lody domowe - 2135 przepisów (strona:102/143)

Sorbet z melona i mięty 138

Pyszny, niskokaloryczny i orzeźwiający sorbet z melona, mięty i limonki. Deser przygotowujemy bez maszyny do lodów i cukru. Skład  (3-4 porcje): 1/2 melona 3 gałązki mięty 1/2 limonki 2 pełne łyżki syropu (np. z agawy, golden syrup itp) lub miodu, jeżeli ktoś ma ochotę może oczywiście dodać cukier Przygotowanie  (10 minut bez mrożenia(...)miksujemy ostatni raz i wkładamy do zamrażalnika Podajemy od razu po wyjęciu z zamrażalki, najlepiej 1-2 po ostatnim miksowaniu  SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na   Domową nutellę - bez czekolady i cukru  <klik

Pora na pora i pomidora
PODSUMOWANIE AKCJI "HISTORIA NA TALERZU" 168

Sałatka a'la Astor - Waldorf  (artykuł)- Szarlotka a'la Carmen Sylva (artykuł)- Tournedos a'la Rossini (artykuł)- Zrazy a'la Nelson (artykuł)Eat.Read- Domowy sos prosto z wysp na St. Lawrence River- Sałatka Olivier po latachEmma Gotuje- Sałatka WaldorfFilozofia smaku- Sałatka WaldorfGreen Plums- Sałatka WaldorfKuchenne wędrówki Shinju- Sałatka WaldorfLife of a Polish vegan - Moje(...)smaki- Polędwica a'la Wellington- Polędwiczki wieprzowe św. BarbaryPrzy kubku kawy- Bawarka- Tort Sachera (Sachertorte)W pewnej kuchni na Wyspach...- Sałatka WaldorfZ kartoflanego pola- Amerykany- Babka a'la lody księcia Puecklera- Bagietki na poolish- Bulczane knedle (Semmelkodel)- Chleb króla Ludwika- Gulasz pomidorowo-paprykowy- Mus melba-brzoskwiniowa- Precle - pieczywo dla pobożnych- Sałatka Cesar (Caesars Salad)- Sałatka Waldorf

Przepisy Aleksandry
Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce + porady jak przygotować danie wcześniej dla większej liczby osób 166

koszulce, przygotowując posiłek dla 20 osób, lecz do rondla wrzuci naraz 4 (lub więcej :)), ale ja Wam pokażę, jak zdobytą przeze mnie wiedzę, można wykorzystać w prosty sposób w domowych warunkach. Jak wcześniej przygotować szparagi w szynce ? W przygotowaniu zielonych szparagów po pierwsze ważne jest, aby wydobyć ich piękny zielony kolor ze środka. Następnie tak je przygotować, aby nie były(...)Zupę z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem “). Jaskrawy zielony kolor szparagów uzyskamy poprzez krótkie zblanszowanie ich w wrzątku oraz natychmiastowe zahartowanie, czyli schłodzenie w lodowatej lodzie (i nie myślcie, że chce mi się do tego celu napełniać miskę lodem :)). Dzięki temu zatrzymywany jest od razu proces gotowania i jednocześnie zachowany zostaje wydobyty kolor (szparagi bowiem

Moja Delicja
brzoskwinie z puszki w kruszonkowym cieście... 162

Składniki: 15 dag masło lub margaryna 1 sztuka jajka - szczypta Sól 3/4 szklanki cukier 30 dag mąka tortowa 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 puszka brzoskwinie

W Mojej Kuchni Lubię
domowa woda różana. 119

piękny zapach i bardzo intensywny kolor. Jeszcze nie miałam okazji dodać jej do żadnego wypieku itp., ale myślę, że sprawdzi się doskonale! A jutro zapraszam po kolejny, różany przepis... :) DOMOWA WODA RÓŻANA źródło przepisu: Strawberries&Cream // 600g wody różanej ~90g płatków róży ~0,5l przegotowanej, ciepłej wody ~sok z 1/2 cytryny Płatki dokładnie przebieramy i spłukujemy na durszlaku(...)najwięcej wody można też wyciskać płatki róż (również nad sitem) :) Smacznego! Uwagi: -Wodę można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. -Można ją także zamrozić w formie na kostki lodu, przechowywać w zamrażarce i rozmrażać bezpośrednio jeśli będziecie chcieli jej użyć. Ja od razu zamroziłam całość, bo nie planowałam w najbliższym czasie żadnych wypieków z jej udziałem. Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Klasyczna lemoniada 171

Klasyczna lemoniada to nasza propozycja na upalne dni. Woda mineralna nawodni nasz organizm, a dodatek cytryny sprawi, że napój stanie się jeszcze bardziej orzeźwiający. Składniki oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Restauracja Hotel Diament Spodek 127

koperkiem i pudrem z gęsi. Miodzio. Zupy wodzionka bardzo na plus z chrupiącymi grzankami i smalcem tak jak powinno to być, ale rosół niestety na minus. Poza tym że domowy makaron co się chwali, to niestety ale jak w większości śląskich domów rosół doprawiony był magii, zarówno kolor (prawie brązowy) jak smak to niestety nie moja bajka. Ja lubię rosoły(...)zdarza w wielu knajpach wszystko zmielone na papkę. Karbinadle z panaczkrautem też bardzo dobre, jakby robiła je moja babcia. Porcje solidne. Natomiast desery trochę kuleją. wzięliśmy lody z ajerkoniakiem i kawę , i tutaj niestety minus. Lody prawdopodobnie z jakiejś hurtowni niespecjalne, bo z grudkami lodu, a z ajerkoniakiem i bitą śmietaną to trochę bidny deser. Kawa

Bernika - moj kulinarny pamietnik
muffinki jabłkowe czyli polskie jabłka jemy... 119

Składniki:olej rzepakowy 1/4 szklanki, mleko 3,2% 1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 2

W Mojej Kuchni Lubię
SUSHI WEGETARIAŃSKIE. 167

udało się i dostali wersję z paluszkami krabowymi. Na blogu pojawi się tylko wege, z racji tejże tematyki. Wybaczcie mało powalający skład, ale zrozumcie - to mój pierwszy raz :) DOMOWE SUSHI WEGETARIAŃSKIE. dla 4 osób 250g ryżu do sushi (kleisty, co ułatwia formowanie) - 2 woreczki4 łyżki octu ryżowego3-4 listki sushi nori1 łyżeczka wasabi1/2 małej cukinii zielonej1/2 papryki czerwonej1/2 serka(...)całkowitego wystudzenia.Cukinię kroję w długie słupki, nie za grube, które następnie blanszuję (wrzucamdo wrzątku, chwilę zostawiam, aż nieco zmięknie, ale nie utraci koloru), po czymstudzę w wodzie z lodem. Paprykę kroję także w słupki, uprzednio usuwając gniazdonasienne i wszystkie pestki. Odstawiam na bok. źródło: http://coconue.blox.pl/2011/11/Jak-zrobic-sushi-Krok-po-kroku-1.html źródło: http://coconue.blox.pl/2011/11/Jak-zrobic-sushi-Krok-po-kroku-1.html źródło: http://coconue.blox.pl/2011/11/Jak-zrobic-sushi-Krok-po-kroku-1.html źródło: http://coconue.blox.pl/2011/11/Jak-zrobic-sushi-Krok-po-kroku-1.html

W kuchni Karmel-itki
Pomarańczowe gofry – idealne na każdą okazję 132

Dziś zapraszam Was na pomarańczowe gofry – idealne na każdą okazję. Moja rodzina je uwielbia. Możecie je podać z najróżniejszymi dodatkami, ale zapewniam że smakują również

Słodkie okruszki
Kawa mrożona 149

Nie wiem jak Wy ale ja nie umiem zacząć inaczej dnia niż kawą. W upalne poranki – tradycyjną gorącą – zamieniam na mrożoną. Jeśli jeszcze mogę

