likier z mleka - 500 przepisów (strona:15/34)

Metrowiec z kremem adwokatowym 171

ciepłej przegotowane wody, 8 łyżek oleju, 1 i 1/3 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Krem: 500ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 łyżka cukru waniliowego, 200g masła, 2 łyżki cukru pudru, 70ml Likieru Advocaat Dalkowski , Polewa: 2 łyżki masła lub margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyzki kakao, 3 łyżki wody, owocowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE(...)gotuję razem z cukrem waniliowym.  W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję przez 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu wlewam likier . Dokładnie ucieram. 4. Upieczone ciasta wyjmuję z foremek i kroję na kromki o grubości 1cm. Jasną kromkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Likier czekoladowy 146

się w tym likierze rozsmakowałem i nie mogłem przestać. Naprawdę dobry jest, warto mieć taki w barku ukryty. Tym bardziej, że robi się go naprawdę łatwo i szybko. Ale uważać trzeba, bo bestia jest naprawdę zdradliwa. Łatwo i przyjemnie wchodzi, a potem nogi i język plątać się mogą. 1,2 litra mleka 300 g kakao 300 g cukru(...)musimy doprowadzić do wrzenia. Wówczas wyłączamy kuchenkę i czekamy aż masa kakaowa ostygnie. Powinna być dość gęsta. Tutaj mała uwaga: likier po wystudzeniu będzie naprawdę gęsty. Mi taki idealnie pasował, ale jeżeli wolicie bardziej płynny to dajcie więcej mleka (lub mleka i spirytusu żeby mocy nie stracić) albo mniej kakao. Zresztą to już przed samym butelkowaniem można ocenić

Marder&Marder Manufacture
Likier kawowy Mocca 180

Kiedy zobaczyłam ten likier u Pawła ,   nabrałam ochoty, żeby zrobić kolejny smaczny trunek. A ten, dodatkowo pięknie pachnie naparem z kawy,   cieszy oko zdecydowanym mocnym   kolorem i potrafi zaszumieć w głowie.   Nie było na co czekać, tylko zabrać się do zrobienia „nastawu”. A potem to już poszło...           Składniki(...)wody i 0,5 kg cukru. Podgrzałam, żeby cukier się rozpuścił. Syrop przelałam do słoja, do mieszanki spirytusowo-kawowej. Dodałam 2 łyżki gorącego mleka. Wymieszałam, słój   zamknęłam i odstawiłam na tydzień.   Filtrowanie. Likier jest dosyć gęsty i słodki, więc proces filtrowania odbywałby się bardzo długo i żeby go przyspieszyć rozłożyłam filtrowanie na kilka słoików. Skorzystałam z patentu Pawła

Kuchnia u Krysi
Piegusek z kremem waniliowym i bananami 251

szklanka suchego maku, ja dałam mak mielony 125 g masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki 1 budyń waniliowy duży (na 3/4 l mleka) mleko i cukier do ugotowania budyniu 100 ml likieru o smaku waniliowym, u mnie likier Dalkowski 150 g miękkiego masła 2 galaretki, u mnie agrestowe 3 banany Przygotować ciasto na pieguska. Masło rozpuścić w rondelku

Monia miesza i gotuje
Muffinki bananowe 385

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru (może być pół na pół z domowym cukrem waniliowym) 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki, kefiru lub mleka 1 jajko 1 łyżeczka rumu, brandy lub likieru (np. amaretto) 2 banany Przygotowanie: Wymieszać osobno składniki suche i mokre. Wlać składniki mokre do suchych i dodać rozgniecione widelcem banany. Wymieszać do połączenia składników. Piec

Piąty grzech główny
Malinowy Obłoczek 54883

cukru, 1/2 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa: 2 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe, 2 łyżki cukru, 200g masła, 2 łyżki cukru pudru, 50 ml likieru advocat, Dodatkowo: 500g malin, 3 opakowania galaretki malinowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając(...)garnka i gotuję. W odlanym mleku mieszam cukier oraz proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem. Stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu wlewam likier advocat. Ucieram. Masę wykładam na ciemny biszkopt. Wyrównuję. 3. Galaretki malinowe rozpuszczam w 750ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Latte Macchiato 272

