dlatego samo w sobie i jego przetwory powinny stanowił stały element zdrowego i smacznego jadłospisu” Ja nie wyobrażam sobie śniadania bez naturalnego jogurtu z owocami i domową granolą, wiosennego chłodnika beż maślanki, młodych ziemniaków z koperkiem bez zsiadłego mleka, czy w końcu kromki razowca bez twarożku z ziołami i rzodkiewkami. Składniki na 4-5 porcji Czas przygotowania(...)miksujemy na gładką masę, przelewamy do foremki i wstawiamy do zamrażalnika, po ok 30 minutach mieszamy energicznie widelcem, powtarzamy tą czynność co 30 minut przez ok 2 h, kryształki lodu po tym czasie już się nie wytrącą i można pozwolić granicie się zamrozić, 3. Przed podaniem przełożyć granitę do lodówki na ok 20 min żeby lekko zmiękła
Słodki KompromisOstatnie cieple dni i chwile blogiego lenistwa na lonie natury przywolaly wspomnienia z dziecinstwa. Wakacje spedzane na wsi i babciny kompot z rabarbaru, ktory rosl w
Przysmaki KarolkiOstatnio dostaję od Was wiele zapytań w zakresie różnych kulinarnych kwestii np. mrożenie owoców/warzyw, czy można mrozić puree z owoców albo jak przygotować domowe mieszanki przypraw. Zagadnienia te nie muszą być oczywiste dla każdego. Każdy kiedyś zaczynał swoje przygody w kuchni i wiem, że początki są trudne i rodzą wiele pytań, dlatego postanowiłam, że na te nurtujące Was pytania(...)owoców. W oddzielnym poście opowiem Wam kiedyś także o mrożeniu warzyw i musów/puree z owoców. Co jest potrzebne? Woreczki śniadaniowe lub folia spożywcza Pojemnik (np. po lodach) lub tacka Owoce Woreczki do mrożenia - są mocniejsze Co dalej? Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć na papierowych ręczniczkach. W przypadku wiśni, zaraz po umyciu, a przed mrożeniem je dryluję
Fabryka pomysłówprzyjęciu Halloweenowym:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na 13 dużych lub 16 mniejszych sztuk):6 łyżek masła (najlepiej niesolonego, choć ja użyłam zwykłego)1/2 szklanki gładkiego masła orzechowego (użyłam Domowego Masła Orzechowego)1/2 szklanki brązowego cukru1/2 extraktu z wanili lub 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego/śmietankowego1 szklanka mąki pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2-3 łyżeczki białego cukru do posypania ciastekDO OZDOBY(...)minuty).Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy, zmiksuj ponownie krótko całość.Wyłóż na blachę 13-16 porcji ciasta, formując je w kulki za pomocą łyżki do lodów maczanej w gorącej wodzie (ciasto mocno się klei, dlatego woda jest konieczna). Rozpłaszcz lekko każde ciastko i posyp białym cukrem.Piecz przez około 8-9 minut (ja piekłam
Słodko-Słony Świat IlonyPrzeglądałam wiele przepisów i ostatecznie zdecydowałam się na przepis ze strony Kuchnia na obcasach , który jedynie delikatnie zmodyfikowam. Powiem krótko zakochałam się w domowym pesto:) Składniki : słoiczek suszonych na słońcu pomidorów w oliwie 1-2 ząbki czosnku 10 dużych listków świeżej bazylii szczypta suszonych płatków chili(...)uzyskania odpowiedniej dla Was konsystencji (mniej lub bardziej rozrzedzone, w zależności do czego użyjecie). Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wlewamy na wierzch trochę oliwy i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce około tygodnia. Zachęcamy do zapoznania się zofertą moździerzy
