lody domowe - 2135 przepisów (strona:96/143)

Gorączka Lodu "Gotujemy pełną parą" z Katarzyną Błażejewską - Stuhr 199

przepisów, ciekawostek, zabaw, inspiracji do tego, żeby zrobić coś razem. Dla rodziców znajdziemy w niej porady i ciekawostki kulinarne, a dla dzieci zabawy kulinarne, ulubionych bohaterów z filmu "Gorączka Lodu", a przede wszystkim mnóstwo inspiracji na wspólne, zdrowe gotowanie.  Autorka w bardzo przystępny i czytelny sposób opisuje jak ważne są posiłki, które zjadamy w ciągu dnia, zachęca do zabaw(...)jakimś czasie podwaja swoją objętość, dla dzieci to nowinka, takie małe czary mary :-). Z książki dzieci dowiedzą się co to są rodzynki, jak wyhodować kiełki, jak zrobić razem domowe pesto, jak kroić warzywa, co było pierwsze: jajko czy kura? Z czego zrobiony jest cukier i jak działa na nasz organizm, a przede wszystkim uczy kreatywności.  Podział książki i przepisy

kruche babeczki
Jabłecznik syryjski 174

zamykanie ich w słoikach szukałam nowych, ciekawych przepisów na jabłeczniki, szarlotki itp. Ten jabłecznik znalazłam u Asi . Ciasto jest przepyszne i umilało mi sylwestrowy wieczór - podgrzane i podane z lodami waniliowymi doprowadza do obłędu ;-). Pieczcie i kosztujcie a nie pożałujecie :-) Jabłecznik syryjski JABŁECZNIK SYRYJSKI Składniki na blachę 25 x 35 Na ciasto:    500g mąki pszennej(...)140g rodzynek    95g posiekanych orzechów laskowych    1,5 łyżeczki cynamonu    100g kandyzowanej skórki pomarańczowej Do posmarowania wierzchu:    2 łyżki domowego dżemu morelowo-brzoskwiniowego    1 łyżka wody Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy posiekane masło, cukier oraz mleko i wyrabiamy ciasto. Po połączeniu się składników zawijamy

peggiwkuchni
Syrop (sok) z czerwonych porzeczek - idealny do przygotowania napoju na upały 180

Dziś zgodnie z zapowiedzią przepis na domowy syrop (sok) z czerwonych porzeczek. Robi się go bardzo prosto i szybko, a napoje z nim są niezwykle orzeźwiający. Jak dla mnie ten syrop jest idealny na obecne upalne dni. Zapraszam Was na przepis. Spróbujcie mojego syropu (soku) z czerwonych porzeczek. * przepis własny Składniki: (na jeden słoik około 200-250 ml syropu(...)szklanka czerwonych porzeczek (pełna) 2/4 szklanki wody 1/4 szklanki drobnego cukru + 1 płaska łyżeczka opcjonalnie do podania: zimna woda gazowana lub niegazowana, kostki lodu Przygotowanie: Czerwone porzeczki płuczemy i wsypujemy do małego naczynia, rozgniatamy lekko widelcem. Zasypujemy łyżeczką cukru, odstawiamy na 3-4 minuty na bok. Do garnuszka wlewamy 1/4 szklanki wody i wsypujemy cukier, gotujemy mieszając, aż cukier się

Słodkie okruszki
Topimy lody. Mrożony sernik malinowy. 126

udało nam się jeszcze stopić lodów. Idę o zakład, że maliny - słodkie, soczyste, pachnące latem na pewno nam w tym pomogą. I jak - zakładamy się, że stopimy lody zanim zacznie się topić ten pyszny, mrożony sernik malinowy? Czas start! MROŻONY SERNIK MALINOWY Na spód  1,5 filiżanki zmielonych/pokruszonych drobno ciasteczek czekoladowych 1/4 filiżanki stopionego masła(...)/najlepiej świeżych, jeśli jeszcze nie macie, można użyć mrożonych/ ok. 3/4 szklanki cukru pudru /dosypywać do smaku/ 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 szklanka sorbetu malinowego /najlepiej domowej roboty/  dodatkowo świeże maliny do ozdoby  Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm. Zmielone ciasteczka połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć nimi spód formy.  Twaróg ubić z cukrem