łyżki oleju 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 200 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka w proszku 400 g serka homogenizowanego waniliowego Poncz: 300 ml bardzo mocnej kawy 100 ml likieru kawowego + 1 duża paczka okrągłych biszkoptów gorzkie kakao Jajka ubić z solą i cukier na jasną, puszystą masę. Następnie, stopniowo, dodawać olej(...)minut. Schłodzić, przekroić na dwie części. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Do masy maślanej dodać mleko w proszku i serki homogenizowane, zmiksować do połączenia składników. Pierwszy blat ciasta wyłożyć do formy, nasączyć kawą wymieszaną z likierem, wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć zamoczone w ponczu biszkopty, lekko oprószyć je kakao. Biszkopty przykryć drugim blatem, lekko posmarowanym

Domowa cukiernia Ewy
ciasto raffaello bez pieczenia II 337

łyżeczki cukru waniliowego 3 żółtka 20 g mąki 20 g mąki ziemniaczanej 250 g wiórek kokosowych 1/2 szklanki np. likieru kawowego 1 duże opakowania herbatników kokos do posypania wykonanie: W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy warstwę herbatników. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym a w 1/2 szk mleka mieszamy mąkę, mąkę ziemniaczaną i żółtka a następnie(...)dodajemy do zagotowanego mleka z cukrem, cały czas mieszamy do powstania gęstego budyniu, który należy schłodzić. Następnie ucieramy masło mikserem i stopniowo dodajemy masę budyniową, miksujemy. Dodajemy likier i ponownie miksujemy. Dodajemy wiórka kokosowe i przy pomocą łyżki mieszamy. 1/3 część masy wylewamy na herbatniki następnie układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy koleją warstwę masy, ponownie układamy herbatniki i kończymy

Domowy Smak Jedzenia
Domowy likier baileys 10664

bardzo prosty w przygotowaniu, trzeba tylko wymieszać wszystkie składniki i a potem odstawić napój, żeby się dobrze przegryzł. I gotowe ! Domowy likier baileys Czas przygotowania: 15 minut + 7 dni Składniki: 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 200 ml masy krówkowej z puszki 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej 2 łyżeczki kakao 350 ml whisky(...)wystudzenia. W misce mieszamy masę krówkową z mlekiem, aż do całkowitego połączenia się składników. Najwygodniej jest użyć trzepaczki lub rózgi. Następnie dodajemy zimną kawę, kakao i esencję, mieszamy. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy whisky, mieszamy do połączenia składników. Likier przelewamy do butelki i odstawiamy na 7 dni w ciemne

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto czekoladowe z musem śliwkowo-migdałowym 199

czekoladowa: 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 100 g śmietany kremówki 30 % 1/4 szklanki ciemnego kakao 2 łyżki likieru amaretto 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: likier amaretto do nasączenia ciasta Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: W rondelku podgrzać mleko, wyłączyć ogień i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Jajko z cukrem ubić na bardzo puszystą masę, dodać olej, mleko(...)Ostudzić. Jeżeli ciasto wyrośnie z małą górką, należy ją ściąć nożem. Dodatkowo można odwrócić ciasto spodem do góry, będzie równiejsze (obręcz zostawiamy). Następnie za pomącą pędzelka delikatnie nasączyć ciasto likierem amaretto. Mus śliwkowo-migdałowy: Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i zmiksować blenderem razem z cynamonem i cukrem pudrem. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, zmiksować lub utrzeć w moździerzu (mają mieć

