likier z mleka - 500 przepisów (strona:19/34)

Tort migdałowy amaretti 203

mąki 30 g utartych ciasteczek amaretti 80 g cukru Krem amaretto 200 g masła, miękkiego 250 ml mleka 3 żółtka 50 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 ½ łyżki kukurydzianej skrobii 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 ml likieru amaretto 50 g zmiksowanych ciasteczek amaretto Dodatkowo dżem z suszonej moreli ciastka amaretti do dekoracji Ubij białka na sztywno z odrobiną soli(...)małym rondelku wymieszaj żółtka z cukrem, skrobią i wanilią. Dodaj mleko i wymieszaj. Zagotuj mieszankę stale mieszając najlepiej trzepaczką. Budyń będzie bardzo gęsty. Kiedy zacznie gęstnieć zdejmij z kuchni. Przykryj i odstaw do ostudzenia. Utrzyj masło. Do puszystego masła zacznij dodawać po łyżce budyniu. Dodaj również likier stale miksując krem. Na koniec wsyp pokruszone ciastka i zmiksuj. Montowanie tortu. Posmaruj

codojedzenia
Kokosowa Kasza Jaglana na Ganache z Mlecznej Czekolady 121

już jestem z niej zadowolona. Składniki: 100 g kaszy jaglanej (1/2 szklanki) 125 ml mleka kokosowego 250 ml mleka krowiego 2 łyżki cukru 125 g czekolady mlecznej 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki likieru czekoladowego 25 g masła w temperaturze pokojowej chipsy kokosowe plastry pomarańczy w gorzkiej czekoladzie (użyłam te z Lidl De Luxe) mieszanka(...)przyprawowa waniliowo - rumowa (też z Lidl De Luxe) Wykonanie: Kaszę jaglaną wypłukałam najpierw w zimnej wodzie, potem w gorącej, potem znowu w zimnej. Do garnka wlałam mleko kokosowe i krowie, doprowadziłam do wrzenia. Następnie wsypałam kaszę jaglaną i na bardzo małym ogniu gotowałam pod przykryciem ok. 20 minut. W połowie tego czasu wsypałam 3 łyżki cukru pudru. W czasie

Blondynka Gotuje
Tort czekoladowy z pyszną masą budyniową 246

szklanki mąki 1/4 szklanki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) Do nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami likieru amaretto Masa budyniowa: 2 torebki budyniu śmietankowego z cukrem 150 ml mleka (lub 150 ml ostudzonego kompotu z truskawek) 250 ml kompotu z truskawek (potrzeba ok. 200 g mrożonych truskawek do jego ugotowania) Polewa czekoladowa

Domowa Cookierenka Agi
Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie 255

Coś dla fanów bardzo słodkich słodkości ;D Składniki Biszkopt Jajko 6 jajek Cukier 150g Mąka pszenna tortowa 120g Kakao 2 łyżki Proszek do pieczenia 3/4 płaskiej

Kulinarne Przeboje
Oczy carycy 358

łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Dodatkowo: 2 galaretki (kolor dowolny, u mnie agrestowa) szklanka ponczu (zaparzona kawa+ 30ml likieru kawowego) opakowanie biszkoptów Polewa: 50ml śmietanki kremówki łyżka masła 100g nutelli Zaczynamy od ugotowania budyniu do masy. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki, mieszamy

Czerwona Porzeczka
Tort Garfield 139

cukru* 1/2 szklanki mleka zagęszczanego niesłodzonego (może też być zwykłe)* 1/2 szklanki wódki* 250 g masła lub margarynykrem budyniowy* 400 ml mleka* 1 budyń śmietankowy* 3 łyżki cukru kryształu* 250 g masła lub margaryny* 3 łyżki cukru pudrudodatki* likier migdałowy* wiórki kokosowe* cukierki perełki* barwniki spożywcze* biała masa cukrowa przepis tutajSposób wykonaniabiszkopt jasnyOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić(...)resztę mleka zagotować z cukrem kryształem. Ugotować budyń i odstawić do wystygnięcia.Masło i budyń powinny mieć taką samą temperaturę pokojową.Aby w kremie nie było grudek budyń po wystudzenia można zmiksować końcówką miksera do rozdrabniania.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy.Blaty nasączyć likierem migdałowymUłożyć

Mix smaku
Frappe 110

Kawa prosto ze słonecznej Grecji. Do jej wykonania potrzebna jest spieniacz do mleka, ewentualnie shaker. Idealna na upalne dni i zdecydowanie mniej kaloryczny niż kawa mrożona. Można ją "podrasować" dodając lody śmietankowe, ulubiony likier lub sos czekoladowy własnej produkcji :). Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ja użyłam Cafe d'Or Crema), 2 łyżeczki cukru, 5 łyżek gorącej wody, 100 ml zimnej

Pudełko rozmaitości
Pijany przekładaniec (Pijak) 234

Zapraszam na przepyszne ciacho: delikatny biszkopt i beza makowo - kokosowa przełożone kremem budyniowym, całość obłożona biszkoptami nasączonymi w likierze amaretto, o polewie i dżemie nie wspominając. Raj dla podniebienia. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, ale jednak trochę czasochłonne, mimo to polecam - zarówno efekt smakowy, jak i wizualny wynagradza wszystkie trudy. Przekładaniec poleca się na święta i inne rodzinne uroczystości(...)cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego 1,5 szklanki mleka 200 g masła IV warstwa: 200 g okrągłych biszkoptów pół szklanki alkoholu - u mnie likier amaretto (może być sok pomarańczowy w wersji bezalkoholowej) Polewa czekoladowa: 150 ml śmietany (użyłam 30% do ubijania) 100 g czekolady mlecznej

