Kompot z rabarbaru. To klasyka kuchni polskiej, najlepszy domowy, tradycyjny kompot rabarbarowy. Rabarbar uwielbiam, a szczególnie w postaci bardzo zimnego, kwaskowatego kompotu, który chłodzi i orzeźwia podczas upałów. Ma delikatny różowy kolor. Sezon na rabarbar oficjalnie uważam za rozpoczęty, gdyż Piotrek przywiózł mi sporą ilość tego przysmaku! W zeszłym roku postarałam się o flance rabarbaru, mój działkowy rabarbar będzie dopiero(...)tani kompot na upalne dni. składniki na najlepszy kompot z rabarbaru: ½ kg rabarbaru ok. 150 g cukru do smaku (ok. 10 łyżek) lub mniej 1 ½ litra wody Dodatki kostki lodu listki świeżej mięty (opcjonalnie) plasterki cytryny (opcjonalnie) Jak przygotować kompot z rabarbaru? Rabarbar myjemy, odcinamy liście, możemy obrać ze skórki i kroimy na ok. 2 cm kawałeczki. Do garnka wlewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaukowe podejście do gotowania, cierpliwość i pasja, jaka towarzyszy molekularnym kucharzom podczas ich eksperymentów. Wiem, że zdecydowana większość ich pomysłów nie ma najmniejszych szans na przeniesienie na grunt przeciętnej domowej kuchni, ale czy wszystko musi być powszechne . . . Mnie wystarcza czytanie i patrzenie na molekularne eksperymenty. No chyba, że nadarza się taki przepis, jak ten, wobec którego nie mogłabym przejść(...)dodatek cukru jest zbyteczny) 240 ml wody opcjonalnie 2-4 łyżki cukru (nie dodałam) Przygotować dwie miski. Jedną napełnić bardzo zimną wodą i włożyć do niej kostki lodu. Do drugiej miski przełożyć połamane kawałki czekolady (użyłam gorzkiej i mlecznej w proporcji 3:1) oraz wlać wodę. Umieścić w kąpieli wodnej i trzymając na średnim ogniu mieszać
KUCHARNIANie ma gorszego raka niż strony internetowe z przepisami. Wpisujesz w google "proste dania dla studentów". Oto pierwszy wynik: "Makaron z boczkiem i
Marder&Marder Manufacturewidziałam na fanpage. Gdy trafiłam na ul. Świętojańską 81/2, nie było zbyt wielkiego wyboru. Zdecydowałam się na karmel z solą morską i to był strzał w 10 ! Jak lody, to tylko tu Serio Serio znajdziecie w Gdyni przy 3 Maja 21. Bardzo spodobał mi się wystrój – drewno, cegła, beton, czyli wszystko to, co kocham. Brawo za świetną(...)znajduje się w Gdyni przy ul. Abrahama 26. Wystrój przyciąga uwagę. Niby minimalistyczny a jednak wiele świetnych detali. Przejdźmy do najważniejszego, czyli do jedzenia ! Znajdziecie tu desery w słoiczkach, domowe ciasta i pyszną kawę. Menu bez sztucznych składników i ulepszaczy. Wybór był trudny. Wybrałam słoik: panna cotta z malinami. Deser bardzo mi smakował. Odrazu dostałam kopa pozytywnej energii do dalszego
Moja pasja smakuochłodę dobrze sprawdza się lemoniada jabłkowo - limonkowa z miętą, To zestawienie dobrze gasi pragnienie. Dodałam do niej domowej roboty syropu z mięty i plasterki limonki oraz jabłka, a także sporo listków mięty. Lemoniada jest tak pyszna, że w upały będę się nią chłodzić. Nie byłabym sobą gdybym nie wyjadła jabłek z tego napoju, po nasączeniu smakują super :D. Naprawdę warto(...)plasterki. Do dużego dzbanka wlać sok jabłkowy, wodę gazowaną, syrop miętowy, dodać plasterki limonki, pocięte jabłko i listki mięty. Całość wstawić do lodówki. Lemoniadę podawać dobrze schłodzoną z lodem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychjednak ciasto się udało, a ja po raz pierwszy poczułam tą trudną do opisania radość, satysfakcję, po prostu szczęście, jakie przeżywam odtąd za każdym razem wyjmując z piekarnika pachnące domowe ciasto lub chleb. Po pierwszej próbie nabrałam pewności, że następnym razem dam radę bez udziału telefonu i pomocy Mamy, i tak też było. Choć jeśli chodzi o gotowanie, sprawy(...)filo:) A jeśli macie ochotę na rabarbar w innej wersji, polecam zamieszczone zeszłego lata przepisy na: Migdałową tartę z rabarbarem - klik Krem kokosowy z rabarbarem - klik Lody rabarbarowe z imbirem - klik RABARBAR NA CIEŚCIE FILO 1 opakowanie gotowego mrożonego ciasta filo 3-4 łyżki stopionego masła 3 łaski rabarbaru 3-4 łyżki cukru
