ciepło, np. z lodami jak i schłodzone. My oczywiście nie mogliśmy się doczekać i jedliśmy zanim jeszcze dobrze wystygło ;) Ciasto kokosowe: 1,5 szkl mąki pszennej pół szkl mąki krupczatki 200 g masła 1/2 szkl cukru 2/3 szkl wiórków kokosowych Nadzienie: 1/2 kg truskawek 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki domowego cukru waniliowego Wszystkie składniki na ciasto
Smakołyki Asiłatwością wymówi słowo "żeberka" :) Domowej roboty pesto, tapenady, sałatki z kaszy bulgur z rodzynkami, marchewką... konfitura z cebuli, grillowane papryki z cytrynami w oliwie, prosciutto, pasztety, sałatki... Jedząc zapisywałam na kartce składniki danych sałatek, tak, aby w domu spróbować odtworzyć ich smak. Desery to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, panna cotta, fondue, truskawki, lody, tarty owocowe... i danie główne
Moja smaczna kuchniaapetycznie wygląda, lubię jej przenikające się kolorowe warstwy lekko zburzone ruchem słomki (obowiązkowo do tej kawy podajemy słomkę). Jak zrobić Frappé ? Frappé bardzo łatwo przygotowuje się w domowych warunkach, można to zrobić spieniaczem do kawy, ja wolę jednak przygotowywać pianę trzepaczką od mojego blendera, (jest szybciej i pianki jest więcej z tych samych składników). Ale tak naprawdę, ani spieniacz(...)rozpuszczalnej kawy (jeśli ktoś woli mocną kawę to 1 łyżkę), wlewamy trochę wody, tyle aby zakryła kawę, (jeśli słodzimy kawę to dodajemy 1-2 łyżeczki cukru) dodajemy kilka kostek lodu, zakręcamy słoik i potrząsamy nim tak długo aż kawa się rozpuści i uzyskamy gęstą pianę. Ja jednak przygotowując moje Frappé robię to w specjalnym dzbanuszku do kawy (na jedną porcję
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki: 250 ml naparu kawy (takiego jakiego lubimy, z cukrem lub bez) 150 – 200 ml mleka 1 gwiazdka anyżu 1/4 laski wanilii (nasionka wanilii) 1/4
Domowy Smak JedzeniaOstatnio chciałam zrobić jakiś orzeźwiający deser z dodatkiem ekstraktu miętowego, ale gdy zobaczyłam w sklepie jego cenę, postanowiłam sama sobie taki ekstrakt przygotować :) To nic trudnego
Domowa Cookierenka AgiTakie są też te moje domowe lizaki, które zrobiłam z Emilką. Dla dzieci to nowy ale ciekawy smak. Dla mnie to powrót do dzieciństwa:) Składniki na 15 sztuk: 250 g cukru 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego barwniki Lizaki najlepiej robić w silikonowej foremce, żeby łatwo było je wyjąć. Ja użyłam foremki do lodu. Jeśli macie to możecie użyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawyglądem Warto przygotowywać domowe wody smakowe i napoje ze świeżymi owocami. Dlaczego? Bo to samo zdrowie Kto się skusi? Składniki: sok z 1/2 limonki 2-3 plastry soczystej nektarynki mała garść borówek około 5 listków świeżej mięty dobrej jakości miód do smaku – u mnie lipowy od Matecznik (ilość zależy od upodobań) kostki lodu woda mineralna Przygotowanie: Do pucharka
Słodkie okruszkijego użyciem wyczarować pyszne lody albo upiec ciasteczka dodając je zamiast zwykłego masła lub margaryny. Przykładowy przepis TUTAJ . Dobra wiadomość dla łasuchów- masło orzechowe można przyrządzić bez problemu w domu a do jego wykonania potrzebujemy tylko orzechów! W zasadzie niczym nie różni się od sklepowego, pomijając zbędny dodatek oleju w masłach niektórych firm. Domowy odpowiednik wychodzi dużo taniej
Wrzosowa Polanaproponuję, zrobiony w wersji domowej. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać świeżą miętę, ale jeżeli nie posiadacie, to można zrobić napar z torebki. SKŁADNIKI POTRZEBNE DO DRINKÓW ICE TEA rum 1-2 limonki sok z limonki garść świeżej mięty cytrynowej (można dodać również pieprzowej), a jeżeli nie posiadacie, to 2 torebki herbaty miętowej kostki lodu WYKONANIE Miętę zaparzyć w dzbanku, ostudzić
Passions hobbies lifeOto moja propozycja na lżejszy, owocowo-czekoladowo-śmietanowy tort a’la Big Milk Trio z owocowym wykończeniem: mocno nasączony, nie za nadto słodki. Sprawdza się dobrze
Domowe ciasta2 banany (mogą być zamrożone), 2/3 szklanki mrożonych jagód, 2/3 szklanki naturalnego jogurtu, 2 łyżki syropu klonowego. Już bardzo dawno nie dodawałam przepisu na smoothie. A
Świat Domowej KuchniUpały nie odpuszczają, mało kto ma więc ochotę stać przy piekarniku. Nawet mi się nie chce. Od dłuższego czasu chodziło za mną jakieś bardziej skomplikowane ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazastąpi nam wiele urządzeń domowych, jak miksery, malaksery, blendery, parowar, płytę indukcyjną czy nawet wałek do ciasta. To takie wielofunkcyjne centrum w kuchni XXI wieku Mogę śmiało powiedzieć, że zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia, bo brakowało mi takiego profesjonalnego sprzętu, który zrobi wiele czynności za mnie. Cieszę się szczególnie z możliwości robienia lodów i gotowania na parze
Kuchnia Bazyliiwielu wariantach, jednak klasyczną, domową lemoniadę sporządza się ze słodzonej, przegotowanej wody (albo wody sodowej) z dodatkiem naturalnych soków cytrusowych (cytryna,limonka, pomarańcza) oraz startej skórki z tych owoców. Napój podaje się oziębiony, a dla podniesienia smaku i wyglądu do każdej porcji napoju wkłada się plasterek pomarańczy lub cytryny. Można podać również z kostkami lodu i słomką, najlepiej w wysokiej
mojewypiekiinietylkoCudownie orzeźwiająca lemoniada. Słodka, z mocno kwaśną nutą. Doskonale gasi pragnienie, idealna na upały. Uratowała mi ostatnio życie, gdy przesiadywałam przed komputerem, by tapeta w sypialni
Domowa cukiernia Ewy