KUCHARNIA
PRALINKI KOKOSOWE 130

obróbkom, MASŁO (w 100% kokosowe, bez dodatków). Jest ono też 3-krotnie tańsze niż gotowe ze sklepu. Dodaje je do zup w celu zagęszczenia i nadania orientalnego smaku, do domowej czekolady i rozmaitych deserów, na przykład dzisiejszych pralinek. Masło nie jest już w nich nawet samym dodatkiem, ono twórcą i bazą owych pralinek. Pyszne są i to bardzo! Składniki(...)zrobić je samodzielnie (patrz: opis powyżej). **Możecie go zastąpić innym jasnym syropem (np. z agawy) lub ksylitolem. Wykonanie: Masło kokosowe mieszamy z syropem i wykładamy do silikonowych foremek na lód. Jeśli masło jest zbyt twarde, rozpuszczamy je w kąpieli wodnej. Umieszczamy na minimum godzinę w lodówce.  Następnie wyjmujemy z foremek i zjadamy :-) Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Lemoniada rabarbarowa 140

Domowa lemoniada to super alternatywa dla słodkich soków  i gazowanych wód, które są dostępne w sklepach.  Składniki; 170 g cukru, skórka otarta z jednej cytryny, 350 g rabarbaru obranego i bardzo drobno pokrojonego, 2 gałązki mięty, 120 ml soku z cytryny, Wykonanie; Rabarbar pokrojony wrzucamy do rondla i zalewamy ok 180 ml wody. Zagotowujemy. Następnie gotujemy(...)minut. Do gorącego rabarbaru dodajemy miętę. Studzimy.Przecedzamy. Następnie dodajemy sok z cytryny. Łączymy z 1 1/2 l wody. Podajemy z lodem i z plastrami cytryny...Smacznego    /źródło Magazyn "Kuchnia

Anioły w kuchni
Smak wyspy Chios 126

wpływem temperatury pieknie się rozpływał po przekrojeniu. Jego ostry smak doskonale uwydatniał sok ze świeżej cytryny. Danie główne. Oczywiście oprócz wspomnianych flaków w Byzantio można znaleźć wiele innych domowych potraw. Padło na pasticcio - zapiekankę makaronowa z bardzo lekkim sosem pomidorowym i mięsem mielonym pod przykryciem delikantego beszamelu. Potrawa doprawiona w sam raz, w której nie dominował jeden jedyny(...)morze. Siadamy w jakimś bistro. Tym raz deser w płynnej postaci - sok ze świeżych pomarańczy - mega słodki, wręcz uzależniający od swego smaku oraz napój truskawowo-jagodowy w kruszonym lodzie. Jakby jeszcze było mało słodkości, dorzucają Ci mięciutkie ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady. To jedynie namiastka tego, czym gości Chios swych turystów. I nic dziwnego, że kuchnię śródziemnomorską

Right Behind The Kitchen
Koktajl truskawkowy na kefirze 133

zdrowe, niskokaloryczne odżywanie. Koktajl truskawkowy jest prosty w przygotowaniu, jest rewelacyjny w smaku, nie miksowałam truskawek do końca, gdyż chciałam by były lekko wyczuwalne w smaku:) W warunkach domowych, potrzebny jest do tego blender z ostrym ostrzem, ja korzystałam szatkownicę Blendera ręcznego HB724 marki Kenwood. Przygotowałam sporą ilość koktajlu truskawkowego, wykorzystałam zimnego 750 ml kefiru i 1/2 kg truskawek, truskawki(...)cukrem, kefirem i rozlewamy do szklanek. Polecam schłodzić kefir przed miksowaniem. Proste i smaczne, polecam Koktajl truskawkowy na kefirze, super napój w upalne dni, można wrzucić też kilka kostek lodu!   The post Koktajl truskawkowy na kefirze appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
kawa mrożona na upalne dni 148

składniki: 500 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy (W wersji dla dzieci: kawa zbożowa) mleko skondensowane nie słodzonego (więcej lub mniej, w zależności jaką kawę lubimy, słabszą

Domowy Smak Jedzenia
Tatar ze śledzia na pumperniklu 274

przygotować pyszny Tatar ze śledzia na pumperniklu? Składniki: 2 podwójne marynowane filety śledziowe wraz z marchewką i cebulką 1 duży ogórek konserwowy, może być kupny jak nie macie domowych 😉 1 czerwona cebulka 2 łyżeczki majonezu ½ łyżeczki musztardy np. sarepskiej mini pumpernikiel czarny pieprz natka pietruszki Przygotowanie tatara ze śledzia marynowanego: Marynowane śledzie razem z marchewką i marynowaną cebulą, ogórek konserwowy(...)dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Każdy mini pumpernikiel smarujemy sosem składającym się z mieszaniny majonezu i musztardy. Na posmarowanym sosem okrągłym pumperniklu nakładamy tatara ze śledzia np. łyżką do lodów, wtedy kanapki będą mieć równe kształty. Możemy udekorować dodatkowo natką pietruszki lub gałązką koperku. Smacznego! The post Tatar ze śledzia na pumperniklu appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lemoniada limonkowo - miętowa 157

Zapowiada się piękny słoneczny i bardzo ciepły weekend. Dla ochłody proponuję domowej roboty lemoniadę. Lemoniada nie tylko nas ochłodzi ale też orzeźwi i dodatkowo dostarczy sporo witaminy C.  Zrobicie ją w klika chwil a smak bez porównania z jakimkolwiek kupnym napojem.  Zróbcie,skosztujcie  a zakochacie się w niej od pierwszego łyka. Dodam jeszcze,że lemoniady można robić(...)ziół. Na następne lemoniady zapraszam wkrótce.  4 limonki 1 cytryna 1,5 litra wody lekko gazowanej 1 szkl. przegotowanej letniej wody 2 łyżki miodu garść świeżej mięty kostki lodu Jakiej wody użyjecie zależy tylko od Was,może być zwykła z kranu przegotowana lub z butelki niegazowana lub gazowana. Cytrynę i limonki porządnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Miód rozpuścić

Kolorowa kuchnia Elki
Zdrowa woda z truskawkami, cytryną i miętą 109

czystej " wody czy to " z kranu " czy też mineralnej, a te smakowe, które zazwyczaj znajdujemy na sklepowych półkach najczęściej są dosładzane i zawierają całkiem pokaźną ilość chemicznych dodatków. Zdrową, domową wodę smakową zawierającą mnóstwo cennych witamin i mikroelementów możemy w kilka minut przyrządzić sami. Wystarczy trochę owoców lub warzyw, słoik i nóż. Przygotowanie takiego napoju zajmuje dosłownie kilka minut, może(...)będzie Wam smakował :) Składniki - porcja na półlitrowy słoik, czas przygotowania - 10 minut 4-5 truskawek pół cytryny 1 spora gałązka świeżej mięty ok. 400 ml wody mineralnej kostki lodu Przygotowanie Opłucz truskawki i gałązkę mięty  Cytrynę wyszoruj pod bieżącą wodą. Przekrój truskawki na pół. Za pomocą szatkownicy lub noża pokrój cytrynę na cienkie plasterki Ułóż truskawki, a następnie miętę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Owsiane ciasteczka z imbirem kandyzowanym 163

szczególnie gdy potrzebujemy szybko coś zjeść :-) Polecam! Składniki na 30 szt.: 300 g płatków owsianych górskich 200 g mąki 100 g cukru trzcinowego 200 g imbiru kandyzowanego najlepiej z domowego przepisu 150 ml oleju 1 cytryna 1 duże jajko 2 łyżki miodu ½ łyżeczki sody oczyszczonej Cytrynę dobrze wyszorować szczoteczką. Zetrzeć skórkę. Imbir pokroić na małe kawałeczki. Do dużej miski wsypać(...)olej. Zagnieść ciasto. Powstała masa będzie lekko lepiąca. Piekarnik rozgrzać do 180 ° C. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka najlepiej jest formować przy pomocy łyżki do lodów (można też robić kulki), następnie układać je na blaszce każde lekko rozpłaszczając dłonią. Piec 10-15 min. lub do momentu zarumienienia się ciasteczek. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przechowywać

maniapieczenia
Wytrawny chlebek ze szparagami 146

wykorzystanie w wypiekach szparagów. Tym razem zaproponuje Wam bardzo aromatyczny chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami, papryką pepperoni czereśniową i szczypiorkiem. Chlebek idealnie nadaje się do zup, jako przystawka z domową aromatyczną oliwą czy jako przegryzka nocną porą :) Spróbujcie :) Wytrawna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za słodkościami, a chcą się jakoś rozpieścić w Dzień Dziecka :) "Składniki:3 jajka150 ml mleka100(...)papryczki pepperoni czereśniowejSposób przygotowania:Szparagi myjemy, obieramy i wrzucamy do wrzątku -  gotujemy około 3-4 minut, po tym czasie odcedzamy, wrzucając je do miski z wodą z lodem. Kroimy na mniejsze kawałki.Suszone pomidorki odcedzamy z zalewy, krojąc w paski, a następnie  na drobne kwadraciki. To samo robimy z papryczkami. Szczypiorek myjemy, osuszamy i kroimy drobno.Do wysokiej miski

Słodkie Przyjemności
Domowa lemoniada z pomarańczy i truskawek 267

Zapowiadają wielkie upały więc trzeba się zaopatrzyć w coś do picia. Z dzieciństwa nie znam soków z kartonu. Pamiętam syfony domowe lemoniady, no i oranżada :) w szklanych butelkach po której mieliśmy czerwone kółka od butelki na ustach. Jaka ona była dobra, pamiętam skrzynki stojące w garażu piliśmy wtedy ile się dało .... to były czasy. Dziś wszytko dostępne na wyciągnięcie ręki(...)lwoda lekko gazowana (można użyć niegazowanej ) ok 1,5 lpomarańcze 2 szt truskawki 2 garście listki mięty wedle uznania 2 łyżki miodu kostki lodu  - pomarańcze parzymy gorącą wodą z jednej wyciskamy sok a drugą tniemy na kawałki- do dzbanka wlewamy wodę dodajemy miód i dobrze do wymieszamy- dodajemy do tego sok z wyciśniętej pomarańczy

Basia w kuchni
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 185

obfity obiad równa się ospałości w pracy!! Godzina 16,00-17.00, podwieczorek jest albo i go nie ma, zależy od czasu jakim dysponuję i wskaźnika głodu). Chętnie zjem gałkę lodów, kiść winogron czy jogurt, a w zimne dni gorącą herbatę i ciasteczka. Godzina 19.30-20.00 pora na kolację. Pewnie byłoby dla mnie lepiej kolacji w ogóle nie jadać(...)mozzarelli, przez brie, aż po twarde i kozie. A czasem lubię tak po prostu zjeść kromkę świeżego chleba skropioną moją ulubioną cytrynową oliwą z oliwek. Pycha! Na śniadanie proponuję domowe drożdżowe buchty, wyśmienite na początek dnia. (wpis archiwalny) SOBOTA, 21 KWIETNIA 2012 Buchty troszkę zmienione Jako pierwszy wpis proponuję cudownie puszyste drożdżowe buchty. Przepis zaczerpnęłam z moje wypieki

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania