mąki 30 g utartych ciasteczek amaretti 80 g cukru Krem amaretto 200 g masła, miękkiego 250 ml mleka 3 żółtka 50 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 ½ łyżki kukurydzianej skrobii 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 ml likieru amaretto 50 g zmiksowanych ciasteczek amaretto Dodatkowo dżem z suszonej moreli ciastka amaretti do dekoracji Ubij białka na sztywno z odrobiną soli(...)małym rondelku wymieszaj żółtka z cukrem, skrobią i wanilią. Dodaj mleko i wymieszaj. Zagotuj mieszankę stale mieszając najlepiej trzepaczką. Budyń będzie bardzo gęsty. Kiedy zacznie gęstnieć zdejmij z kuchni. Przykryj i odstaw do ostudzenia. Utrzyj masło. Do puszystego masła zacznij dodawać po łyżce budyniu. Dodaj również likier stale miksując krem. Na koniec wsyp pokruszone ciastka i zmiksuj. Montowanie tortu. Posmaruj
codojedzeniajuż jestem z niej zadowolona. Składniki: 100 g kaszy jaglanej (1/2 szklanki) 125 ml mleka kokosowego 250 ml mleka krowiego 2 łyżki cukru 125 g czekolady mlecznej 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki likieru czekoladowego 25 g masła w temperaturze pokojowej chipsy kokosowe plastry pomarańczy w gorzkiej czekoladzie (użyłam te z Lidl De Luxe) mieszanka(...)przyprawowa waniliowo - rumowa (też z Lidl De Luxe) Wykonanie: Kaszę jaglaną wypłukałam najpierw w zimnej wodzie, potem w gorącej, potem znowu w zimnej. Do garnka wlałam mleko kokosowe i krowie, doprowadziłam do wrzenia. Następnie wsypałam kaszę jaglaną i na bardzo małym ogniu gotowałam pod przykryciem ok. 20 minut. W połowie tego czasu wsypałam 3 łyżki cukru pudru. W czasie
Blondynka Gotujeszklanki mąki 1/4 szklanki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) Do nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami likieru amaretto Masa budyniowa: 2 torebki budyniu śmietankowego z cukrem 150 ml mleka (lub 150 ml ostudzonego kompotu z truskawek) 250 ml kompotu z truskawek (potrzeba ok. 200 g mrożonych truskawek do jego ugotowania) Polewa czekoladowa
Domowa Cookierenka AgiCoś dla fanów bardzo słodkich słodkości ;D Składniki Biszkopt Jajko 6 jajek Cukier 150g Mąka pszenna tortowa 120g Kakao 2 łyżki Proszek do pieczenia 3/4 płaskiej
Kulinarne Przebojełyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Dodatkowo: 2 galaretki (kolor dowolny, u mnie agrestowa) szklanka ponczu (zaparzona kawa+ 30ml likieru kawowego) opakowanie biszkoptów Polewa: 50ml śmietanki kremówki łyżka masła 100g nutelli Zaczynamy od ugotowania budyniu do masy. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki, mieszamy
Czerwona Porzeczkacukru* 1/2 szklanki mleka zagęszczanego niesłodzonego (może też być zwykłe)* 1/2 szklanki wódki* 250 g masła lub margarynykrem budyniowy* 400 ml mleka* 1 budyń śmietankowy* 3 łyżki cukru kryształu* 250 g masła lub margaryny* 3 łyżki cukru pudrudodatki* likier migdałowy* wiórki kokosowe* cukierki perełki* barwniki spożywcze* biała masa cukrowa przepis tutajSposób wykonaniabiszkopt jasnyOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić(...)resztę mleka zagotować z cukrem kryształem. Ugotować budyń i odstawić do wystygnięcia.Masło i budyń powinny mieć taką samą temperaturę pokojową.Aby w kremie nie było grudek budyń po wystudzenia można zmiksować końcówką miksera do rozdrabniania.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy.Blaty nasączyć likierem migdałowymUłożyć
Mix smakuKawa prosto ze słonecznej Grecji. Do jej wykonania potrzebna jest spieniacz do mleka, ewentualnie shaker. Idealna na upalne dni i zdecydowanie mniej kaloryczny niż kawa mrożona. Można ją "podrasować" dodając lody śmietankowe, ulubiony likier lub sos czekoladowy własnej produkcji :). Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ja użyłam Cafe d'Or Crema), 2 łyżeczki cukru, 5 łyżek gorącej wody, 100 ml zimnej
Pudełko rozmaitościZapraszam na przepyszne ciacho: delikatny biszkopt i beza makowo - kokosowa przełożone kremem budyniowym, całość obłożona biszkoptami nasączonymi w likierze amaretto, o polewie i dżemie nie wspominając. Raj dla podniebienia. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, ale jednak trochę czasochłonne, mimo to polecam - zarówno efekt smakowy, jak i wizualny wynagradza wszystkie trudy. Przekładaniec poleca się na święta i inne rodzinne uroczystości(...)cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego 1,5 szklanki mleka 200 g masła IV warstwa: 200 g okrągłych biszkoptów pół szklanki alkoholu - u mnie likier amaretto (może być sok pomarańczowy w wersji bezalkoholowej) Polewa czekoladowa: 150 ml śmietany (użyłam 30% do ubijania) 100 g czekolady mlecznej
Domowa Cookierenka Agimasła (lub margaryny) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowo kokosowa: 2 szklanki mleka 180 g masła (lub margaryny) – w temperaturze pokojowej 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek wiórków kokosowych 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru Poncz: ok. 1/3 szklanki likieru Malibu lub 1/3 szklanki letniej wody wymieszanej z łyżeczką cukru i łyżeczką soku z cytryny Dodatkowo(...)wrzącego mleka (uprzednio zmniejszając do minimum ogień) i mieszając gotujemy, aż masa zrobi się gęsta. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszysta masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Upieczone ciasto kroimy na pół (wzdłuż). Połowę ciasta przeznaczoną na spód umieszczamy w formie i nasączamy (połową likieru lub wody z cytryną
MyCookBook.plPierwszy trunek alkoholowy własnej produkcji. Długo oczekiwany, ale było warto. Słodziutki likier (nalewka?) o intensywnym kawowym zapachu i smaku, odrobinę rozgrzewający. Taki "babski trunek" :). Oryginalny przepis pochodzi [stąd]. 1/2 litra spirytusu 95% 80 gram kawy mielonej 2 1/2 szklanki wody 1/2 kg cukru 2 łyżki mleka W dużym słoiku kawę zalewamy spirytusem. Odstawiamy na tydzień, ale każdego dnia
Czerwony Gupiklikier gościł w moim rodzinnym domu co Święta, potem poszedł w zapomnienie. Moja mama przypomniała nam o nim w minione Boże Narodzenie, wzięłam recepturę i zrobiłam. Pycha! W sam raz na wieczór karnawałowy w małym gronie. Składniki: 2 puszki skondensowanego niesłodzonego mleka (400 ml każda) 1 szklanka spirytusu (u mnie 200 ml) 2 szklanki cukru 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej(...)Sposób przygotowania: 1. Mleko zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, dodać kawę rozpuszczalną, dobrze wymieszać i ostudzić. 2. Do zimnego mleka z kawą wlać spirytus, wymieszać, przelać do butelek i odstawić przynajmniej na 24-48 godzin. Po tym czasie likier gotowy jest do spożycia. Zdrówka
Kuchnia domowa Aniszklanka cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa pistacjowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 400 ml mleka pistacjowego 200 g obranych pistacji z firmy Piątnica http://piatnica.net/ 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki likieru pistacjowego Poncz: 10 łyżek likieru pistacjowego Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy(...)wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30- 40 min. Masa ze śmietany kremówki: Pistacje obieramy i drobno kroimy. Śmietanę kremówkę ubijamy razem z mlekiem pistacjowym na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy do niej stopniowo cukier puder. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Podróż w kulinariajest słodki i wspaniale rozgrzewa. Idealny na domowe przyjęcia oraz Święta. Można używać także jako polewę do lodów. Likier Kukułka: 300 g cukierków kukułek 1 szklanka wody (250 ml) 1 szklanka spirytusu (250 ml) 350 – 400 ml skondensowanego mleka nie słodzonego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wodę zagotowujemy w rondelku. Wrzucamy kukułki i mieszamy(...)rozpuszczą. Musimy pilnować, aby cukierki nie przywarły do dna. Wlewamy mleko skondensowane i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Do zimnej masy dodajemy, bardzo cienkiem strumieniem spirytus, cały czas energicznie mieszając. Wlewamy do butelki zakręcamy i wstawiamy do lodówki na całą noc – na drugi dzień likier kukułka jest gotowy do picia – przed użyciem pamiętajmy
Poezja smakupomaga zwalczać stany zapalne. Czego potrzebujemy? (na tortownicę o średnicy około 22cm) 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka kokosowego (lub innego roślinnego) 1 szklanka wiórek 0,5 szklanki cukru pudru (lub innej substancji słodzącej) aromat kokosowy, cytrynowy lub likier amaretto 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek skrobi ziemniaczanej (jeśli zajdzie potrzeba, do zagęszczenia masy) 1. Gotowanie kaszy
two broke sistersminut. Pyszny, słodki, śmietankowy napój wyskokowy. Konsystencja jedwabista, smak wyraźny, esencjonalny. Z kilku składników stworzymy w 5 minut wyśmienity likier dla dorosłych. Doskonale smakuje podany z kostkami lodu. DOMOWY BAYLEIS Składniki: 5 łyżek zaparzonej mocnej kawy espresso 250 ml słodzonego mleka skondensowanego 250 ml brendy lub whisky 160 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) Przygotowanie: Zaparzamy
Naturalna Kuchnia