likier z mleka - 500 przepisów (strona:21/34)

Ciasto Kapitańskie 1119

Już sama nazwa tego ciasta bardzo mi się spodobała, a gdy przeczytałam przepis wiedziałam, że muszę je koniecznie zrobić. Aromat kawy oraz  dyskretny posmak jajecznego likieru gwarantowały udany wypiek. Upiekłam, choć właściwie dużo pieczenia tutaj nie ma:) Na wilgotnym biszkopcie nasączonym mocną kawą znajduje się solidna warstwa kremu budyniowego z ajerkoniakiem i  biszkopcikami również naponczowanymi kawą(...)pszennej (niepełna szklanka)  łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao Krem ajerkoniakowy: 700 ml mleka 1 szklanka cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego 5 pełnych łyżek mąki pszennej 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 20dkg miękkiego masła 180 ml likieru "Adwokat" ( musi być bardzo gęsty) Krem z bitej śmietany 500 ml śmietanki

Maślane ciasteczko
Sernik Bounty - kokos i czekolada 230

twarogu tłustego 3/4 szklanki cukru pudru 125 ml śmietanki 36% 125 ml śmietanki kokosowej 17% (twarda część w puszce z mlekiem kokosowym - musi być 14-22% tłuszczu ) 3 jajka 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżka likieru kokosowego 3 łyżki mąki pszennej Ser zmielić na kremową masę. Wszystkie składniki zmiksować krótko na gładko. Masę wylać na podpieczony spód. Piec

Chocolate Muffin Blog
ciasto Latte Macchiato 1967

mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej 100 ml likieru kawowego wykonanie: Kawę zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia a następnie mieszamy z likierem. składniki na krem: 200 g miękkiego masła 400 g waniliowego serka, homogenizowanego 2 szkl mleka w proszku (nie granulowanego) 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puch, następnie dodajemy serek oraz mleko w proszku

Domowy Smak Jedzenia
Tort truskawkowo-migdałowy 127

kremem śmietanowym i sporą ilością truskawek tworzy niezapomniane doznania smakowe. Koniecznie musicie go spróbować! Ze względu na sporą zawartość likieru, nadaje się raczej dla dorosłych. Jednak, jeśli chcecie, aby dzieci również mogły go skosztować, wykorzystajcie do nasączenia biszkoptu np. mleko migdałowe. Przepis pochodzi z bloga „Moje Wypieki”. Składniki: Migdałowy biszkopt (należy upiec 3 takie blaty): 2 duże jajka (w temperaturze(...)szklanki mąki pszennej np. tortowej 1/2 szklanki zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej) 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka ekstraktu z migdałów (ewentualnie aromatu migdałowego) Nasączenie biszkoptu: 1/2 szklanki likieru Amaretto Krem śmietankowy: 500 ml schłodzonej śmietanki 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 500 g truskawek ok. 100 g płatków migdałowych galaretka

MyCookBook.pl
Ciasto wiśniowo-kawowo-alkoholowe (z advocatem) na 2 urodziny bloga 455

kieliszek spirytusu (może być wódka, będzie delikatniejsze) szczypta chili Masa kawowa: 300g masła 82% tłuszczu 600ml mleka 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubate łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru Masa advocatowa: 600ml śmietany 30% 1/2 szkl. likieru advocat 3 łyżki cukru 4 czubate łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)gotujące się kawowe mleko - chwilę gotujemy aż uzyskamy budyń kawowy. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, następnie dodajemy stopniowo po łyżce zimnego, kawowego budyniu i dokładnie miksujemy aż do jego wyczerpania. Masę kawową wykładamy na stężałą wiśniową. Chłodzimy. Masa advocatowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, a następnie likier advocatowy. Na koniec

Kolorowy Przepisownik
kremówka 156

mąki pszennej 1 szkl kwaśnej śmietany (dałam jogurt grecki) szczypta soli 250 g margaryny krem: 1 l mleka 200 g masła 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżki advocata (likieru jajecznego) ponadto: cukier puder Mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę i sól, zagnieść. Odłożyć do lodówki

6niebo
Nalewka z kukułek 133

Likier z kukułek wprost uwielbiam! :) Połączenie ulubionych cukierków ze smacznym likierem - niebo w gębie :) Składniki: 30-40 dag cukierków typu kukułka 0,5 l wódki puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (ok. 400 gram) Wykonanie:  Kukułki rozbić na małe kawałeczki, przełożyć do butelki, zalać wódką i odstawić na minimum 3-4 dni w chłodne miejsce (podczas których kilka razy dziennie wstrząsnąć

Tradycyjna Kuchnia
Likier a'la Baileys 110

składniki: 700 ml wódki 400 g masy krówkowej puszka mleka skondensowanego słodkiego (530 g) 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody    Wszystko miksujemy razem do połączenia się składników.  Wkładamy do lodówki na 3-4 dni wtedy likier będzie smakował najlepiej

noteskulinarnyfiga
Pani Walewska 246

łyżeczka octu ·         1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: ·         2,5  szklanki mleka ·         200 g masła ·         3 łyżki mąki pszennej ·         2 łyżki(...)łyżki mąki ziemniaczanej ·         2 żółtka ·         łyżka likieru amaretto ·         pół łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: ·         ½  słoiczka powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki

Mania Gotowania
Likier z cukierków raczków 255

likier pokochacie. Taka raczkowa esencja lekko wzmocniona alkoholem. I wcale nie za słodkie, przekonałem się że można cały wieczór przy tym przesiedzieć i w gronie przyjaciół wypić butelkę bez najmniejszego problemu.       Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 360 g cukierków raczków 500 g mleka(...)mieli to za sobą to właściwie będzie koniec pracy. Po rozpuszczeniu cukierków czekamy aż masa nieco przestygnie, dolewamy mleko i spirytus i mieszamy przez chwilę. Przelewamy do butelek i zostawiamy na 2-3 dni żeby się smaki przegryzły. Po tym czasie likier jest gotowy do picia. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Makowczyki - mini strucle z makiem 184

wiele przydatnych funkcji, a mocą przewyższa niejeden mikser planetarny. Składniki 350 g mąki pszennej 180 ml letniego mleka 90 g roztopionego przestudzonego masła 30 g świeżych lub 14 g suchych drożdży 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka stołowa czystej wódki lub likieru migdałowego szczypta soli Masy makowa 600 g masy makowej z tego przepisu  lub 500 gotowej masy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kawowy likier z cukierków Kopiko 270

kukułkach - Ice Ice Baby, czyli likier na cukierkach Ice - likier na cukierkach Werther's Original - likier na cukierkach raczkach A teraz pora na ostatni w tym roku kawowy likier na cukierkach kopiko. Jeśli Madzia wymyśli jakieś kolejne specjały to pojawią się one na blogu pewnie bliżej wiosny. Właściwie nie "jeśli", a "jak tylko". Bo, że wymyśli to nie mam wątpliwości(...)mieli to za sobą to właściwie będzie koniec pracy. Po rozpuszczeniu cukierków czekamy aż masa nieco przestygnie, dolewamy mleko i spirytus i mieszamy przez chwilę. Przelewamy do butelek i zostawiamy na 2-3 dni żeby się smaki przegryzły. Po tym czasie likier jest gotowy do picia. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Sernik na korzennej kruszonce pod sniegową czapą 192

korzennej  dr.Oetker Masa serowa: ½ kg chudego twarogu ½ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego ½ szklanki mleka 4 jajka 1 budyń śmietankowy 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Śniegowa czapa waniliowa: 300 ml śmietany kremowej 30% 150 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru 50 ml likieru waniliowego  Dalkowski 1 łyżeczka żelatyny Ponadto: Biała polewa czekoladowa  dr.Oetker Śnieżynki cukrowe(...)zagniatać ciasta! Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami. Masa serowa: Mielony twaróg umieścić w misie miksera, wbić jajko, wlać budyń rozpuszczony w mleku, dodać cukry i krótko zmiksować tylko do połączenia, pod koniec dodać skórkę pomarańczową, wylać na korzenny spód, wstawić sernik do nagrzanego do 180*c piekarnika piec 20 minut, po czym

Wanilia i Kardamon
CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI PEKAN I CZEKOLADĄ 187

masła 50 g białej czekolady 2 łyżki likieru lub soku pomarańczowego WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę z kominem o średnicy 22 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. W rondelku, na małym ogniu roztapiamy masło i miód. Odstawiamy z ognia, mieszamy z mlekiem, jajkami i skórką z pomarańczy. Do miski przesiewamy(...)połączenia składników). Przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. POLEWA :  białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z likierem lub sokiem pomarańczowym. Polewamy po ostudzonym cieście. Połamaną na kostki gorzką czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Rozprowadzamy  po cieście

cool and minty
Ciasto krówka z miodowym kremem i czekoladową pianką 410

stole. Polecam. Składniki: Ciasto krówka: Blaszka o wym 25/30 cm 4 jajka 1 duży budyń o smaku krówki (na 750 ml mleka) ¾ szklanki drobnego cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżki kakao Poncz: 60 ml likieru  adwokat Dalkowski 150 ml przegotowanej zimnej wody Krem miodowy: 3 żółtka 100 g miodu lipowego płynnego ½ kg sera  mascarpone

Wanilia i Kardamon