Cześć :D Ogarnęłam się w pracy i musiałam po zamknięciu roku dać odetchnąć mojej głowie. Byłam w takim amoku cyferkowym, że nawet ziemniaki przesalałam a wodę
Pieprzyć z Fantazjąprzesady, ale ale dla mnie, co ja tylko uznaję jakieś przeciwbólowe, to te wszystkie rutinoscorbiny i inne antybakteryjne psikacze są zdecydowanie ponad stan. Mleko z czosnkiem nie działa, inne domowe też jakoś nie chcą, a tu żyć trzeba. I gotować, bo samo się nie zrobi. Ciacho czasem też trzeba jakiś zjeść, dlatego jak zobaczyłam tą prostą szarlotkę u Beaty , postanowiłam(...)także dla swoich domowników ;) Nie wiem czy już się z tym ciastem spotkaliście, ale jeśli nie, to naprawdę polecam. Bezproblemowe, a pyszne takie, że jeszcze ciepłego z lodami zjadłam sama dwa kawałki 🙈 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia w czekoladzieUpały mi nie straszne - mam lemoniadę. Walcz i Ty z upałem zimnym, domowym napojem ! Lemoniada cytrynowa z miętą i bazylią doskonale chłodzi i orzeźwia. Nie zawiera żadnych niepotrzebnych dodatków, a poziom słodkości i kwaśności możesz sam/sama regulować. Składniki: 2 cytryny 3-4 łyżki cukru pudru 1,5 litra zimnej wody ( dodałam schłodzoną wodę filtrowaną, ale może być też mineralna niegazowana(...)luba gazowana ) kilka gałązek mięty 2 gałązki bazylii 3 plasterki limonki kostki lodu Wykonanie: Wycisnąć sok z cytryn. Sok cytrynowy wymieszać z cukrem pudrem i zagotować. Gotować 2-3 minuty. Wystudzić. Tym oto sposobem gazę do lemoniady mamy gotową. Do butelki/karafki/dzbanka lub innego naczynia wrzucić plastry limonki. Gałązki mięty i bazylii lekko rozetrzeć w dłoniach, tak by uwolniły swój aromat
kolorowotorcikowoSangria kojarzy mi się zawsze z latem... urlopem, plażą... przystojnymi Hiszpanami (pięknymi Hiszpankami również), słońcem czyli ze wszystkim tym, co miłe i przyjemne. Bo taka właśnie
Walijskie PichcenieHerbata miętowa ze świeżej mięty. Prosty przepis, zapraszam Herbata miętowa ze świeżej mięty. Herbata miętowa ze świeżej mięty, jest pyszna ! Tak i mówię to ja
Kuchnia na wzgórzuUpalnie w dalszym ciągu, ale o tym sami doskonale wiecie ;) Dnie spędzam w basenie albo przed laptopem, szukając inspiracji dotyczących wystroju nowej powierzchni mieszkalnej ;) Czasem myślę
Domowa cukiernia Ewyżyciu. Najlepiej stopniowo ograniczaj te ,,mniej zdrowe"produkty. Sama w ten sposób zaczynałam i do tej pory nie trzymam się ściśle wszystkich reguł. Bo lubię podjeść sobie czekoladę, ciastka, lody... kto nie lubi? ;) Ale poza tym jem zdrowe posiłki i wiem, że mojemu organizmowi niczego nie brakuje. Eksperymentuj w kuchni! Staraj się szukać zdrowych zamienników. Korzystaj(...)się kreatywnością w kuchni! Kotlet schabowy na obiad? Czemu nie! Zamiast bułki tartej do panierki, użyj płatków owsianych. Nie smaż na głębokim oleju - upiecz. Dodaj kaszę gryczaną i ulubioną (domową!) surówkę - zdrowy posiłek gotowy. :) Rusz się! Nie musisz od razu biegać maratonów. Kluczem do sukcesu jest znalezienie ulubionego sportu. Masz do wyboru wiele opcji: jazda na rowerze, długie spacery, pływanie
Kuchnia EllieKiedy potrzeba nam porządnego zastrzyku energii zamiast sięgać po pełne chemii napoje, zdecydowanie lepiej przygotować domowy koktajl po brzegi wypełniony zdrowymi kaloriami :) Jogurt grecki, orzechy, kakao, awokado i miód to fantastyczna w smaku mieszanka, która nie tylko zaspokaja "mały głód", ale i napędza do pracy! :) SKŁADNIKI ( 1 duży koktajl) 150 ml gęstego jogurtu greckiego 1/4 szklanki orzeszków ziemnych(...)miodu 1 dojrzałe awokado 2 łyżki lodów śmietankowych ( opcjonalnie, w nieco mniej zdrowej wersji :) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Orzeszki umieścić w blenderze i miksować kilka minut, aż do momentu gdy uzyskamy masło orzechowe. 2. Do powstałego masła dodać jogurt, pokrojonę w kostkę awokado, syrop klonowy oraz karob/kakao (ewentualnie lody) i zmiksować. Można dodać szczyptę soli dla podkreślenia
DefinicjaSmaku*składniki: 1000 ml wody ok. 25 g świeżych płatków róży 1 limonka (sparzona i wyszorowana) 5 truskawek sok z 1 cytryny świeże listki męty 1 łyżka
Domowy Smak Jedzeniatagliatelle warzywnymCONRAD: Roladka z kurczaka z suszonymi pomidorami, oscypkiem i bazylią, podawana z ziemniakami smażonymi na maśle oraz szpinakiemDESERY:JA : Tarta czekoladowa z węgierkamiCONRAD: Gorące wiśnie z chili i lodami waniliowymi______________________________________________________________________________________________________NASZA OFERTA :Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem o wartości 164 zł za 109,99 zł.Tutaj dostępna:http://www.groupon.pl/deals/krakow/restauracja-vidok/49125105?nlp______________________________________________________________________________________________________Nie musieliśmy długo czekać,kiedy(...)smaku … z fantastycznymi chrupiącymi migdałami i grzankami.Również polecamy!Po chwili dania główne.Zrobiłam WOW, gdyż przyznaję bez bicia spodziewałam się porcji nowoczesno/restauracyjnych … a otrzymaliśmy porcje „domowe” ( co jest oczywiście na plus! + )...Miętus: Pierwszy raz miałam okazję spróbować miętusa – delikatna , a zarazem nie rozpadająca się ryba … fantastycznie doprawiona … o wyrazistym aromacie ziół
Ostra na Słodkomięty i plasterek cytryny. Możecie zwiększyć albo zmniejszyć ilość dodanego do kompotu cukru - tak, aby smak był dla Was jak najlepszy :) Zobaczcie jak łatwo można zrobić pyszny, domowy kompot ze śliwek. Korzystajcie z przepisu na kompot i ulepszajcie go! Polecam :) Przepis na kompot ze śliwek i jabłek. Oto składniki na kompot ze śliwek : 4 śliwki 6 małych jabłek(...)wody stołowej ok. 1/2 szklanki cukru białego albo brązowego sok z 1/3 cytryny dodatki do kompotu ze śliwek: Przed podaniem do kompotu można dodać : listki świeżej mięty kostki lodu (a najlepiej zamrożone owoce np. kilka truskawek, wiśnie ) plasterki cytryny lub limonki Przepis, składniki i przygotowanie kompotu ze śliwek krok po kroku: Krok 1. Jabłka opłukać, cienko obrać, podzielić każde
Moja Książka Kucharskaminął bezpowrotnie i mamy już czerwiec. Wielkimi krokami zbliżamy się do lata i coraz cieplejszych wręcz upalnych dni. Na ugaszenie pragnienia i ochłodę polecam domowej roboty lemoniady. Dziś bardzo różowa smaczna i orzeźwiająca z arbuza i rabarbaru z dodatkiem mięty. W ogrodzie robi się coraz piękniej,rozkwitają kolejne krzewy i kwiaty a wśród nich moje ulubione piwonie. Nie mogłam się(...)oprzeć ich urokowi i musiałam je uwiecznić. ok. 1 kg łodyg rabarbaru 2,5 litra wody 3/4 szkl. cukru garść świeżej mięty 1/2 średniego arbuza kostki lodu Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na 2 cm kawałki,włożyć do dużego garnka. Zalać wodą i zagotować. Pod koniec gotowania dodać cukier i miętę. Gotowy kompot wystudzić i przecedzić. Z arbuza
Kolorowa kuchnia ElkiŻar z nieba się leje. W domu trudno wytrzymać, na polu wcale nie lepiej... Pomóc może tylko domowa lemoniada. Tak jak obiecałam, podaję przepis z wykorzystaniem cukru różanego. Ale można użyć zwykłego cukru lub miodu. Można także dodać wody różanej dla aromatu. Napój za sprawą cytryn jest bardzo orzeźwiający, z delikatnym aromatem róży. Lemoniada z różą. Składniki(...)około 1 l napoju: 2 cytryny (+kilka plasterków); 3 łyżki cukru różanego; 1 l wody mineralnej (gazowanej/niegazowanej) lub po prostu przegotowanej; lód. Cytryny parzymy i wyciskamy z nich sok. Dodajemy cukier różany i zalewamy wodą. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Wstawiamy do lodówki, żeby napój się schłodził. Przed podaniem dodajemy jeszcze kostki lodu i kilka plasterków cytryny. Smacznego
Miksturowniksię ekspres ciśnieniowy, który pozostaje w sferze moich marzeń :) Tak wyglądają normy oryginalnej kawy cappuccino . Zwykle podawana jest ze szczyptą kakao lub sypkiej czekolady, rzadziej z bitą śmietaną lub lodami. Tradycyjne włoskie ma dokładnie 150 ml objętości, podawane jest w uprzednio podgrzanej filiżance, zwykle białej, aby podkreślić orzechowy kolor napoju. No to jak już to wszystko wiemy powiedzcie(...)całkiem smaczny, tylko jak dla mnie za słodki. Poza tym skład nie do końca mi odpowiada. Co za tym idzie? No właśnie. Sama sobie skomponowałam swój własny proszek "cappuccino". DOMOWA MIESZANKA NIBY CAPPUCCINO :) 100 g mleka w proszku pełnotłustego 75 g cukru pudru 15 g kakao gorzkie 30 g kawy rozpuszczalnej w proszku Wykonanie: Tu wystarczy wszystkie składniki przesiać
Blondynka Gotujekruchym, na to warstwa startych jabłek, wymieszanych z kardamonem i budyń ugotowany na soku jabłkowym i białym wytrawnym winie i znów warstwa ciasta kruchego. Cudownie smakuje na ciepło z lodami, ale także jest wyśmienita po całkowitym ostudzeniu. To jest ta szarlotka, którą piekłam jakiś czas temu razem z Sylwią, zmieniłam w niej dużo, ale efekt mnie w pełni(...)Polecam Wam gorąco upiec ją na nadchodzący weekend. SZARLOTKA Z BIAŁYM WINEM. Składniki: Ciasto: 380 g mąki pszennej 150 g cukru 225 g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego 3 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 450 ml soku z jabłek 250 ml białego wina 150 g cukru Ponadto: 1 kg jabłek około
Zakątek rozkoszy kulinarnych