cucinarePrzeglądałam wiele przepisów i ostatecznie zdecydowałam się na przepis ze strony Kuchnia na obcasach , który jedynie delikatnie zmodyfikowam. Powiem krótko zakochałam się w domowym pesto:) Składniki : słoiczek suszonych na słońcu pomidorów w oliwie 1-2 ząbki czosnku 10 dużych listków świeżej bazylii szczypta suszonych płatków chili(...)uzyskania odpowiedniej dla Was konsystencji (mniej lub bardziej rozrzedzone, w zależności do czego użyjecie). Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wlewamy na wierzch trochę oliwy i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce około tygodnia. Zachęcamy do zapoznania się zofertą moździerzy
cucinareupalne dni nie ma nic lepszego niż domowy kompot z czarnej porzeczki. Uwielbiam te owoce, mają taki wspaniały charakterystyczny smak i aromat. A poza tym posiadają ogromną ilość witaminy C i antyoksydantów. Owoców po ugotowaniu nie wyrzuciłam, tylko przetarłam przez sitko. W ten sposób otrzymałam lekko zagęszczony napój. Ilość cukru podałam(...)gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie kompot przecedzamy przez nylonowe sitko, a owoce przecieramy. Napój chowamy do lodówki, aby się schłodził lub podajemy z kostkami lodu
Kulinarne przygody Gatityżurawiną Szpileczka: Ciężko powiedzieć, bo wiele rzeczy lubię, a desery wręcz uwielbiam. Jeśli miałabym wybrać to chyba sernik, a w lecie lody, a najlepiej sernik z lodami, o tak! 8. Kto najczęściej zjada Wasze dzieła ? Konczi: najbliżsi Szpileczka: mąż 9. Wasza inspiracja to kto lub co ? Konczi: każde danie ma swoją własną inspirację Szpileczka(...)Lubisz robić zdjęcia jedzenia i swoich dań? 5. Czego brakuje w Twojej kuchni? 6. Ile czasu poświęcasz na prowadzenie bloga? 7. Jakiej przyprawy nie lubisz? 8. Robisz domowe przetwory? 9. Jakie jest Twoje ulubione miejsce w Polsce? 10. Jaką najcenniejszą nagrodę udało Ci się wygrać za w konkursach kulinarnych? 11. Na co (chodzi o jedzenie) miałabyś w tej chwili
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotowane frytki zalewamy zimną wodą i płuczemy mieszając dłonią, by pozbyć się nadmiaru skrobii. Odlewamy wodę i ponownie zalewamy frytki zimną wodą, można dodać także kilka kostek lodu. Frytki zostawiamy na 1-2 h w wodzie. Po tym czasie frytki odsączamy i wstawiamy garnek z wodą, w której będziemy mogli je "zblanszować". Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej 2 łyżeczki(...)mniej niż 50%), pomidorów i bakłażana. Ja na szczęście dostałam podobną pastę w prezencie od swojej Cioci (jest wyśmienita <3), więc dodatkowo mogłam odwzorować oryginalne smaki Bułgarii w domowym zaciszu. Na talerzu znalazły się więc pyszne frytki, kjufty, szopska sałatka i pasta z papryki - niebo w gębie! Bułgaria na talerzu - wspaniałe pożegnanie lata. :) POLECAM
Cooking Monsterprzygotowane frytki zalewamy zimną wodą i płuczemy mieszając dłonią, by pozbyć się nadmiaru skrobii. Odlewamy wodę i ponownie zalewamy frytki zimną wodą, można dodać także kilka kostek lodu. Frytki zostawiamy na 1-2 h w wodzie. Po tym czasie frytki odsączamy i wstawiamy garnek z wodą, w której będziemy mogli je "zblanszować". Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej 2 łyżeczki(...)mniej niż 50%), pomidorów i bakłażana. Ja na szczęście dostałam podobną pastę w prezencie od swojej Cioci (jest wyśmienita <3), więc dodatkowo mogłam odwzorować oryginalne smaki Bułgarii w domowym zaciszu. Na talerzu znalazły się więc pyszne frytki, kjufty, szopska sałatka i pasta z papryki - niebo w gębie! Bułgaria na talerzu - wspaniałe pożegnanie lata. :) POLECAM