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto makowo-kokosowe 603

masła (lub margaryny) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowo kokosowa: 2 szklanki mleka 180 g masła (lub margaryny) – w temperaturze pokojowej 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek wiórków kokosowych 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru Poncz: ok. 1/3 szklanki likieru Malibu lub 1/3 szklanki letniej wody wymieszanej z łyżeczką cukru i łyżeczką soku z cytryny Dodatkowo(...)wrzącego mleka (uprzednio zmniejszając do minimum ogień) i mieszając gotujemy, aż masa zrobi się gęsta. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszysta masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Upieczone ciasto kroimy na pół (wzdłuż). Połowę ciasta przeznaczoną na spód umieszczamy w formie i nasączamy (połową likieru lub wody z cytryną

MyCookBook.pl
Kawówka 127

Pierwszy trunek alkoholowy własnej produkcji. Długo oczekiwany, ale było warto. Słodziutki likier (nalewka?) o intensywnym kawowym zapachu i smaku, odrobinę rozgrzewający. Taki "babski trunek" :).  Oryginalny przepis pochodzi  [stąd]. 1/2 litra spirytusu 95% 80 gram kawy mielonej 2 1/2 szklanki wody 1/2 kg cukru 2 łyżki mleka W dużym słoiku kawę zalewamy spirytusem. Odstawiamy na tydzień, ale każdego dnia

Czerwony Gupik
Kremowy likier kawowy 241

likier gościł w moim rodzinnym domu co Święta, potem poszedł w zapomnienie. Moja mama przypomniała nam o nim w minione Boże Narodzenie, wzięłam recepturę i zrobiłam. Pycha! W sam raz na wieczór karnawałowy w małym gronie. Składniki: 2 puszki skondensowanego niesłodzonego mleka (400 ml każda) 1 szklanka spirytusu (u mnie 200 ml) 2 szklanki cukru 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej(...)Sposób przygotowania: 1. Mleko zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, dodać kawę rozpuszczalną, dobrze wymieszać i ostudzić. 2. Do zimnego mleka z kawą wlać spirytus, wymieszać, przelać do butelek i odstawić przynajmniej na 24-48 godzin. Po tym czasie likier gotowy jest do spożycia. Zdrówka

Kuchnia domowa Ani
,,Pistacjowa rozkosz” 88

szklanka cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa pistacjowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 400 ml mleka pistacjowego 200 g obranych pistacji z firmy Piątnica http://piatnica.net/ 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki likieru pistacjowego Poncz: 10 łyżek likieru pistacjowego Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy(...)wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30- 40 min. Masa ze śmietany kremówki: Pistacje obieramy i drobno kroimy. Śmietanę kremówkę ubijamy razem z mlekiem pistacjowym na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy do niej stopniowo cukier puder. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego

Podróż w kulinaria
Likier Kukułka 769

jest słodki i wspaniale rozgrzewa. Idealny na domowe przyjęcia oraz Święta. Można używać także jako polewę do lodów. Likier Kukułka: 300 g cukierków kukułek 1 szklanka wody (250 ml) 1 szklanka spirytusu (250 ml) 350 – 400 ml skondensowanego mleka nie słodzonego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wodę zagotowujemy w rondelku. Wrzucamy kukułki i mieszamy(...)rozpuszczą. Musimy pilnować, aby cukierki nie przywarły do dna. Wlewamy mleko skondensowane i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Do zimnej masy dodajemy, bardzo cienkiem strumieniem spirytus, cały czas energicznie mieszając. Wlewamy do butelki zakręcamy i wstawiamy do lodówki na całą noc – na drugi dzień likier kukułka jest gotowy do picia – przed użyciem pamiętajmy

Poezja smaku
sernik bez sera, czyli kokosowy sernik jaglany 124

pomaga zwalczać stany zapalne. Czego potrzebujemy? (na tortownicę o średnicy około 22cm) 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka kokosowego (lub innego roślinnego) 1 szklanka wiórek 0,5 szklanki cukru pudru (lub innej substancji słodzącej) aromat kokosowy, cytrynowy lub likier amaretto 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek skrobi ziemniaczanej (jeśli zajdzie potrzeba, do zagęszczenia masy) 1. Gotowanie kaszy

two broke sisters
Domowy Baileys. Świetny likier dla dorosłych. Idealny na zimowe wieczory. 166

minut. Pyszny, słodki, śmietankowy napój wyskokowy. Konsystencja jedwabista, smak wyraźny, esencjonalny. Z kilku składników stworzymy w 5 minut wyśmienity likier dla dorosłych. Doskonale smakuje podany z kostkami lodu. DOMOWY BAYLEIS Składniki: 5 łyżek zaparzonej mocnej kawy espresso 250 ml słodzonego mleka skondensowanego 250 ml brendy lub whisky 160 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) Przygotowanie: Zaparzamy

Naturalna Kuchnia