likier z mleka - 500 przepisów (strona:11/34)

Tort kawowo-orzechowy pokryty lukrem plastycznym 234

szklanki cukru, 2 łyżki orzechowego cappuccino, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit), 70ml likieru amaretto, dżem z czarnej porzeczki .       Likier amaretto zmieszać z 50ml przegotowanej zimnej wody. 3/4 szklanki mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, stale mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło

Z miłości do słodkości
Domowy ajerkoniak + film 128

również ciekawym dodatkiem do ciast i deserów. Sposób przygotowania jest bardzo prosty i szybki a smak likieru nieziemski . składniki na ok 1,5 litra likieru 6 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego szklanka czystej wódki przepis Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier puder i całość miksujemy do białości, następnie wsypujemy cukier waniliowy, wlewamy zagęszczone(...)mleko i w dalszym ciągu wszystko miksujemy, na końcu wlewamy wódkę . Likier przelewamy do butelek, zakręcamy korkiem i odstawiamy do lodówki aby wszystkie składniki się przegryzły

Smakowite Dania
Koktajl sernikowy z limonką 225

formie sernika zaskocz swoich gości koktajlem o smaku sernika z wyczuwalnymi delikatnymi gruzełkami. SKŁADNIKI na 1 koktajl z shakera: 60 ml adwokata 15 ml mleka sok z 1 limonki (opcjonalnie) 15 ml pomarańczowego likieru "Triple sec" Wykonanie: Sok z limonki umieścić w shakerze (bez lodu) Do soku dolać adwokat i mleko. Zamknąć shaker i trzymając w obu dłoniach zacząć mocno(...)smak limonki Przelać przez shakerowe sitko do lampek do Martini gotowy dobrze wstrząśnięty koktajl.Dokładne energiczne wstrząsanie rozbije wszystkie grudki na drobne. Opcjonalnie na koniec można dodać do shakera likier pomarańczowy co zmieni nieco smak koktajlu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Advokat ciasto bez pieczenia 174

Składniki: 2 budynie śmietankowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru dwie krople olejku migdałowego kostka masła 150 ml likieru jajecznego adwokat dodatkowo herbatniki kakaowe 2 opakowania Wykonanie: Budynie ugotować z cukrem na mleku z olejkiem migdałowym. Budyń wystudzić, najlepiej zostawiając go na całą noc, a masło ogrzać do temperatury pokojowej. Masło utrzeć mikserem następnie dodawać po łyżce budyniu i nadal

Pychotkaaa
Kokosowo- krówkowa kostka bez pieczenia 146

śmietanki 30% 2 opakowania serka mascarpone (2x250g) 3 łyżki cukru pudru 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym 100g wiórek kokosowych 1opakowanie śmietan fix 50ml likieru o smaku toffi Ponadto: 1 mleczna czekolada 30ml mleka 2 garści orzechów ziemnych 30g płatków białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Przygotowaną formę wykładamy folią spożywczą i układamy warstwę herbatników. Śmietankę ubijamy na sztywno(...)części. Do pierwszej części dodajemy masę krówkową i wykładamy na warstwę herbatników. Drugą warstwę herbatników przed nałożeniem namaczamy w likierze toffi. Pozostały krem mieszamy z wiórkami kokosowymi i wykładamy na herbatniki. Przykrywamy jeszcze jedną warstwą ciastek. 2.  Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi drobniutko orzeszkami i płatkami białej czekolady. Chłodzimy w lodówce

Kuchnia w czekoladzie
Delikatna kostka kawowa 379

łyżek maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju krem 500 ml śmietanki do ubijania 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru Canari o smaku kawowym 1/2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny na wierzch biszkopty, u mnie dokładnie wyszło 20 szt ok 1/2 szklanki wystudzonej i osłodzonej kawy rozpuszczalnej starta czekolada gorzka do posypania Upiec(...)minut, do suchego patyczka. Ciasto wystudzić.  Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w mleku a następnie podrzać i dokładnie rozpuścić, odstawic do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder oraz kawę rozpuszczalną. Miksować chwilę aż cukier i kawa się rozpuści. Następnie dodać likier kawowy, ponownie zmiksować. Na koniec dodać wystudzona żelatynę. Zmiksować aby składniki dobrze się połączyły. Gotowy krem

Monia miesza i gotuje
Egzotyczny torcik z kremem ryżowym 121

zależności od tego do czego go użyjemy. Zmiana smaku i konsystencji nie stanowi żadnego problemu. Wystarczy użyć trochę większej ilości  mleka do przygotowania płatków i krem od razu będzie luźniejszy, a dodatek wanilii, soku owocowego lub likieru pozwoli uzyskać pożądany smak.  Zachęcam gorąco do wypróbowania.” Egzotyczny torcik z kremem ryżowym (przepis autorski) Składniki na 8 szt. Biszkopt(...)suszonych moreli 2 łyżki cukru 1 łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej sok z jednej pomarańczy Krem ryżowy: 2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych 2 szklanki mleka 150g masła 2,5 łyżki cukru sok z 1 limonki Dodatkowo: 80ml likieru pomarańczowego do nasączenia biszkoptu 4 łyżki zmielonych i uprażonych migdałów do posypania suszone morele, pomarańcza i świeże listki mięty do dekoracji Wykonanie

Wiem co jem
Kawowy deser "Merci" 338

serki homogenizowane 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 5 łyżeczek żelatyny 5 łyżek zimnej wody 1/2 szklanka wrzątku 50ml likieru kawowego 2 łyżeczki cukru 8 czekoladek merci kawowych lub 16 kostek zwykłej mlecznej czekolady 150ml mleka 3.2% 1 op bitej śmietany w proszku Sposób przygotowania: Serki łączymy z jogurtem i dzielimy na dwie równe części. Jedną łyżkę kawy(...)łyżki rozpuszczonej żelatyny. Do pucharków wsypujemy pozostałe czekoladki i zalewamy galaretką kawową. Całość dekorujemy bitą śmietaną ubitą w 150ml mleka.   Ze względu na zawartość alkoholu oraz kofeiny deser polecam dorosłym lub zdecydowanie "większym" dzieciom :)  A sam likier polecam wszystkim tym, którzy za kawowym przepadają. Jest delikatny, aksamitny i przyjemnie uzależnia

Kuchnia w czekoladzie
Torcik malinowo-kokosowy 113

Wakacje! Trzeba to uczcić! Zapraszam na torcik malinowo-kokosowy.   Składniki: 20 dag biszkoptów  maliny 2 galaretki malinowe 2 szklanki mleka 8 łyżek kaszy manny 20 dag masła 10 dag wiórek kokosowych pół szklanki likieru kokosowego 2/3 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny  Zaczynamy od przygotowania kremu.  Na gotujące mleko wsypujemy kaszę manną i wiórki kokosowe

Pyszności Słodkości
Zwierciadło malinowe.(bez pieczenia) 132

maślanych 60 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej Na mus malinowy: 500 g malin świeżych lub mrożonych* 4 żółtka 120 g cukru drobnego 250 ml mleka 3,2 % 2 łyżki żelatyny 60 ml likieru z czarnej porzeczki np.   Crème   de Cassis  lub z aronii ** 250 ml śmietanki 30% Wierzch (galaretka): 1 łyżka żelatyny  3-4 łyżki(...)likieru  reszta przecieru z malin (125 ml) kilka świeżych malin do dekoracji Wykonanie:  1. Maliny   ( *mrożone trzeba wcześniej rozmrozić ) miksujemy w malakserze a następnie przecieramy starannie przez sitko by uzyskać gładki przecier z malin.  2. Z powstałej ilości odmierzamy 125 ml i odkładamy na później.  3. W żaroodpornej misce ubić żółtka z cukrem do podwojenia

vaniliowoczekoladowa
Babeczki z kokosowym kremem z białą czekoladą 160

szklanki mąki tortowej - 150 g miękkiego masła - 0,75 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 jajka - 2-3 łyżki mleka - różowy barwnik spożywczy - szczypta soli - kieliszek likieru kokosowego *krem: - 250 g mascarpone - 2 tabliczki białej czekolady (200g) - 4 łyżki wiórek kokosowych *dodatkowo: - maczek truskawkowy - cukrowe perełki - mini żelki owocowe Przygotowanie:  Masło(...)jednym jajku, po każdym miksując około 1 minuty na średnich obrotach. Dodać likier i barwnik i miksować do połączenia składników. Ilość barwnika bezpieczna dla zdrowia podana jest na etykiecie.  Dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą i bardzo szybko zmiksować do dokładnego połączenia składników. Dodać mleko, ponownie zmiksować. Gotowym ciastem napełnić papilotki lub silikonowe formy do muffin

W poszukiwaniu inspiracji
Domowe likiery - Malibu i Monte 208

roboty... i tak oto powstały Malibu i Monte. Przepis zaczerpnięty z Wojslandia i przerobiony na własne potrzeby. Likier kokosowy - Malibu:   400 ml mleczka kokosowego* ok. 200 g cukru ok. 400 ml wódki 1 litrowa butelka Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i dodajemy cukier. Mieszamy, a następnie włączamy gaz. Na bardzo małym ogniu podgrzewamy całość do rozpuszczenia cukru. Gdy cukier(...)wychodzi ok. 0,8 l likieru. *Można dodać kilka kropel aromatu kokosowego, by wyostrzyć smak, ale i bez niego likier jest naprawdę wyśmienity. Likier orzechowo-czekoladowy - Monte: 3 tabliczki czekolady mlecznej (każda po 100g) 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 0,5 l wódki Soplica - orzech laskowy 1 litrowa butelka oraz mniejsza 0,5 l Do rondelka wlewamy mleko zagęszczone, tabliczki

Cooking Monster
Pączki 135

żółtka (z dużych jajek) - w temperaturze pokojowej 40 g świeżych drożdży 100 g roztopionego masła 1/3 szklanki cukru 1 płaska łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka spirytusu/wódki (ja użyłam likieru Cointreau) szczypta soli Lukier: ok. 3/4 szklanki cukru pudru kilka łyżek wody Dodatkowo: dżem truskawkowy (może być też konfitura np. różana) – na nadzienie do pączków smalec

MyCookBook.pl
Panna cotta na mleku kokosowym z sosem malinowym 167

pozostało stworzyłam idealny, elegancki deser. Delikatna, odchudzona panna cotta bez dodatku tłustej śmietanki i cukru. Wzbogacona likierem malibu i odrobiną miodu. Wierzchnia warstwa to sos malinowy na czerwonym winie... brzmi cudownie, a smakuje jeszcze lepiej!   Panna cotta: 250 ml mleka kokosowego 1 łyżka miodu 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki ciepłej wody 4 łyżki malibu    Sos malinowy(...)czerwonego wina 2 łyżeczki miodu  1 łyżeczka mąki ziemnaczanej 1 łyżka soku spod malin Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Podgrzać do rozpuszczenia. Mleko kokosowe wlać do garnka, dodać miód oraz likier. Mocno podgrzać (nie zagotować!). Do ciepłej mieszanki wlać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Przelać do kieliszków, a gdy deser wystygnie wstawić do lodówki do stężenia

Chocolate Muffin Blog