odszypułkowanych czereśni Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody (ok. 1/4 szlanki). Jogurt utrzeć z cukrem, stopniowo dodając twarożek i mleko w proszku. Na koniec wymieszać z żelatyną. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Można nasączyć dowolnym likierem wymieszanym z wodą. Na pierwszym blacie ułożyć ciasno obok siebie czereśnie. Następnie wlać krem. Wyjdzie dość lejący, dlatego zalecam zrobić
Kuchnia Elliesuche drożdże, ekstrakt waniliowy, żółtka , cukier i sól. W przypadku świeżych drożdży, należy je uprzednio rozpuścić w małej ilości letniego mleka. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy, rozcierając ewentualne grudki. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, oraz likier. Ubijamy białka na średnio sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około
Mia Cucina Sofietamleka2 jajkakrem:150 ml śmietany kremówki (38%)55 g serka mascarpone1 łyżeczka cukru pudru1,5 łyżki likieru limoncelloodrobina zielonego barwnika spożywczego w paściedodatkowo:cukrowe jajeczkaMąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem i solą. Dodać miękkie masło, dokładnie rozetrzeć palcami. Jajka roztrzepać, dodać mleko i wodę jaśminową. Dokładnie wymieszać. Wlać 3/4 mokrych składników do suchych, utrzeć mikserem. Dodać resztę płynu, zmiksować tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrze130g masła – w temperaturze pokojowej – 35 ml mleka w temperaturze pokojowej – 1/2 łyżeczki soli – 2 łyżki cukru pudru – 1 żółtko – 175 g mąki pszennej na krem: – 250 g serka mascarpone – 1/2 szkl. kremówki 36% (nie zamieniać na 30%) – 4 łyżki likieru z białej czekolady – 200 g białej czekolady dodatkowo(...)porzeczek – 4 łyżki dżemu porzeczkowego (można zamienić na owoce leśne/ jeżyny/ jagody, etc.) – kilka bez Wykonanie: Ciasto : masło zagnieść z mąką, solą i cukrem pudrem, dodać mleko i żółtko. Ciasto będzie dość miękkie. Uformować kulę, rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 2 minimum godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować. Ułożyć
Pociąg Do Kuchnidrobnego cukru do wypieków • 1 łyżeczka soku z cytryny • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem migdałowo - waniliowy: • 300 ml mleka • 1 laska wanilii • 3 duże żółtka • 50 g cukru • 20 g mąki pszennej • 20 g skrobi ziemniaczanej • 20 ml likieru amaretto • 125 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej Dodatkowo: • 500 g truskawek • podpieczone migdały w płatkach lub słupkach (opcjonalnie) Sposób przygotowania(...)minut do 2 godzin, aż beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc. 10. W rondelku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i od razu odstawić na bok. 11. Żółtka i cukier utrzeć mikserem do białości. 12. Dodać mąki: pszenną i ziemniaczaną. Dalej miksować, aż do uzyskania
W mojej kuchniDzisiaj mam dla Was przepis na naprawdę fajny likier jajeczny, czyli popularny ajerkoniak. Coś takiego w sklepach zwykle funkcjonuje jako Advocaat. Sposób produkcji tego oryginalnego trunku objęty jest tajemnicą handlową, ale mi udało się stworzyć coś podobnego w smaku. Właściwie to prosta robota, w ciągu kilkunastu minut możecie się delektować własnym ajerkoniakiem. Warto go zrobić, bo to naprawdę smaczny trunek(...)przepis TUTAJ .) Jak utrzemy żółtka na kremową jasną masę to powoli - cały czas ucierając (najlepiej w robocie kuchennym) - dodajemy mleko. Gdy masa się połączy to nada ucierając dodajemy wąskim strumyczkiem spirytus. I gdy masa ponownie stanie się jednolita nasz likier jest gotowy. Przelewamy do butelek i zostawiamy na dobę żeby smaki się "przegryzły". A później już tylko się delektujemy. Smacznego
Marder&Marder ManufactureSprzedawana jest niestety w dość dużych opakowaniach. Zamiast niej możecie użyć białej czekolady i wzbogacić ją dodatkiem likieru pomarańczowego. A do dekoracji użyć smażonej skórki pomarańczowej.” Panna cotta czekoladowo-pomarańczowa (przepis własny) Składniki na 3 porcje: Warstwa czekoladowa 125ml mleka 125ml śmietanki kremowej 40g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka żelatyny Warstwa pomarańczowa 100ml mleka 100ml śmietanki kremowej 25g czekolady pomarańczowej(...)Dekoracja Wiórki czekoladowe WYKONANIE Żelatynę zalać 1 łyżką zimnego mleka i pozostawić do napęcznienia. Do rondelka wlać mleko i śmietankę kremową. Dodać połamaną czekoladę i postawić na małym gazie. Podgrzewać do zagotowania, mieszając, żeby czekolada się rozpuściła. Zestawić z ognia i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową przelać
Wiem co jemczarnej porzeczki (około 1/2 słoika) 1/2 szklanki wody (nie co więcej) 20 ml likieru orzechowego 80-100g orzechów (u mnie po 20g włoskich, nerkowca, pekan, macademia, brazylijskich) Krem: 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła 2 żółtka 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki 30% 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny kilka kropel aromatu(...)przelać do reszty gotującego się mleka. Całość energicznie mieszać do zgęstnienia masy. Masło ubić na puch i miksując dodawać po łyżce ostudzonego budyniu oraz sok z cytryny. Dżem wymieszać z wodą. W tortownicy ułożyć biszkopty i nasączyć 1/2 rozrobionego dżemu. W szczeliny między ciastkami powtykać owoce z dżemu, a całość skropić odrobiną likieru orzechowego. Następnie wyłożyć połowę kremu i kolejno
Di gotujemiodu (wyczucie słodkości to kwestia gustu) aromat migdałowy (w wersji dla dorosłych może być likier amaretto) spora garść suszonych żurawin lub klasycznie migdały (te należy wcześniej sparzyć i zdjąć z nich skórkę) Kaszę wypłukać w kilku wodach, przecierając jej ziarna między palcami. Do kaszy wlać mleko i gotować do wchłonięcia mleka. Mieszać pod koniec gotowania, by kasza nie przywarła
Weekendy w domu i ogrodziecukierki kopiko. Na dwa ostatnie postaram się jeszcze w trym roku przepis wrzucić, tak żeby był pyszny likier do udekorowania świątecznego stołu. To raczej takie kobiece napitki, bardzo delikatne. Likier na kukułkach sprzed paru miesięcy był dość mocny i Madzia poprosiła mnie żebym tym razem słabsze zrobił. Więc zrobiłem. Jak na mój gust smakują doskonale tylko nieznacznie bym jednak zwiększył(...)mieli to za sobą to właściwie będzie koniec pracy. Po rozpuszczeniu cukierków czekamy aż masa nieco przestygnie, dolewamy mleko i spirytus i mieszamy przez chwilę. Przelewamy do butelek i zostawiamy na 2-3 dni żeby się smaki przegryzły. Po tym czasie likier jest gotowy do picia. Smacznego
Marder&Marder Manufacturesera białego (zmielonego dwukrotnie); 6 jajek; 120 g masła; 1,5 szklanki cukru pudru; 300 ml śmietanki kokosowej (lub tłustego mleka kokosowego); 120 g wiórków kokosowych; 2,5 łyżki mąki pszennej; 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej; 1,5 łyżki likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego; Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę do pieczenia wyłożyć papierem
In my kitchenpapierem do pieczenia 24x40cm. Pieczemy w 170st. przez ok.30 min. Masa : ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 szkl.mleka 1szkl.cukru 25.dag.masła 50ml. likieru amaretto 1 op.cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej płaskie 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy.Wsypujemy cukier i cukier waniliowy.W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę pszenną i ziemniaczaną.Wlewamy je do gotującego się mleka,ugotować budyń
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimojej kuchni orzechowo- miodowe ule ;). Składniki: • 200g orzechów mielonych włoskich lub kokosu • 200g cukru pudru, • 1 białko lub 3 łyżki mleka • Łyżka miodu • cukier puder do obsypywania foremki • biszkopciki Składniki na masę: • 50 g masła, • 50g cukru pudru, • łyżka likier miodowego Wykonanie masy orzechowej: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i dokładnie miksujemy. Przygotowujemy foremki do uli, wysypujemy cukrem pudrem
Podróż w kulinariauciśnij je grzbietem łyżki. Na czas przgotowania masy serowej wstaw foremkę do lodowki ser wymieszaj z mondaminą, cukrem i mlekiem kokosowym. Wbijaj po jedynym jajku i mieszaj mikserem około 30 sekund, tylko do połączenia składników. Na końcu dodaj likier kokosowy masę serową wylej na przygotowany spód i wstaw do nagrzanego piekarnika do 175`C. Piecz sernik w tej temperaturze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasta drożdżowego - proporcje na 2 makowce o długości 30 cm 2 szklanki mąki pszennej 120 ml letniego mleka 90 g roztopionego przestudzonego masła 30 g świeżych lub 14 g suchych drożdży 5 żółtek 4 łyżki cukru 1 łyżka czystej wódki lub likieru migdałowego 1 łyżeczka cukru waniliowego duża szczypta soli Przygotowanie ciasta Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży to najpierw(...)drożdżowym mąki. Stopniowo dodawać pozostałe składniki, a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt gęste, dodać odrobinę mąki lub mleka. Kiedy ciasto zacznie "odchodzić od ręki" lub misy miksera, przełożyć je do dość dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata