Dziś za oknem znowu letnia pogoda, wyszło słońce i od razu żyć się chce. Taki dzień to doskonały moment, żeby zrobić sobie pyszny domowy sorbet truskawkowo-cytrynowy. Zawiera tylko trzy składniki i jest dziecinnie prosty w przygotowaniu. To co ? Miksujemy i mrozimy truskawki ? Sorbet truskawkowo-cytrynowy Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 500 g truskawek s ok z 2 niedużych(...)godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę owocową. Sorbet kręciłam 30 minut. Jeśli nie posiadamy maszynki do lodów, truskawki po 60 minutach macerowania wkłada m y do zamrażarki na 2-3 godziny, a następnie je blendujemy. Przekładamy do plastikowych pojemniczków na lody, przykrywamy i wstawiamy do zamrażarki
Kulinarne przygody GatityUpały praktycznie nie ustępują. Miłośnicy kawy mogą poratować się kawą przyrządzoną na zimno. Polecam! Składniki (na jedną porcję): 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + odrobina gorącej wody
Kuchnia domowa AniI znów upalnie..duszno ..i powinniśmy dużo pić, ja dla odmiany zrobiłam wodę z dodatkiem ogórka i cytryny..i nie spodziewałam się takiego efektu..polecam. woda
Moje domowe kucharzenieprzed włożeniem ciasta chlebowego lub na dno piekarnika wysypać kostki lodu, sprawdza się również miseczka z wodą postawiona na dnie piekarnika - Idealnie upieczony chleb ma chrupiącą, złota skórką, oczywiście ze śladami mąki, oraz wydaje głuchy odgłos jeśli w niego postukamy - Chleb studzimy na kratce, nie w foremce - Domowe wypieki nie pleśnieją, odpowiednio przechowywane długo zachowują świeżość następnie czerstwieją(...)pieczenia bardzo ostrym nożem nacinamy bochenek na krzyż i odstawiamy na ok 1 godzinę 4. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, tuż przed włożeniem blachy na dno piekarnika, wysypujemy kostki lodu i wstawiamy blachę z ciastem, pieczemy ok 45 minut, skórka chleba powinna mieć rumiany kolor, a bochenek powinien wydawać głuchy odgłos jeśli w niego zastukamy
Słodki KompromisTłusty Czwartek kusi.... mała rozpusta w ten dzień jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Dodając do tych mądrości to, że są domowe - nie można się ich dodatkowo
Zasmakuj Kuchnicappucinno. Ale w lecie uwielbiam chłodzić się mrożoną kawą w wysokiej szklance. Często piję domowe Frappé lub najprostszą jej wersję: mrożone kostki kawy zalane zimnym mlekiem. Nie lubię słodkiej kawy z dodatkiem słodkich syropów, bitej śmietany i posypek. Ewentualnie może w kawie być gałka lodów śmietankowych, czy waniliowych. Ta dzisiejsza mrożona kawa jest delikatnie słodka, a słodyczy kawie nadaje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędomowego - jak już wiecie, dużo bardziej cenię zrobione niż kupione. Takim gestem mogę pokazać, że przygotowywałam się do tej wizyty i z niecierpliwością na nią czekałam. Wychodzę z założenia, że każdy uwielbia jabłecznik. Tak jak dla Sheldona z Big Bang Theory smutnemu gościowi NALEŻY zaproponować gorący napój, tak moim zdaniem pocieszy go jabłecznik. Najlepiej ciepły, z gałką lodów(...)tego kawałka nieba i aby ułatwić gospodarzowi podanie tej pychoty, wymyśliłam ten oto przepis. Zamieniłam ciasto na muffinki i w każdej z nich zamknęłam to, co najlepsze. I dodałam domowy karmel. Już na sam dźwięk tych słów cieknie mi ślinka. Muffinki będą też idealnym dopełnieniem świątecznego stołu! Bo to już przecież tuż, tuż...! MINI KARMELOWE JABŁECZNIKISkładniki