KUCHARNIAprzechować w postaci dżemów, konfitur czy mrożonek na jesienno-zimową porę. Truskawki idealnie sprawdzają się do robienia koktajli czy ciast, ale równie dobrze można je w ykorzystać do zrobienia domowego czekokremu. Co prawda najlepiej go zjeść w ciągu kilku dni więc do zimy raczej nie przetrwa ale może nam urozmaicić letnie desery. Poniżej znajdziecie dokładny przepis na ten przysmak(...)koniec dodajemy kakao oraz syrop daktylowy. Ponownie blendujemy dokładnie łącząc wszystkie składniki. Czekokrem z truskawkami świetnie sprawdzi się do smarowania naleśników czy placuszków a także jako sos do lodów. Przechowujemy go w lodówce. Smacznego
Health-Fit-LifeDomowa Lemoniada to na upały najlepsze wyjście, zapewniająca prawdziwe orzeźwienie. My każdego dnia wypijamy 1,5-2 litrową butelkę różnych wód gazowanych i lemoniad dziennie, aby nie odwodnić, oraz aby nawilżyć organizm od środka. Tym razem do przygotowania lemoniady wykorzystałam wcześniej przygotowany sorbet z melona. Do tej lemoniady z melona nie dodawałam już cukru, gdyż melon był bardzo słodki(...)naszych upodobań. Dodaje również do lemoniady świeże listki mięty, albo listki melisy, sok oraz plasterki cytryny. Jeśli wlejemy lemoniadę do szklanki można też do niej dodać dodatkowo kostki lodu. Moje propozycje innych lemoniad: lemoniada ogórkowa lemoniada pomarańczowo-cytrynowa (bez cukru) Lemoniada z melona jest bardzo smaczna: Składniki: 1 -2 cytryna sorbet z melona Galia listki mięty 750 ml gazowanej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktórym tak do końca nie wiadomo co jest :-). Krótki materiał video o tym co napisałam. Można również przygotować pyszne koktajle, drinki, a latem orzeźwiające lody owocowe i to wszystko własnej roboty bez chemii która jest pakowana teraz praktycznie w każdy produkt lokowany na sklepowych półkach. Mnie osobiście urządzenie od HappyCall(...)Całość miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku. W razie konieczności, gdy masa jest za gęsta, dodajemy więcej oliwy z suszonych pomidorów. Domowy hummus przekładamy do szczelnego pojemnika bądź słoika, wierzch polewamy odrobiną oliwy i przechowujemy w lodówce do kilku dni. Przepis na domowe masło orzechowe : Składniki
Marta GotujeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastaNaszła mnie chęć na ryż z jabłkami i cynamonem...a to wszystko przez Monikę...no i cóż ..musiałam zrobić...ale okazało się, że w domu brak
Moje domowe kucharzenieDziś mam dla Was przepis na przepyszne, letnie danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem! Makaronowe muszle nadziewane pysznym, domowym budyniem cytrynowym i owocami – u mnie borówki, kawałki soczystych brzoskwiń , ananasa i bananów . Takie danie jest fantastycznym pomysłem na słodki podwieczorek albo słodki obiad dla dzieciaków. Gwarantuję , że talerze będą opróżnione do zera! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * muszle(...)gotujemy mieszając. Pod koniec dodajemy masło i sok z cytryny. CAŁOŚĆ: Ugotowany makaron nadziewamy budyniem cytrynowym oraz owocami. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Świetnym dodajem jest gałka lodów waniliowych albo kleks bitej śmietany! Pycha! Przepis bierze udział w konkursie Alicji z bloga Wielki Apetyt
Ostra na Słodkotrendsetterów testowaliśmy kosmetyki do pielęgnacji twarzy luksusowej marki Shangpree, stworzonej przez Shangpree SPA - najbardziej znaną i uwielbianą przez celebrytów sieć salonów SPA w Korei, poznaliśmy zalety i praktyczne zastosowanie domowej prasy do oleju marki Gorenje, dzięki której możemy sami przygotować zdrowe, pełne składników odżywczych oleje z ulubionych nasion i orzechów i oczywiście gotowaliśmy - tworząc pyszne potrawy na bazie produktów dostarczonych(...)gryczanej dostarczonej przez Eska Agro oraz mleka ryżowego Eko Wital i masła orzechowego Planta Food, sałatkę z arbuzem z serem pleśniowym Lazur oraz cudowny deser lodowy z lodami naturalnymi z Wytwórni Lodów Polskich „u Lodziarzy”. Oparte na zdrowych, naturalnych produktach renomowanych producentów potrawy smakowały wyśmienicie, niestety żadne ze zdjęć nie oddaje w pełni ich walorów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata