likier z mleka - 500 przepisów (strona:13/34)

Ciasto Latte Macchiato 273

wody 1,5 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia krem: 200 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka w proszku 400 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego) poncz: 300 ml mocnej kawy 100 ml likieru baileys (lub każdego innego kawowego, czekoladowego) dodatkowo: 2 paczki okrągłych biszkoptów gorzkie kakao Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z solą i cukrem(...)nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut. Biszkopt studzimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Następnie dodajemy mleko w proszku i serki i dokładnie miksujemy. Chłodną kawę łączymy z likierem. Zimny biszkopt kroimy na 2 blaty. Pierwszy blat wkładamy z powrotem do blaszki. Porządnie nasączamy ponczem i nakładamy połowę masy. Na masie układamy nasączone

na moim stole...
Cupcakes al tiramisu 195

ciasteczek czy lodów, dlatego nie mogłam przejść obojętnie obok Durszlakowej akcji Tiramisu. Jakiś czas temu miałam okazję przygotować cupcakes al tiramisu, małe babeczki otulone kremem mascarpone i obficie nasączone likierem i kawą) wyszły bajeczne, chyba jeszcze lepsze na drugi dzień. Pomysł na podanie tego tiramisu jak i przepis na krem znalazłam tutaj, a na babeczki tutaj.   Bardzo(...)pieczenia szczypta soli 3  jajka (żółtka i białka osobno) 165 g cukru 90 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml letniego mleka Do nasączenia: 3/4 szklanki mocnego espresso+ troszkę amaretto lub innego likieru Masa kremowa na 7 cupcakes. 250 g mascarpone 250 ml śmietany 36% 2-3 łyżki cukru pudru Amaretto do smaku, ja nie miałam, dodałam likier

Mia Cucina Sofieta
Tort tiramisu 195

Dekoracja 250 g - malin kakao gorzkie podłużne biszkopty =====Krem 500 g - serka mascarpone gęsta śmietana 30% 4 - żółtka 2 łyżeczki - żelatyny 1 filiżanka - espreso 75 ml - mleka ====Poncz 2 filiżanki - espresso 2 łyżki - likieru amaretto WYKONANIE(...)Wystudzić. Wierzch wyrównać, następnie przekroić ciasto na 3 części. Zrobić krem . Żelatynę rozpuścić w espresso, mleko zagotować.                                                                          Gdy żelatyna napęcznieje, dodać

w mojej kuchni
Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki 155

mielonych na mąkę migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka likieru miętowego 1 łyżeczka kropelek miętowych* lub esencji miętowej barwnik niebieski mąka kukurydziana i masło do wysmarowania formy Krem migdałowy: 25 gr mąki ryżowej 50 gr mielonych migdałów 50 gr cukru 200 ml mleka ryżowego lub zwykłego Krem porzeczkowy: 500 gr mascarpone 200 ml galaretki z czarnej porzeczki(...)mielonych na mąkę migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka likieru miętowego 1 łyżeczka kropelek miętowych* lub esencji miętowej barwnik niebieski mąka kukurydziana i masło do wysmarowania formy Krem migdałowy: 25 gr mąki ryżowej 50 gr mielonych migdałów 50 gr cukru 200 ml mleka ryżowego lub zwykłego Krem porzeczkowy: 500 gr mascarpone 200 ml galaretki z czarnej porzeczki

moj przepis na
Likier z cukierków mlecznych 155

łatwy w przygotowaniu. Jego bazą są cukierki mleczne -np werthers oryginal. Dają mu fajny posmak i zapach :-) SKŁADNIKI: Z przepisu wyszło mi około 750ml likieru -400 g mlecznych karmelków np werthers oryginal -500 ml mleka skondensowanego NIESŁODZONEGO -1 szklanka wody -0,5 szklanki spirytusu  -1/3 szklanki wódki Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy karmelki (możemy je rozkruszyć walkiem(...)zajmuje to sporo czasu. Po uzyskaniu syropu ściągamy go z ognia. W drugim garnku podgrzewamy mleko skondensowane niesłodzone. Ciepłe mleko wlewamy do ciepłego syropu. Mieszamy. Całość studzimy. Po wystudzeniu dodajemy wódkę i spirytus. Oczywiście możecie dodać więcej, jeśli lubicie mocne likiery. Mój likier był dla mnie w sam raz, wyszedł lekko gęstawy i nutka alkoholu była dobrze wyczuwalna. Likier przechowujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Czekoladowe ciasto z kremem adwokatowym 161

mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Krem: 0,5 litra mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Cukier waniliowy 2 łyżki cukru 150 ml. likieru advokaat Dalkowski 200 gram masła Polewa czekoladowa HELIO Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po jednym żółtku oraz cukier(...)rondla, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, zagotowujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy obydwie mąki oraz żółtka. Wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na końcu wlewamy po woli likier. Na biszkopt wykładamy 3/4 masy, przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu. Polewę podgrzewamy w wodzie lub w kuchence mikrofalowej, wylewamy

Bajeczna Kuchnia
Likier kakaowy. 111

wanilii ), zagotuj, odstaw do wystygnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym ( cukier waniliowy możesz zastąpić 1/2 laski wanilii, likier będzie bardziej aromatyczny ) na puszystą masę. Gdy masa jest już puszysta, a cukier się rozpuścił dodaj stopniowo kakao z mlekiem ciągle mieszając. Następnie powoli wlewaj spirytus i dalej energicznie ucieraj masę , aby składniki się dokładnie połączyły ze sobą. Gotowy likier

Przepisy i porady kulinarne
Rafaello Z Kaszy Jaglanej 459

szkl wody do got. kaszy + 2 łyżki oleju i szczypta soli 2/3 szkl cukru pudru 2 szkl wiórków kokosowych + trochę do obtoczenia 1/2 szkl mleka w proszku aromat kokosowy, a najlepiej lepiej likier kokosowy kieliszek lub 1/2 kieliszka spirytusu ;) 1. Kasze płuczemy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy w lekko osolonej wodzie z olejem przez 15-20 min. Po wyłączeniu gazu odkrywamy

Gotowanie...to proste !
Tufle kokosowe ( rafaello ) 284

Manufaktury Porcelany. Składniki: 50 g białej czekolady 100 g słodkiej śmietanki 30% 120 g serka mascarpone 5 łyżek mleka w proszku 70 g wiórek kokosowych + 50 g do obtaczania trufli 25 g chrupkich płatków jaglanych lub pokruszonych suchych wafli 50 ml likieru kokosowego lub waniliowego ( nie koniecznie ) Wykonanie: Czekoladę pokroić w drobne kawałki. W rondlu podgrzać śmietankę, do gorącej(...)śmietanki dodać czekoladę - zamieszać, do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę odstawić do lekkiego schłodzenia. Serek mascarpone zmiksować, na lekkich obrotach miksera, ze schłodzoną czekoladą. Dodać mleko w proszku, rozkruszone płatki jaglane lub wafle oraz wiórki kokosowe i opcjonalnie likier. Całość dokładnie zmiksować. Tak powstałą masę schłodzić w lodówce przez min. 30 minut. Ze schłodzonej masy formować kulki. Każdą kulkę obtaczać w wiórkach

kolorowotorcikowo
Piernikowy torcik przekładany kremem z nerkowców 159

proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego kilka łyżek herbaty z dodatkiem pomarańczowego likieru (lub soku pomarańczowego) do nasączenia ciasta Krem z nerkowców: 1 szklanka nerkowców, uprzednio moczonych w zimnej wodzie przez kilka godzin 10 sztuk suszonych daktyli ½ szklanki mleka sojowego ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 3 łyżki soku z cytryny ½ szklanki gęstej części mleka kokosowego kokosowe(...)tortownic i wstaw do piekarnika na 30 minut. Pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z forem. Przygotowane spody delikatnie nasącz herbatą z likierem.  Aby przygotować krem, odcedzone nerkowce przełóż do kielicha blendera. Daktyle wraz z mlekiem podgrzej w małym rondelku, a kiedy mleko zacznie parować zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut. Odciśnij daktyle z mleka i wraz

Roślinna - blog wegański
Tort truskawkowo- kokosowy na białkach 178

biszkopt można upiec wcześniej, galaretkę na serduszka wylać, by tężała, a kokos namoczyć w likierze. Ciut dłużej schodzi przy samym składaniu, ale i to bez przesady, bo jedyne na co musimy czekać najpierw, to mus truskawkowy, a na samym końcu oczekujemy aż polewa z mleka w proszku zastygnie.  Nie ma się co bać, że nie zdążycie na Walentynki ;) Składniki(...)cukru 1 galaretka truskawkowa ok 180ml soku z rozmrażanych truskawek, a jeśli mamy mniej dolewamy przegotowaną wodę Masa kokosowa: 150g wiórek kokosowych 60ml likieru kokosowego Polewa: 100g margaryny 20ml wody przegotowanej 80g cukru pudru 50g mleka w proszku Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 250ml słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 małe opakowanie śmietan-fix 1 opakowanie serka mascarpone (250g

Kuchnia w czekoladzie
Pomarańczowa Pannacotta z likierem blue curacao 179

żadne słowa nie oddadzą pełni smaku, więc koniecznie musicie sami zrobić ten deser.  Składniki :  300 ml śmietanki 30% 200 ml mleka 3,2% 40 g cukru kryształu 3 łyżeczki (10-11 g) żelatyny 3 łyżki likieru pomarańczowego blue curacao sok z połowy pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego sok z ćwiartki cytryny niewielka ilość oleju lub roztopionego masła(...)wysmarowania foremek Ponadto: łyżka skórki cytrynowej kandyzowanej cukier puder do  oprószenia  lub wiórki kokosowe 1.Mleko, śmietankę,likier i cukier podgrzewamy ( nie gotujemy!!!) na bardzo małym ogniu.  2. Dodajemy sok z pomarańczy i cytryny do podgrzanego mleka i śmietanki, pamiętając aby masa się nie gotowała. Optymalna temperatura masy to ok. 80-83 st.C, więc jeśli nie macie wyczucia

vaniliowoczekoladowa
Makowiec zawijany 230

addToShoppingList7';listonic_content='3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 jajek 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej 500 g suchego(...)świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, dodać 3 łyżki mąki (odjąć z 3 szklanek). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Ja wyrabiałam

moj przepis na
Babka z likierem kawowym 167

kawowego Sheridan's 2 ,5  łyżeczki proszku do pieczenia  3 jajka Polewa : 2 tabliczki czekolady  3 łyżki mleka   Posypka do dekoracji Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem na gęsty kogel mogel. Dodać olej , likier kawowy i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i wymieszać mikserem . Foremkę do babki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą

Sama słodycz i szczypta chili
Tort czekoladowy z kremem oreo 177

opakowania śmietan-fix 4 łyżki cukru pudru 1 serek mascarpone (250g) 8 ciastek oreo Dodatkowo: 1,5 tabliczki czekolady karmelowej 3 łyżki mleka 4 łyżki płatków białej czekolady 7-8 ciastek oreo 1/3 szklanki likieru np. czekoladowego  Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do piany dodajemy cukier oraz po jednym żółtku, cały czas ubijając na wolnych(...)dodajemy zmielone na miał ciastka oreo. Masę dzielimy na 3 części.  3. Przełożenie: Każdy płat nasączamy likierem. Nakładamy krem, przykrywamy drugim krążkiem- ponownie krem i ostatni krążek biszkoptu. Cały tort smarujemy pozostałym kremem. Polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem mleka, układamy połówki ciastek oreo i posypujemy płatkami białej czekolady. Pozostawiamy do schłodzenia

Kuchnia w czekoladzie