lody domowe - 2135 przepisów (strona:123/143)

Światowy Dzień Żywności - 16 października 2016 153

żywności ? Oznacza to, że wyrzucamy do kosza 1/3 wyprodukowanej żywności ! W Polsce natomiast marnujemy 9 milionów ton żywności,  z czego ponad 2 miliony ton pochodzą z gospodarstw domowych. Muszę przyznać, że te cyfry przerażają. Co najczęściej wyrzucamy do kosza ? Według badania zrealizowanego na zlecenie Banków Żywności są to: pieczywo 62% owoce 47% wędliny 46% warzywa(...)oraz Fresh zone . No Frost to świeżość gwarantowana przez najnowsze technologie, które zapewniają idealne chłodzenie i utrzymanie optymalnej wilgotności w każdej z komór lodówki. W lodówce nie gromadzi się lód, więc nie trzeba jej rozmrażać, a system Multi Flow zapewnia stałe i równomierne chłodzenie w całej lodówce. Strefa Convertible Zone jest dostępna w nowych lodówkach Multidoor, pozwala ona dostosować temperaturę

Kulinarne przygody Gatity
Między Mostami...Niech Cię Zakole 122

miejsca gdzie zakochani chcieliby usiąść, odpocząć czy przenocować i nie wydawać fortuny na parking (cena parkingu dorównuje cenom warszawskim). Ach i stworzyć miejsce, gdzie w upalny dzień można zjeść lody... niestety, nie ma gdzie. Mknąc nad morze warto na chwilę zatrzymać się w Bydgoszczy. Niestety nie miałam dużo czasu na zwiedzanie zakątków Bydgoszczy, jednak to co zobaczyłam urzekło(...)czemu, została ona wpisana do rejestru zabytków. Po chacie i po spichlerzu oprowadził nas Zdzisław Brzykcy, dla którego chata jest domem rodzinnym. W gospodarstwie można zjeść, przenocować i kupić domowe przetwory, chleb.... a chleb jest wyjątkowo dobry :) Na miejscu próbowaliśmy gęsinę od Pani Renaty Osojcy z agroturystyki w Topolnie.  Jedliśmy okrasę , którą osobiście przygotował Piotr Lenart, oraz gęsi pieczone

królestwo garów
Chleb piwny 178

No i się zaczęło mistrzostwa świata w piłce nożnej co się z tym wiąże, że mój M zajął honorowe miejsce przed telewizorem i ma stały dostęp

Basia w kuchni
Wyciskarka Artnico – recenzja + FILM 183

wydobywa, co jest normalne i nieuniknione).   WYGODA UŻYTKOWANIA Przyznaję, że to czego najbardziej się obawiałam, to rozbieranie i czyszczenie wyciskarki. Mycie naczyń to najbardziej znienawidzona przeze mnie czynność domowa. Na szczęście okazało się, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Co prawda mamy kilka części do mycia, ale idzie to naprawdę szybko. Wystarczy przepłukać każdy element, ewentualnie pomóc(...)stron testowanego produktu. A teraz mam problem. Chyba jedynymi minusami (ale mocno naciąganymi) może być wspomniana mętność soku oraz to, że nie radzi sobie z b. twardymi produktami typu lód, mrożone owoce lub nasiona (nie zrobicie w niej mleka roślinnego). Natomiast jeśli chodzi o zalety: łatwość obsługi i mycia wygląd funkcja reverse cicha praca niska cena Jeśli jesteście ciekawi

Powiedz dietom nie
Chleb dyniowy na poolish. Po raz drugi 184

dekoracje i wszelkie możliwe detale, zmieniając koncepcję kilkanaście nawet razy, o ile czas pozwala. Z chlebem to zupełnie inna sprawa... Owszem, lubię od czasu do czasu pobawić się w domową piekarnię, przygotować na śniadanie pachnące bułeczki, ale ... Taki poważny chleb to już dla mnie wyzwanie. Ciągle jeszcze nie dorobiłam się własnego zakwasu, od czasu do czasu przygotowuję jakieś tam zaczyny(...)ostry nożem. Chleb włożyć do piekarnika rozgrzanego do 275 st. C., natychmiast zmniejszyć temperaturę do 215 st. C. Parować przez 10 sekund lub wrzucić na dno piekarnika kilka kostek lodu. Chleb piec 35-40 minut, po 20 minutach otworzyć piekarnik, wypuszczając parę. Chleb wyłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Zostawiłam go też do wyrastania na noc w lodówce; wydaje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PELNOZIARNISTY CHLEB Z MIODEM I ORZECHAMI LASKOWYMI 114

PEŁNOZIARNISTY CHLEB Z MIODEM I ORZECHAMI LASKOWYMI Wspaniały, pachnący domowy pełnoziarnisty chleb z miodem i orzechami laskowymi. Chleb ten powstał na bazie przepisu Lauren Chattman. Piecze się go z wykorzystaniem przedłużonej fermentacji tzw. pate fermentee, dzięki której wprowadzamy do chleba więcej glutenu i kwaskowego smaku. Dla zrównoważenia smaku gorzkawej mąki pełnoziarnistej do chleba dodajemy miód oraz orzechy laskowe. Podam(...)ostrego noża robimy nacięcia w kształcie litery X. Krok 9.  Bochenek wraz z papierem do pieczenia zsuwamy na rozgrzany kamień do pieczenia. Do żeliwnej patelni wsypujemy kostki lodu ( około 1/2 szklanki). Chleb pieczemy przez 10 minut w temp. około 260 stopni. Po tym czasie temperaturę obniżamy do 230 stopni i wypiekamy  przez kolejne 30-40 minut, aż skórka

