w Garnkusię też powstrzymać przed dodaniem mojej ukochanej wanilii. Już mi się oczy śmieją na myśl o cudownie aromatycznej i pachnącej wanilią frużelinie, którą będę zwieńczać gofry, racuchy czy lody :) Składniki na 8 słoiczków o pojemności 200-250 ml: 2kg truskawek 350g cukru 300ml wody + 100ml do rozpuszczenia mąki - w mniejszej ilości będzie ciężko rozpuścić mąkę(...)stygną i dokładniej się wekują. Tak przygotowana frużelina nie wymagają już dodatkowej pasteryzacji. Przechowywać w spiżarni - u mnie jest to piwnica w bloku, ze ścianą z półkami zastawionymi domowymi przetworami :) Istna spożywcza rozpusta na zimę
Grunt to przepis!Idealne ciasto na małe przyjęcie - urzeka nie tylko smakiem ale i wyglądem. Przepis znaleziony na blogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe(...)puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą
cucinareIdealne ciasto na małe przyjęcie - urzeka nie tylko smakiem ale i wyglądem. Przepis znaleziony na blogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe(...)puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą
cucinarewciąż milczy............ale na szczęście ratuje nas chleb, tego w domu nigdy nie może zabraknąć. Osobiście nie znam nikogo, kto gardzi chrupiącą , jeszcze ciepłą skórką i miękkim, dziurawym miękiszem domowego chleba. Zaprawiłam się już dobrze w wypiekach chleba i sprawia mi to dużą radość, ale czasem brakuje mi czasu na 24 godzinny cykl wyrastania, wtedy sięgam po "szybkie chleby(...)przeciągajcie tego czasu bo ciasto przerośnie i ciabatta się nie uda 4. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, tuż przed włożeniem blachy na dno piekarnika wysypujemy kilka kostek lodu, lub spryskujemy wnętrze piekarnika wodą, ciabatty pieczemy osobno
Słodki KompromisSkładniki na ciasto: 150 g mąki kokosowej 5-6 białek pół szklanki oleju kokosowego 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g maku niebieskiego
Karczma Honoriettytylko 3 składniki, aby przygotować przepyszne kokosowe batoniki oblane gorzk ą czekolad ą . Do ich przygotowania możemy zachęcić małych pomocników, którzy na pewno będą zadowoleni z przygotowania domowych słodyczy. Polecam Wam serdecznie :) **** Oggi ho intenzione di condividere con Voi la ricetta con la quale si potranno realizzare dei bounty domestici. Privi di additivi, coloranti e conservanti(...)andrete poi ad appiattire conferendo una forma rettangolare. Batoniki oblewamy gorzk ą czekolad ą, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi, odstawiamy do stężenia czekolady. Przygotowane batoniki przechowujemy w lod ó wce. **** Cospargete i bounty con il cioccolato, decorate la superficie con il cocco grattugiato ed infine lasciate a rassodare. Una volta pronti conservateli in frigorifero. Smacznego :) Buon appetito
La grande e la piccola cuocaSezon na truskawki trwa, moim zdaniem, za krótko. Co prawda dostępne są przez cały rok, ale te sezonowe – letnie są najlepsze. Jak zachować ich smak i
mojewypiekiinietylkoNa kulinarnej mapie Łodzi pojawiło się właśnie nowe, bardzo smaczne miejsce z daniami z grilla z bałkańskim klimatem w tle. To kolejny lokal właścicieli dobrze znanych
Cooking Monster