Gotowanie to kochanieBanalny w przygotowaniu deser, podobny do sufletu. Wyraźny w smaku, lekki, o piankowej konsystencji. Mocno pomarańczowy więc dla amatorów tych owoców na pewno będzie doskonały. Można
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: około 400 ml wody niegazowanej lub gazowanej sok z cytryny lub limonki kilka listków świeżej mięty kilka truskawek kilka plasterków cytryny można dodać również plasterki
Ciastka - domowe słodkościwiększej ilości składników i co ważniejsze jest odrobinę mocniejszy. Poniżej znajdziecie domowy przepis na ten pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu aperitif. Spróbujcie, bo warto… Składniki 50 ml wermutu 50 ml ginu 50 ml Campari 50 ml wody gazowanej plasterki pomarańczy kostki lodu Negroni – przepis Do szklanki wkładamy kostki lodu. Dodajemy pozostałe składniki. Na sam koniec dodajemy plasterek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!grzane wina, piwa czy inne alkoholowe rozgrzewające napoje. Dlatego chciałam was zachęcić do przygotowania domowej sangrii ale w wersji zimowej czyli na gorąco. Wystarczy wino, owoce, brandy i gotowe. Sangria to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy . P rodukowana jest z wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy smakowych w postaci różnych winiaków lub innych trunków. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzrobić teraz wersję konfitury gruszkowej z pomarańczą do słoika. Chodzą też za mną lody gruszkowe... :-). Chyba w weekend się rozwinę ! Konfitura gruszkowa z nutką wanilii Składniki: 800 g dojrzałych gruszek 200 g cukru 6 goździków 1/2 laski wanilii sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Wykonanie: Gruszki obieramy, wykrawamy gniazdka i kroimy w plastry. Wkładamy
Kulinarne przygody GatityPyszny, domowy jabłecznik z dodatkiem gruszek z bezą i suszoną żurawiną (lub rodzynkami) zachwyci każdego! Mnie oczarował, zniknął dość szybko, jeszcze gorący, wręcz rozpłynął się wśród rodzinnego stołu. Jabłecznik z pysznymi winnymi jabłkami, z żurawiną i bezą podany z lodami waniliowymi, szał! Składniki: 1 kg jabłek 2 gruszki 3 szklanki mąki 4 jaja 1,5 szklanki cukru(...)Piekę 40 minut grzaniem góra plus dół bez termoobiegu przez 40 minut, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę. SMACZNEGO Przepis pochodzący z Biblioteczki Poradnika Domowego z roku ’98, książki zatytułowanej “Owocowe ciasta i desery” B. Lasoty, R. Sławińskiej
Zasmakuj Kuchniskładniki: 40 ml likieru kawowego 80 ml wódki kostki lodu wykonanie: Szklaneczkę wypełniamy do połowy kostkami lodu. Wlewamy likier kawowy oraz wódkę starając się zachować
Domowy Smak JedzeniaCelowo wybrałam cynamonowe, bo ten smak zawsze wybiera mój syn w naszej ulubionej lodziarni i celowo zwiększyłam ilość cynamonu, co okazało się bardzo trafnym posunięciem :) Moja intuicja nadal działa :) Lody wyszły bardzo smaczne i również miękkie, może nie tak kremowe jak te jajeczne, ale syn jest zachwycony. Mają po prostu trochę inną konsystencję. Każdy czerwony wyraz(...)łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu mielonego szczypta soli Spokojnie możecie użyć samego mleka 3,2 %. Wszystkie składniki umieściłam w rondelku, wymieszałam i podgrzałam tylko do momentu w którym składniki się rozpuściły. Nie gotujemy! Mieszankę cynamonową wystudziłam, a potem schłodziłam kilka godzin w lodówce, można krócej. Potem przelałam mieszankę cynamonową do maszyny do lodów i dalej postępowałam
Blondynka Gotuje