Moja Książka Kucharska
Domowy chleb wieloziarnisty na zaczynie drożdżowym 148

Chleb ma coś w sobie, że mimo że jemy go codziennie nie nudzi się. I tak jest od lat wielu. Ma różne formy i smaki ale

Basia w kuchni
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 261

nazwa herbata jest tylko na opakowaniu. Przy deserach podajemy wina słodkie, likiery i koniak. Tutaj możemy trochę zabłysnąć, zamawiając np. lody zapiekane w piekarniku, tak zwane lody Alaska,  albo płonące kule lodowe z frytkownicy. Dobrym pomysłem, o wiele lepszym od straganu wiejskiego, czy też stołu wiejskiego,  jest zamówienie fontanny czekoladowej . W Polsce jest(...)pozostałe ryby, tymbaliki ,  marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na  stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i  oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina 23:00 - czas na gorące danie. Tutaj możemy na bogato,  podać np. dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony

Kulinarny karnet Christophera
Semifreddo z czarną porzeczką 195

Czarne porzeczki to jedne z moich ulubionych letnich owoców. Wiem, że nie każdy je lubi, bo są kwaskowate, ale idealnie komponują się z deserami czy jako

Kulinarne przygody Gatity
Aromatyczny gulasz z szynki 168

Aromatyczny gulasz z szynki to moja propozycja mięsnej potrawy do młodych ziemniaczków. Dlaczego ten gulasz jest wyjątkowy? Otóż smak całości podbijemy odrobiną ostrej pasty z papryki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb Polny pszenno żytni 169

smaka na jakiś konkretny rodzaj, albo po porodzie nie chciało mi się zwyczajnie chleba piec. I ok, zjedliśmy po kilka kromek i jakoś tak się tęskno robiło za tym domowym chlebem. Tym razem padło na przepis z książki „Mąka, woda, drożdże, sól” Kena Forkisha. Bo właściwie, czego więcej do chleba nam trzeba? Mam ją dobre dwa lata(...)bochenki na ok 15 min.\r","Koszyki obsypujemy m\u0105k\u0105. \r","Bochenki wk\u0142adamy do koszyka, koszyki do toreb foliowych i ca\u0142o\u015b\u0107 wk\u0142adamy do lod\u00f3wki na ok 12h.\r","Nast\u0119pnego dnia rano nagrzewamy piekarnik z garnkiem ok 45 min do 245 stopni.\r","Przek\u0142adamy bochenki do garnka i pieczemy pod przykryciem

Mieszam w Garnku
Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym 168

się tym, którzy przepadają za delikatnymi i lekkimi wypiekami z korzenną nutką. Smacznego! Lubicie słodkie? Zobaczcie w takim razie: Pijana wiśnia, czyli proste ciasto z wiśniami Słodkie bułeczki drożdżowe – domowy przepis Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 40 min. Czas gotowania 1 godzina Całkowity czas 1 godzina 40 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI(...)patyczka.\nPo wyj\u0119ciu ciasto wystud\u017a, a nast\u0119pnie przekr\u00f3j wzd\u0142u\u017c na dwie cz\u0119\u015bci.\n","KREM","Mleko kokosowe sch\u0142\u00f3d\u017a w lod\u00f3wce przynajmniej PRZEZ NOC. To bardzo wa\u017cne - w przeciwnym przypadku mleko si\u0119 po prostu rozleje po cie\u015bcie, zamiast trzyma\u0107 zbit\u0105 mas\u0119. \n","Odlej

A to pestka
Recipe Redux: Grapefruit Fluff, 2011; czyli jak tą pannę ułożyć? 168

bezy, po przygotowaniu trzyma się go zwykle w zamrażalniku i dopiero przed podaniem zapieka krótko, aby białkowa czapka bezy się zarumieniła ). Pierwotnie składał się z zarumienionej bezy kryjącej lody ułożone na cząsteczkach delikatnie grillowanego i macerowanego w alkoholu grapefruita. Całość podawana była w połówkach wydrążonych skórek z grapefruita.  2010 - przepis na Grapefruit Fluff trafia w ręce Valerie(...)BRANDY 3/4 filiżanki śmietany kremówki (użyłam 30%) 1/4 filiżanki corn syrup (zastąpiłam miodem) 11/4 filiżanki cukru 1/4 filiżanki masła 1/2 łyżeczki soli (dałam ciut więcej:) 1/4 filiżanki brandy (zastąpiłam domową pomarańczówką, bo podobnie jak u Basi "brandy wyszła":) Śmietanę i miód (w oryginale corn syrup) przelać do rondelka z grubym dnem i ustawić na średnim ogniu. Do drugiego rondelka wsypać

KUCHARNIA
LEKSYKON BAKALII 175

Trudno sobie wyobrazić Święta Bożego Narodzenia bez zapachu i smaku bakalii, ale na co dzień też warto mieś je pod ręką.  Krótka charakterystyka wybranych bakali

Ciastka - domowe słodkości