Oryginalny smak
Rabarbarowy pudding w cieście migdałowym. 104

pieczenia 3 łyzki zmielonych migdałów   Nadzienie rabarbarowe; 100 ml chłodnej wody 5 dag cukru łyłeczka cukru waniliowego  łyzka likieru kawowego 50 dag rabarbaru pokrojonego na małe kawałki (ze skóra)   Krem budyniowy; 250 ml mleka laska wanili 2 żółtka 5 dag cukru 2 łyzki mąki kukurydzianej     Przygotowanie; Ciasto najlepiej przygotować około 2 godziny przed przygotowaniem.Ja zrobiłam(...)dobrze je schłodzić. Nastepnie robimy nadzienie; wode z cukrami i likierem podgrzewamy az cukier się rozpuści. Nastepnie dodajemy pokrojony rabarbar i gotujemy około 5 min. Rabarbar powinien zostać nadal jędrny. Po tym czasie go przecedzamy zachowując syrop. Budyn;  Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko, wrzucamy rozkrojoną laske wanilii i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia

Radość kipiąca uśmiechem.
Świąteczno sylwestrowy deser truskawkowo - piernikowy z dodatkiem amaretto 148

sylwestra ale również po całym świątecznym zawirowaniu, kiedy to posiadamy jeszcze pozostałości pierniczków.  Składniki  puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki truskawkowe truskawki (użyłam mrożonych) kilka pierników Poncz do nasączania pierników  150 ml przygotowanej kawy rozpuszczalnej 60 ml likieru migdałowego Amaretto 1 opakowanie cukru waniliowego Sposób Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie(...)robimy poncz poprzez wlanie kawy z likierem do głębokiego talerza, dodanie cukru waniliowego i wymieszanie. Pierniki kolejno moczymy w ponczu i przekładamy do kieliszków ugniatając je łyżeczką aby utworzyły zbitą warstwę.  Mleko skondensowane miksujemy, do czasu aż podwoi swoją objętość, dodajemy truskawki, na sam koniec wlewamy porcjami tężejącą galaretkę. Gotową piankę rozkładamy w kieliszki z piernikami. Pozostawiamy w chłodnym

Kuchenne aromaty
RURKI Z KREMEM KAWOWYM 294

rozpoczęcie sobotniego dnia     SKŁADNIKI Ciasto: 125 g masła, 1 ½ szkl. mąki, ½ szkl. śmietany, szczypta soli Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masła, 3 łyżeczki kawy mielonej Subtil , 3 łyżki likieru kawowego Dodatkowo: 1 białko, 2 łyżki cukru kryształ, 3 łyżki masła do posmarowania foremek WYKONANIE Ciasto: składniki na ciasto łączymy ze sobą(...)sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy, kawę rozpuszczalną oraz likier, mieszamy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy nim rurki. Rurki podałam z kawą SUBTIL , którą możecie zakupić

słodki bratek
Sernik kokosowy 201

spód: Opakowanie herbatników 50g rozpuszczonej margaryny Masa serowa: 1kg trzykrotnie zmielonego twarogu  3/4 szkl. cukru do wypieków pół szklanki oleju 2 szkl. mleka 4 żółtka 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego 5 łyż. likieru kokosowego Przygotowanie: Ciasteczka rozdrobnić na piasek, najlepiej blenderem. Wymieszać z rozpuszczoną margaryną . Wysypać na dno foremki. Odstawić na 15 min do lodówki. Rozgrzać piekarnik

Wypieki Uli
Kokosanka dla dorosłych 269

piekarnikiem są na bakier J Składniki: Na formę 25/25 cm 25 dag słonych krakersów Masa kokosowa: ½ litra mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy 16 g cukru waniliowego 25 dag masła 82% ½ szklanki cukru 100 ml likieru kokosowego 15 dag wiórek kokosowych Wierzch z prażonych wiórek: 10 dag wiórek kokosowych 1 łyżka czubata łyżka masła 1 łyżka(...)zmiksować na jednolitą masę bez grudek. Resztę mleka zagotować, dodać zmiksowaną masę z żółtkami, mieszać energicznie i ugotować budyń. Gotującą masę trzymać na ogniu około 1 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia zostawić w temp pokojowej do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu i likieru  zmiksować na krem , na koniec wsypać

Wanilia i Kardamon