Mama z miasta
Chleb sędziszowski żytni z piekarni Iza 174

aromat słodyczy. Po przekroczeniu progu dołącza do niego zapach świeżego chleba. Zakład prowadzony jest przez rodzinę Szczęch od początku lat osiemdziesiątych. Przedtem, jeszcze pod koniec lat siedemdziesiątych produkowali słynne lody na Baranówce. No, ale to wiemy już tylko z historycznych przekazów. To, co produkują teraz można kupić, spróbować i ocenić. A asortyment jest naprawdę duży. Kilka gatunków chleba(...)wykonuje się tu ręcznie. Wykorzystywane są dawne tradycyjne przepisy. Do produkcji używa się wyłącznie naturalne surowce. Konserwanty i „polepszacze” są zakazane. Produkty, wyglądem i smakiem jak najbardziej mają przypominać domowe wypieki naszych Babć. Udało nam się prześledzić prawie cały proces produkcji chleba sędziszowskiego żytniego. Ciasto rośnie w wiklinowych koszyczkach (stąd na każdym bochenku piękny wzór odciśnięty na skórce),  każdy

królestwo garów
Biała domowa kiełbasa 111

Przygotowanie domowym sposobem białej kiełbasy okazało się nie takie trudne. Ale wymaga staranności i dokładnego zastosowania składników. Przepis zaczerpnięty od Wiesi Pyza na widelcu . Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg świeżego tłustego boczku pół kg karkówki 52 g peklosoli pół główki czosnku łyżeczka płaska mielonego pieprzu 1 czubata łyżka majeranku 350 ml bardzo zimnej wody osłonki (jelita) do napełnienia(...)czasie zmieliłem mięso w maszynce do mielenia na dużych oczkach, dodałem przyprawy, bardzo drobno posiekany czosnek, wyrabiałem rękoma ok. pół godziny dodając pomału zimą wodę (można dodać lód). Jelita wymoczyłem około pół godziny w letniej wodzie, zmieniając wodę dwukrotnie. Pojedyncze jelito naciągnąłem na przystawkę do maszynki do mielenia mięsa. Delikatnie napełniłem osłonki zawiązując końce i przekręcając co jakiś czas

R'n'G Kitchen
Tort Frozen Elsa Kraina Lodu 709

ększej księżniczce ;) Jeśli widzieliście już wpis o cieście czekoladowym z zeszłego tygodnia wiecie, że wpadłam na nie tylko dlatego, że szukałam idealnego przepisu na czekoladowy tort z Krainy Lodu :) Tort miał być prezentem urodzinowym dla Weroniki – całe ciasto to sukienka Elsy. Doszłam do wniosku, że przy tak dużym cieście biszkopt nie jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ dolne warstwy mogą(...)porcję ciasta czekoladowego i podwójną porcję kremu budyniowego. Składniki na ciasto czekoladowe (potrzebne będą x2) Składniki na krem budyniowy (potrzebne będą x2) + niebieski barwnik spożywczy w żelu lub proszku, domowy dżem jako nadzienie Ciasto upiekłam dzień wcześniej w dwóch turach. Jak przygotować je krok po kroku można zobaczyć w przepisie na proste ciasto czekoladowe . Z każdej porcji zrobiłam 1 tortownicę

Ciastkozercy
Słodzone mleko skondensowane 115

jest potrzebne „na gwałt”,  nie zawsze bywa w domu. Ponieważ potrzebowałam go do Key Lime Pie, zaczęłam poszukiwania. Przepis na słodzone mleko skondensowane znalazłam u Bożenki z bloga Moje domowe kucharzenie… i przytaczam za autorką.     Składniki:  - 50 g masła- 220 g cukru- 250 ml wody- 200 g mleka pełnego w proszku    Cukier, masło i wodę gotujemy(...)szybki. Sposobów na jego wykorzystanie jest niemało, ale to pozostawiam już do Waszej inwencji. Jako podpowiedź dodam – dodatek do rożnego rodzaju napojów i potraw, szczególnie do kawy, ciast lodów, różnego typu deserów. Ostatecznie zawsze można wziąć łyżkę i… jak w dzieciństwie, po prostu zajadać. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Słodzone mleko skondensowane appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko