Trufle ziemniaczane w truskawkowym pudrze… Może nie brzmi zachęcająco, ale to dokładnie tak samo jak z potrawami, w których wykorzystywany jest szpinak. Piękny, zielony kolor
NiePieprz.plTrufle ziemniaczane w truskawkowym pudrze… Może nie brzmi zachęcająco, ale to dokładnie tak samo jak z potrawami, w których wykorzystywany jest szpinak. Piękny, zielony kolor
NiePieprz.plTort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w środku został wzbogacony delikatną nutą cytrynową. Delikatny, puszysty biszkopt, przełożony lekko
NiePieprz.plGdy rozpoczęła się wiosenna edycja Restaurant Week to wiedziałam, że muszę odwiedzić restaurację Stare Kino by Antoine Lopez . Nie jest tajemnicą, że pracuję w Hotelu Stare
Cooking MonsterD zisiaj zapraszam Was na ciasto warte grzechu, czyli na bezglutenowe brownie, lub jak kto woli – ciasto czekoladowe W dodatku wcale nie takie tuczące, bo bez
Okiem Blondynki by McBlondiżywności ? Oznacza to, że wyrzucamy do kosza 1/3 wyprodukowanej żywności ! W Polsce natomiast marnujemy 9 milionów ton żywności, z czego ponad 2 miliony ton pochodzą z gospodarstw domowych. Muszę przyznać, że te cyfry przerażają. Co najczęściej wyrzucamy do kosza ? Według badania zrealizowanego na zlecenie Banków Żywności są to: pieczywo 62% owoce 47% wędliny 46% warzywa(...)oraz Fresh zone . No Frost to świeżość gwarantowana przez najnowsze technologie, które zapewniają idealne chłodzenie i utrzymanie optymalnej wilgotności w każdej z komór lodówki. W lodówce nie gromadzi się lód, więc nie trzeba jej rozmrażać, a system Multi Flow zapewnia stałe i równomierne chłodzenie w całej lodówce. Strefa Convertible Zone jest dostępna w nowych lodówkach Multidoor, pozwala ona dostosować temperaturę
Kulinarne przygody Gatitymiejsca gdzie zakochani chcieliby usiąść, odpocząć czy przenocować i nie wydawać fortuny na parking (cena parkingu dorównuje cenom warszawskim). Ach i stworzyć miejsce, gdzie w upalny dzień można zjeść lody... niestety, nie ma gdzie. Mknąc nad morze warto na chwilę zatrzymać się w Bydgoszczy. Niestety nie miałam dużo czasu na zwiedzanie zakątków Bydgoszczy, jednak to co zobaczyłam urzekło(...)czemu, została ona wpisana do rejestru zabytków. Po chacie i po spichlerzu oprowadził nas Zdzisław Brzykcy, dla którego chata jest domem rodzinnym. W gospodarstwie można zjeść, przenocować i kupić domowe przetwory, chleb.... a chleb jest wyjątkowo dobry :) Na miejscu próbowaliśmy gęsinę od Pani Renaty Osojcy z agroturystyki w Topolnie. Jedliśmy okrasę , którą osobiście przygotował Piotr Lenart, oraz gęsi pieczone
królestwo garówNo i się zaczęło mistrzostwa świata w piłce nożnej co się z tym wiąże, że mój M zajął honorowe miejsce przed telewizorem i ma stały dostęp
Basia w kuchniwydobywa, co jest normalne i nieuniknione). WYGODA UŻYTKOWANIA Przyznaję, że to czego najbardziej się obawiałam, to rozbieranie i czyszczenie wyciskarki. Mycie naczyń to najbardziej znienawidzona przeze mnie czynność domowa. Na szczęście okazało się, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Co prawda mamy kilka części do mycia, ale idzie to naprawdę szybko. Wystarczy przepłukać każdy element, ewentualnie pomóc(...)stron testowanego produktu. A teraz mam problem. Chyba jedynymi minusami (ale mocno naciąganymi) może być wspomniana mętność soku oraz to, że nie radzi sobie z b. twardymi produktami typu lód, mrożone owoce lub nasiona (nie zrobicie w niej mleka roślinnego). Natomiast jeśli chodzi o zalety: łatwość obsługi i mycia wygląd funkcja reverse cicha praca niska cena Jeśli jesteście ciekawi
Powiedz dietom niedekoracje i wszelkie możliwe detale, zmieniając koncepcję kilkanaście nawet razy, o ile czas pozwala. Z chlebem to zupełnie inna sprawa... Owszem, lubię od czasu do czasu pobawić się w domową piekarnię, przygotować na śniadanie pachnące bułeczki, ale ... Taki poważny chleb to już dla mnie wyzwanie. Ciągle jeszcze nie dorobiłam się własnego zakwasu, od czasu do czasu przygotowuję jakieś tam zaczyny(...)ostry nożem. Chleb włożyć do piekarnika rozgrzanego do 275 st. C., natychmiast zmniejszyć temperaturę do 215 st. C. Parować przez 10 sekund lub wrzucić na dno piekarnika kilka kostek lodu. Chleb piec 35-40 minut, po 20 minutach otworzyć piekarnik, wypuszczając parę. Chleb wyłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Zostawiłam go też do wyrastania na noc w lodówce; wydaje
Pożeraczka, czyli raz adobrzePEŁNOZIARNISTY CHLEB Z MIODEM I ORZECHAMI LASKOWYMI Wspaniały, pachnący domowy pełnoziarnisty chleb z miodem i orzechami laskowymi. Chleb ten powstał na bazie przepisu Lauren Chattman. Piecze się go z wykorzystaniem przedłużonej fermentacji tzw. pate fermentee, dzięki której wprowadzamy do chleba więcej glutenu i kwaskowego smaku. Dla zrównoważenia smaku gorzkawej mąki pełnoziarnistej do chleba dodajemy miód oraz orzechy laskowe. Podam(...)ostrego noża robimy nacięcia w kształcie litery X. Krok 9. Bochenek wraz z papierem do pieczenia zsuwamy na rozgrzany kamień do pieczenia. Do żeliwnej patelni wsypujemy kostki lodu ( około 1/2 szklanki). Chleb pieczemy przez 10 minut w temp. około 260 stopni. Po tym czasie temperaturę obniżamy do 230 stopni i wypiekamy przez kolejne 30-40 minut, aż skórka
Moja Książka KucharskaChleb ma coś w sobie, że mimo że jemy go codziennie nie nudzi się. I tak jest od lat wielu. Ma różne formy i smaki ale
Basia w kuchninazwa herbata jest tylko na opakowaniu. Przy deserach podajemy wina słodkie, likiery i koniak. Tutaj możemy trochę zabłysnąć, zamawiając np. lody zapiekane w piekarniku, tak zwane lody Alaska, albo płonące kule lodowe z frytkownicy. Dobrym pomysłem, o wiele lepszym od straganu wiejskiego, czy też stołu wiejskiego, jest zamówienie fontanny czekoladowej . W Polsce jest(...)pozostałe ryby, tymbaliki , marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina 23:00 - czas na gorące danie. Tutaj możemy na bogato, podać np. dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony
Kulinarny karnet ChristopheraCzarne porzeczki to jedne z moich ulubionych letnich owoców. Wiem, że nie każdy je lubi, bo są kwaskowate, ale idealnie komponują się z deserami czy jako
Kulinarne przygody GatityAromatyczny gulasz z szynki to moja propozycja mięsnej potrawy do młodych ziemniaczków. Dlaczego ten gulasz jest wyjątkowy? Otóż smak całości podbijemy odrobiną ostrej pasty z papryki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!