Cooking Monstersię mieć w szafce zapas drożdży instant, dzięki czemu byłam uratowana. Zagniotłam ciacho, dałam mu podrosnąć i już po godzinie mogłam upiec smaczne, świeżutkie i pachnące bułeczki. Mmm... uwielbiam domowe pieczywo :) Składniki na ok. 8 sztuk: 600 g mąki pszennej 14 g drożdży instant 2 płaskie łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju 400 ml letniej wody odrobina(...)koniec wierzch każdej bułeczki posmarować mlekiem i posypać makiem. Wstawić na środkowy poziom do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C, a na dno postawić naczynie żaroodporne z kostkami lodu. Piec ok. 20-25 minut, aż bułeczki się zarumienią, a uderzone od spodu będą wydawały głuchy odgłos. Upieczone, gorące bułki wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i zostawić do ostudzenia
Simply Foodroste i bardzo udane połączenie domowej tapenady z czarnych oliwek z bobem. Świetnie się sprawdza przy niezapowiedzianych gościach, na letnie śniadanie, kolację i jako przystawka. Znakomita pasta do chleba, chrupiących grzanek lub wytrawnych placuszków. Składniki: 250 g bobu, 1 średni słoik czarnych oliwek z pestkami, ok. 80 ml oliwy, 1 chilli, 1 łyżka kaparów, łyżka posiekanej kolendry lub mięty(...)można odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się połączyły. Bób gotować 10 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Przełożyć łyżką cedzakową do wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie, obrać, rozgnieść widelcem. Połączyć obie pasty w proporcji wg. własnych upodobań i doprawić do smaku. Pieczarki obrać, pokroić na cienkie plastry, skropić sokiem z limonki, podać
SzczyptaSmaQbloku i w domku, więc mam porównanie :) Wybrałabym domek. Po pierwsze jest większy niż mieszkanie, po drugie nie masz wścibskich sąsiadów zaglądających w okna :) 7 Kto prowadzi domowy budżet ? Ja opłacam rachunki przez internet, robię spożywcze zakupy - razem ustalamy co zjemy i co gotujemy. Większe zakupy czy odzieżowe planujemy we dwoje. 8 Pedantka czy bałaganiara ? Troszkę tego(...)Pogoda dopisała, odpoczywałam ile się dało. Dzisiaj podsumowanie w zdjęciach. * jedzenie z budki - czy jeszcze dobre? * tytuł zobowiązuje :) * kawa być musi :) i piękny kubek z Pepco * lody wieczorową porą niech Was nie zmylą :p * pyszności drożdżowe - tym razem z mięsem mielonym i pieczarkami * bardzo smutne święto, ale przed nim szał w sklepach - co się
Magiczne Życie MartyTydzień temu chodziłam jeszcze w balerinkach. Siedzieliśmy na ławce na wzgórzu uniwersyteckim i jedliśmy lody w ostatnich promieniach słońca, tuż przed 17-tą. Albo szliśmy na przedszkolny plac zabaw. Dzieci bez czapek, w bluzkach z długim rękawem, robiły babki z piasku albo uprawiały zjazd bobslejowy na własnej pupie prosto do piaskownicy. A wczoraj? Wczorajszą szok przeżyłam z temperaturą(...)temperaturę, nie mam zamiaru zaprzestać chodzenia do pracy na piechotę. Bo na wieczorną aktywność poza domem o tej porze roku nikt mnie nie wyciągnie. Jestem z tych, którzy domowe ciepło (w dosłownym znaczeniu) cenią sobie ponad wszystkie inne zbytki i pokusy tego świata. I w końcu do jesieni pora też przystosować codzienne menu. Tym razem na obiad kurczak
bistro mamaCzas Przygotowania : 30 min Gotowe w : 2,5 h Liczba porcji : 4 osoby Sałatka kalafiorowa jest jedną z moich ulubionych. Wystarczy kilka składników i mamy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy